Malý veľký Hobit - Martin Freeman

11.9.2012|-jr-|
Malý veľký Hobit - Martin Freeman

(8.9.1971, Aldershot, Hampshire, Veľká Británia)

Jeho rodičia sú Philomena a Geoffrey. Potom, čo sa jeho rodičia rozviedli, žil Martin so svojím otcom. Ako 7-ročný mu zomrel otec a odsťahoval sa späť k matke a nevlastnému otcovi Jamesovi. Má troch starších bratov a sestru. Brat Tim bol v osemdesiatych rokoch členom art-popovej skupiny Frazier Chorus, ďalší brat Jamie je hudobník a website výtvarník. Martin chodil do katolíckej strednej školy. V čase svojho dospievania nepokračoval podľa predpokladov v športe (hral výborne squash), ale ho viac ťahalo k predstave, že sa stane hercom. Tak sa rozhodol vyštudovať prestížnu školu Central School of Speech and Drama v Londýne. Vtedy sa pravidelne objavoval v amatérskom divadelnom spolku Youth Action Theatre v Teddingtone, vďaka ktorému sa raz dostal dokonca aj do Kyjeva do Gorbačovho ZSSR. Po prestupe na vysokú školu ihneď začal pracovať na niekoľkých projektoch v National Theatre v Londýne.
Martina Freemana najviac preslávila úloha Tima Canterburyho v seriáli BBC The Office, kedy bol Freeman nominovaný na cenu BAFTA. Na konte má také seriály ako sú Black Books, Charles II: The Power & The Passion a Hardware (2003-04). Na filmovom plátne na seba upozornil úlohou Arthura Denta v sci-fi komédii  Stopárov sprievodca po galaxii (The Hitchhiker's Guide to the Galaxy, 2005). Svoju dramatickú polohu predviedol ako Lord Shaftesbury v historickej minisérii Karol II. - Sila a vášeň (Charles II: The Power & the Passion, 2003). Z ďalších filmov, v ktorých sme ho mohli vidieť je to komédia Ali G Indahouse (2002) so Sachou Baron Cohenom, romantickú komédiu Láska nebeská (Love Actually, 2003), Súmrak mŕtvych (2004) alebo drámu Dvere dokorán (Breaking and Entering, 2006) s Judeom Lawom.
Martin Freeman v seriáli Sherlock Holmes (2011)
V poslednom čase ho režisér Peter Jackson vyzdvihol medzi elitu a to ešte nakrúcanie ani nezačalo. Peter Jackson ponúkol Martinovi Freemanovi hlavnú úlohu Bilbo Pytlíka v pripravovanom Hobitovi. Ten ale odmietol, pretože v tej dobe už mal podpísanú zmluvu na úlohu Watsona v pokračovaní seriálu pre BBC o Sherlockovi. Peter Jackson však o Freemana veľmi stál, a tak spoločnosti, která tento seriál natáčala, ponúkol sedemmiestnu cifru v dolároch, a naviac boli ochotní prispôsobiť realizáciu tak, aby stihol oba projekty. Režisér Peter Jackson vo vyhlásení uviedol, že "vždy pre nás existoval len jeden Bilbo Bublík". Tridsaťdeväťročný Freeman je podľa Jacksona "inteligentný, vtipný, neobyčajný a statočný - presne ako Bilbo". "V kariére sa vyskytne len pár chvíľ, keď natrafíte na herca, o ktorom viete, že sa narodil pre rolu a to bol ten prípad, keď som sa zoznámil s Martinom," doplnil oscarový filmár. Filmy, ktoré nakrútia podľa románu Hobit od J.R.R. Tolkiena, by mali uviesť do kín v decembri 2012. Filmový príbeh vrátane 3D verzie je rozdelený do dvoch častí. Druhá s názvom Hobit: Cesta tam a späť (Hobbit: There And Back Again) by mala prísť do kín v decembri 2013.
Martin Freeman v seriáli Sherlock Holmes (2011)
Martin Freeman má cit pre hudbu, tak ako jeho bratia a zvlášť jeho zbierka vinylových (LP) platní jazzu a soulu zo 60-tych a 70-tych rokov je údajne ohromujúca. Je vegetarián. Chodí s herečkou Amandou Abbingtonovou.
Jeho ďalšie filmy:
Rembrandtova Nočná hliadka (Nightwatching, 2007), Krásne sny (The Good Night, 2007), Jednotka príliš rýchleho nasadenia (Hot Fuzz, 2007), Dedication (2007), Jedno s druhým (The All Together, 2007), Narodil sa Kristus Pán! (Nativity, 2009), Neriadená strela (Wild Target, 2010), Swinging with the Finkels (2010), Čo si ty za číslo? (What´s your Number, 2011).

 

  Foto © archív

Odporúčané články

Highlighty z Comic-Con 2017

Highlighty z Comic-Con 2017

Jedna z najdôležitejších udalostí modernej pop kultúry, ktorá spája svet fantázie, science fiction a záhad so svetom filmu,...