Liam Neeson seriózny a nekonfliktný Ír

21.3.2014|-jr-|
Liam Neeson seriózny a nekonfliktný Ír

Williliam John Neeson sa už ako deväťročný začal zaujímať o box, ktorému sa plne venoval až do skončenia strednej školy. Aj keď Ballymena bola primárne protestantské mesto, mladý William bol katolík. I napriek slobode panujúcej v tomto meste a tomu, že mladý Neeson mal väčšinu (takmer všetkých) svojich kamarátov protestantov, cítil sa ako „druhoradý“ občan. Venovanie sa boxu mu tiež zaistilo aj menšiu výzorovú anomáliu, ktorá je pre neho veľmi typická – v 15 rokoch si zlomil nos, čo sformovalo jeho terajší výzor. Pozoruhodné je, že Liam Neeson je vysoký presne 1,93 metra. Mama Katherine pracovala ako kuchárka, otec Bernard bol vychovávateľom na základnej škole. Verzia jeho krstného mena Liam je v Škótsku aj Írsku používaná veľmi často. Herec má tri sestry Elizabeth, Bernadette a Rosaline. O vyššie vzdelanie sa pokúšal v počítačových vedách a fyzike, no čoskoro zistil, že technické smery nie sú jeho šálkou kávy. Pár mesiacov na to ako začal študovať pedagogiku, priplietli sa mu do cesty kurzy drámy. Tie ho pohltili natoľko, že sa vzdal všetkých ostatných smerov a celkom sa oddal herectvu. V oboch tamojších prestížnych divadelných spolkoch Lyric Players Theater i Abbey Theater si obratom našiel prácu na najrozličnejších projektoch a veľmi rýchlo sa v nich etabloval ako jedna z najvýraznejších hereckých osobností. 

V roku 1981 ho objavil režisér John Boorman a dal mu možnosť ukázať čo dokáže pred filmovou kamerou. Išlo o film Excalibur (1981) a keďže tento sa stal nesmrteľnou klasikou, pre Neesona sa otvorili dvere do sveta britského filmu. V priebehu osemdesiatych rokov účinkoval v mnohých filmoch, no napriek nespochybniteľným hereckým kvalitám na seba nedokázal upozorniť široké publikum. Po debutovaní vo filme prijímal menšie účinkovania v televíznych filmoch a seriáloch, až kým neprišla prvá výrazná úloha vo filme Petera Yatesa Podozrivý (Suspect, 1987) po boku Cher, Dennisa Quaida, Joea Mantegna, Johna Mahoneyho, kde si Neeson zahral rolu nepočujúceho Carla Waynea Andersona, bezdomovca, ktorý je uväznený za vraždu. Toto obdobie však bolo iba prípravou na vstup do hollywoodskych filmových vôd, s ktorými ho spájali aj partnerské vzťahy s Barbrou Streisandovou, Juliou Robertsovou, Sínead O´Connorovou. Nekonfliktnosť, nekontroverznosť a serióznosť tohto herca, vďaka ktorej vyžaruje akoby stály pokoj, sa prejavuje aj na jeho súkromnom živote a vzťahoch. Prvým americkým hitom, v ktorom vytvoril Neeson hlavnú postavu bol Darkman (1990) Sama Raimiho. Úspech filmu a záujem publika o jeho osobu ho nesmierne potešil, no napriek tomu sa ešte vrátil k milovanému divadlu, aby sa mohol oddať Broadwayskej hre Anna Christie. Nevyhýba sa ani úlohám milovníkov, ako o tom svedčí postava bohémskeho sochára Lea, do ktorého sa zamiluje rozvedená matka (Diane Keatonová) zvádzajúci súboj o svoju dcérku s bývalým manželom (James Naughton) v rodinnej dráme Byť dobrou matkou (The Good Mothe, 1988). Do milostného trojuholníku je vtiahnutý dvoma citovo frustrovanými ženami (Mia Farrowová a Judy Davisová) osamelý úradník Michael, ktorého stelesnil v horúcej komédii Woodyho Allena Manželia a manželky (Husbands and Wives, 1992). 

Liam Neeson

Od roku 1994 sa spriatelil s herečkou Natashou Richardsonovou (je dcérou slávnej anglickej legendy hereckého neba Vannesy Redgraveovej a má mladšiu sestru, tiež herečku Joely Richardsonovú), s ktorou sa neskôr zosobášil a založil si rodinu. V roku 2009 Liam Neeson ovdovel, jeho žena Natasha Richardsonová zomrela po poranení hlavy pri lyžovačke. Majú dvoch synov – Michéal Richard (narodený 1995) a Daniel Jack (narodený 1996) s ktorými žije v rodinnom dome v Millbrooku, New York. Liam Neeson s manželkou vytvoril manželský pár aj v dráme podľa hry Marka Handleyho Nell (1994), kde stvárnil dr. Jeroma Lovella, ktorý ako jediný dokáže pochopiť čistotu plachej dievčiny z prírody (Jodie Fosterová). Po boku N. Richardsonovej slávil úspech na Broadwayi v spomínanej hre Eugena O'Neilla Anna Christie (1993) a ako Oscar Wilde účinkoval v dráme Davida Hareho Judášov bozk (1998). Na jar roku 1997 býval pracovne v Prahe, v rámci nakrúcania filmového prepisu slávneho Hugovho románu Bedári (Les Misérables, 1998), v ktorom vytvoril ústrednú postavu Jeana Valjeana. 

Divadelná hra na Broadwayi Anna Christie zožala enormné úspechy a medzi celebritami, ktoré si ju prišli vychutnať, bol aj Steven Spielberg. A práve ten sa stal kľúčovou figúrkou na šachovnici Neesonovej kariéry. V nadšení z jeho výkonu na pódiu mu ponúkol rolu Oskara Schindlera vo vlastnom autorskom projekte Schindlerov zoznam (Schindler´s list, 1993) a odštartoval tak jeho kariéru. Liamova kreácia postavy továrnika, ktorý pred istou smrťou v koncentračnom tábore zachráni vyše tisíc židov patrí k najlepším hereckým výkonom deväťdesiatych rokov a že nebola ocenená Oscarom má na svedomí iba nešťastné načasovanie - v tom istom roku totižto exceloval Tom Hanks vo Philadelphii (1993). Liam Neeson sa však svojou postavou naveky zapísal do dejín kinematografie a stal sa jedným z najváženejších hercov súčasnosti. Jeho nasledovná filmografia zahŕňa jak komerčné hollywoodske tituly, tak adaptácie klasických diel. Schindlerov zoznam však okrem iných získal ocenenia v najprestížnejších kategóriách najlepší film a režisér. Nuž a po tomto úspechu prišli Rob Roy (1995), Michael Collins (1996) alebo rola učiteľa, ktorý vychoval Obiho Van Kenobiho v epizódach I. a II. Lucasových Star Wars (1999). Najnovšie si ho všetci mohli vychutnať napríklad v Batman začína (Batman Begins, 2005), vo veľmi optimistickej a príjemnej anglickej komédii Raňajky na Plute (Breakfast on Pluto, 2005), životopisnej dráme profesora, venujúceho sa ľudskému správaniu pri sexe Bavme sa o sexe (Kinsey, 2004), romantickej komédii Láska nebeská (Love Actually, 2003), veľkovýpravnom epose Martina Scorseseho Gangy New Yorku (Gangs of New York, 2002) alebo sa nabažiť jeho zamatového hlasu, ktorý prepožičal levovi Aslanovi v Narnii (2005). Komu by sa málilo, ten sa môže už teraz tešiť napríklad na Abrahama Lincolna v Neesonovom podaní a pod režijnou taktovkou Stevena Spielberga, pretože film menom Lincoln by mal čoskoro vyplávať do filmových vôd. 

Liam Neeson

V roku 1995 bol jedným z kandidátov na Jamesa Bonda do filmu Golden Eye a dva roky predtým, v 1993, zasa na rolu Van Helsinga do Coppolovho Draculu (prvú menovanú mu vzal Brosnan, druhú Hopkins). Ďalšou potenciálnou rolou bola úloha kráľa Filipa Macedónskeho vo filme Olivera Stonea Alexander (2004). Neeson bol Stoneova prvá voľba. Konečnou sa však stala voľba Vala Kilmera. Spolu s Hopkinsom a ďalšími hercami (Jeremy Irons, Peter O´Toole, Brian Cox, Richard Harris) je váženým členom CDS - Conference of Drama Schools v Anglicku. 

Okrem úspechov a príjemných chvíľ sa v živote Liama Neesona prihodia aj veci horšie. Jednou z nich je katastrofická nehoda, pri ktorej 11. júla 2000 zrazil pri jazde cez Connecticut svojím Harley Davidson ročník 1989 jeleňa. Zrážka ho vyhodila z motorky k neďalekému stromu, okrem pomliaždenín a poranení nôh si dolámal celú panvu a plaziac sa po krajnici ho objavil akýsi šofér. Ako skončil jeleň nie je známe. Vďaka tejto nehode bolo znemožnené jeho účinkovanie ako ducha v Star Wars epizóde II. Zaznel tak iba jeho hlas. Jeho osobnostné čaro bolo ocenené magazínom Empire, ktorý ho v roku 1995 zahrnul medzi 100 najsexi hviezd filmovej histórie – zaujal 74. priečku. O dva roky neskôr v tom istom časopise a tej istej ankete obsadil miesto číslo 69. Na Nový rok 1999 mu kráľovná Elizabeth – kráľovná matka, udelila významný titul O.B.E. (Order of British Empire), ktorý má 5 stupňov (pričom najvyššie dva sú kráľovské). Liamov titul je Officer. K jeho najvášnivejším koníčkom patrí rybárčenie, z čoho sa dá vyvodiť ďalšia charakterová vlastnosť – zrejme je veľmi trpezlivý. Bývalý fajčiar dnes už cigarety nepotrebuje, je fanúšikom FC Liverpool a ambasádorom organizácie UNICEF. 

Ďalšie filmy Liama Neesona:

Planéta Krull (Krull, 1983), Bounty (The Bounty, 1984), Misia (The Mision, 1986), Duet pre jedného (Duet for One, 1986), Delta Force (1986), Modlitba za umierajúceho (A Prayer for the Dying, 1987), Stávka na smrť (The Dead Pool, 1988), Satisfakcia (Satisfaktion, 1988), Dom veselých duchov (High Spirits, 1988), Najbližšie príbuzenstvo (Next of Kin, 1989), Veľký muž (The Big Man, 1990), V podozrení (Under Suspicion, 1991),  Záblesk (Shining Through, 1992), Muž zázrakov (Leap of Faith, 1992), Ruby Cairo (1993), Ethan Frome (1993), Lumiére & spol. (Lumiére and Company, 1995), Predtým a potom (Before and After, 1996), Zámok hrôzy (The Haunting, 1999), Hanblivý policajt (Gun Shy, 2000), K-19: Stroj na smrť (K-19: The Widowmaker, 2002), Kráľovstvo nebeské (Kingdom of Heaven, 2005), Lovec a prenasledovaný (Seraphim Falls, 2006), 96 hodín (Taken, 2008), Iný muž (The Other Man, 2008), Život po živote (Life After, 2009), Päť minút od neba (Five Minutes of Heaven, 2009), Pokušenie (Chloe, 2009), Tri dni k slobode (The Next Tree Days, 2010), Súboj Titanov (Clash of the Titans, 2010), A-Team (The A-Team, 2010), Neznámy (Unknown, 2011), Medzi vlkmi (The Grey, 2011), 96 hodín: Odplata (Taken 2, 2012), Návrat temného rytiera (The Dark Knight Rises, 2012), Hnev titanov (Wrath of the Titans, 2012), Bojová loď (Battleship, 2012), 

 

Zdroj:  MovieMania.sk Foto © archív

Súvisiace články