Festivalová atmosféra v Banskej Bystrici

28.11.2009|Slavo Sochor|
Festivalová atmosféra v Banskej Bystrici

Okrem toho, že bratislavskí diváci si už od včera užívajú v kinosálach nákupného centra na petržalskej strane Dunaja zaujímavé filmy, pekné filmy sa od dneška premietajú v rámci Medzinárodného filmového festivalu Bratislava aj na strednom Slovensku v Banskej Bystrici. Multikino Europa Cinemas teda bude pár dní žiť tou pravou festivalovou atmosférou.

Už dnes od štrnástej hodiny sa v kinosálach spomínaného bystrického multikina premietala súťažná sekcia krátkych filmov. Tá sa sem od tohto roku preniesla priamo z Bratislavy. Bystrica nežije festivalovými dňami v meste pod Urpínom prvýkrát. Prvý skúšobný deň sme mohli zažiť už aj minulý rok. Vtedy sa premietali filmy Temný rytier, Chaotická Ana a Umierajúce zviera.

Do poroty pre krátke filmy zasadli belgický režisér Felix Van Groeningen, ktorého okrem domáckeho belgického publika poznajú aj diváci na americkom kontinente. Tam v kinách uvádzal svoj celovečerný film Steve + Sky. Ďalšou členkou poroty je francúzska režisérka krátkych filmov Alice Kharoubi a trojicu, tých čo rozhodnú o víťazovi uzatvára Radka Weiserová, ktorá pripravuje program pre pražský Festival krátkých filmů.

Na stretnutí s novinármi sa zúčastnili takmer všetky hlavné tváre festivalového štábu. Prezidentka festivalu Mária Reháková, producent Vladimír Krajniak, rektor Akadémie umení v Banskej Bystrici Matúš Oľha, hlavný partner festivalu Marián Gajdoš zo spoločnosti Gamo. Z Amerického veľvyslanectva prišla do svojho rodného mesto festival podporiť Jana Ilašová a o projekte Festivalových dní v Banskej bystrici hovoril aj manažér multikina Europa Cinemas Richard Kliment.

S takouto peknou tortou oslavoval MFF Bratislava v Banskej Bystrici minulý rok.
Prezidentka festivalu Mária Reháková sa vyjadrila, že tento rok môžeme na festivale a jeho bystrickej časti vidieť to, čo najlepšie vzniklo v rámci svetovej kinematografie. Taktiež podotkla, že krátke filmy sú výzvou pre mladé divácke publikum a mali by ich podporiť v ich tvorivosti. Podľa producenta festivalu Vladimíra Krajniaka sú bystrické festivalové dni slušnou vzorkou toho, čo môžu vidieť bratislavskí diváci.

Rektor Akadémie umenia v Banskej Bystrici hovoril o tom, že v posledných rokoch sa jej pôsobenie rozšírilo aj o odbor filmová dramaturgia a dokumentárna tvorba. Monológ partnera festivalu Mariána Gajdoša bol skutočne zaujímavý. Spomenul, že podporiť festival v čase krízy skutočne nie je jednoduché, ale oni sa i v tejto ťažkej dobe na takýto čin podujali. Poďla slov pani Ilašovej z Americkej ambasády je isté, že Medzinárodný filmový festival Bratislava má podporu naozaj zo všetkých strán. Samotná ambasáda pomohla festivalu získať nejaké filmové kópie diel z americkej tvorby. Šéfmanažér multiplexu Europa Cinemas Richard Kliment začal zaujímavým faktom. Europa Cinemas je totiž jediným slovenským multikinom, v ktorom jestvuje filmový klub. Ten sa tam presťahoval zo starých priestorov kina Korzo, hneď pri jeho otvorení.

V sále medzi novinármi sedel aj slovenský divadelný, filmový a dabingový režisér Juraj Nvota. Ten si myslí, že je rozhodne zaujímavé, že na Slovensku existujú dva rôzne veľké filmové festivaly. Tým druhým je samozrejme Art Film Fest. Do jeho štábu sa minulý rok presunuli mnohé tváre z bratislavského festivalu. O tom aký bude už v poradí jedenásty ročník MFF Bratislava sa budú môcť slovenskí diváci v Bratislave, Banskej Bystrici ale i v Košiciach presvedčiť už v najbližších dňoch.

Zdroj:  MovieMania.sk Foto © archív

Súvisiace články