Stephen Boyd írske šťastie pre Messalyho

22.2.2014|-jr-|
Stephen Boyd írske šťastie pre Messalyho

(4. 7. 1931, Glengormley, Severné Írsko - 2. 6. 1977, Granada Hills, Kalifornia, USA)

Narodil sa ako William Millar v Belfaste, bol jedným z deviatich detí chudobných írskych rodičov – Martha Boydová a Kanaďan James Alexandr Millar, šofér kamiónu, ktorý pracoval v Belfaste na Tomb Street. Niektoré zdroje uvádzajú rok narodenia 1927 alebo 1928. Už počas svojho dospievania začal hrať divadlo, po pôsobení na javiskách v USA a Kanade sa v roku 1955 dostal k anglickému filmu. 

V roku 1956 podpísal 7-ročný kontrakt s 20 th. Century Fox. O 4 roky neskôr mu film Ben Hur (1959) priniesol medzinárodnú slávu. Stephen Boyd chcel dať v Ben Hurovi svoju interpretáciu Messaly homosexuálny podtext, režisér William Wyler súhlasil, ale pod podmienkou, že to nech nepovie „Chuckovi“ (Charltonovi Hestonovi). Neskôr čo Charlton Heston vyhral cenu Akadémie, Stephen Boyd žartoval, že keby použil pri štvorzáprahovej súťaži svoje ostrie na kolesách skôr, určite by vyhral  aj Oscara. V skutočnosti nebol za svoju úlohu ani nominovaný. Stephen Boyd možno stratil sympatie poroty svojím vystupovaním v televíznej show, kde znevažoval podradné role ako bol Messala. To mu ale nezabránilo prijímať ďalšie úlohy v následujúcich filmoch ako sú Jumbo Billyho Rosa (Billy Roses´s Jumbo, 1962), Pád rímskej ríše (The Fall of the Roman Empire, 1964), Džingischán (Genhis Khan, 1965) a Biblia (The Bible, 1966). Tiež si zahral v sci-fi dobrodružnej snímke Fantastická cesta (Fantastic Voyage, 1966) – to bol po Ben Hurovi jeho najlepší film. Vráťme sa do zákulisia Bena Hura, vtedy musel Stephen Boyd nosiť kontaktné šošovky, pretože William Wyler nechcel, aby mal rovnakú farbu očí ako jeho herecký kolega Charlton Heston. Šošovky mu však pôsobili podráždenie a občas sa muselo na niekoľko dní zastaviť nakrúcanie, aby si hercove oči odpočinuli.Dokonca Stephen Boyd nosil v topánkach hrubé podrážky, aby sa vyrovnal výške Charltona Hestona.V slávnej dvadsaťminútovej scéne súťaže v záprahoch sledovalo Charltona Hestona a Stephena Boyda na 18 akrovej scéne až 8000 štatistov.

Stephen Boyd

S jeho talentom, charizmou a vzoprením hviezdy sa Stephen Boyd mohol stať veľkou hviezdou, ale to sa nikdy nestalo. Kritik Charles Champlin napísal, že Stephen Boyd bol príliš všestranný, a to mu škodilo. Je to možno ironická pocta Boydovmu umeniu, ale v skutočnosti je pripomínaný  viacerými svojimi úlohami skôr ako svojou vlastnou osobnosťou.
Aj keď si Stephen Boyd držal odstup od hollywoodskej scény, bol nedopatrením zodpovedný za jeden z najznámejších románov filmového priemyslu a to bol pôvodne vybratý pre slávnu úlohu Marca Antonia vo filme Kleopatra (1963). Dôvodom bolo, že Elizabeth Taylorová nečakane ochorela a to kvôli nekonečnému zdržovaniu produkcie sa musel Stephen Boyd vzdať  úlohy a prijať iné ponuky. Nakoniec na jeho miesto nastúpil Richard Burton. Keď sa v roku 1964 Elizabeth Taylorová a Richard Burton vzali, Stephen Boyd predstieral rozhorčenie, že nebol pozvaný na ich svadbu. “Tis the luck o´the Irish“ - „To je to írske šťastie“ povzdychol si. Boyd bol dvakrát ženatý. S Taliankou Mariellou di Sarzana vydržalo ich manželstvo len počas nakrúcania Bena Hura. Jeho druhou ženou bola Elisabeth Millsová, to bola jeho priateľka, poznali sa už od roku 1955, keď pracovala ako jeho sekretárka. Ochotne odišla s ním aj do USA a vzali sa až 10 mesiacov pred smrťou Stephena Boyda. Zomrel 2. júna 1977 na srdcový infarkt pri golfovom kurze v Los Angeles. Golf bol jeho obľúbený odpočinkový šport. Stephen Boyd je pochovaný v Oakwood Memorial Park v Chatsworthe v Kalifornii. Jeho smrť bola tragická strata, pretože sa začínal rysovať jeho comeback - návrat s úlohami v seriáli Hawaii Five–O (1968) a anglický film Vydieranie (The Squeeze, 1977).

Ďalšie filmy Stephena Boyda:

Muž, který nikdy nebol (The Man Who Never Was, 1956), Ostrov na slnku (Island in the Sun, 1957), Klenotníci mesačného svitu (Les Bijoutiers du clair de lune, 1958), Bravados (1958), Cisárska Venuša (Imperial Venus, 1963), Tretie tajomstvo (The Third Secret, 1964), Maky sú tiež kvety (Poppies are Also Flowers, 1966), Oscar (The Oscar, 1966), Shalako (1968), Čierna brigáda (TV Carter´s Army, 1970), Muž zvaný Noon (Un Hombre hamado Noon, 1973), Zemiakový Fritz (Potato Fritz, 1976).

Zdroj:  MovieMania.sk Foto © archív

Odporúčané články