Paul Walker nádejná a svedomitá hviezda

2.1.2014|Jozef Rigo|
Paul Walker nádejná a svedomitá hviezda

Paul Walker sa narodil 12. septembra 1973 Paulovi a Cheryl Walkerovcom v Glendale v Kalifornii. Chlapec írskeho, anglického a nemeckého pôvodu vyrastal v San Fernando Valley v okrese Los Angeles. Po kresťanskej strednej škole získal vysokoškolské vzdelanie v odbore morskej biológie. Jeho život už od útleho detstva však ovplyvnilo herectvo a modeling. Už ako batoľa sa objavil v reklamne na detské plienky Pampers a od dvoch rokov pôsobil v modelingu. So svetom filmu a televízie začal o niekoľko rokov neskôr, keď v roku 1985 začal účinkovať v televíznych seriáloch. Objavil sa okrem iného aj v tituloch Mladí a nepokojní (TV, The Young and the Rastless, 1973) a Highway to Heaven (TV, 1984). V roku 1986 prichádza jeho prvá filmová úloha v snímke Príšera zo šatníka (Monster in the Closet, 1987). Jeho prvá výrazná úloha však prichádza až v roku 1998, kedy sa objavuje v snímke Blázni v parku (Meet the Deedles, 1998). Nasleduje niekoľko vedľajších úloh v snímkach Pleasantville: Mestečko zázrakov (Pleasantville, 1998), Takmer bez šance (Brokedown Palace, 1999), Varsity Blues (1999), Také jednoduché dievča (She is All That, 1999) a Lebky (The Skulls, 2000).

Veľký komerčný úspech pre Paula Walkera znamenala hlavná úloha v akčnej snímke Roba Cohena Rýchlo a zbesilo (The Fast and the Furious, 2001). Predovšetkým vďaka komerčnému úspechu tohto filmu sa z neho stala hviezda a ustálil sa nielen v mysliach divákov, ale aj tvorcov. Objavil sa hneď v niekoľkých hlavných úlohách v snímkach Jazda do pekiel (Road Kill, 2001), Prúd času (Timeline, 2003) a Do hlbiny (Into the Blue, 2005). V roku 2003 sa tiež objavil v pokračovaní svojho dosiaľ najväčšieho hitu Rýchlo a zbesilo 2 (The Fast and the Furious 2, 2003). Do jednej z vedľajších úloh si ho vybral Clint Eastwood pre svoj vojnový film Vlajky našich otcov (Flags of Our Fathers, 2006).

Ďalšou zlomovou snímkou v jeho kariére bol film Divoký útek (Running Scared, 2006), ktorý pre neho znamenal nielen komerčný úspech, ale aj úspech u kritikov. Spoluprácu s hercom si pochvaľoval aj režisér Wayne Kramer. V snímke si po jeho boku zahrala aj česká herecká legenda Karel Roden. Objavil sa tiež v snímke Antarctica (Eight Below, 2006). Po nezávislom filme Rozsudok smrti (The Lazarus Project, 2008) sa Paul Walker vracia spolu so svojím kamarátom Vinom Dieselom do série Rýchlo a zbesilo, kde pôsobí v troch ďalších dielach, ktoré znamenajú pre značku miliónové zisky a ustálenie Paula Walkera ako filmovej hviezdy. V medzičase nakrúcal snímky Gangstri (Takers, 2010), Pawn Shop Chronicles (2013) a Vozidlo 19 (Vehicle 19, 2013). V priebehu roku 2013 sa upísal siedmemu dielu série Rýchlo a zbesilo a nakrúcal dvojicu filmov Brick Mansions (2014) a Hours (2013). V priebehu produkcie siedmeho dielu série však umiera na následky dopravnej nehody. O tom, ako jeho smrť ovplyvní nakrúcanie, tvorcovia zatiaľ mlčia. Jedno je však isté. Agenta 47 si v rovnomennom reštarte adaptácie videohernej série Hitman už nezahrá.

Paul Walker vo filme Rýchlo a zbesilo 6

Paul Walker bol naposledy spájaný s neznámou kráskou Jasmine Pilchard-Gosnell, ktorá je o šesť rokov mladšia. Keď spolu začali chodiť, Jasmine mala len 16 rokov, čo vyvolalo menší škandál. Mal dcérku Meadow Rain, ktorá sa narodila 4. novembra 1999, pred niekoľkými týždňami oslávila 14 rokov. Meadow žije s mamou Rebeccou na Havaji. Paul Walker bol držiteľom hnedého pásu v brazílskom Jiu-Jitsu, tvárou vône značky Davidoff a zakladateľom humanitárnej organizácie Reach Out Worldwide, ktorá pomáhala napríklad na Haiti obetiam zemetrasenia. Bol nadšeným morským biológom, ktorý si v roku 2010 splnil svoj životný sen, keď sa objavil a aktívne sa zapojil do nakrúcania dokumentu Muži stopujúci žraloky od National Geographic. Medzi jeho vášne patrili tiež rýchle autá, vlastnil napríklad Nissan Skyline R34 GT-R V-Spec II, v ktorom sa objavil a sám urobil veľkú časť kaskadérskych trikov pri nakrúcaní snímky Rýchlo a zbesilo 2. Pred svojou smrťou tiež pripravoval motoristickú show. Zomrel 30. novembra 2013 približne o 15:30 Pacifického času, dva a pol mesiaca po svojich 40. narodeninách. Paradoxne, Paul Walker a jeho priateľ Roger Rodas smerovali na charitatívnu akciu Paulovej organizácie Reach Out Worldwide, kde malo byť Porsche údajne vydražené. Osudným sa mu tak stali práve rýchle autá, ktoré tak zbožňoval. Zanechal však po sebe okrem odkazu svedomitého, zapáleného a nádejného herca, aj množstvo filmov, z ktorých sa bude tešiť súčasná i budúca generácia.

Paul Walker vo filme Gangstri

Na Walkerovo úmrtie zareagovali jeho kolegovia z filmového priemyslu a ďalšie známe osobnosti na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter, respektíve prostredníctvom služby Instagram:
"Brácho budeš mi veľmi chýbať. Nemám slov. Nebo získalo nového anjela. Odpočívaj v pokoji" napísal herec Vin Diesel.
"Všetku moju silu, lásku a vieru posielam rodine Walkerovcov. Nájdime našu silu v jeho svetle. Mám ťa rád brácho," napísal herec a bývalý wrestler Dwayne Johnson, známy aj ako The Rock.
"Veľa lásky Paulovi Walkerovi. Veľmi smutné. Rozdával veľa radosti," napísal herec James Franco.
"Veľmi smutné správy, zlomilo mi to srdce," napísala speváčka Rihanna.
"Túto noc mi je ťažko na srdci. Paul Walker bol skutočne dobrý, milý, uvoľnený a milujúci človek. Posielam veľa lásky jeho rodine," napísala herečka Olivia Wilde.
"Naša rodina smúti za stratou Paula. Bola to veľmi výnimočná ľudská bytosť. Modlíme sa za jeho milovanú rodinu," napísala herečka Goldie Hawn.
"Veľmi ma bolí srdce, nikto ma neprinúti, aby som uveril, že to je pravda," napísal herec Tyrese Gibson.

Ďalšie filmy Paula Walkera:

Kto je ten boss? (TV, Who is the Boss?, 1984), Naprogramovaná k vražde (Programmed to Kill, 1987), Tammy a Tyranosaurus Rex (Tammy and T-Rex, 1994), Darček z lásky (Noel, 2004), Zabite Bobbyho! (The Death and Life of Bobby Z, 2007), Príbehy z USA (Stories USA, 2007).

Zdroj:  MovieMania.sk Foto © Universal Studios

Odporúčané články

Highlighty z Comic-Con 2017

Highlighty z Comic-Con 2017

Jedna z najdôležitejších udalostí modernej pop kultúry, ktorá spája svet fantázie, science fiction a záhad so svetom filmu,...
Som legenda (I am Legend)

Som legenda (I am Legend)

Predstavte si, že na celom svete zúri vírus a vy ste imúnny. Beháte si po Manhattane ako na nejakej lúčke a okolo vás sa mení celá...