Drsný Harry (1971)

29.2.2012|-jr-|
Drsný Harry (1971)

Drsný policajt zo San Franciska pasie po šialenom zabijakovi.

TVORCOVIA:

  • Clint Eastwood (41) ako inšpektor Harry Callahan; prišiel z televízie a z Leonových spaghetti westernov. Celkom ovládol kasy ako nástupca Johna Waynea.
  • Andy Robinson (29) ako Škorpión; veľakrát hosťoval v televízii a hral v Siegelovom ďalšom filme Charley Varrick (1973). Časom sa vrátil do televízie.
  • Don Siegel (59) producent a režisér; pracoval ako strihač, medzi jeho ďalšie filmi patria Invázia lupičov tiel (Invasion of the Body Snatchers, 1956) a The Shootist (1976).

VZNIK:
Drsný Harry mohol byť filmom Franka Sinatru, ten sa však zotavoval po operácii ruky, takže scenár obiehal ďalej pokiaľ si ho nevšimol Paul Newman, lenže jemu sa nepáčil pôvodný nemužný detektív á la Colombo (preto vznikol „Dirty“, teda „drsný“ Harry) a navrhol autorom Harrymu a Rite Finkovcom, aby zašli za Clintom Eastwoodom.
Eastwood si na konci 60-tych rokov vytvoril vlastnú produkčnú firmu Malpaso a potreboval nový imidž a hit kvôli zaškatuľkovaniu ako westernový herec i po neúspechoch filmu Oklamaný (The Beguiled, 1971) a režisérskemu debutu vo filme Zahraj mi pieseň „Misty“ (Play Misty for me, 1971). Eastwood sa dohodol s Paulom Newmannom na prvý náčrt Harryho Callahana a priviedol scenáristu Deana Riesnera (Cooganov trik, 1968), aby prepracoval Finkov charakter na Clintonovi vyhovujúceho hrdinu. S pomocou Siegela a Sergia Leoneho dosiahol Eastwood vo svojej kariére takých výšin, že sa jeho fotografia objavila na obálke časopisu Life pod titulkom cez celú stranu: Najobľúbenejšia svetová filmová hviezda – bez srandy.
Počestný tón filmu, ktorý začína poctou zavraždeným policajtom San Franciska vyvolal v dobe módneho študentského radikalizmu v Spojených štátoch isté napätie. Niektorí recenzenti chápali film Drsný Harry ako chválospev na policajný svinčík a iní predložili iný pohľad na film – citlivý portrét muža uviaznutého v kolobehu systému a okolností. Jedna filipínska posádka dokonca požiadala o šestnásťmilimetrovú verziu, ktorú používala vo svojom výcvikovom programe.
Bez ohľadu na spory o zmysle filmu, Drsný Harry zabrnkal na citlivú strunu publika a stal sa do tej doby najväčším kasovým úspechom roku 1972. Rozhýbal sériu piatich portrétov Harryho Callahana v podaní Clinta Eastwooda, ktorý na nich založil jednu z najúspešnejších hereckých kariér 70 a 80 rokov.
Skutočnému Škorpiónovi sa dobre darí. Scenár vychádzal z postavy psychopata, ktoré- ho volali Zodiac a koncom 60-tych rokov terorizoval San Francisko. Zabil päť ľudí a písal polícii výhražné listy, ktoré film sčasti napodobnil. Tiež sa vyhrážal, že unesie autobus s deťmi. Polícia v San Francisku však žiadneho Harryho Callahana nemala a Zodiac, ktorý sa od roku 1969 milosrdne odmlčal, nebol nikdy dopadnutý. Keď v roku 1974 začal v San Francisku pôsobiť ďalší šialenec s prezývkou „Zabijak Zebra“ a objavili sa na stenách ulíc nápisy „Drsný Harry, kde si, keď ťa potrebujeme?“

ZO ZÁKULISIA:
Clint sa objavil v novej, mestskej úlohe a cítil sa počas nakrúcania úplne v pohode. Film režíroval človek, ktorého mal veľmi rád a dôveroval mu, nakrúcalo sa v dôverne známom prostredí. Clint totiž vyrastal v Oaklande, hneď za vodou. Drsný Harry sa nenakrúcal v ateliéroch, výnimku predstavuje niekoľko záberov na začiatku filmu. Nakrúcanie na uliciach prinášalo problémy, hlavne reakcie miestnych obyvateľov na streľbu Škorpióna zo samopalu v dobe nočného pokoja. Filmári museli prispôsobiť rozvrh filmovania. Keď raz mohli pracovať celú noc, vyskytli sa ďalšie problémy. Režisér Siegel dostal chrípku, takže za neho musel so svojimi skúsenosťami zaskočiť sám Clint Eastwood. Išlo o scénu, kedy Harry zachraňuje samovraha na streche. Ukázalo sa, že najviac sa zdržoval dav senzáciechtivých zvedavcov práve tam, zvlášť jedna žena neustále otravovala a dožadovala sa Eastwoodovho autogramu. Dala mu pokoj až vtedy, keď vytiahol svoj nabitý kolt magnum z puzdra a vystrelil jej ponad hlavu.
Clint vždy trval na tom, že bude hrať sám seba bez kaskadéra. Najvýznamnejší a najriskantnejší bol skok na strechu uneseného autobusu. Všimnite si Andyho Robinsona, ktorý hrá psychopatického Škorpióna, ako priväzuje deti k sedadlám. Dobromyseľný herec nemal na také veci žalúdok a Siegel pred ním hral zúrivého, ako si to on predstavuje a Robinson okamžite zmenil názor a zahral úlohu ako-tak ale až po Siegelovi.
Jedna zo skutočných hádok nastala v poslednej scéne, kedy Harry zahadzuje svoj odznak. Eastwood ju nechcel zahrať, pretože ju chápal ako abdikačné gesto. Siegel ho nakoniec presvedčil, že tým vyjadruje len vlastné znechutenie. V každom prípade, aspoň to Eastwood tak tvrdil, bol odznak priviazaný na gume, pretože Harry Callahan sa čoskoro vrátil do sanfranciskej polície a lotri mali pekne nahnané...

VŠIMNITE SI:

  • Film v kine. V zábere sa odohralo práve najnovšie dielko Clinta Eastwooda Zahraj mi pieseň „Misty“.
  • Milostných vzplanutí. Žiadna žena vo filme nie je,jedine keby by ste počítali krátke stretnutie Harryho s manželkou jeho kolegu. Režisér a hviezda mali  ženských dosť z filmu Oklamaný, kde sa to  kráskami len tak hemžilo.
  • Obľúbeného záberu u kritikov. Je to koniec scény na štadióne, keď sa helikoptéra s kamerou na palube zahalila  do tmy.

 

 

Súvisiace články