Jamie Lee Curtis - kráľovná hororov

29.6.2012|-jr-|
Jamie Lee Curtis - kráľovná hororov

Na jar roku 1958 oznámila v Hollywoode Janet Leighová, hviezda Hitchcockova filmu Psycho, že je tehotná. S manželom, hercem Tonym Curtisom, už mala dcéru Kelly. Tak sa Jamie Lee narodila 22. novembra v losangeleskej nemocnici. Krátko na to, ako sa jej rodičia rozviedli, pripadla Jamie do matkinej opatery. Tá sa snažila ustrážiť jej detský vývin od hollywoodskeho biznisu a všetkých nástrah dospeláckeho sveta. Pozeranie filmov mala Jamie obmedzené na minimum a nemohla dokonca vidieť ani najslávnejší filmový výstup vlastnej matky. Strednú školu začala navštevovať v Beverly Hills, odkiaľ sa po maturite pobrala do Stocktonu na University of Pacific. Tu však zotrvala iba tri mesiace, pretože bola posadnutá herectvom, ktorému sa chcela začať venovať na plný úväzok.

Profesionálnu hereckú kariéru zahájila v televízii, kde na seba upozornila jednou z hlavných úloh v komediálnom seriáli z 2. svetovej vojny Operácia Spodnička (Operation Petticoat, 1977-78) a v sitcome Čokoľvek, len nie láska (Anything but Love, 1989-92), za ktorú dostala Zlatý glóbus. Ako hosť vystúpila v niekoľkých seriáloch, napríklad Columbo, Quincy, M.E. (Dr. Quincy), Charlieho anjeli (Charlies Angels), Buck Rogers v 25. storočí (Buck Rogers in the 25th Centry) a Loď lásky (The Love Boat). Po televíznych projektoch sa jej naskytla možnosť hrať hlavnú úlohu v nezávislom nízkorozpočtovom horore Johna Carpentera Predvečer sviatku Všetkých Svätých pod kultovým názvom Halloween (1978). Ako slušná herečka by do toho v živote nešla, jej honorár bol iba smiešnych 8000 dolárov, napriek tomu úlohu prijala. Halloween sa nečakane stal komerčne najúspešnejším undergroundovým filmom v histórii kinematografie a navždy sa do nej zapísal ako zlatá klasika žánru - hororu. Z Jamie Lee sa stala cez noc hviezda. "Keby som nezačala v hororoch, nikdy by som sa vo filme nepresadila," hovorí vecne Jamie a dodáva: "Koncom 70. rokov vládli v Hollywoode Jane Fondová, Goldie Hawnová, Sally Fieldová. Herečky, ktoré stelesňovali ženskosť. Ja som bola nula s hroznými zubami, podivnou tvárou a sporným talentom." Halloween sa stal kultovým filmom, zarobil milióny dolárov a zaistil Jamie hromadu ponúk na hororové úlohy. "Nebola to práve moja predstava hereckej kariéry, ale brala som, čo mi ponúkli. Bola som šťastná, že môžem byť pred kamerou," spomína Jamie. Pochopiteľne nasledovala séria hororov ako Hmla (The Fog, 1979), Terror Train (1980) alebo Hra na vraha (Prom Night, 1980), až si Jamie uvedomila, že začína byť zaškatuľkovanou herečkou jedného žánru a rozhodla sa zmeniť imidž.

Prvým odklonením bol pokus o stelesnenie sexy femme fatale v úlohe prostitútky Ophelie v komédii Výmena (Trading Places, 1983) po boku Eddieho Murphyho a Dana Aykroyda. "Vedela som, že som našla svoju parketu," radovala se Jamie. Zažívala niečo, o čom sa jej ani vo sne nesnívalo - mohla si vyberať, v akom filme bude hrať. A vyberala komédie, kde bola doma. V celkom odlišnej polohe sa Jamie predstavila v melodráme Dominick a Eugene (1988) režiséra R. M. Younga, kde hrala milú, citlivú študentku medicíny Jennifer, priateľka staršieho kolegu (Ray Liotta), ktorý sa stará o svojho retardovaného brata (Tom Hulce).

Jamie Lee Curtis

Nové úspechy sa našťastie dostavili na prelome osemdesiatych a deväťdesiatych rokov. Najväčší úspech jej priniesla titulná úloha študentky práv Wandy, ktorá dokáže so ženskou eleganciou i rafinovanou vynaliezavosťou zmanipulovať skupinu zlodejov v kriminálnej komédii Ryba menom Wanda (A Fish Called Wanda, 1988) režiséra Ch. Crichtona. Jej pozíciu  hviezdy podporila tiež úloha začínajúcej policajtky Megan Turnerovej, s ktorou rozohráva diabolskú hru psychopatický vrah (Ron Silver) v thrilleri Modrá oceľ (Blue Steel, 1989). Nasledovali ďalšie úspešné filmy Moja prvá láska (My Girl, 1991), Navždy mladý (Forever Young, 1992) a Pravdivé lži (True Lies, 1994), pri nakrúcaní ktorých spolupracovala s "najsilnejšími mužmi Hollywoodu" - Arnoldom Schwarzeneggerom a Jamesom Cameronom. Za stvárnenie úlohy vo filmoch Ryba menom WandaPravdivé lži dostala Zlatý Glóbus. Okrem toho má na konte ďalšie štyri nominácie. Náročnejšiu príležitosť dostala Jamie opäť v televízii ako na začiatku kariéry, ako známa modelka v dráme Smrť hviezdy Dorothy Strattenovej (Death of a Centerfold: The Dorothy Stratten Story, 1981), ďalej ako feministka v snímke Heidina kronika (The Heidi Chronicles, 1995), za ktorú získala nomináciu na Zlatý glóbus a ako zlomená matka, váhajúca, či darovať orgány mŕtveho syna v dráme podľa skutočnej udalosti Nicholasov darček (Nicholas´ Gift, 1998), za ktorú získala nomináciu na cenu Emmy.

Jamie sa skoro stala príbuznou Marlene Dietrichovej. Roky bola zasnúbená s jej vnukom, producentom Michaelom Rivom. Potom chodila s rockerom Adamom Antom. Stále jej niečo hovorilo, že nie sú tí praví. Pri nakrúcaní Halloweenu si Jamie s producentkou filmu Deborou Hillovou krátili prestávku počas nakrúcania čítaním časopisov. "Toho chlapíka si vezmem," žiarila Jamie a mávala Debore pred očami časopis Rolling Stone. Na obálke bola fotka režiséra a herca Christophera Guesta. Aby nezostalo len pri slovách, zavolala jeho agentovi a nechala mu telefónne číslo. Myslíte si, že zavolal, stretli sa a hneď vedeli, že k sebe navždy patria? Nie. Nestalo sa vôbec nič. Až o mesiac sa stretli v jednej reštaurácii v Hollywoode. Sedeli oproti sebe a dali sa do rozhovoru: "Ahoj, ty si mi volala!" "Áno, to som bola ja." "Tak sa maj, už budem musieť ísť." Na druhý deň sa Christopher ozval a za štyri mesiace bola svadba. Kúpili si domček v Santa Monice a adoptovali dve deti Annie a Thomasa. Ako manželia žijú spolu viac ako dvadsať rokov a nemajú predmanželskú zmluvu, ale majú striktnú dohodu, že spolu nikdy nebudú nakrúcať. Jej muž zdedil šľachtický titul a z Jamie sa stala barónka Haden-Guestová.

Jamie Lee Curtis

Pred pár rokmi ju celosvetový úspech filmov Vreskot a Viem čo ste robili minulé leto donútili vrátiť sa k svojej najúspešnejšej postave Laurie Strodeovej v úspešnom hite (a siedmom pokračovaní série) Halloween: H20 (1998). V súčasnosti Jamie Lee účinkuje v reklamných šotoch. Je autorkou kníh pre deti: Keď som bola malá: Pamäti štvorročnej (When I Was Little: A Four Year-Old Memoir) a Rozprávaj mi znovu o noci, kedy som sa narodila (Tell Me Again About the Night I Was Born). Jej staršia sestra Kelly Curtisová je tiež herečka. Jamie rada zbiera „klapky“ z rôznych filmov. Požičiava si šaty od návrhárov, pretože ich môže vrátiť. „Som minimalista. Mám rada v skrini, tak málo vecí ako to len ide!“ zdôrazňuje Jamie.

Jej ďalšie filmy:

Hry na ceste (Road Games, 1980), Haloween II. (1981), Haloween III. (1982), Grandview U.S.A. (1984), Dokonalí (Perfect, 1985), Tichý protest (Amazing Grace and Chuck, 1987), Dospievanie v Queens (Queens Logic, 1991), Matkini chlapci (Mother´s Boys, 1994), Moja druhá láska (My Girl II., 1994), Domáce väzenie (House Areest, 1996), Dravé zvery (Fierce Creatures, 1997), Tráva je zlatá baňa (Homegrown, 1998), Vírus (Virus, 1999), 460 podozrivých (Drowning Mona, 2000), Otec a tí druhí (Daddy and Them, 2001), Agent z Panamy (The Tailor of Panama, 2001), Halloween: Vzkriesenie (Halloween: Ressurrection, 2002), Medzi nami dievčatami/Strelený piatok (Freaky Friday, 2003), Vianoce naruby (The Christmas with the Kranks, 2004), Mladý a ja (The Kid & I, 2005), Čivava z Beverly Hills (Beverly Hills Chihuahua, 2008), Zase ona! (You again, 2010).

  Foto © wikipedia

Súvisiace články