The Rocky Horror Picture Show

25.1.2011|-jr-|
The Rocky Horror Picture Show

1975 Mladý pár sa naraz ocitne v kostole doktora Frank-N-Furtera – transvestitu.

TVORCOVIA:
Tim Curry – (29) ako Frank-N-Furter; známy divadelný herec v muzikáloch, po úspechu The Rocky Horror Picture Show sa často stelesňoval prevažne záporné, komické až slabošské vedľajšie postavičky.
Susan Sarandonová – (29) ako Janet; začínala ako modelka, prijímala množstvo roličiek v televízii v 70. rokoch, po The Rocky Horror Picture Show sa výraznejšie presadila ako rovnocenná partnerka v komédii Čarodejky z Eastwicku (The Witches of Eastwick,1987) po boku J. Nicholsona, Cher a M. Pfeiffer.
Barry Bostwick – (30) ako Brad; americký televízny herec a spevák, po úspechu tohto filmu (s odstupom času sa k tejto snímke vyjadruje skepticky a s miernym despektom) sa často uplatňuje v muzikáloch na Broadwayi a v televíznych filmoch typu Danielle Steelovej.
Richard O´Brien – (33) ako Riff Raff; talentovaný herec, milovník starých hororov, komiksov a výstrednej módy. Jeho prvou úlohou bola dvojrola apoštola a malomocného v muzikáli Jesus Christus Superstar(TV 1972) režiséra Sharmana. Neskôr sa výrazne  presadil v písaní muzikálov. V interview v roku 2009 hovoril o svojom neustálom vnútornom boji a sám seba opísal ako možné tretie pohlavie, niečo medzi mužom a ženou, aj keď bol 2x ženatý a je otcom troch detí.
Peter Hinwood – (29) ako kreácia Rocky Horror; bývalý profesionálny model, po úspechu tohto muzikálu sa vyhol akejkoľvek publicity o filme a od tej doby odišiel zo zábavného priemyslu. Na dlhší čas pôsobí ako úspešný starožitník.
Jim Sharman – (30) režisér menej úspešných muzikálov Jesus Christus Superstar (TV 1972), Shock Treatment (1981).

VZNIK:
„I´m just a sweet transvestite from Transsexual, Transylvania,“ spieva Tim Curry, lascívne sa plieska po holých stehnách, zdobených podväzkami a špúli výrazné červené pery. Vzápätí nás sprevádza do svojho laboratória, aby mohol pred davom slávnostne odhaliť svalnatého blonďatého chlapa Rockyho, ktorého vytvoril pre ukájanie svojich sexuálnych chúťok. Máloktoré slovo je tak často používané ako slovo kult-kultové. Niektoré lacné komédie tieto slová umelo použijú ako prívlastok pred uvedením filmu do kín. Pravý kult však vznikne neplánovane a neplánovateľne. A The Rocky Horror Picture Show od roku 1975 stále prekvapuje a hrá scénami ako sú uvedené v úvode...

Austrálsky divadelný režisér Jim Sharman, ktorý doma slávil veľké úspechy so svojím divadelným predstavením Jesus Chist Superstar  bol pozvaný do Londýna tak, aby predviedol podobné zázraky s londýnskym súborom. Jedným z jeho členov bol istý Richard O´Brien, ten bol vyhodený z predstavenia, keď „elvisovský“ Herodes nezvládol step, aby sa mohol so Sharmanom spriateliť, podstrčil mu svoj rozpracovaný muzikál. Režisér sa pre jeho projekt, ktorý vtedy ešte bol pod iným názvom They Came from Denton High,  nadchol a spoločne ho vypracovali do podoby láskyplnej paródie na sci-fi a hororové klišé.

Príbeh je celkom jednoduchý: Brad a Janet – slušnučkí a čerstvo zasnúbený mladý párik, sa vydá navštíviť svojho učiteľa. Uprostred daždivej noci  ich auto dostalo defekt a im neostáva  iné len vkročiť do veľkolepého „transylvánskeho“ zámku, v ktorom vládne démonický dr. Frank-N-Furter. Nekonvenčný hostiteľ sprevádza nezvaných hostí po svojich halách. Priamo pred ich očami oživí krásavca Rockyho, postupne Brada aj Janet zvádza, ale nakoniec za ich  extrémny životný štýl boli potrestaní vlastnými služobníkmi. Tí, kedysi s ním prišli na Zem z planéty Transsexual v galaxii Transylvania. To všetko bolo sprevádzané skvelými hudobnými výstupmi. Javiskové predvedenie The Rocky Horror Picture Show sa začalo v júni roku 1973 na malej londýnskej scéne a časom sa rýchlo rozšírilo do väčších divadiel. Na novopečený hit sa prišiel pozrieť americký producent Lou Adler. Dva dni po predstavení už mal vo vrecku práva na zámorskú verziu muzikálu aj na film.

The Rocky Horror Picture Show (1975)

Publiku v divadle i v kinách učaroval charizmatický transvestita Frank-N-Furter, ktorý sa správa ako novodobý dr. Frankenstein, chvíľu ako despotický organizátor orgií, gentleman, hravý génius pozemských rozkoší, urazená primadona, ale aj ako ufrflaná chudinka. Jeho excentrický zjav O´Brian so Sharmanom založili na výrazne nalíčených postavách z nemeckých expresionistických filmov. Zhodou okolností našli dokonalého predstaviteľa pre úlohu Franka. Bol ním 27-ročný Tim Curry, ktorý v Londýne prišiel na konkurz kvôli úlohe Brada. Práve uhrančivý Curry sa stal jediným členom britského ansámblu, ktorý prešiel aj do úspešného losangeleského naštudovania muzikálu. O úlohu sa usilovali John Travolta aj Richard Gere. Väčšia časť ansáblu sa vrátila do Londýna a z americkej verzie muzikálu pribudli Barry Bostwick a začínajúca Susan Sarandonová – v polovici 70-tych rokov presvedčivá predstaviteľka cudnej dievčiny, ktorá v strašidelnom zámku zisťuje, že heavy petting má niečo v sebe... Rozpočet vo výške 1,2 milióna dolárov nebol závratný a na nakrúcanie v britskom sídle Oakley Court úplne vystačil. Požičali si aj niekoľko rekvizít zo štúdia Hammer, kde  The Rocky Horror Picture Show v ich strašidelnom zámku nakrúcali. Krátko po uvedení filmu sa táto snímka nikdy nedostala do čiernych čísel, The Rocky Horror Picture Show musel najprv prepadnúť, aby mohol triumfovať.

Premiéra bola katastrofálna. Všade okrem Los Angeles zívali sály prázdnotou. Kritikou bol tento film považovaný na tú dobu za dosť sexuálne otvorený film a vhodný pre mainstream. Jediné, čo chválili bola hudba a výkon Tima Curryho alias Franka-N-Furtera. Vtedy sa ukázalo ako môže fungovať dobrý marketing. Štúdio Fox od pracovníkov kín zistilo, že na tento film chodili len tí istí ľudia a urobilo nezvyklý krok: o rok neskôr v roku 1976 nasadilo tento film znovu do kín, ale ako polnočné predstavenie. A milovníci divných chúťok na takéto akcie začali chodiť. Fanúšikovia začali chodiť na projekcie v transylvánskych kostýmoch, spievať celé songy spolu s hrdinami z plátna. Každý týždeň sa na premietanie dostavili ďalší zvedavci – mazané panny, ktoré chceli do onoho zvláštneho kultu aby boli zasvätené. Vtedy nebol internet a film si nemohli stiahnuť a štúdio v 80. rokoch schválne zdržiavalo aj vydanie na VHS tak, aby ľudia naďalej chodili na polnočné predstavenie The Rocky Horror Picture Show. Vďaka tomu všetkému drží The Rocky Horror Picture Show titul najdlhšie nasadenému filmu v histórii kín. A tržby sa po desaťročiach postupne vyšplhali až na 140 miliónov dolárov.

ZAUJÍMAVOSTI:

  • Úlohu Franka-N-Furtera si chcel zahrať Mick Jagger.
  • Tim Curry má na pravom ramene tetovanie s názvom „Boss“.
  • „Frankov“ zámok bol už niekoľkokrát pred týmto filmom použitý na natáčanie hororov.
  • Tento film je dodnes nepretržite premietaný v kinách od svojho uvedenia v roku 1975. To z neho robí najdlhšie uvádzaný film v histórii kinematografie.
  • Na pľaci počas nakrúcania vôbec nefungovalo ústredné kúrenie ani záchody. Susan Sarandonová si sťažovala na štúdio, ale odhovorili ju, že má príliš vysoké nároky. Počas nakrúcania naozaj dostala zápal pľúc.
  • Susan Sarandonová a Barry Bostwick boli jediní Američania obsadení do „hovoriacich“ úloh.
  • Väčšina hercov vo tomto filme hrali svoje postavy už predtým v divadelnej verzii muzikálu.
  • Dnes je film pravidelne premietaný na 54 rôznych miestach USA.
  • V jednom kine v Mníchove sa film premieta každý týždeň od roku 1975.
  • Na dnešné projekcie existujú zoznamy toho, čo si ľudia majú priniesť so sebou a ako sa majú počas jednotlivých scén správať. Na zozname je ryža, sviečka, noviny, vodná pištoľ, gumené rukavice, rapkáč, konfeta, toaletný papier, toast, klobúčik, či zvonček.
  • Javiskovú podobu tohto muzikálu u nás uviedol v roku 2006 v divadle Aréna v Bratislave. Zaujímavosťou boli až tri mužské alternácie na postavu Franka-N-Furtera: C. Kassai, J. Koleník a M. J. Malinovský.

Zdroj:  moviemania.sk Foto © 20th Century Fox

Súvisiace články