Kto obvinil králika Rogera? (Who Framed Roger Rabbit, 1988)

20.8.2013|-jr-|
Kto obvinil králika Rogera? (Who Framed Roger Rabbit, 1988)

Steven Spielberg sa ako majster hranej fantázie odvážil k výletu do staromódneho sveta, vysoko kvalitného umenia kreslených filmov v snímke Americký chvost (An American Tail, 1986). Jeho ďalšie kreslené dobrodružstvo pokročila o niečo ďalej, skombinoval herca s kresbami, celkom úspešným spôsobom. Znamenalo to, že Spielberg začal spolupracovať so štúdiom Disney. Spielberg náhodou začul kritiku na film Dlaždič, keď slávny animátor a kresliar Richard Williams z Disney usporiadal v Los Angeles zvláštne premietanie pre svojho hrdinu animovaného filmu Milta Kahla, celkom neznámeho animátora zo štúdia Disney. Frank Marshall, spoluproducent Králika Rogera okamžite rozoznal prvotriednu kvalitu, keď uvidel Williamsovu reklamu, kde zobrazovala mačku rýchlo prichádzajúcu o svojich 9 životov. Šéfanimátor zo štúdia Warner Bros nakoniec presvedčil Williamsa, že má zmysel venovať tomuto projektu dva a pol roka života. Ponúkol Williamsovi štáb 34 animátorov z Londýna. Všetci museli podpísať tridsaťstránkovú zmluvu o mlčanlivosti! Hneď sa dali do práce, ktorá mala stáť 400 000 dolárov za každú minútu. Pôvodný rozpočet 27 000 000 dolárov nedosiahol dvojnásobku. Lacnejším prvkom výroby boli hrané časti, ktoré režíroval Spielbergov chránenec Robert Zemeckis. Nakrúcalo sa v britskom Elstree so štábom, ktorý dal Spielberg dokopy pre Indiana Jonesa a poslednú krížovú výpravu (Indiana Jones and the Last Crusade, 1989), nakoniec však projekt odložil a miesto toho nakrútil Ríšu slnka (Empire of the Sun, 1988).

Názory kritikov sa rôznili . V Spojených štátoch film uvítali s nadšením a Angličanom – znalcom filmového priemyslu liezol na nervy. Diváci nezaváhali ani na okamžik. Film zarobil 150 000 000 dolárov za prvých päť mesiacov a v nasledujúcom roku dosiahol vrcholu v rebríčku videofilmov.

Kto obvinik králika Rogera?

ZO ZÁKULISIA:

Filmovanie pasáží so živými hercami prirovnal Steven Spielberg k nakrúcaniu Neviditeľného muža (The Invisible Man). Bob Hoskins sa stretol s najväčším problémom svojej hereckej kariéry. Vynález, ktorý oživil život králika Rogera v Hoskinsovom svetri, ktorý bol napojený na drôtiky cez jeho nohavice, aby postavička cez efekty pôsobila vierohodnejšie. Zemeckis a Spielberg tvrdili, že minulé filmy z Disneyho dielne sa pokúsili zladiť herca s kreslenými postavičkami, napríklad Mary Poppinsová (1963), lenže ich animátori mali obmedzené možnosti. Hercov nakrúcali v plošnom osvetlení a statická perspektíva väčšiny kreslených filmov pokazila filmovú ilúziu. Vo filme Kto obvinil Králika Rogera? sa kamera pohybovala voľne ako sa jej zachcelo a animátori ju cez rôzne prekážky museli nasledovať. Hrané pasáže sa museli prispôsobiť pohybom kreslených postáv a realisticky reagovať. Keď napríklad králik Roger sedí, rozvíri sa prach a stolička sa pohne. Steven Spielberg tento princíp nazval „generáciou multidimenzionálnych interaktívnych hercov“.

Bob Hoskins sa musel snažiť, aby nikto na plátne nepostrehol, že sa figúrky ocitli po jeho boku dodatočne. V tomto umení ho dobre vycvičila jeho trojročná dcérka Rosa, ktorá mala kopu neviditeľných priateľov. Práve jeho schopnosť hrať so vzduchom mu pomohla získať rolu pred Eddieom Murphym a Billom Murrayom. Ďalším predbežným požiadavkám bola bezchybná zmena jeho londýnskeho prízvuku na americký. Hoskins počas prestávok v nakrúcaní začal živo rozprávať s prázdnym priestorom. Jeho manželka mu odporúčala, aby si to tak nebral, inak že zavolá na pomoc profesionálov z liečebne pre duševne chorých. Pokiaľ Roger existoval iba v jeho mozgu, potom Jessica ponúkala hmatateľnejší herecký výkon. Postava je modelovaná podľa Rity Hayworthovej a Laureen Bacallovej. Hlas patrí Kathleen Turnerovej a o umelecké stvárnenie starého čísla Peggy Lee „Why Don´t You Do Right“ sa postarala vtedajšia Spielbergova manželka Amy Irvingová.

Kto obvinik králika Rogera?

Najťažšia zo všetkých scén bola cesta Eddieho Valianta po štúdiách Maroon, autori museli poskladať 140 rôznych prvkov. Všetci štatisti na záverečnú scénu prešli a pokyny vydávané režisérom zneli: „Napravo stojí žirafa, naľavo zase hroch a je o dosť vyšší ako vy, preto sa musíte pozerať hore“. Nakrúcanie v Elstree zabralo šesť mesiacov od decembra 1986. Steven Spielberg si predstavoval skôr tradičného kresleného králika, ale Zemeckis by radšej niekoho ako je James Stewart. Richard Williams nakoniec jeho podobu navrhol na servítke v reštaurácii... Každé políčko živého hrania kopírovali a individuálne spracovávali. Richard Williams vypracoval krátky film sám a neskôr, pri spracovávaní zvlášť komplikovaných záberov, muselo k jednému obrázku nastúpiť až desať animátorov a ručne kresliť. Pri 24 obrázkoch za sekundu, nie 12 za sekundu ako je obvyklé v kreslených filmoch, museli nakresliť 80 tisíc obrázkov.

Bez zásahu firmy Georgea Lucasa Industrial Light and Magic by film nepôsobil správnym dojmom. Jeho zamestnanci skĺbili kreslené postavičky s hraným filmom, pridali tiene, dotiahli tieňovanie postáv a dosiahli skvelého konečného výsledku! Výroba bola nesmierne namáhavá a náročná na čas a tvorcom sa podarilo tesne zvíťaziť nad blížiacou sa lehotou. Film Kto obvinil Králika Rogera? bol definitívne hotový, verte alebo neverte, dvanásť hodín pred svojou americkou premiérou!

TVORCOVIA:

  • Bob Hoskins (46) ako Eddie Valiant; britská hviezda 80-tich rokov, hral najprv v televíznom seriáli Spečatené v nebi (Pennies from Heaven) a potom v úspešných nízkorozpočtových filmoch Dlhý Veľký piatok (The Long Good Friday, 1980) a Mona Lisa (1986).
  • Charles Fleischer (35) ako Roger Rabbit; komik z nočného klubu, ktorý si zahral v Nočnej more z Elm Street (Nightmare on Elm Street, 1984).
  • Christopher Lloyd ako sudca Doom; vedie filmový priemysel úlohami bláznov od Preletu nad kukučim hniezdom (One Flew Over the Cuckoo´s Nest, 1975) cez seriál Návrat do budúcnosti (Back to the Future) až k televíznemu seriálu Taxík.
  • Joanna Cassidyová (44) ako Dolores; hrala vo filme Blade Runner (1982), v Štvrtom protokole (The Fourth Protocol, 1987) a v Bullitovom prípade (Bullit, 1968).
  • Steven Spielberg (41) vedúci výroby; zákulisná motivácia vplyvom niekoľkých filmov so zvláštnymi efektmi.
  • Kathleen Kennedyová (36) vedúca výroby; produkovala E.T. (1982), spoluzakladateľka Spielbergovej producentskej spoločnosti Amblin´. Podieľala sa na všetkých jeho veľkých projektoch.
  • Robert Zemeckis (34) režisér; nakrútil Návrat do budúcna a Honbu za diamantom (Romancing the Stone, 1984).
Kto obvinik králika Rogera?

VŠIMNITE SI:

  • Únavy. Richard Williams pracoval veľmi tvrdo a s prvou tretinou bol spokojný, potom ale zistil, že sa časový tlak a nápor práce na výsledku predsa len prejavili. Poznáte to na občasnom poskočení postavičky, ktoré uniklo pozornosti kontrolórov a vrchných kontrolórov, ktorí sú všetci uvedení v titulkovej listine. Napríklad ladne sa pohybujúca Jessica sebou nemotorne trhá, keď pri spievaní prechádza poza stôl.
  • Poprsie kreslenej postavičky Betty Boopovej. Zo srandy ho niekto vložil ako bleskový záber, lenže ostražitá ruka Disneyho zamestnanca ich zase vystrihla.
  • Starých známych hlasov kreslených postavičiek. Mel Blanc odvádza svoju prácu ako skutočný Daffy Duck, králik Bugs Bunny, Tweety Pie a Porky Pig. Všimnite sa tiež pôvodného hlasu Betty Boopovej v podaní Mae Questelovej. June Forayová dabuje lietajúcu veveričku Rocky a niekoľko ďalších úloh okrem kreslenej čarodejnice, ktorú si Eddie pletie s Jessicou. Fleischer nahovoril Bennyho, Greasyho a Psycha. A dokonca môžete začuť človeka, ktorý ho donútil k pohybu. Richard Williams totiž hovoril Droopyho.
  •   Foto © archív

Súvisiace články