Rozorvané objatia (Los Abrazos Rotos)

13.11.2009|Zuzana Kožaková|
Rozorvané objatia (Los Abrazos Rotos)

V súčasnej dobe sa film, respektíve filmové dielo, častejšie berie ako prostriedok na zabitie času, a nie ako cesta k znovuobjaveniu samého seba. Fantastickým príkladom druhej alternatívy je najnovší skvost z dielne španielskeho veľmajstra filmového umenia, režiséra Pedra Almodóvara, film Rozorvané objatia. Po trojročnej odmlke sa vracia režisér Almodóvar s filmom, ktorý popisuje príbeh o nešťastnej láske v mileneckom trojuholníku, ktorá sa krásne prepletá s filmovým umením použitým ako základný pilier samotného filmu. Ak som Vás práve naladila na netypický film o filme s lahodným nádychom noirových filmov z 50. rokov minulého storočia, potom určite čítajte ďalej.



Príbeh zachytáva život muža (Lluís Homar), ktorý pred svetom symbolizuje dve úplne nekompatibilné osobnosti. Prvou, je známy scenárista a spisovateľ Harry Caine. Druhou, ktorá je mu bližšia, je Mateo Blanco, režisér so svojským pohľadom na filmové umenie. Po strašnej tragédii, keď príde o ženu (Penélope Cruz) a on sám sa navždy ocitne v temnote, sa rozhodne nechať Matea zomrieť spolu s milovanou ženou. Polapený do spomienok minulosti prijíma svoje druhé ja, a stáva sa uznávaných scenáristom Harrym, ktorého sužuje slepota. Po nešťastnej nehode, ktorá postihne syna jeho producentky a najoddanejšej priateľky Judith (Blanca Portillo), je Harry nútený sa o chlapca starať. Počas nocí, ktoré trávi pri jeho posteli, začne Harry chlapcovi rozprávať o nešťastnej láske, ktorá nielenže zabila jeho milovanú, ale aj režiséra Matea, a priviedla na scénu scenáristu Harryho.

Rozorvané srdcia (2009)

Dramatický thriller postavený na chladných prvkoch melodrámy Vás zaujme celkovou úprimnosťou, živosťou a všadeprítomnou vášňou. Perfekcionalizmus, ktorý cielene bije do očí, či už sa jedná o hovorené slovo alebo pohyb hercov, dokonale zapadne na to správne miesto, a tak zmaže aj nelichotivé poznámky na režisérovu osobu. Akoby sa Almodóvar nechal viesť akýmsi kompasom, ktorý mu ukazuje smer správnej vyváženosti a ucelenosti filmu, pričom používa naozaj netypické prostriedky na docielenie akejsi neo - noirovej atmosféry. Málokedy máme možnosť vidieť film, ktorý pojednáva o celkovej sile filmového umenia. Zo začiatku film pôsobí ako veľmi neosobný a príliš chladný, no po odtiahnutom úvode nastane skvostný stred a netypické finále, keď Almodóvar nechá tajomstvá hlavného hrdinu ukázať svoje podstaty, čoho ústredná postava dosiahne dokončením filmu, ktorý takpovediac stmeľuje jednotlivé kúsky Almodóvarovej geniality do prekrásne farebnej mozaiky.

Pedro Almodóvar je ukážkovým typom režiséra, ktorého kroky sa čas od času dajú predvídať. Podľa očakávaní, do hlavnej ženskej úlohy obsadil svoju obľúbenkyňu, oscarovú herečku Penélope Cruz. Tá dokázala vytvoriť na plátne neobyčajnú postavu. Utrápenosť, pretvárka a láska k milovanému. Toto všetko dokázala vtesnať do charakteru prekrásnej Leny, ktorá svojou odhodlanou láskou dokázala ovládať režiséra Matea, a poriadne si znepriateliť milenca Ernesta Martela (José Luis Gómez). Jej hereckým partnerom sa stal Lluís Homar, ktorý sa prevtelil hneď do dvoch charakterov. Utiahnutý scenárista Harry a vášnivo milujúci režisér Mateo sa stali v jeho podaní dvoma úplne odlišnými bytosťami aj napriek tomu, že ich stvárnil jeden herec. Umenie oddeľovania duší dvoch postáv v jednom tele dnes ovláda máloktorý herec, no Lluís Homar je živým dôkazom toho, že to stále ešte ide. Predstavitelia ďalších postáv nepôsobili ako obyčajný komparz, ale ako ďalší kúsok komplikovanej skladačky, ktorú vytvoril génius Almodóvar.

Rozorvané srdcia (2009)

Tento film vo mne zanechal neopakovateľný pocit radosti, pretože je skvelé vedieť, že druhotriedne filmy nie sú jediné, ktoré zaplavili filmový svet, a že sa nájdu aj také filmy, ktoré dokážu zachrániť pošramotenú povesť upadajúcej kinematografie. Nielen za tento pocit dávam filmu 5 hviezdičiek. A nakoniec už len pár slov k samotnému filmu: Srdce má svoje chápanie, ktoré rozum nepozná. Pozerajme sa teda aj srdcom. Tak ako to dokázal režisér Almodóvar pri režírovaní filmu Rozorvané objatia.

VERDIKT MOVIE MANIA:
Zdroj:  MovieMania.sk Foto © Continental-film

Odporúčané články

Som legenda (I am Legend)

Som legenda (I am Legend)

Predstavte si, že na celom svete zúri vírus a vy ste imúnny. Beháte si po Manhattane ako na nejakej lúčke a okolo vás sa mení celá...
Highlighty z Comic-Con 2017

Highlighty z Comic-Con 2017

Jedna z najdôležitejších udalostí modernej pop kultúry, ktorá spája svet fantázie, science fiction a záhad so svetom filmu,...