Novembrové filmové novinky

30.10.2013|Iveta Kollárová|
Novembrové filmové novinky

November sa nesie v znamení pokračovaní úspešných filmov. Tešiť sa môžeme na pokračovanie marvelovského komiksu „THOR: TEMNÝ SVET“, ktorý dorazí do kín 7. novembra. Na úspešnú jednotku Hier o život nadväzuje jej pokračovanie „HRY O ŽIVOT: SKÚŠKA OHŇOM“. 21. novembra opäť uvidíme Katniss a Peeta ako bojujú na život a na smrť vo výročnom vydaní hier o život, ktoré odštartoval prezident Kapitolu – Snow. Svojho 4. pokračovania sa dočkal aj český film, komédia „KAMEŇÁK“, na ktorú sa pôjdeme pozrieť 14. novembra. Herecké esá si užijeme vo filmoch ako „TO JE KONIEC“ (Franco, Segel, Hill, Watson), „KONZULTANT“ (Pitt, Bardem, Fassbender, Cruz, Diaz), či „ČO KEBY SME ŽILI SPOLOČNE?“ (Jane Fonda, Géraldine Chaplin, Pierre Richard, Daniel Bruhl). Priblížime sa aj k téme Vianoc a premiéru bude mať aj víťazná snímka z MFF Cannes 2013 „ŽIVOT ADÉLE“, ktorá si odniesla Zlatú Palmu za najlepší film. Okrem toho uvidíme filmy z Fínska, Nórska, Bosny, Francúzska, Ruska či španielsky animáč. Tu je prehľad mesiaca november:

Tu na zemi (Ici-bas) – slovenská premiéra 5.11.2013

Réžia: Jean-Pierre Denis

Hrajú: Céline Sallette, Eric Caravaca, Francois Loriquet

Historická dráma z obdobia 2. svetovej vojny prináša príbeh ženy, ktorá sa ocitá medzi láskou k Bohu a láskou k človeku. Rok 1943, v malom mestečku Périgord, Francúzsko v miestnej nemocnici pracuje oddaná a cnostná mníška Luce. Po zoznámení sa s mladým, vojenským kňazom, Martialom, sa jej život obracia hore nohami. Luce sa naplno oddá láske, ktorú cíti k Martialovi, opúšťa ženský kláštor aj svoju komunitu. Dokáže byť však pozemská láska silnejšia a trvácnejšia ako láska k Bohu?

Lásky čas (About Time) - slovenská premiéra 7.11.2013

Réžia: Richard Curtis

Hrajú: Domhnall Gleeson, Rachel McAdams, Bill Nighy, Tom Hollander, Margot Robbie, ..

Sci-fi rom-com? Áno, toto zvláštne spojenie žánrov vás donúti premýšľať nad tým, či to tvorcovia naozaj mysleli vážne. Jedného dňa, jeden mladý muž, Tim (Gleeson), príde na to, že má schopnosť cestovať v čase. Vlastne všetci muži z jeho rodiny majú túto schopnosť (zaujímavá dedičná vlastnosť), ako mu prezradil jeho otec (Nighy). Takže, Tim sa chopí príležitosti zmeniť, čo sa ešte dá a aby vytvoril lepší svet okolo seba, rozhodne sa nájsť si dievča. Ľahká vec, poviete si, no nie v prípade Tima. Zoznámi sa s Mary, no čo čert nechce, kvôli menšej chybičke v cestovaní v čase, sa stane, že sa s ňou vlastne nikdy nestretne. Film o cestovaní v čase, ktorý nie je o cestovaní v čase, ale o dôležitejšej podstate bytia - Čo je vlastne čas?

Thor: Temný svet (Thor: The Dark World) – slovenská premiéra 7.11.2013

Réžia: Alan Taylor

Hrajú: Chris Hemsworth, Tom Hiddleston, Natalie Portman, Christopher Eccleston, Idris Elba, Anthony Hopkins, Benicio Del Toro, Stellan Skarsgard, ..

Pokračovanie marvelovského komiksu nadväzuje na udalosti z filmu Avengers. Boh hromu, Thor (Hemsworth) sa snaží zachrániť svet a svoju milovanú Jane Foster (Portman), ktorej hrozí nebezpečenstvo. Musí sa postaviť asgardskému bojovníkovi Malekithovi (Eccleston) a svojmu diabolskému bratovi Lokimu (Hiddleston), ktorý pripravuje svoju vlastnú odplatu. Očakávať môžeme viacej magických bytostí, viacej fantasy súbojov, viacej mystických miest, viacej nebezpečenstva a napätia.

Thor: Temny svet

NO – slovenská premiéra 7.11.2013

Réžia: Pablo Lrraín

Hrajú: Gael García Bernal, Alfredo Castro, Néstor Cantillana, Antonia Zegers, ..

Píše sa rok 1988. Mladý reklamný manažér René Saavedra (Bernal) sa po stáži v USA vracia späť do Chile. Hneď je vtiahnutý do deja udalostí, je mu zverená kampaň demokratických strán, ktoré sa budú snažiť uspieť proti starnúcemu despotickému generálovi Pinochetovi. S obmedzenými zdrojmi a pod neustálym dohľadom despotu, Saavedra a jeho tím prídu s odvážnym plánom ako vyhrať voľby a oslobodiť svoju krajinu od útlaku. Snímka je natočená podľa divadelnej hry od Antonia Skármeta.

Mafiánovci (Malavita) – slovenská premiéra 7.11.2013

Réžia: Luc Besson

Hrajú: Robert DeNiro, Michelle Pfeiffer, Tommy Lee Jones, Dianna Agron, ..

Film so silným hereckým obsadením a pod taktovkou známeho francúzskeho režiséra Luca Bessona. Táto akčná komediálna krimi snímka sa zameriava na mafiánsku rodinku, ktorá sa presťahuje do nudnej francúzskej dedinky. Na tom by nebolo nič zvláštnej, ak by táto rodinka nebola v programe na ochranu svedkov za donášanie na iné mafiánske klany. Rodinka sa začne ale čoskoro nudiť a ich staré (mafiánske) zvyky sa začnú pomaly ozývať, čo napokon vedie k odhaleniu ich pravej identity. Príbeh je natočený podľa akčného komediálneho románu Malavita od Tonino Benacquista.

Bergman & Magnani: Vojna vulkánov (La guerra dei vulcani) – slovenská premiéra 7.11.2013

Réžia: Francesco Patierno

Hrajú: Roberto Rossellini, Ingrid Bergman, Anna Magnani, Ilaria Stagni (rozprávač)

Tento dokumentárny, biografický film rozpráva príbeh o jednom z najuznávanejších režisérov Hollywoodu tých čias, Roberta Rosselliniho a o dvoch osudových ženách, ktoré sa objavili v jeho živote, Ingrid Bergman a Anna Magnani. Dokument odkrýva vášnivé a dramatické milostné vzťahy, rozpráva o jednej ére talianskeho a svetového filmu, ponúka intenzívny a nadčasový príbeh. Dokument odkrýva zákulisie natáčania Rosselliniho snímky Stromboli (1950), rozpráva o stretnutí Rosselliniho s herečkou Ingrid Bergman, či o reakciách katolíckej cirkvi na Rosselliniho film.

To je koniec (This is the End) – slovenská premiéra 14.11.2013

Réžia: Evan Goldberg, Seth Rogen

Hrajú: James Franco, Jonah Hill, Jason Segel, Seth Rogen, Jay Baruchel, Michael Cera, Emma Watson, Mindy Kaling, ..

Fantasy komédia s množstvom hereckých es, hrajúcich sami seba. Film sleduje šesticu kamarátov, ktorí po sérií čudných katastrofických udalostí, ktoré ničia Los Angeles, sú uväznení v dome jedného z nich. S ponorkovou chorobou, ubúdajúcimi zásobami hrozí koniec nie len svetu vonku, ale aj priateľstva vo vnútri domu. A navyše sú nútení dom opustiť a čeliť svojmu osudu. Prežije ich priateľstvo a hlavne oni sami?

Kameňák 4 – slovenská premiéra 14.11. 2013

Réžia: Ján Novák

Hrajú: Václav Vydra, Dana Morávková, Martin Dejdar, Bob Klepl, Alice Bendová, Hanka Čížiková, Jiří Pomeje, ..

Obyvatelia Kameňákova sa nám po 10 rokoch opäť vracajú na plátna kín. Tešiť sa môžeme na staré známe tváre, ako aj novicov, ktorí ešte viac okorenia už aj tak dosť korenistú komédiu. Príbeh sa bude točiť okolo Pepana (Vydra), ktorému odišla manželka Vilma do Austrálie za dcérou a on ostal doma sám so synom Pepíkom. No pracovne povýšil, stal sa starostom Kameňákova. Jeho srdce sa snaží získať usilovná učiteľka Vlasta (Morávková). A čo by to bol za Kameňák bez modrého elixíru. Tentokrát sa modrým mokom polievajú marihuanové rastlinky, ktoré následne vzbudzujú túžbu v bezbrehej pravdovravnosti a všeobímajúcej láske.

Byzantium – slovenská premiéra 14.11.2013

Réžia: Neil Jordan

Hrajú: Saoirse Ronan, Gemma Arterton, Caleb Landry Jones, Sam Riley, Gabriela Marcinková, Tom Hollander, ..

Fantazijný thriller natočený na námet divadelnej hry od Moira Buffiniho. Mierne pripomínajúci rôzne upírske filmy tejto doby. Dve záhadné ženy, Clara a Eleanor hľadajú útočisko v malom prímorskom mestečku. Samotár Noel im ponúkne, že môžu ostať v opustenom dome. Eleanor sa medzitým spriatelí s Frankom, ktorému prezradí tajomstvo. Ona a Clara sa narodili pred 200 rokmi a žijú len vďaka ľudskej krvi (nepripomína vám to niečo?). Ako sa ich tajomstvo šíri mestečkom, ich minulosť ich postupne doháňa.

Krídla Vianoc (Křídla Vánoc) – slovenská premiéra 14.11.2013

Réžia: Karin Babinská

Hrajú: Richard Krajčo, Vica Kerekes, Jakub Prachař, David Novotný, Vanda Hybnerová, Lenka Vlasáková, Viktor Preiss, Vilma Cibulková, Milena Steinmasslová, ..

Vianoce sa pomaly blížia, tak prečo si nezájsť do kina na film s vianočnou tematikou. Film rozpráva príbeh o štyroch kamarátoch, ktorí pracujú v jednom nákupnom centre. Optik Tomáš (Krajčo), ktorý má rád voľnosť, ženy a žije v obytnom prívese na poli pri obchodnom centre. Nina (Kerekes) balí darčeky a provokuje výstredným správaním. Ráďa (Novotný), najstarší z partie, pracuje ako manažér supermarketu a býva s početnou rodinou v malom byte. Zajíc (Prachař) je herec, ktorý ale márne chodí po castingoch a nikto vlastne nevie, aké je jeho skutočné meno. Každý z nich má svoje priania a sny. Prečo by práve Vianoce nemohli byť časom, kedy sa ich sny naplnia?

Kridla vianoc

Dozvuky (Poklosie) – slovenská premiéra 14.11.2013

Réžia: Wladyslaw Pasikowski

Hrajú: Maciej Stuhr, Ireneusz Czop, Jerzy Radziwilowicz, Danuta Szaflarska, Zuzana Fialová, ..

Film s holandsko-poľsko-rusko-slovenskou spoluprácou. Rozpráva príbeh Franeka, ktorý sa vracia z emigrácie do rodného domu. S bratom Józkom je zvítanie veľmi zdržanlivé. Stále je medzi nimi napätie z nezabudnutého sporu z minulosti. Franek opustil hospodárstvo a neprišiel ani na pohreb ich rodičom. No zisťuje, že proti Józkovi je nepriateľsky naladená takmer celá obec. Dôvodom je genocída a arizácia židovských pozemkov z čias druhej svetovej vojny.

Veľká nádhera (La grande bellezza) – slovenská premiéra 14.11.2013

Réžia: Paolo Sorrentino

Hrajú: Toni Servillo, Carlo Verdone, Sabrina Ferilli, Carlo Buccirosso, ..

Film, ktorý bol uvedený v hlavnej súťaži na MFF Cannes 2013 a bol nominovaný na Zlatú Palmu, opäť prináša spojenie režiséra Sorrentina a herca Toniho Servilla. Po filmoch ako Následky lásky (2004), či Il Divo (2008), prichádza do kín komediálna dráma Veľká nádhera. Film o hľadaní zmyslu vlastnej existencie a zmierení sa s večne plynúcim časom. Príbeh o starnúcom spisovateľovi a novinárovi Jepovi, ktorý sa musí zmieriť so svojim starnúcim telom, a ktorý sa večne utápa v pohári gin tonicu. Odohráva sa v trblietajúcej sa vysokej smotánke podmanivého Ríma, podáva kritiku súčasnej spoločnosti, žijúcej v povrchnosti, pretvárke a zaslepenosti.

Domov (Dom) – slovenská premiéra 14.11.2013

Réžia: Oleg Pogodin

Hrajú: Sergej Garmash, Bogdan Stupka, Ekaterina Rednikova, Vladimir Epifantsev

Pogodin vytvoril skľučujúci, no poetický film s podmanivou silou filmových obrazov, kde cítiť vplyv nielen ruských filmových velikánov Andreja Tarkovského či Nikitu Michalkova, ale aj amerických westernov so silným motívom osudovosti a divokej prírody. Po 25 rokoch sa Viktor Šamanov vracia domov. Náhle na povrch začnú vychádzať nedoriešené rodinné konflikty. Nikto však netuší, že Viktor uteká pred svojou temnou minulosťou a že nájomní zabijaci neúnavne hľadajú jeho tajný úkryt. Naozajstnou hrozbou už teda nie sú len komplikované rodinné vzťahy, ale skutočné nebezpečenstvo, ktoré na nich číha vonku.

Hry o život: Skúška ohňom (The Hunger Games: Catching Fire) – slovenská premiéra 21.11.2013

Réžia: Francis Lawrence

Hrajú: Jennifer Lawrence, Josh Hutcherson, Donald Sutherland, Philip Seymour Hoffman, Sam Claflin, Liam Hemsworth, Elizabeth Banks, Woody Harrelson, Stanley Tucci, ..

V pokračovaní úspešných Hier o život uvidíme hneď niekoľko hereckých legiend a držiteľov Oscarov (Jenni Lawrence, Hoffman). Film začína tam, kde jednotka skončila. Po 74. Hrách o život sa dvaja víťazi, Katniss (Lawrence) a Peeta (Hutcherson) vracajú späť do svojho distriktu. Svojím víťazstvom povzbudili ľudí k odporu a k revolúcií proti Kapitolu, proti prezidentovi Snowovi (Sutherland). Ten ich za trest posiela späť, aby sa bili na život a na smrť v novej edícií Hrách o život.

Justin, malý veľký rytier (Justin y la espada del valor) – slovenská premiéra 21.11.2013

Réžia: Manuel Sicilia

Hrajú/v anglickom origináli: Saoirse Ronan, Mark Strong, Antonio Banderas, Freddie Highmore, Julie Walters, Alfred Molina, Rupert Everett, ..

Napriek anglickému originálu, film je španielsky animáč, ktorý rozpráva príbeh Justina, chlapca zo stredoveku z dobrej rodiny. Jeho veľkým snom je stať sa rytierom, no jeho otec chce aby išiel v jeho šľapajach a stal sa právnikom. Jeho veľkým vzorom je jeho dedko, ktorý bol jeden z najslávnejších a najudatnejších rytierov. Na truc proti otcovi sa rozhodne odísť z domu a vydať sa na dobrodružnú cestu, na konci ktorej vidí brnenie, meč a večnú slávu.

Epizóda zo života zberača železa (Epizoda u životu berača željeza) – slovenská premiéra 21.11.2013

Réžia: Danis Tanovic

Hrajú: Nazif Mujic, Senada Alimanovic, Semsa Mujic, ..

Snímka, ktorá vyhrala cenu Grand Prix na tohtoročnom filmovom festivale v Berlíne. Známy bosniansky režisér, Tanovic (Zem nikoho), nakrútil doku-drámu, ktorá zachytáva príbeh Rómskej rodiny v núdzi, ktorá sa snaží bojovať s nespravodlivým systémom zdravotnej starostlivosti. Rodina nemá dostatok peňazí na chirurgický zákrok, ktorý žena nevyhnutne potrebuje. Jej manžel sa preto do úmoru rozhodne zbierať železo, aby získal potrebných 500 eur na zákrok. Príbeh je natočený podľa skutočných udalostí, vo filme dedinčania/hlavní predstavitelia hrajú samých seba, dokonca aj doktor je skutočný doktor.

Cesta za Vianočnou hviezdou (Reisen til julestjernen) – slovenská premiéra 21.11.2013

Réžia: Nils Gaup

Hrajú: Agnes Kittelsen, Andres Baasmo Christiansen, Jakob Oftebro

Pútavý rozprávkový príbeh, ktorého predlohou je rovnomenná divadelná hra Sverre Brandta o odvážnej dievčine Sonje, ktorá hľadá vianočnú hviezdu, mala premiéru už v roku 1924. Jej filmové spracovanie teraz prináša nórsky režisér Nils Gaup, ktorý si za miesto natáčania vybral hrad Pernštejn v Čechách. Príbeh začína v predvianočnom čase v zakliatom kráľovstve. Gulltopp, jediná dcéra kráľa, sa kedysi dávno vybrala hľadať vianočnú hviezdu, no už sa nikdy nevrátila. Nešťastný kráľ vianočnú hviezdu zaklial a na jeho kráľovstvo zostúpila tma a smútok. Jeden mudrc mu však povedal, že ak sa mu podarí hviezdu opäť rozžiariť, jeho dcéra sa vráti domov. Sonji, ktorú zajali lupiči, sa podarí utiecť, dostane sa do zámku, vypočuje si smutný príbeh a rozhodne sa kráľovi pomôcť a nájsť vianočnú hviezdu, aby sa zlomila kliatba, ktorá visí nad kráľovstvom.

Mníška (La religieuse) – slovenská premiéra 21.11.2013

Réžia: Guillaume Nicloux

Hrajú: Pauline Etienne, Isabelle Huppert, Agathe Bonitzer, Alice de Lencquesaing, Gilles Cohen

V novom spracovaní románu od Denisa Diderota sa režisér Nicloux zameriava na osud mladej ženy, ktorá je postavená zoči-voči nemilosrdnému systému potláčajúcemu prejavy jednotlivca. Retrospektívnym pohľadom Suzanne Simonina opisuje svoj život plný utrpenia. Jej rodičia si nemohli dovoliť dať jej bohaté veno potrebné na uzavretie manželstva, tak sa rozhodli ju proti je vôli poslať do kláštora. Matka predstavená jej pomáha priučiť sa každodennej rutine kláštorného konventu. Suzannina túžba po slobode však naďalej pretrváva. Keď láskavá Matka predstavená zomrie, Suzanne sa ocitne tvárou v tvár deštruktívnym opatreniam. Ako v zlom sne čelí ponižovaniu, obťažovaniu zo strany novej abatiše a ostatných sestier. Suzanne je tak podrobená utrpeniu a náboženskému fanatizmu.

Konzultant (The Counselor) - slovenská premiéra 28.11.2013

Réžia: Ridley Scott

Hrajú: Brad Pitt, Javier Bardem, Michael Fassbender, Penélope Cruz, Cameron Diaz, Natalie Dormer, Goran Visnjic, ..

Ďalší film, v ktorom si zahrali top herci tejto doby, ktorých režíroval nemenej slávny režisér Ridley Scott. Pod jeho taktovkou vznikol príbeh o právnikovi, ktorý sa rozhodne si zlepšiť svoju finančnú situáciu predajom drog. No veľmi rýchlo zistí, že to nebol najlepší nápad. Javier Bardem, ako sme u neho už aj zvyknutí, si zahrá záporáka, mierne podobnému jeho kultovej postave Antona Chirgurha, z filmu Táto krajina nie je pre starých od bratov Coenovcov (ktorá mu mimochodom vyniesla Oscara). Na stranu zla sa pridá aj Brad Pitt s Cameron Diaz.

Konzultant

Pozdrav zo spermobanky (Delivery Man) – slovenská premiéra 28.11.2013

Réžia: Ken Scott

Hrajú: Vince Vaughn, Britt Robertson, Cobie Smulders, Chris Pratt, Jack Reynor, ..

Komédia na odľahčenie... alebo poučenie ;) David Wozniak (Vaughn) jedného dňa zistí, že sa vo svojich 40 rokov stal nepriamo otcom viac než 500 detí, prostredníctvom anonymného darovania spermií. 140 z týchto detí chce teraz zistiť prostredníctvom súdu jeho identitu. On sa teraz musí rozhodnúť, či chce mať niečo spoločné s týmito deťmi, či odhalí svoju identitu a či ostane v utajení.

Klauni – slovenská premiéra 28.11.2013

Réžia: Viktor Tauš

Hrajú: Oldřich Kaiser, Jiří Lábus, Didier Flamand, Kati Outinen, Eva Jeníčková, Zuzana Kronerová, Taťjana Medvecká, Juraj Nvota, Julie Ferrier, ..

Klaunovská skupina Busters, zložená z troch kamarátov Oskara, Maxa a Viktora, predstavovala v čase bývalého komunistického režimu Československa iskierku nádeje a slobody. Tí, ktorí zvyknú zabávať a pôsobia nerozlučne, ale skrývajú tajomstvo, trojica sa navzájom nedokáže vystáť. Po tridsiatich rokoch sa z emigrácie vracia Oskar, aby v Prahe uzavrel svoju umeleckú kariéru. No stretnutie so starými známymi vedie k nezvratným konfrontáciám. Budú mať však ešte jednu šancu, ako to naposledy poriadne roztočiť. Kto sa ale bude smiať naposledy?

Len 17 (Jeune & Jolie) – slovenská premiéra 28.11.2013

Réžia: Francois Ozon

Hrajú: Marine Vacth, Géraldine Pailhas, Frédéric Pierrot, Fantin Ravat, Charlotte Rampling, ..

Dráma z pera známeho francúzskeho režiséra a scenáristu Fracoisa Ozona sleduje osud 17-ročnej dievčiny počas 4 sezónach a 4 piesňach. Študentka Isabelle (Vacth) počas leta na juhu Francúzska zažije svoju prvú sexuálnu skúsenosť. Po skončení prázdnin táto epizóda jej života ani zďaleka nekončí. Po návrate do Paríža sa Isabelle za peniaze začne schádzať s rôznymi staršími mužmi.

Čo keby sme žili spoločne? (Et si on vivait ensemble?) – slovenská premiéra 28.11.2013

Réžia: Stéphane Robelin

Hrajú: Géraldine Chaplin, Jane Fonda, Claude Rich, Pierre Richard, Guy Bedos, Daniel Bruhl

Herecké legendy uvidíme len v druhom celovečernom filme francúzskeho scenáristu a režiséra Robelina. Tragikomédia Čo keby sme žili spoločne? sa zameriava na osudy nerozlučných priateľov, ktorí pomaly dožívajú a hrozí im vidina domova dôchodcov. Annie, Jean, Claude, Albert a Jeanne sa tomuto osudu vzoprú a rozhodnú sa žiť spoločne. Napriek tomu, že občasné nezhody prebúdzajú staré spomienky, z bláznivého nápadu sa rodí krásne dobrodružstvo – spoločný život na staré kolená v komunite kamarátov. Čo na tom, že majú 75 rokov!

Život Adéle (La vie d´Adéle) – slovenská premiéra 28.11.2013

Réžia: Abdellatif Kechiche

Hrajú: Léa Seydoux, Adéle Exarchopoulos, Jeremie Laheurte, Mona Walravens

Do kín prichádza víťazná snímka z MFF Cannes 2013. Kontroverzná snímka o vzťahu dvoch žien, o hľadaní cesty k sebe samým či k okolitému svetu. Snímka šokovala najmä detailnými sexuálnymi scénami, no výnimočný je najmä príbeh, jeho zameranie na lásku dvoch mladých ľudí. 15 ročná Adéle má jasno: dievčatá sa skrátka stretávajú s chlapcami. Jej život sa však obráti hore nohami, keď stretne Emmu, mladú ženu s modrými vlasmi, ktorá jej umožní objaviť doposiaľ nepoznané túžby a presadiť sa v živote ako dospelá žena. Adèle dospieva, hľadá samu seba, stráca sa a znovu sa nachádza..

Zdroj:  MovieMania.sk Foto © archív

Súvisiace články