Inteligentná, odvážna a tvárna - Susan Sarandon

24.5.2009|Jozef Rigo|
Inteligentná, odvážna a tvárna - Susan Sarandon

(4. 10. 1946, New York City, USA)

Ako Susan Abigail Tomalinová sa narodila v prísnej katolíckej rodine a od malička navštevovala katolícke školy, v ktorých ju učili mníšky. Vyrastala ako najstaršie z deviatich detí v duchovne založenej írsko-velšskej rodine v mestečku Edison blízko New Yorku. A hoci by na základe týchto faktov mohla vzniknúť domnienka, že bola konzervatívnym dieťaťom, pravda je taká, že Susan bola rebelantka a so sestrami mala neustále konflikty. Počas stredoškolských štúdií sa začala zapájať do protestov proti vojne vo Vietname a angažovala sa tiež v bojoch za občianske práva. Po strednej škole sa prekvapivo rozhodla ísť študovať do Washingtonu na Catholic University of America, kde študovala angličtinu, matematiku, filozofiu, dramatické umenie a vojenskú stratégiu. Na hodinách herectva sa zoznámila s Chrisom Sarandonom, s ktorým sa tiež zasnúbila a v roku 1967 sa za neho vydala. Vo Washingtone sa s ním pripojila k divadelnému súboru Garrick Players, kde zbierala prvé herecké skúsenosti.

Po návrate do New Yorku pôsobila ako modelka v agentúre Eileen Fordovej.  V roli hovorkyne organizácie New York City Protest sa naviac venovala ochrane ľudských práv. Práve vďaka politike sa Susan dostala k filmu. Na konvente Demokratickej strany v roku 1968 totiž filmári demonštrantom ponúkli možnosť zúčastniť sa konkurzu na rolu v snímke Joe. Vtedy sa už Susan  na filmovom plátne prvýkrát objavila ako dcéra boháča Melissa Comptonová, ktorej  útek z domova medzi hippies sa pre ňu končí tragicky, v komédii s kriminálnou zápletkou Joe (1970) režiséra  J. G. Avildsena. Výraznejšiu popularitu jej priniesla úloha v televíznom seriáli o osudoch nevydatej matky dvoch detí Oddelený svet (A World Apart, 1970 -71).

Prvého výraznejšieho úspechu dosiahla hrajúc po boku Roberta Redforda vo filme Veľký Waldo Pepper (The Great Waldo Pepper, 1975). Tým druhým bolo účinkovanie v dnes už jednom z najkultovejších filmov kinematografie - The Rocky Horror Picture Show (1975). Stvárnila v ňom postavu nevinnej panny, skazenej zvrhlým transvestitom Timom Currym. V roku 1980 bola za rolu vo filme po prvý krát nominovaná na Oscara a s prísunom čoraz zaujímavejších ponúk sa z nej začala stávať skutočná filmová hviezda. V prvých rokoch hereckej kariéry sa Susan preslávila skôr než hereckým umením divokým spôsobom života. Špekulovalo sa o jej flirtoch s hollywoodskymi hviezdami svetového mena ako boli David Bowie, Don Johnson, Richard Gere,Warren Beatty či Jack Nicholson. V roku l98l získala od časopisu Playboy titul "majiteľky najpopulárnejšieho tela" a neskôr ako „diablica sexu“.

Práve režisér Louis Malle z filmu Atlantic City bol tým dôvodom, prečo sa v roku 1979 rozišla s Chrisom Sarandonom. V Susaninom živote došlo k zásadnému zvratu nielen v súkromnom živote, ale aj v profesionálnej kariére, lebo francúzsky režisér Louis Malle, s ktorým sa na tri roky citovo zblížila, dokázal plne využiť jej citlivosť, inteligenciu a hereckú tvárnosť. V jeho nostalgickej retrosnímke Dievčatko (Pretty Baby, 1978) stelesnila Susan neworleanskú prostitútku Hattie, ktorá mala na krku dvanásťročnú dcéru (Brooke Shieldsová) ktorá sa rozhodne pokračovať v matkiných šľapajach. Za rolu osamelej a zraniteľnej čašníčky Sally, ktorá v komediálnej melodráme Atlantic City (1980) prežíva osudový vzťah k starnúcemu gangsterovi (Burt Lancaster), bola nominovaná na Oscara v roku 1981 a získala kanadskú cenu Genie 1981. Neskôr sa stal práve (o štrnásť rokov mladší) Sean Penn dôvodom, prečo sa rozviedla s Mallem. S Pennom však žila iba rok a následne si zobrala talianskeho režiséra Franca Amurriho, s ktorým mala svoju prvú dcéru. V súčasnosti žije Susan s hercom a režisérom Timom Robinsom, má s ním dve deti a na základe absencie akýchkoľvek škandálov sa zdá, že konečne našla toho pravého.

Susan Sarandon v kultovom filme The Rocky Horror Picture Show (1975)
Susan Sarandon v kultovom filme The Rocky Horror Picture Show (1975)

Na prelome 70. a 80. rokov sa Susan Sarandon príležitostne vracala na javisko, kde slávila úspech v mimobroadwayskej inscenácii dramatu Williama Mastrosimonea Krajná situácia a na Broadwayi sa predstavila v hre Goreho Vidala Večer s Richardom Nixonom.

Po dvojročnej materskej dovolenke sa v polovici 80. rokov pripomenula úlohou rozvedenej učiteľky hudby Jany Spoffordovej v hororovej komédii podľa rovnomenného románu Johna Updika Čarodejky z Eastwicku (The Witches of Eastwick, 1987) režiséra  G. Millera. Týmto sa začala raketová hviezdna kariéra Susan Sarandonovej. V tomto filme dokázala Susan byť rovnocennou partnerkou takým osobnostiam ako Jack Nicholson, Michelle Pfeiffer  alebo Cher. O rok neskôr zažiarila ako objekt lásky Kevina Costnera a Tima Robinsa vo filme z baseballového prostredia Durhamskí býkovia (Bull Durham, 1988).
Definitívny prielom v jej kariére ocenený Donatellovým Davidom roku 1992 a nomináciou na Oscara roku 1991 bol psychologicko-dobrodružný road movieRidleyho Scotta Thelma  a Louise (1991). Táto snímka, kde spolu so Susan zažiarila tiež Geena Davisová, zmenil feministický námet pravidlá road movie a obom hlavným protagonistkám priniesol Oscarové nominácie a svetovú slávu. Zlatá soška sa do rúk Susan nedostavila ani za film Liek pre Lorenza (Lorenzo's Oil, 1992). Cenu BAFTA roku 1994 a nomináciu na Oscara roku 1994 získala za rolu neskúsenej advokátky Reggie Loveovej, bojujúcej navzdory životu nebezpečným situáciám za práva jedenásťročného chlapca (Brad Renfro) v kriminálnej komédii podľa bestselleru Johna Grishama Nebezpečný klient (The Client,1994). Laureátkou Oscara roku 1995 a Donatellovho Davida roku 1995 (+ nominácia na Zlatý glóbus roku 1995) sa stala vďaka úlohe mníšky Helen Prejeanovej a o jej vzťahu k odsúdencovi na smrť (Sean Penn), ktorému sa snaží uľahčiť posledné chvíle života, vypráva psychologická dráma Mŕtvý muž prichádza (Dead Man Walking, 1995). Režisérom bol jej manžel Tim Robbins.

Za rolu mníšky v tomto filme sa Susan Oscara dočkala, veľkú váhu jej ale podľa vlastných slov rozhodne neprikladá. A predsa zostáva významnou postavou medzi hollywoodskymi hercami, Sarandonová v poslednej dobe nemá na dobré úlohy šťastie. Za zmienku ale rozhodne stojí jej umierajúca žena, ktorá je nútená zmieriť sa so svojím bývalým manželom (Ed Harris) a jeho druhou ženou (Julia Robertsová) v dráme Druhá alebo prvá (Stepmom, 1998), či matka sedemnásťročného mladíka (Kieran Culkin) hľadajúceho svoje miesto na slnku v Igby ide k dnu (Igby Goes Down, 2002). Susan vynikajúco excelovala v psychologicko kriminálnom thrilleri Muž bez spánku (Light Sleeper, 1991), satira na současný Hollywood Hráč (The Player, 1992), politická satira Bob Roberts (1992), adaptácia románu L. M. Alcottovej Malé ženy (Little Women, 1994), kriminálny film Súmrak (Twilight, 1998), psychologická rodinná dráma Polnočná míľa (Moonlight Mile, 2002, spolupráca na produkcii), tanečná romantická komédie Smiem prosiť? (Shall We Dance, 2004), romantické komediálna melodráma Elizabethtown (2005). Expresívnu úlohu nepríliš vhodnú jej talentu si vyskúšala v rozprávke Začarovanie (Enchanted, 2007); zosobňuje tú zlú kráľovnú Narissu. Objavuje sa tiež v roličke starnúcej Joan Deerfieldovej, ktorú armáda pripravila o dvoch synov v dráme V údolí Elah (In the Valley of Elah, 2007). A obdobnú úlohu má vlastne aj v comicsovej snímke Speed Racer (2008).

Susan Sarandon si zahrala po boku Paula Newmana vo filme Súmrak (Twilight, 1998)
Susan Sarandon si zahrala po boku Paula Newmana vo filme Súmrak (Twilight, 1998)

Vedľa svojich hereckých aktivít pomáha ako členka organizácie MADRE vojnovým obetiam v Latinskej Amerike a s divadlom Imagination Workshop sprevádza terapeutické produkcie pre schizofrenikov v losangeleskej nemocnici Mount Sinai Hospital. Hollywoodska herečka Susan Sarandonová vyhlásila, že jej odmietavý postoj k vojne v Iraku nikdy neovplyvnil jej kariéru. Jediné, čo jej vraj Hollywood nevie odpustiť je, že starne a stráca sa i jej krása. Ako pre nemecký denník Welt am Sonntag povedala ako aktivistka, i napriek tomu, že jej e-mailom chodia vyhrážky smrťou za jej postoj k invázii do Iraku, pracovné ponuky sa jej len tak hrnú. "Pracujem viac než kedykoľvek pred protestmi proti vojne v Iraku," povedala herečka. "Jediná vec, ktorú mi Hollywood nedokáže odpustiť je, že už starnem a ani s krásou to už nie je najlepšie." Ako dodala, nad plastickou operáciou vôbec neuvažuje, ale dokáže pochopiť, ak si takto niekto predlžuje kariéru. "Proti plastickým operáciám nemôžem povedať nič zásadné. Našťastie som ju nikdy sama nepotrebovala. Som vegetariánka a pravidelne cvičím. Ak sa ale žena potrebuje cítiť dobre, prečo nie."

Hollywoodska herečka Susan Sarandonová sa vraj veľmi hanbila, keď sa jej syn Jack opýtal na natáčanie lesbických scén s herečkou Catherine DeneuveovouDavidom Bowieom vo filme Hlad (The Hunger, 1983) režiséra Romana Polańskeho. Herečka, ktorá počas svojej 35-ročnej hereckej kariéry stvárnila široké spektrum postáv sa priznala, že ju otázka jej zvedavého syna mimoriadne zaskočila. "Môj syn Jack sa jedného dňa vrátil domov zo školy a spýtal sa ma, či som niekedy hrala lesbickú upírku. Musela som sa zamyslieť, no potom som si spomenula na film Hlad. Iba som odpovedala, že áno. Nič viac," uviedla herečka.

Istý čas si Susan Sarandonová a jej dlhoročný životný partner a herecký kolega Tim Robbins objavili perfektné miesto, kde v dome vystaviť zbierku svojich filmových cien. Usúdili, že najlepšie sa budú vynímať na jednom z ich záchodov. Nápadné hviezdy strieborného plátna sa rozhodli, že žiarivá zbierka cien, vrátane Oscarov, ktorými ich umenie ohodnotili, sa bude najlepšie vynímať na WC ich newyorskej vily. "Máme WC, ktorému naše deti vzhľadom k tej všetkej výzdobe na stenách nepovedia inak než 'slávny záchod'. Už ani neviem, ak to vzniklo... Naši hostia si ich tak nemôžu neprezrieť. Je to divné, ale Timov (Oscar) vyzerá menší ako môj, nechápem, čím to je," komentovala to Susan.

Jej druhým manželom a otcom dcéry Evy Amurri bol taliansky scenárista a režisér Franco Amurri; od roku 1988 žije s hercom a režisérom Timom Robbinsom, s ktorým má synov Jacka (nar. 1989) a Milesa (nar. 1992).

Filmografia Susan Sarandonovej:
Mortadela (1971) r. Mario Monicelli, Milujeme Molly (Lovin' Molly, 1973) r. Sydney Lumet, Na titulnej strane (The Front Page 1974), Letná láska (Dragonfly, 1976), Posledný z kovbojov (The Last of the Cowboys, 1976), Druhá strana polnoci (The Other Side of Midnight, 1977), Skoro ako v raji (SomethingShort of Paradise, 1979), Búrka (Tempest, 1981), Hlad (The Hunger, 1983), Sila Lásky (The Buddy System, 1983), Oxbridge Blues (1984), Nebezpečné situácie (Compromising Positions, 1984), Ako dospelý (Dagrande, 1987), Tanec sladkých sŕdc (Sweet Hearts Dance, 1988), Januárový muž (The January Man, 1989), Biele obdobie sucha (Adry White Season, 1989), Biely Palác (White Palace, 1990), 4% filmové tajomstvo (The Celluloid Closet, 1995) Friedman); Illuminata (1998), Samé trampoty (Earthly Possessions, 1999), Rozhojdaná kolíska (Cradle Will Rock, 1999), Kdekoľvek, len nie tu (Anywhere But Here, 1999), Tajomstvo Joea Goulda (Joe Gould's Secret, 2000), Ako mačky a psi (Cats & Dogs, 2001, iba hlas), Rokerky (The Banger Sisters, 2002), Alfie (2004), Darček z lásky (Noel, 2004), Romanca a cigarety (Romance & Cigarettes, 2005), Neodolateľný (Irresistible, 2006), Pán telocvikár (Mr. Woodcock, 2007), Citové puto (Emotional Arithmetic, 2007).

Zdroj:  Moviemania.sk Foto © Triptych Media

Odporúčané články

Highlighty z Comic-Con 2017

Highlighty z Comic-Con 2017

Jedna z najdôležitejších udalostí modernej pop kultúry, ktorá spája svet fantázie, science fiction a záhad so svetom filmu,...
Som legenda (I am Legend)

Som legenda (I am Legend)

Predstavte si, že na celom svete zúri vírus a vy ste imúnny. Beháte si po Manhattane ako na nejakej lúčke a okolo vás sa mení celá...