Berlinale ponúkol nezostrihanú verziu Nymfomanky I.

10.2.2014|Iveta Kollárová|
Berlinale ponúkol nezostrihanú verziu Nymfomanky I.

Snímka režiséra Larsa von Triera Nymfomanka I. sa na filmovom festivale Berlinale dočkala špeciálneho premietania. Napriek tomu, že u nás sa premieta už jej druhá časť, Berlinale v nedeľu ponúkol dlhšiu, viac ako dve a pol hodinovú verziu nezostrihanej Nymfomanky I. Jej premietania sa zúčastnil režisér filmu Lars von Trier a herci Uma ThurmanStellan Skarsgard, Stacy MartinChristian Slater a Shia LaBeouf.

A ako je sám film kontroverzný, jeho premiéra, či press konferencia za kontroverziou určite nezaostávali. Najskôr Lars von Trier na oficiálnom photo termíne zaujal tričkom s logom filmového festivalu Cannes s nápisom „Persona non Grata, official selection“. Na press konferenciu ani nešiel a nechal hercov odpovedať na všetky otázky.

Zaujímavý bol aj odchod Shia LaBeoufa uprostred konferencie. Ten po otázke ohľadne explicitných sexuálnych scén, odpovedal cantonovským spôsobom: „Keď čajky sledujú rybársku loď, je to preto, lebo si myslia, že sardinky budú vhodené do mora“. Poďakoval a odišiel. No a aby toho nebolo málo, na červený koberec večerného premietania filmu prišiel síce v obleku, ale na hlave mal hnedý papierový sáčok s nápisom „I am not famous anymore“.

Čo ale ponúka dlhšia verzia filmu? Nič zásadné, čo by sme nemohli oželieť v jej kratšej predchodkyni. Príbeh to nijak neposúva. Okrem pár scén či dialógov navyše príbeh negraduje, skôr naopak, pôsobí ešte pomalšie. A áno, navyše tam je viac sexuálnych scén a detailných záberov na pohlavné orgány. No myslím, že pri tomto filme je naozaj jedno, či uvidíme o jednu či dve vagíny naviac.

To, čím Trierova Nymfomanka zaujala najviac, je určite aj jej spôsob propagovania. Už samotná téma filmu vyvoláva mnoho diskusií a režisér Lars von Trier svojimi vyjadreniami vždy pútal pozornosť médií. A teraz, svoj nový film rozdelil na dve časti, z ktorých každá má dlhšiu aj kratšiu verziu. Takto si Larsa a jeho Nymfomanku užijeme ešte niekoľko krát na rôznych festivalových premiérach.  

  Foto © Internationale Filmfestspiele

Súvisiace články