Vznešená spoločnosť (High Society)

17.11.2009|Jozef Rigo|
Vznešená spoločnosť (High Society)

1956 V predvečer svojej svadby sa dievča zo vznešenej spoločnosti nemôže rozhodnúť medzi troma nápadníkmi.

TVORCOVIA:

Grace Kellyová (27) ako Tracy Lordová; jej posledný hollywoodsky výlet.
Bing Crosby (51) ako C.K.Dexter-Haven; slávny spevák svetového mena v poslednej úspešnej role na striebornom plátne.
Frank Sinatra (40) ako Mike Connor; ďalší slávny spevák, pevne ukotvený v novej vlne speváckej a filmovej popularity po ťažkých časoch na začiatku 50.rokov.
Celeste Holmová (36) ako Liz Imbrieová; získala Oscara za Dohodu medzi gentlemanmi (Gentleman´s Agreement, 1947), nomináciu za Všetko o Eve (All About Eve, 1950). Od 60.rokov sa objavuje častejšie v televízii.
Louis Armstrong (55) hrá sám seba; jazzový velikán, ktorý sa vo filmoch objavoval 33 rokov až do nezabudnuteľného stvárnenia hudobného názvu vo filme Hello, Dolly (1969).
Sol C.Siegel (53) producent, ktorý sa čoskoro stane šéfom produkcie v MGM, v minulosti produkoval počet zaujímavých filmov včetne Bola som nevestou v mužskej vojne (I was a male war bride, 1949) a Páni dávajú prednosť blondínkam (Gentlemen prefer blondes, 1952).
Charles Walters (44) režisér; bývalý tanečník a choreograf filmu Stretneme sa v St. Louis (Meet me in St. Louis, 1944).

VZNIK:

Bol to prvý Siegelov film v MGM, predtým nakrútil jeden film u Foxa. Bol to husársky kúsok, že sa mu podarilo dať dokopy tri súdobé najväčšie hviezdy a naviac presvedčiť Colea Portera, aby po ôsmich rokoch napísal ďalšie filmové piesne.

Frank Sinatra sa zase mohol objaviť na plátne so svojím idolom a pritom si privyrobiť 250 000 dolárov. Pre Binga Crosbyho film znamenal novú príležitosť k obnoveniu starej známosti s Grace Kellyovou a vlastné inkasovanie 200 000 dolárov a aj takmer rovnakej sumy ako percentá z tržby. Pokiaľ ide o samotnú Grace, film bol časťou jej kontraktu s MGM, ktorý jej vyniesol asi 1000 dolárov týždenne plus prémie. Tento film bol jej v poradí jedenástym a posledným. Mesiac pred nakrúcaním Vznešenej spoločnosti sa zasnúbila s monackým kniežaťom Rainerom a mesiac po jej dokončení sa vzali. Podľa zmluvy s MGM mala pracovať ešte štyri roky, dala Grace zretreľne najavo, že ju nehodlá dodržať.

Ako sa štúdio zachovalo k tak flagrantnému porušeniu zmluvy a odchodu hviezdy, ktorá sa rok predtým umiestnila na rebríčku popularity na druhom mieste? Rozumne a rozvážne. Jej sobášom získalo MGM neoceniteľnú reklamu veštiacu dobré správy pre dva filmy s Grace Kellyovou, ktoré ešte neboli uvedené v kinách: Labuť (The Swan, 1956) a Vznešená spoločnosť.

Kritici mali radšej Príbeh z Philadelphie (The Philadelphia Story, 1940) s Katharine Hepburnovou, Cary Grantom a Jamesom Stewartom, ktorý vychádzal z rovnakej hry Philipa Barryho. A predsa sa im páčily pesničky, predovšetkým duet Crosbyho a Sinatru a <>„Now You Has Jazz“. Divákom sa film veľmi páčil. Vznešená spoločnosť stála asi 1.500 000 dolárov, ale len v Severnej Amerike vyniesla 5.800 000 dolárov. Platne s duetom „True Love“ Grace Kellyovej a Binga Crosbyho sa predal milión kusov. Bing získal svoju dvadsiatu zlatú platňu. Grace prvú a poslednú. Cena visela na čestnom mieste v jej paláci v Monte Carlo. Dokonca aj jej honoráre boli kráľovské: jej podiel činil 50 tisíc dolárov.

ZO ZÁKULISIA:

Medzi Bingom Crosbym a Grace Kellyovou nikdy neexistovala skutočná láska, prežili však spolu románik počas nakrúcania Vznešenej spoločnosti v čase prelietavého obdobia herečky než ju uchvátil vír kráľovskej lásky.

Keď začali nakrúcať Vznešenú spoločnosť bolo im to na obtiaž – do istej miery sa ich situácia podobala tej filmovej. Novinárom z Hearstových novín sa podarilo Gracinu matku počas interview vo Filadelfii získať, aby odhalila veľmi dôvernú minulosť svojej dcéry vo vzťahu s Bingom Crosbym. Interview naviac vyšiel v mnohých novinách na celom svete. Ešte horšie bolo, že knieža Rainer navštívil ateliér práve v deň, kedy sa nakrúcal jej duet so starým priateľom Bingom. Nasledoval potom prapodivný obed počas ktorého sa Dore Schary nelichotivo vyjadril o veľkosti Rainerovho kniežatstva. Film v Monaku zakázali. Rainer vysvetlil, že „to proste nie je ono“.

Grace Kellyová mala síce záväzky, avšak jej partneri Sinatra a Crosby mali pre milostné dobrodružstvá otvorenejší priestor. Sinatra musel prežiť novinové správy o tom ako si vyhadzuje z kopýtka jeho odcudzená manželka Ava Gardnerová. Crosby sa zase donekonečna dohadoval s Kathryn Grantovou, hviezdičkou, s ktorou sa stretával od roku 1953. Ďalší rok sa Crosbyovci konečne vzali a Sinatrovci sa konečne rozviedli.

Toto všetko sprevádzalo veľmi šťastné päťtýždenné nakrúcanie a pritom Charlie Walters klial ako dlaždič a všetci sa náramne bavili. Crosby mal k Sinatrovi blízko, asi ako k Bobovi Hopeovi. Crosbyho prezývka na pľaci údajne znela Nembutal a Sinatrova zase Dexedrín. Spočiatku sa štáb ku Grace Kellyovej kvôli jej kráľovskému postaveniu zachoval značne rezervovane, ale časom sa ľady pohli. Grace sa spýtala režiséra, či bude môcť vo filme nosiť vlastný zásnubný prsteň. Režisérovi Waltersovi ukázala prstienok s kameňom, ktorý bol podľa Celeste Holmovej veľký asi ako kĺzisko. Keď posledný obdivovateľ dokončil svoje ááááá a úúúúú, Grace riekla „Je pekný, že“ a potom si znej až do konca nakrúcania všetci dobrácky uťahovali.

Grace Kellyová dostala chválu za komický talent, ktorý nemala predtým možnosť preukázať. Dobre si uvedomovala, že hrá svoju poslednú rolu a po úvodných traumách sa jej darilo byť prirodzenou. Bude jej chýbať atmosféra filmového sveta? Nie, hovorilo sa, že ju rozčarovali hollywoodske klebety a že dosiahla všetkého, po čom túžila, aj keď mala ešte v pláne nakrútiť na začiatku 60. rokov film s Alfrédom Hitchcockom, čo sa jej nakoniec nesplnilo.

Neskôr sa Grace spisovateľovi Gore Vidalovi zverila s niečím, čo mohlo byť hlavným dôvodom prečo odišla na vrchole popularity. Vo Vznešenej spoločnosti je krásna ako nikdy predtým, musela však venovať ďaleko väčšiu pozornosť správnemu líčeniu. Presunuli jej preto budíček z ôsmich hodín na pol ôsmu. Grace si všimla, že bohyňa Joan Crawfordová vstáva o piatej a Loretta Youngová dokonca o štvrtej. Nastal čas odísť než sa dni začnú predlžovať.

ZÁŽITKY:

  • Grace sa kritikom páčila, ale dávali prednosť Príbehu z Filadelfie.
  • „Vznešená spoločnosť jednoducho nepatrí do najvyššej priehradky.“ Time, 6. august 1956.
  • „Vznešená spoločnosť nie je práve ten najživší muzikál, aký som kedy videl. Často brnká na nesprávnu strunu a usilovne sa ju pokúšajú vyladiť. Edward Goring, Daily Mail, 14. december 1956.

VŠIMNITE SI:

  • Kto spieva part Grace Kellyovej v „True Love“. Ona sama. Chceli, aby ju niekto zastúpil. Grace niekoľko mesiacov chodila na hodiny spevu a trvala na tom, že spievať bude ona. Odviedla slušnú prácu!
  • Zmeny občianskych práv. Zrejme to bolo prvýkrát, kedy sa černosi objavili pri hlavnom vchode. Louis Armstrong a jeho orchester práve dokončili veľmi úspešné európske turné, dokonca koncertovali aj za železnou oponou. Preto tá Bingova zmienka na začiatku filmu.
Zdroj:  moviemania.sk Foto © archív

Súvisiace články