Inside Llewyn Davis

11.3.2014|Paľo Kirsch|
Inside Llewyn Davis

Bratia Joel a Ethan Coenovci sa tri roky od westernu True Grit vracajú s novým príspevkom do svojej bohatej filmografie. Melancholická tragikomédia Inside Llewyn Davis sa odohráva, podobne ako  O brother, where art thou?, vo svete hudby. Tento krát však naše uši nepoteší bluegrass, z ktorého na hony čpie Mississippi a bavlnníkové polia. Filmom Inside Llewyn Davis bratia Coenovci vzdávaju hold a zároveň si láskyplne uťahujú z new yorkskej folkovej scény počiatku 60. rokov minulého storočia.

Hlavný hrdina, Llewyn Davis, je neuspešný folkový spevák. Duo, ktorého bol súčasťou, sa za tragických okolností rozpadlo, spáva na gaučoch priateľov, ktorý ho ešte nezavrhli a je tak švorc, že sa v zime musí obísť bez kabátu. Priemerne citlivý divák s ním aj napriek tomu nedokáže súcítiť.  V človeku sa rozhorí empatia, keď na samom počiatku filmu Llewyn dostane poriadnu nakladačku od neznámeho kolegu-speváka, postupom času sa však tieto pocity prelievajú na stranu pästí a čižiem, ktoré rany rozdali. Llewyn je ten typ bezškrupulózneho človeka, ktorý si neváha ísť požičiať od svojeho kamaráta peniaze, ktoré potrebuje na potrat lebo zbuchol priateľku dotyčného kamaráta. To, že nakoniec musí dôjsť k nevyhnutnému záveru týkajúcemu sa jeho hudobnej kariéry a schopností mu potom každý s kľudným srdcom dopraje.

Recenzia filmu Inside Llewyn Davis

Inside Llewyn Davis je však (minimálne pre mňa) hlavne sondou ku koreňom americkej hudobnej tradície, tento krát tej folkovej. Predobrazom pre postavu hlavného hrdinu a jeho boja o uznanie je Dave Van Ronk. Spevák, ktorý bol na samom počiatku slávnej éry Greewich Village. Éry, keď v Gaslight cafe hrával mladík menom Bob Dylan a zo svojích ciest sa sem vracal Jack Kerouac. Van Ronkov  fúzatý song Hang me, oh hang me, ktorým sa film začína, je typickým reprezentatntom dávno zabudnutých perál, ktoré chceli Coenovci týmto filmom trošku oprášiť. Oscarovi Isaacovi (Llewyn Davis) ide polohu folkového speváka veľmi ľahko uveriť. Inštrumentálne je dostatočne zdatný na to, aby sa tvorcovia nemuseli uchyľovať k trikom na zamaskovanie opaku. Ako Llewynov kamarát Jim, Isaacovi sekunduje Justin Timberlake (áno ten) ktorý, hlavne v Please Mr.Kennedy, isto neprekvapil len mňa.

Recenzia filmu Inside Llewyn Davis

Inside Llewyn Davis je v neposlednom rade skvelo zvládnutý kus filmárskeho remesla. Scéna, kedy Llewyn vezie mačacieho utečenca metrom k svojim priateľom, je parádnym kusom filmáriny a je pre mňa zlatým klincom tohoto filmu. Bratia Coenovci majú túto stránku veci dnes už dokonale zmáknutú a ostáva nám len dúfať, že aj naďalej budú nachádzať dobré námety pre svoje scenáre.

VERDIKT MOVIE MANIA:
Zdroj:  MovieMania.sk Foto © archív

Odporúčané články

Som legenda (I am Legend)

Som legenda (I am Legend)

Predstavte si, že na celom svete zúri vírus a vy ste imúnny. Beháte si po Manhattane ako na nejakej lúčke a okolo vás sa mení celá...
Highlighty z Comic-Con 2017

Highlighty z Comic-Con 2017

Jedna z najdôležitejších udalostí modernej pop kultúry, ktorá spája svet fantázie, science fiction a záhad so svetom filmu,...