Na aukcii predali listy Marlene Dietrich

24.6.2009|Webnoviny|
Na aukcii predali listy Marlene Dietrich BRATISLAVA 24. júna (WEBNOVINY) - Zbierku 130 listov a krátkych postrehov, ktoré napísala nemecká herečka a šansoniérka Marlene Dietrich, dnes predali na aukcii za 3-tisíc eur. Listy za obdobie štyridsiatich rokov napísala švédskemu návrhárovi kostýmov Maxovi Goldsteinovi. "Listy ukazujú ich dôverné a blízke priateľstvo počas dlhého obdobia," povedala pre agentúru AP hovorkyňa berlínskeho aukčného domu J. A. Stargardt, Christina Deserno. Zbierku na aukcii získal telefonicky neznámy zberateľ. Goldstein, ktorého Dietrich volala Mago, sa narodil v Berlíne v roku 1925 a zomrel v roku 2008 v Paríži.

Legenda pochádzajúca z Berlína svojím zastretým hlasom a dymovými očami zvádzala publikum viac než štyri desaťročia v nemeckých filmoch ako Modrý anjel, ale aj mnohých amerických snímkach, vrátane westernu Destry sa vracia s Jimmym Stewartom a Kazisveti, kde sa objavila po boku Johna Wayna. Po odchode z Nemecka v 30. rokoch odmietla Dietrich žiadosť Adolfa Hitlera na návrat počas druhej svetovej vojny. Stala sa americkou občiankou a vystupovala pre amerických vojakov. Žila v Kalifornii a Paríži až do svojej smrti v roku 1992 vo veku 90 rokov.

V jednom z listov z októbra 1966 utešovala Dietrich svojho priateľa, keď trpel infekciou pečene, v inom ho skritizovala za jeho ustavičnú zaneprázdnenosť. "Mago, neviem si predstaviť, že nikdy nemáš čas. Švédska výroba nemôže byť taká kolosálna, že všetci kostýmoví návrhári sú oveľa viac zaneprázdnení, ako ostaní pracujúci na svete."   Foto © archív

Súvisiace články