Captain America: Zimný vojak

7.4.2014|Pavel Chodúr|
Captain America: Zimný vojak

Pomaly, ale isto smerujeme k druhej časti Avengerov. Fáza dva – ktorá by mala byť prípravou pred Age of Ultron (ako by mal znieť podtitul tejto Marveláckej týmovky), je omnoho temnejšou ako jej predchodcovia. Iron-man 3 nám predviedol duševný rozpad jedného superhrdinu, Thor 2 nám zase ponúkol drámu Shakespearovských rozmerov, kde prešla postava Lokiho obrovskou transformáciou. No a Captain America sa nesie v podobnom štýle. Humorných scén je tu pomenej. Omnoho viac sa kladie dôraz na Rogersove vyrovnávanie sa s minulosťou a adaptovaním sa na súčasný svet. Omnoho viac ako komiksový film, to ale pôsobí dojmom špionážneho trileru. V hlavnom stredisku S.H.I.E.L.D. je špión snažiaci sa sabotovať mier a eliminovať každého, kto by ho mohol zastaviť.


Marvelácke univerzum sa pomaly rozpína. Máme tu kopec nových postavičiek. Či už je to Falcon, alebo Zimný vojak. Tí budú mať čo povedať v ďalších pokračovaniach a možno práve preto mi prídu ako vedľajšie postavičky sympatickejší. A platí to aj pre starý známy tým. Fury a Black Widow dostávajú viacej priestoru ako v predchádzajúcich častiach a mňa osobne baví sledovať aj ich samostatné súboje. Tým, ale nenaznačujem, že Captain America, je na druhej koľaji. Len chcem poukázať, že sa asi prvýkrát v histórií samostatného filmu od Marvelu stalo to, že vedľajšie a hlavná postava sú príbehovo vyvážené. A že aj tá najmenšia postavička má vo filme svoju úlohu, bez toho aby to pôsobilo samoúčelne. A práve preto môžem Captaina Americu nazvať najkomplexnejšie a príbehovo najzaujímavejšie zvládnutým filmom v rámci série.


A teraz k tomu hlavnému. Anthony a Joe Russoovci zvládli réžiu na výbornú. Na to, že sú obidvaja podpísaní skôr pod televízne komediálne projekty, dokázali vytvoriť pevný, emotívny a vážny film. Potvrdzuje to jednak finálna pointa, ktorá by pri zlej réžií pôsobila smiešne, ale tiež fakt, že máme možnosť stotožniť sa s viacerými postavami naraz. Čo nám pomáha priblížiť sa ku Captainovi a jeho parťákom omnoho lepšie, ako pri takom Thorovi.


Recenzia filmu Captain America: Zimný vojak

Alana Silvestriho vystriedal pri hudbe Henry Jackman a mňa osobne prekvapil. Spravil osobitejší soundtrack, a aj keď mu chýba tá zvučná epickosť v ktorej je Alan ako doma, verím, že keď budete počuť skladbu Captain America, nenechá vás to úplne chladných.


Ak by som mal filmu niečo vytknúť tak je to asi finále. Film narába s akčnými scénami trocha neohrabane. Odrazu tú máme roztrasenú kameru a akcia je častokrát nepriehľadná. Nejde síce na úkor príbehu, ale v jednotke fungovala podstatne lepšie, aj keď jej tam bolo menej. Najviac je to cítiť práve z finále. Zatiaľ čo ostatné akčné scény boli ako tak dobré kvôli postavám a naháňačkám, tak finále mi prišlo preexponované a priznám sa, že aj zdĺhavé. 
Inak je to zakončené slušne. 
Rovnako poteší prepojenie z ďalšími dielmi ako Iron-manom 2 – čo sa týka postáv, alebo prvým Captainom Americom.


Recenzia filmu Captain America: Zimný vojak

Tiež sa tu po prvýkrát spomenie meno Stephena Strangea, ktorého fanúšikovia môžu poznať ako jednu z hlavných postáv Marvelovského Universa. Je to taký Marvelovský John Constantine.
 No a po hlavných titulkoch sa nám tu mimo iného predstaví aj Quicksilver a Scarlet Witch (Magnetove deti zo série X-men), ktoré budú mať určite veľmi zaujímavé miesto v ďalších dieloch.
 Čo viac povedať? 
Úprimne som veľmi spokojný. Film má kopec pekných scén, je zábavný a znova robí krôčik ďalej oproti svojmu predchodcovi. 
Určite zostaňte v kine až do samého konca.

No a tento rok nás čaká ešte Strážcovia Galaxie, ktoré by malo prepojiť obidva svety. Vo svete GOG totiž žije Thanos (mali sme ho možnosť vidieť v po titulkovej sekvencií Avengerov – ako hlavného záporáka čo vypustil na zem Chitauri), a Kolektor (Benicio Del Toro), ktorého sme mali možnosť vidieť na konci Thora 2.
 Určite nás čakajú s touto sériou ešte zaujímavé filmové dobrodružstvá.

VERDIKT MOVIE MANIA:
Zdroj:  MovieMania.sk Foto © Saturn Entertainment

Odporúčané články

Som legenda (I am Legend)

Som legenda (I am Legend)

Predstavte si, že na celom svete zúri vírus a vy ste imúnny. Beháte si po Manhattane ako na nejakej lúčke a okolo vás sa mení celá...
Highlighty z Comic-Con 2017

Highlighty z Comic-Con 2017

Jedna z najdôležitejších udalostí modernej pop kultúry, ktorá spája svet fantázie, science fiction a záhad so svetom filmu,...