Damiano Damiani neúnavný kritik mafie

11.3.2013|-jr-|
Damiano Damiani neúnavný kritik mafie (23. 7. 1922, Pasiano, Taliansko – 7. 3. 2013, Rím, Taliansko)
Damiani, ktorý pochádzal z provincie Pordenone na severovýchode Talianska, študoval na milánskej umeleckej škole. Angažoval sa politicky a kreslil komiksy, reklamné a iné plagáty. Nasledovali prvé práce na dokumentárnych filmoch. V roku 1953 odišiel do Ríma, kde sa zoznámil so scenáristom Cesarem Zavattinim, ktorý Damianiho uviedol do filmového neorealizmu. Pokým si sám sadol na režisérsku stoličku, bol tiež spoluautorom viacerých filmov. Damianiho snímky sa často zaoberajú prepojením politiky a mafie, no nakrúcal aj akčné filmy. Ako predlohu využil tiež romány známych spisovateľov ako Alberto Moravia. V našich zemepisných šírkach sa však zapísal seriálom z prostredia talianskej mafie – Chobotnica (TV, La Piovra, 1984). V ňom sa zaoberal prepojením organizovaného zločinu s politikmi. Hlavnú úlohu, komisára Corrada Cattaniho hral nezabudnuteľný Michele Placido.
Policajný inšpektor Corrado Cattani je preložený na Sicíliu s manželkou a dvanásťročnou dcérou Paolou. Ako sa špecializuje na mafiu a s ňou spojené obchody s drogami, ich transakcie sú kryté bankou a javia sa ako legálne obchody, čoskoro sa stane terčom vyhrážania. Po únose svojej dcéry je Cattani donútený odvolať žalobu proti hlavnému podozrivému, a to aj cez pohŕdanie svojich kolegov. Paola sa po únosu vracia v zúboženom stave a Corrado sa púšťa do nemilosrdnej odvety voči zločincom podsvetia. Seriál sa stal natoľko populárny, že po jeho prvej minisérii z roku 1984 nasledovalo ešte deväť. Okrem Damianiho ho neskôr režírovali Florestan Vancini, Luigi Perello a Giacamo Battiato. Názov vychádzal z toho, že mafia, ako chobotnica, má svoje chápadlá organizovaného zločinu od vreckových zlodejov, až po najvyšších štátnych predstaviteľov.
Najväčšie úspechy na striebornom plátne zaznamenal Damiani koncom 60. a začiatkom 70. rokov s mafiánskymi filmami Deň sovy (Il Giorno della Civetta, ) s Claudiou Cardinaleovou Francom Nerom a Priznanie policajného komisára prokurátorovi republiky (Confessione di un commissario di polizia al procuratore della repubblica, 1971). Angažovaný Damiano, ktorý sa vždy zaujímal o dopad zločinu na spoločnosť aj o korupcii u polície a prenikanie mafie do štátnej správy nakrúcal v roku 1971 snímku Vyšetrovanie skončilo, zabudnite (L´Istruttoria é chiusa – dimentichi, 1971). Vo všetkých si hlavnú rolu zahral Franco Nero. Či Najkrajšia žena (La moglie piu bella, 1970), v ktorom debutovala ďalšia talianska kráska Ornella Muti. V roku 2002 nakrútil Damiano Damiani svoj posledný film Zabijaci na dovolenke (Assassini dei giorni di festa).
Damiano Damiani získal za Sicílsku spojku (Pizza Connection, 1985) Strieborného medveďa v Berlíne (1985). Z jeho úspechov môžeme spomenúť aj zlatú medailu na Moskovskom filmovom festivale v roku 1971.  Zomrel na zlyhanie srdca vo štvrtok večer vo veku 90 rokov vo svojom byte v Ríme. Pre talianske médiá to potvrdila jeho dcéra Sibilla.
Jeho režisérska tvorba:
Najatý vrah (Il Sicario, 1960), Nuda (La Noia, 1963), La Strega in amore (1966), Guľka pre generála (El Chuncho, quien sabe?, 1966), Diabol je žena (Il Sorriso del grande tentatore, 1974), Prečo zabiť sudcu? (Perché si uccide un magistrato?, 1974), Chytrák a dvaja spoločníci (Un Genio, due compari, un pollo, 1975), Zbohom a amen (Goodbye e amen, 1977), Mám strach (Io ho paura, 1977), Bankové konto s výstrahou (L´Avertimento, 1980), Amityville 2: Posadnutosť (Amityville II: The Possession, 1982), Vyšetrovanie (L´Inchiesta, 1986), Vlak do Petrohradu (TV, Il treno di Lenin, 1990)   Foto © archív

Odporúčané články

Highlighty z Comic-Con 2017

Highlighty z Comic-Con 2017

Jedna z najdôležitejších udalostí modernej pop kultúry, ktorá spája svet fantázie, science fiction a záhad so svetom filmu,...