Karin Dorová - Nezabudnuteľná Ribanna

6.7.2010|Jozef Rigo|
Karin Dorová - Nezabudnuteľná Ribanna

(22.2.1938, Wiesbaden, Nemecko - 6.11.2017, Mníchov, Nemecko)

Vlastným menom Käthe Rose Derrová sa narodila v hesenskom Wiesbadene v dobre zaistenej meštiackej rodine. Už ako päťnásťročná gymnazistka začínala ako štatistka vo filme. "Chcela som síce pôvodne študovať architektúru so zameraním na interiéry, ale svet filmu bol tak lákavý," po rokoch spomína herečka. "Hrala som v komparze bez vedomia môjho otca, pretože by mi to zakázal. Ale mamka o všetkom vedela a zariadila mi, aby som mohla navštevovať baletnú prípravku a herectvo." Karin ešte ako študentka herectva si zahrala vo filmoch: Rosen aus dem Süden (1954), Rosen-Resli (1954) a Der Schweigende Engel (1954).

Pri nakrúcaní ako sedemnásťročná spoznala muža, ktorý zásadne ovplyvnil jej ďalší život. Volal sa Harald Reinl. Filmový režisér bol o dvadsaťosem rokov starší než pôvabná tmavovlasá študentka s čiernymi očami, otvoril jej cestu do ateliérov, obsadil ju do svojich filmov a za rok bola svadba. "Bola to veľká láska a s Haraldom som prežila desať krásnych rokov," hovorí Karin. "Bol to otec môjho jediného syna Andreasa, a aj keď sa nakoniec naše cesty rozišli, vždy spomínam na spoločné roky v dobrom."

Meno Karin Dorová možno už niektorým filmovým a televíznym divákom u nás nič nehovorí, ale v 60. rokoch, kedy vrcholila horúčka zfilmovaných mayoviek, bola známou hviezdou. Harald Reinl režíroval filmové príbehy o červenom gentlemanovi a jeho bielom bratovi, takže nebolo divu, že sa v nich objavila aj krásna Karin. V kultovom filme Poklad na Striebornom jazere (Der Schatz im Silbersee, 1962) si zahrala Ellen Pattersonovú a potom dostala úlohu statočnej indiánskej dievčiny z kmeňa Apačov Ribanny vo filme Vinnetou – Červený gentleman (Winnetou II., 1964) a tretí film postavu Mabel Kingsleyovej vo filme Vinnetou a Old Shatterhand v Údolí smrti (Winnetou und Shatterhand im Tal der Toten, 1968).

Karin Dorová (v strede) vo filme Blaue Meer und Du, Das (1959)

Už ako uznávaná herečka Karin Dorová podpísala zmluvu s Constantin-Filmverleih a zahrala si väčšie úlohy v ďalších filmoch pod názvom Ihre grosse Prüfung (1954) a v Solange Du lebst (1955). Ako mimoriadne krásna čiernooká brunetka sa potom začala uplatňovať vo filmových šlágroch ako Santa Lucia (1956), Das blaue Meer und Du (1959) a v ďalších filmoch, až dospela k typizovaným predstaviteľkám naivných nevinných dievčat v Reinlovom spracovaní kriminálnych príbehov Edgara Wallaceho Die Bande des Schreckens (1960), ktoré nejakým spôsobom pomôžu hrdinným mužom zákona, napr. po boku Joachima Fuchsbergera, Haralda Leipnitza a iných. S piatimi detektívkami v réžii svojho manžela Haralda Reinla a v niekoľkých variáciách iných režisérov sa tak stala populárna ako „Miss nemeckých krimináliek“ . Po nakrúcaní úspešnej mayovky Poklad na Sriebornom jazere (Der Schatz im Silbersee, 1962) sa zaradila k popredným hviezdam európskeho westernu. Do roku 1965 dostávala striedavo hlavné úlohy vo westernoch a kriminálkach - western Posledný Mohykán (Der etzte Mohikaner, 1964), wallaceovka Izba číslo 13 (Zimmer 13, 1964), Tajomný mních (Der unheimliche Mönch, 1965). Koncom roku 1966 stelesňuje Brunhildu v slávnom dvojdielnom filme Nibelungovia (Die Nibelungen, 1966/67), ktorý sa nakrúcal v bývalej Juhoslávii a na Islande. Po obrovskom úspechu Haraldových mayoviek naďalej podporoval Karin účinkovať vo svojich filmoch, v pôvabnom rozprávkovom horore Hadia jama a kyvadlo (Die Schlangengrube und das Pendel, 1967) tvorila Karin malebný pár s Lexom Barkerom. Medzinárodnú popularitu dosiahla Karin Dorová ako červenovlasá agentka Helga Brandtová v poradí piatej bondovke Žiješ len dvakrát (You Only Live Twice, 1967) po boku Seana Conneryho a úlohou Kubánky v Hitchcockovom špionážnom thrilleri Topaz (1969). Vtedy to vyzeralo, že Karin urobí aj hollywoodsku kariéru, ale dnes sama priznáva, že na to jej sily nestačili.

V polovici 60. rokov Karin Dorovú postihlo niekoľko rán: zomreli jej obaja rodičia, rozviedla sa s Haraldom Reinlom a musela bojovať so zhubným nádorom. S ťažkosťami prekonala toto ťažké obdobie, okrem druhého, nie príliš šťastného manželstva s Güntherom Schmuckerom, za ktorého sa vydala v roku 1972. A v roku 1988 sa znovu vydala tretí krát za filmového producenta Georga Robothama, s ktorým žila až do jeho smrti roku 2007. V poslednom čase pol roka trávi Karin Dorová v Beverly Hills v Spojených štátoch, kde žije jej jediný syn a pol roka v nemeckom Mníchove. "Nemôžem byť stále v Amerike, pretože mi tam chýba európska kultúra," upresňuje Karin Dorová. "Ale takto mi to vyhovuje. Zvlášť keď si u nás občas zahrám v divadle a nezabúdajú na mňa ani v televízii."

Filmografia Karin Dorovej: Peňazokaz (Der Fälscher von London, 1961), Poznal som ju dobre (Ich habe sie gut gekannt, 1965), Muž tisíc masiek (Der Mann mit den 1000 Masken, 1965), Monštrum teroru (Los Monstruos del terror, 1970), Johann Strauss (Johann Strauss - Der König ohne Krone, 1986), Rosamunde Pilcherová – Cena lásky (Rosamunde Pilcher - Der Preis der Liebe, 1997), Volanie minulosti (Ruf der Vergangenheit, 2000), Som iná žena (Ich bin die Andere, 2006).

Zdroj:  MovieMania.sk Foto © archív

Odporúčané články

Som legenda (I am Legend)

Som legenda (I am Legend)

Predstavte si, že na celom svete zúri vírus a vy ste imúnny. Beháte si po Manhattane ako na nejakej lúčke a okolo vás sa mení celá...
Highlighty z Comic-Con 2017

Highlighty z Comic-Con 2017

Jedna z najdôležitejších udalostí modernej pop kultúry, ktorá spája svet fantázie, science fiction a záhad so svetom filmu,...