Čas umierať

5.2.2010|Zuzana Kožaková|
Čas umierať Jeseň života čaká na každého. To, ako ju prežijeme, je výhradne na nás, no mali by sme ju prežiť s úsmevom na perách. Poľská režisérka Dorota Kedzierzawska 21. Januára 2010 uviedla do kín svoj osobitný pohľad na starobu, ktorá býva často neveselá, pochmúrna a sťažka prežívaná. Príbeh energickej starej pani, ktorá nesie príznačné meno Aniela, nás svojou senzitívnosťou, striedmosťou a poetizmom pripraví na život v rokoch, kde radšej budete pliesť svetre a popíjať horúci čajík, než oddávať sa dajakým nerestiam z mladosti.

Príbeh opisuje energickú starobu starej pani Aniely ( Danuta Szaflarska), ktorá si ako jediná môže dovoliť poslať lekára dočerta. Stará pani obýva prekrásnu rozľahlú vilku, v ktorej jej robí jedinú spoločnosť verná fenka Phila. Zatiaľ čo Aniela sníva nad rekonštrukciou rodinného sídla, jej syn má s rodným domom iné plány. Aniela čoskoro pochopí, že svet niekdajších hodnôt umiera. Aby ochránila svoj dom, uchýli sa k plánu, ktorý so sebou prináša mnoho humorných situácií.

Čas umierať (2009)

Film Čas umierať sa môže zaradiť medzi čiernobielu klasiku, ktorú v súčasnej filmovej tvorbe len tak nenájdete. Filmy tohto typu sa vyznačujú krásnymi čiernobielymi obrazmi, pri ktorých vynikla, v tomto prípade, kamera Arthura Reinharta, ktorá dokáže zachytiť samotu a ponurosť života starších ľudí. Čas umierať je mimoriadne striedmy film, ktorý sa vyznačuje svojou takmer dokonalosťou, dojme Vás na tých správnych miestach, pobaví Vás grotesknou staršou pani, ktorá svoj život ešte nezavesila na klinec a uistí Vás v tom, že staroba nemusí nutne znamenať starobu duše.

Fantastická 93-ročná Danuta Szaflarska s energiou vlastnou 20-ročným mladým dievčatám, fantasticky stvárnila dámu v rokoch, ktorá je príliš vnímavá, príliš vtipná a nebojácna a pritom tak babičkovsky krásna. Vďaka nej máte pocit, že život v rokoch je to najlepšie obdobie života. Pomaly plynúci film je fantastickou príležitosťou zachytiť dej, i keď o ten tu až tak nejde. Zaujímavá je tá myšlienka, ktorá je netypickým zobrazením čiernobielej kamery ukrytá za šedinami 93-ročnej Danuty Szaflarskej. Hudba príbeh vitálnej babičky, kde hrá dôležitú úlohu kontrast svetla a tieňa podčiarkovala o to viac, že nebola nutne využitá.

Čas umierať (2009)

Príbeh dámy v rokoch, ktorú si tak obľúbite pre jej svieži sarkazmus, energiu a prefíkanosť, že by ste si ju najradšej zobrali domov, ma neskutočne pobavil, upútal a prinútil ma sa zamyslieť. Načo sa báť staroby, keď nemusí znamenať len ponurý tichý koniec života.
VERDIKT MOVIE MANIA:
Zdroj:  MovieMania.sk Foto © archív

Odporúčané články

Highlighty z Comic-Con 2017

Highlighty z Comic-Con 2017

Jedna z najdôležitejších udalostí modernej pop kultúry, ktorá spája svet fantázie, science fiction a záhad so svetom filmu,...