Peter Jackson

31.8.2012|-jr-|
Peter Jackson

(31.10.1961, Pukerua Bay, Severný Ostrov, Nový Zéland)
Peter Robert Jackson sa narodil 31. októbra 1961 ako jediné dieťa anglických prisťahovalcov Joan a Williama Jacksonovcov. Vyrastal v mestečku Pukerua Bay na pobreží Nového Zélandu neďaleko Wellingtonu. Už od malička bol vášnivým filmovým fanúšikom. Vyrastal na filmoch Raya Harryhausena, inšpiráciu nachádzal tiež v televíznych seriáloch Thunderbirds (1965 - 1966) a Lietajúci cirkus Montyho Pythona (1969 - 1974). Miluje film tak, ako málokto iný. Jeho prvú kameru (super 8) mu kúpili rodičia na Vianoce 1969, keď mal osem rokov. Ako každého malého chlapca v tomto veku, aj jeho zaujímali hlavne špeciálne efekty. Láska k nim sa vyvinula vďaka klasickému King Kongovi z roku 1933. A ešte jeden film ovplyvnil jeho vzťah k filmu. Extrémne krvavá hororová satyra Úsvit mŕtvych (Dawn of the Dead, 1978) režiséra Georgea Romera. Bol z nej znechutený a nadšený zároveň. Natoľko, že sa sám rozhodol natočiť si svoj vlastný, úžasne nechutný film. V sedemnástich nechal školu a zamestnal sa ako pomocná sila vo fotolaboratóriu. Keď si z úspor kúpil 16 mm kameru začal natáčať sci-fi komédiu, z ktorej neskôr vznikol film Vesmírni Kanibalovia (Bad Taste, 1987). Peter sa pod film podpísal viackrát, okrem réžie, scenára, produkcie a kamery sa zaslúžil aj o triky. Ďalším filmom bol hororový krvák Meet The Feebles (1989), obsahujúci scény ako explózia vnútorností (žalúdok, mozog).

Potom prišiel Braindead – Živí mŕtvi (1992), bol to najmonumentálnejší krvák v dejinách kinematografie. Tento kultový príbeh pojednáva o freudovsky dominantnej matke brániacej v láske syna k španielskej prisťahovalkyni, pričom to spojil s neuveriteľnými zombie jatkami. Do dejín kinematografie sa zapísal aj použitím sekačky na trávu ako prvotriedneho eliminátora zombie. Šestnásť festivalových cien vypovedá o dávke invencie a humoru. V nasledujúcich rokoch sa Peter pokúsil vymaniť sa zo škatuľky kultového a nezávislého tvorcu krvákov na vkusného a slávneho filmára. Prvým krokom bola seriózna dráma Nebeské stvorenia (Heavenly Creatures, 1994). Tento majstrovský kúsok vznikol na základe skutočnej udalosti, ktorá v 50-tych rokoch otriasla Novým Zélandom. Dve školáčky sa natoľko zblížili, že začali byť upodozrievané z lesbického vzťahu. Ich rodičia sa preto rozhodli ich od seba odlúčiť. Dievčatá (jednu z nich si zahrala Kate Winslet) sa preto rozhodli zavraždiť matku jednej z nich. Jacksonovi sa podarilo prekonať Braindead. Film zároveň získal nomináciu na Oscara v kategórii najlepší scenár.

Ďalší film Prízraky (The Frighteners, 1996) sa stal pomyselným krokom do veľkého filmového priemyslu, producentom mu bol Robert Zemeckis. Hlavnú úlohu stvárnil Michael J. Fox, je to príbeh o trochu potrhnutom mladíkovi, ktorý sa kamaráti s duchmi a patrične to využíva vo svoj finančný prospech. Jackson sa spolu so svojou spolupracovníčkou Fran Walshovou pustil do písania scenára Pána prsteňov (Lord of The Rings: The Fellowship of the Ring, 2001). Spočiatku mala o celý projekt záujem firma Miramax a producent Saul Zaentz. Tí však trvali na dvoch filmoch. Avšak vtesnať tak rozsiahle dielo do dvoch celovečerných filmov bolo priam neuskutočniteľné, tak sa pristúpilo  k trom častiam. Jackson ponúkol sfilmovanie spoločnosti New Line Cinema a tá pristúpila na možno najväčší risk v dejinách kinematografie. Veď keby Spoločenstvo prsteňa pohorelo na divácky nezáujem, mali by ešte dva filmy v rukáve. Lenže tento katastrofický scenár sa nenaplnil a my sme sa dočkali diela, ktoré sa zlatými písmenami zapísalo do dejín filmového priemyslu. Nakoniec sa z toho vykľula úspešná trilógia Pán Prsteňov: Dve veže (Lord of The Rings: The Two Towers, 2002) a Pán prsteňov: Návrat kráľa (Lord of The Rings: The Return of the King, 2003), ktoré boli nominované na množstvo filmových cien, z ktorých si ich nemálo odniesli a to 17 Oscarov, 12 cien BAFTA a 4 Zlatých glóbusov.

Universal Studios podpísali s trojnásobným držiteľom Oscara Jacksonom kontrakt na ďalší film a to jeho srdcovú záležitosť - remake klasického King Konga z roku 1933 s rovnomenným názvom King Kong (2005). Práve tento film ho inšpiroval k tomu, aby sa stal režisérom, keď mal osem rokov. Honorár za film sa odhaduje na 20 miliónov dolárov, čím by sa stal najlepšie plateným režisérom v doterajšej histórii.
Peter Jackson nedávno potvrdil, že z pripravovanej dvojdielnej filmovej adaptácie knihy Hobit (1937) J. R. R. Tolkiena budú nakoniec tri snímky. Pre Jacksona to bude po Oscarovej sérii Pán prsteňov (2001, 2002, 2003) už druhá trilógia. Jacksonova trilógia Pána prsteňov budú opäť sledovať dobrodružstvá Bilba Bublíka, ktorého stvárni Martin Freeman. Svoje úlohy z Pána prsteňov si opäť zopakujú Ian Holm ako starší Bilbo, Ian McKellen ako Gandalf, Cate Blanchett ako elfka Galadriel, Orlando Bloom ako elf Legolas, Elijah Wood ako Frodo, Andy Serkis ako Glum, Christopher Lee ako Saruman či Hugo Weaving ako elf Elrond. Po desiatich rokoch od nakrúcania spomínanej trilógie musel niekoľkostočlenný tím obnoviť mestečko Hobitov k pripravovanému pokračovaniu Hobit: Neočakávaná cesta (Hobbit: An Unexpected Journey, 2012), z ktorého pochádza hlavná postava románu Hobit, Bilbo Bublík. Práve z pokojného mestečka sa drobný polovičník vydá so skupinou dvanástich trpaslíkov na jeho najväčšiu a nezabudnuteľnú výpravu za pokladom, ktorý stráži obávaný drak Smaug.
Zaujímavosťou je, že Peter Jackson, ktorý na základe svojej náročnej práce prvej série Pána prsteňov získal od britskej kráľovnej rytiersky titul! Jackson žíje stále na Novom Zélande. Nie je 5-krát rozvedený a stále je so svojou životnou partnerkou Fran Walshovou. Peter s Fran majú dve deti, Billyho (1994) a Katie (1996). Ich otecko zbiera modely lietadiel z prvej svetovej vojny, počúva svojich milovaných Beatles a znova a znova pozerá klasického King Konga...

  Foto © archív

Súvisiace články

Do Stredozeme sa vrátime trikrát!

Do Stredozeme sa vrátime trikrát!

Odvtedy ako skončilo natáčanie sa to začína okolo Hobita poriadne hýbať. Už päť dní sledujeme internetové šuškanie o rozšírení...
Hobit - ďalšie ochutnávky

Hobit - ďalšie ochutnávky

Marketingová mašinéria okolo Hobita sa pomaličky rozbieha. Letné hity sú v plnom prúde. Teraz je ten najlepší čas spustiť reklamnú...