Peter O´Toole slávny Lawrence z Arábie

7.2.2014|Jozef Rigo|

(2. 8. 1932, Connemara, Írsko – 14. 12. 2013, Londýn, Veľká Británia)

Peter Seamus Lorcan O'Toole sa narodil 2. augusta 1932 a je synom dostihového bookmakera, kde jeho rodina pochádza z írskeho kráľovského rodu. Väčšinu detstva a mladosti strávil v Leedse, kde navštevoval kláštornú školu sv. Anny a potom išiel na jezuitský internát. Ako štrnásťročný nastúpil do obchodného domu, kde ho však práca baliča tovarov rýchlo prestala zaujímať a radšej prijal zamestnanie poštára a fotolaboranta v miestnych novinách Yorkshire Evening News, kde  sa počas štyroch rokov vypracoval až na redaktora.

V roku 1949 sa uplatnil ako herec v divadelnom súbore Leeds Civic Theatre a po návrate z vojenskej služby, ktorú absolvoval v námorníctve, študoval na štipendium 1952-54 na londýnskej Royal Academy of Dramatic Arts (RADA). V rokoch 1954-58 bol členom divadelnej spoločnosti Bristol Old Vic, s ktorou hosťoval často na významných londýnskych scénach, kde sa predstavil ako dánsky kráľ v Shakespearovom Hamletovi, Alfred Doolittle v Shawovom Pygmalionovi a Jimmy Porter v Osbornovej dráme Ohliadni sa v hneve.

Veľký úspech a Cenu londýnskej kritiky pre najlepšieho herca roku mu priniesla v roku 1959 úloha rozhnevaného vojaka Bamfortha v hre Willisa Halla Dlhý a krátky a vysoký, inscenovaná Lindsayom Andersonom na javisku Royal Court Theatre. V roku 1959 ho angažoval režisér Peter Hall do súboru Royal Shakespeare Company v Stratforde, kde sa presadil ako výrazný shakespearovský interpret (Kupec benátsky, Skrotenie zlej ženy a Hamlet).

Medzitým už zbieral skúsenosti pred filmovou kamerou, ale až hlavná úloha legendárneho dôstojníka britskej tajnej služby, orientalistu a dobrodruha Thomasa Edwarda Lawrencea v komerčne úspešnom filme Lawrence z Arábie (Lawrence of Arabia, 1962) mu zaistila medzinárodnú popularitu, cenu BAFTA 1962, Donatellovho Davida 1963 a prvú nomináciu na Oscara 1962. Nomináciu na cenu Akadémie si vyslúžil celkovo až osemkrát, no ani jednu sa mu nepodarilo premeniť na víťazstvo. Postavou Kráľa Henricha II. vo filmoch Becket (1964) a Lev v zime (The Lion in Winter, 1968) sa zaradil do skupinky hercov, ktorí si vyslúžili nominácie na Oscara za stvárnenie rovnakej postavy vo dvoch rôznych filmoch. Ďalší traja, ktorým sa to podarilo, sú Paul Newman, Bing Crosby a Al Pacino. No iba O'Toole bol nominovaný za stvárnenie tej istej postavy v úplne odlišných filmoch, ktoré spolu nesúviseli ani na seba nenadväzovali. Až v roku 2003 dostal aspoň čestného Oscara za celoživotné dielo.

Okrem toho mal na svojom konte napríklad aj štyri Zlaté glóbusy, jednu Emmy a jednu cenu BAFTA. Poslednú oscarovú nomináciu mu vynieslo stvárnenie starnúceho herca Maurica v romantickej dráme Venuša (Venus, 2006).

Jeho mužný zjav s  chudou ostro rezanou tvárou ho predurčil pre postavy svojráznych, občas tvrdých a nekompromisných mužov, pritom však hĺbavých, riadiacich sa vlastnými morálnymi zásadami a vlastným rozumom: normanský kráľ Henrich II. a o jeho zložitých vzťahoch s anglosaským priateľom a neskôr odporcom (Richard Burton) vypráva filmová adaptácia historickej drámy Jeana Anouilha Becket.

Ďalej si zahral námorníka britského obchodného loďstva James Burke, zvaný Jim, ktorý túži po naplnení svojho sna o odvážnom dobrodružnom živote v prepise rovnomenného románu Josepha Conrada Lord Jim (1965). Bol tiež pôžitkársky a náladový anglický kráľ Henrich II. v historickej komédii podľa divadelnej hry Jamesa Goldmana Lev v zime. Svoje herecké kvality si odskúšal aj v komediálnom žánri, kde si vyskúšal dokonca spevácke schopnosti v úlohe prísneho, suchopárneho, ale spravodlivého profesora Arthura Chippinga a jeho lásku k operetnej subrete (Petula Clarková) vo filmovom muzikáli podľa románu Jamesa Hiltona Zbohom, pán profesor! (Goodbye, Mr. Chips, 1969). Zmyslom pre humor a eleganciou bola ovplyvnená jeho postava súkromného detektíva Simona Dermotta a láskou k falzifikátorovej pôvabnej dcére (Audrey Hepburnová) v komédii Ako ukradnúť Venušu (How to Steal a Million, 1966).

Peter O´Toole v slávnom filme Lawrence z Arábie

V 70. a 80. rokoch minulého storočia sa Peter O'Toole príležitostne vracal na javisko, kde sa predstavil v Beckettovom Čakaní na Godota (1971), Čechovovom Strýčkovi Váňovi (1978) a Shakespearovej dráme Macbeth (1980). Po piatich neúspešných pokusoch o získanie Oscara (Lawrence z Arábie, Becket, Lev v zime, Zbohom, pán profesor!, Vládnuca trieda) zostali iba pre Oscarových nomináciách aj ďalšie dve jeho úlohy: despotický filmový režisér Eli Cross, manipulujúci bez zábran ľudmi v záujme dokonalosti svojho diela v dobrodružnej snímke V úlohe kaskadéra (The Stunt Man, 1980), kde si zahrala aj upadajúca filmová hviezda Alan Swann, ktorý je pozvaný k účinkovaniu do živo vysielaného televízneho programu v komédii Môj obľúbený rok (My Favorite Year, 1982).

Peter O´Toole je autorom autobiografickej knihy Potulka s úmyslom spáchať trestný čin (Loitering with Intent, 1993). V júni roku 1998 bol pracovne v Čechách, v rámci nakrúcania kriminálnej komédie z počiatku minulého storočia Panstvo (The Manor, 1999), v ktorom vytvoril postavu majiteľa anglického panstva. V rokoch 1958-1969 mal za manželku herečku Sian Phillipsovú, a narodili sa im  dcéry Kate (nar. 1960) a Pat O'Tooleové (nar. 1963) a tiež pôsobia ako herečky.V roku 1979 sa po dvadsiatich rokoch manželstva rozviedol (v tej dobe nakrúcal "historický film" Caligula). Drvivá väčšina jeho filmov je natočená buď podľa knižnej predlohy alebo podľa historickej udalosti.

Tento stodeväťdesiatcentimetrový Ír vytvoril toľko výrazných filmových úloh, ale vždy pre nás bude T. E. Lawrenceom. "Tvorili sme skupinu hercov z robotníckych rodín, ako boli Peter O'Toole, Albert Finney a iní a všetko sme zmenili," povedal nedávno v rozhovore O'Tooleov vrstovník Michael Caine. Jeho dcéra Kate O'Toole poďakovala verejnosti za "príval lásky a sympatií k zosnulému". Požiadala všetkých, aby rešpektovali súkromie rodiny v jej žiali a dodala, že smútočnú rozlúčku zorganizujú v pravý čas.

Ďalšie filmy Petera O´Toolea:

Piesočný vták (The Sandpiper, 1965), Čo je nové, mačička? (What´s new, Pussycat?, 1965), Biblia (1966), Noc generálov (The Night of Generals, 1967), Casino Royale (1967), Murphyho vojna (Murphy´s War, 1971), Muž menom La Mancha (Man of La Mancha, 1972), Pod Mliečnym lesom (Under Milk Wood, 1972), The Rulling Class (1972), Robinson Crusoe a jeho Piatok (Man Friday, 1975), Power Play (1978), Zuluov úsvit (Zulu Dawn, 1979), Caligula (1979), Superdievča (Supergirl, 1984), Stvoriteľ (Creator, 1985), Rajský klub (Club Paradise, 1986), Posledný cisár (The Last Emperor, 1987), Dom veselých duchov (High Spirits, 1988), Noc s mesačným svitom (On a Moonlit Night, 1989), Krídla slávy (Wings of Fame, 1990), Kráľ Raplh (King Ralph, 1991), Vraždiace prízraky (Phantoms, 1998), Molokai: Príbeh otca Damiána (Molokai: Teh Story of Father Damien, 1999), Jana z Arku (TV film, Joan of Arc, 1999), Nečistá hra (The Final Curtain, 2002), Dva svety (Global Heresy, 2002), Rozvrátená mládež (Bright Young Things, 2003), Trója (Troy, 2004), Lassie (2005), Spomienky Casanovu (Casanova, 2005), Princezná z Perzie: Noc s kráľom (One Night with the King, 2006), Hviezdny prach (Stardust, 2007), Ohnivá cesta (TV film, Iron Road, 2008),  Dean Spanley (2008).

Zdroj:  MovieMania.sk Foto © CC3 Wikimedia

Odporúčané články

Highlighty z Comic-Con 2017

Highlighty z Comic-Con 2017

Jedna z najdôležitejších udalostí modernej pop kultúry, ktorá spája svet fantázie, science fiction a záhad so svetom filmu,...