film Evan všemohúci (2007)
Film Evan všemohúci (2007)
Video (1) | Články (1)

Réžia:

Tom Shadyac

Žáner:

Komédia | Fantasy

Krajina

USA

Dĺžka filmu

95 min

Slovenská premiéra:

23.8.2007 (Tatrafilm)

Pôvodný názov:

Evan Almighty

Pred štyrmi rokmi dostal Boh bláznivý nápad a požičal obyčajnému televíznemu reportérovi s tvárou Jima Carreyho svoje schopnosti. Dopadlo to neslávne, ale našťastie nie v kinách, odkiaľ si komédia Božský Bruce odniesla bezmála 250 miliónov dolárov. (v našich končinách zarobil slušných 23 miliónov korún). Preto dostal Boh po pár rokoch nový bláznivý nápad…
Jeho hlavnou postavou sa stane Evan Baxter (Steve Carell), ktorý Božskému Bruceovi kedysi vyfúkol prestížne moderátorské kreslo. Dnes je na tom ešte lepšie, pretože stolička, na ktorej bude sedieť, stojí v jednacej sále amerického Kongresu. A práve čerstvého kongresmana, ktorý vyhral voľby s odvážnym sloganom „Zmením svet“, sa rozhodol Boh (Morgan Freeman) otestovať. Zadanie je jednoduché. Podľa vzoru starozákonného konštruktéra a zoologa Noema má aj on postaviť archu, zhromaždiť na nej zástupcov všetkých živočíšnych druhov a nasmerovať si to k Araratu alebo nejakému podobne vysokému kopcu. „Jim Carrey získal božské schopnosti a mohol ženám upravovať veľkosť poprsia. Mňa vďaka Jeho daru prenasleduje všelijaká háveď, príšerne rýchlo mi rastú vlasy a fúzy a nosím stále tie isté prepotené handry,“ porovnáva Steve Carell osudy oboch Vyvolených. „Drobné zmeny“ v správaní jeho postavy, ktorými čím ďalej viac pripomína skôr pustovníka ako elitného politika, naviac nezostanú utajené pred jeho okolím, ktoré náhle rieši, či sa Evan zbláznil z novej funkcie alebo či ho postihla len silnejšia kríza stredného veku. Nič z toho ale nevysvetľuje, prečo ho otravujú skupiny, stáda a húfy páriacich sa zvierat. A čo na to Evan? Ten ticho trpí a stavia. Veď potopa biblických rozmerov číha za rohom.
Božský Bruce sa vyznačoval originálnym príbehom a humorom, ktorý využíval „gumovú tvár Jima Carreyho. Aby tradícia zostala zachovaná, vrátili sa k nemu režisér Tom Shadyac a scenárista Steve Oedekerk, ktorí nahradili Carreyho ďalším elitným komikom, Stevem Carellom (Štyridsať rokov panic, Malá Miss Sunshine), a naviac ho obohatili o armádu zvierat, ktoré majú za úlohu priblížiť ich „Božskú komédiu“ mladšiemu publiku. „V našom filme máme 177 druhov zvierat, čo je naraz asi najviac vo filmovej histórii. Nezastieram, že natáčanie pripomínalo čas od času blázinec, ale všetci zvierací herci boli profíci a Steve Carell ho prežil, čo bolo pre úspech filmu asi najdôležitejšie,“ hovorí režisér.