Robin Hood

16.5.2010|Marek Gurský|
Robin Hood

Príbeh Robina Hooda je známy asi každému. Robin prišiel vďaka šerifovi z Nottinghamu o pozemky, stal sa zbojníkom, so svojou družinou sa usídlil v Sherwoodskom lese, bohatým bral a chudobným dával. Jeho úhlavným nepriateľom bol práve šerif a láskou lady Mariana (v niektorých dielach uvádzaná ako Marion). Tento koncept mal úplne zmeniť Ridley Scott, keď v prvých návrhoch scenára mal byť Robin Hood a šerif jedna a tá istá osoba a neskôr mal byť dokonca šerif z Nottinghamu kladnou postavou a Robin Hood mal byť v tom negatívnom svetle. Výsledná podoba Scottovej najnovšej snímky sa síce viac približuje príbehu ako ho poznáme, no noviniek a zmien je v nej stále dosť.

Robin Hood (vlastne Robin Longstride, resp. Robert Loxley, keďže meno Robin Hood odznie až tesne pred titulkami) nie je šľachtic, ale radový vojak na tretej križiackej výprave. Pred návratom do Anglicka uteká s menšou skupinkou spolubojovníkov z armády a k rytieskemu titulu a nalodeniu sa loď do Anglicka sa dostane viac-menej náhodou. Svedomie ho však dovedie cez Londýn až do Nottinghamu, kde sledujeme jeho prerod na výsostne kladnú postavu, ktorá sa postaví na odpor voči nespravodlivosti a nakoniec je i záchrancom anglickej koruny. Keďže Hoodom sa stáva až v samom závere filmu a teda končí tam, kde iné filmy začínajú, otvára si tak cestu k možným pokračovaniam. Možno sa tak stane akýmsi „Robin Hood begins“...

Robin Hood (2010)

Zmeny sa nedotkli iba príbehu ale aj postáv. Šerif z Nottinghamu je iba do počtu a pre dej nemá absolútne žiadny význam, lady Marion (Cate Blanchett) je žena činu, no pribudli aj nové postavy. Asi najvýznamnejšou z nich je anglický prebehlík, podrazák a hlavný záporák Godfrey (Mark Strong), ktorý ťahá za všetky nitky v pozadí a rozohráva na kráľovskom dvore hru nebezpečnú pre nového anglického kráľa (ktorý, mimochodom, vyzerá a správa sa ako odrastený rozmazlený pubertiak). Hlavnú úlohu si zahral Russell Crowe, pre ktorého to bola už piata spolupráca s Ridley Scottom. Crowe je natoľko vynikajúci herec, že sa tejto úlohy zhostil s prehľadom, no predsa len by sa mi do úlohy Robina Hooda hodil viac niekto mladší ako 46-ročný Austrálčan.

Po Súperoch (1977), 1492: Dobytí raja (1992), Gladiátorovi (2001) a Kráľovstve nebeskom (2005) je Robin Hood už piatym historickým kúskom v Scottovej filmografii. Práve Gladiátora mi Robin Hood pripomínal asi najviac – Russell Crowe v historickom filme, úvodný súboj zobrazujúci koniec jednej éry (boje v Germánii v Gladiátorovi a dobytie francúzskeho hradu v Robinovi Hoodovi), blížiaci sa návrat domov, výrazný zásah do plánov, zžívanie sa s novou úlohou, stovky letiacich šípov, scény s obilím a, samozrejme, záverečná konfrontácia. Robin Hood sa mi však zdá byť vo svojej podstate oveľa jednoduchší a motivácia jeho činov je dosť otázna. Kým v Gladiátorovi to bola jednoznačne cesta za pomstou, v Robinovi Hoodovi to je akési morálne uvedomenie sa hrdinu. Nič viac, čo je určite na škodu.

Robin Hood (2010)

Technická stránka filmu je, rovnako ako u iných Scottových filmov, skvelá – kostýmy, kamera, efekty (aj keď si nemôžem pomôcť a nevidím, kam sa podelo 200 miliónov dolárov určených na výrobu...), výprava sú na výbornú. Hudba pomerne neznámeho Marca Streitenfelda (robil hudbu k posledným štyrom filmov Ridleyho Scotta) síce miestami trochu pripomína Statočné srdce, no patrí určite k najlepším súčastiam filmu.

Robin Hood ako film ukazuje začiatky Robina Hooda ako postavy. Hodnotenie technicky takmer bezchybnej snímky ťahá dole predovšetkým scenár, ktorý si nedokáže na ploche 140 minút udržať divákovu maximálnu pozornosť a trebárs o Robinovej družine sa nedozvieme takmer nič. Pokiaľ by sme sa však dočkali režisérskeho zostrihu (ako sa stalo v prípade Blade Runnera, Gladiátora či Kráľovstva nebeského), určite sa mu nebudem brániť a, naopak, skôr ho budem vítať. Ak sa Robinovi bude dariť v kinách, verím, že o tri-štyri roky by sme mohli vidieť v kine pokračovanie, na ktoré má Robin Hood určite slušne nakročené.

VERDIKT MOVIE MANIA:
Zdroj:  MovieMania.sk Foto © Bontonfilm

Odporúčané články

Highlighty z Comic-Con 2017

Highlighty z Comic-Con 2017

Jedna z najdôležitejších udalostí modernej pop kultúry, ktorá spája svet fantázie, science fiction a záhad so svetom filmu,...
Som legenda (I am Legend)

Som legenda (I am Legend)

Predstavte si, že na celom svete zúri vírus a vy ste imúnny. Beháte si po Manhattane ako na nejakej lúčke a okolo vás sa mení celá...