Mary a Max (Mary and Max)

24.10.2009|Maťo Fekiač|
Mary a Max (Mary and Max) Filmový a hudobný festival Barbakan 2009 priniesol viacero slovenských distribučných predpremiér, vďaka čomu Vám už dnes môžeme predstaviť animovaný dlhometrážnu lahôdku Mary a Max. Nie je ale prvá, po tom čo sa Austrálčan Adam Elliot už v roku 2004 navždy zapísal do filmovej histórie, keď jeho animovaný film Harvie Krumpet získal svetovo najprestížnejšie filmové ocenenie. Minulý rok dokončil Elliot ďalší animák, tentokrát inšpirovaný jeho dlhoročným ľahko autistickým priateľom, ktorému aj venoval jednu z dvojice hlavných postáv, Maxa. Mary a Max ešte len čaká budúcoročné udeľovanie cien Americkej filmovej akadémie, no už teraz má film na konte niekoľko ocenení, za ktoré treba určite spomenúť Krištáľového medveďa z MFF v Berlíne.

Osemročná Austrálčanka Mary Daisy Dinkle nemá veľa kamarátov. Jedného dňa sa rozhodne, že si kamaráta nájde a v zozname jej padne prst na meno Max Horowitz. Tento štyridsaťštyriročný muž žije v osamelo v jednom z bytov na Manhattane a trpí ľahkou formou autizmu, nazývanou Aspergerov syndóm. To znamená, že nie je schopný rozlíšiť neverbálne signály a preto nosí na krku zavesené obrázky s tvárami ľudí, vyjadrujúce rôzne ľudské emócie. A tak si títo dvaja samotári začnú dopisovať cez polovicu sveta vo viere, že raz sa možno uvidia naživo.

Mary a Max (2009)

Nečakajte klasický animovaný film typu Pixar alebo Disney. Ide totiž o bábkovú animáciu, pre ktorú bolo vyrobených 212 prevažne plastelínových bábok. Tváre, ale aj telá postáv režisér vykreslil s veľkými detailami, až karikaturisticky. Zasmejete sa už len pri pohľade na ich plastelínové ksichty, ale celkovo vtipných momentov je vo filme viac než dosť. Veď kto videl oscarového Harvie Krumpeta, vie o čom hovorím. Ako sa rodia deti v Austrálii a ako v Spojených štátoch alebo koľko rôznych psychických porúch v sebe môže ukrývať jeden jediný človek, aj to sa v Mary a Max okrem iných, no nemenej zaujímavých skutočností naučíte. Dej opisuje bezstarostným hlasom rozprávač, zaoberá sa detailami života oboch hlavných postáv, ich susedov a tiež ľudí, ktorých stretávajú. Vie všetko, ale pri tom pôsobí veľmi nezaujate a práve to človeka okamžite zaujme a postupne zamotáva do príbehu. Hlas rozprávačovi prepožičal austrálsky herec Barry Humphries. Zdá sa, že Elliot kladie vo svojich filmoch veľký dôraz na výber rozprávača a to sa mu aj vypláca, veď Geoffrey Rush v Krumpetovi a Humphriesov skvelý hlas v Mary a Max, nepochybne zdvihli úroveň jeho filmov o stupeň vyššie. Humphriesa možno nepoznáte, no vo filme počuť oveľa známejší hlas, samotný Phillip Seymour Hoffman (Mission: Impossible III, Big Lebowski ...) otvára ústa za Maxa Horowitza. Postavu Mary nahovorila Toni Collette a v príbehu sa v menšej úlohe objavuje ešte jedno veľké meno, Eric Bana (Hulk, Trója, …).

Po dlhšej dobe prišlo do kina niečo iné a aj keď zrejme nepôjde o kasový trhák, svoje kvality by mal zúročiť na budúcoročnom udeľovaní cien Americkej filmovej akadémie. Mne sa film páčil nie len ako celok, ale zapôsobilo na mňa aj mnoho konkrétnych detailov od hudby cez skvelo vyrozprávaný príbeh a opis života postáv po, niekedy až čierny humor, akým rozprávač podáva udalosti príbehu. Mary a Max dokazuje, že nie len počítačová, ale v dnešnej dobe aj bábková animácia je hodná významných ocenení a s dobrým komentárom sa na nej dá slušne zabaviť.
VERDIKT MOVIE MANIA:
Zdroj:  MovieMania.sk Foto © archív

Odporúčané články

Highlighty z Comic-Con 2017

Highlighty z Comic-Con 2017

Jedna z najdôležitejších udalostí modernej pop kultúry, ktorá spája svet fantázie, science fiction a záhad so svetom filmu,...
Som legenda (I am Legend)

Som legenda (I am Legend)

Predstavte si, že na celom svete zúri vírus a vy ste imúnny. Beháte si po Manhattane ako na nejakej lúčke a okolo vás sa mení celá...