Odpor (Defiance)

10.5.2009|Matej Fekiač|
Odpor (Defiance)

James Bond a Sabertooth tentokrát ako bratia vo vojnovom filme Eduarda Zwicka. Svoj pazúr, či laserové hodinky si samozrejme Liev Schreiber a Daniel Craig nechali doma. Aj keď by sa im tu zišli, nebolo by to najvhodnejšie, keďže sa presúvame do Bieloruska v roku 1939. Bratia Tuvio (Daniel Craig), Zuse (Liev Schreiber) a Asael Bielski (Jamie Bell) žijú na rodinnej farme v Bielorusku, ktoré je súčasťou Sovietskeho zväzu. Keď ale do krajiny vtrhne postupujúca Nemecká armáda, začínajú masové deportácie a popravy židov. Bratia Bielski nemajú inú možnosť, len ujsť hlboko do lesov po tom, čo medzi obeťami nájdu aj svojich rodičov na farme. Nejde však len o troch bratov. Bielskim sa podarí presvedčiť veľkú časť židov zo svojej dediny, aby ostali s nimi a vytvorili tak početnú komunitu, síce žijúcu v zime a o hlade, ale v bezpečí.

Velenie si delia dvaja starší bratia Tuvio a Zuse. Najmladší ešte nemá nárok, aj keď ako bývalý predstaviteľ amerického vojaka v Iraku zo všetkým dobre známeho videoklipu Wake me up when september ends, si so zbraňami rozumie. Dokazuje to aj v početných prestrelkách.

Ale ako to už býva, dvaja kohúti na jednom smetisku… A tak sa to musí skomplikovať. Zatiaľčo Tuviovou prioritou je ochrana svojich ľudí a bezpečné prečkanie vojny hlboko v lese, Zuse by najradšej aktívne znižoval počty nemeckých jednotiek. Keď si bratia svoje názory vysvetlia v neverbálnom stretnutí, Zuse zaželá bratom veľa šťastia a s radosťou sa pripája k ruskej armáde, ktorá vedie proti nemcom partizánsku vojnu. Tak sa dej rozdeľuje na dve línie, ktoré nám režisér pekne striedavo servíruje.

Odpor (Defiance, 2009)

Na jednej strane Tuvia, múdry a spravodlivý vodca, snažiaci sa udržať poriadok medzi svojimi ovečkami aj takými opatreniami ako napríklad, zákaz vytvárania párov. Veď jedla je málo a každý nový prírastok by znamenal zvýšenie dopytu v čase už tak nízkej ponuky. Na strane druhej Zuse, tiež múdry a tiež spravodlivý, nie však vodca, ale rodený bojovník. Pod vedením ruského dôstojníka rád znesie zopár rozkazov, ak pri tom môže skoliť zopár nemcov.

Všetko je zobrazené tak realisticky ako sa len dá, veď v dnešnom vojnovom filme, kde chce divák vidieť mäso obnažené na kosť, by si prikrášlené scény asi dovolil máloktorý režisér. Tuvia musí riešiť prudký nedostatok jedla, choroby a občas aj vzbury. Či sa mu to úspešne podarí? Uvidíte. Zuse sa na nedostatok jedla sťažovať nemusí, keďže rusi berú všetko na čo narazia, bez ohľadu na to či ide o vlastných obyvateľov alebo nie. Nechýba ani fľaša vodky v ruke každého druhého vojaka.

Odpor (Defiance, 2009)

Vec, ktorá mi na filme veľmi prekážala, aj keď som si na ňu asi niekde v polovici filmu začal zvykať, bola angličtina, ktorú sa všetci snažili transformovať do čo najvernejšej podoby ruštiny. Celé to pôsobí veľmi smiešne a filmu uberá na kvalite. Jednoduchý recept na filmy tohto typu (príbeh o skupine ľudí, nehovoriacich angličtinou, ale stvárnených angloamerickými hercami) je buď použitie originálneho jazyka zobrazovanej skupiny ľudí s titulkami alebo jednoduchší variant, pri ktorom by sa v tomto prípade Daniel Craig a spol. nemuseli učiť ruštinu, natočiť film v čistej nedeformovanej angličtine. Ale ako vravím, od polovice filmu si na to človek začína zvykať.

Dobrý film. Treba vidieť.

VERDIKT MOVIE MANIA:
Zdroj:  Moviemania.sk Foto © Grosvenor Park Productions

Odporúčané články

Som legenda (I am Legend)

Som legenda (I am Legend)

Predstavte si, že na celom svete zúri vírus a vy ste imúnny. Beháte si po Manhattane ako na nejakej lúčke a okolo vás sa mení celá...