Štyri filmy Film Europe v súťaži Cannes

17.4.2014|-ts-|
Štyri filmy Film Europe v súťaži Cannes

Bratislava, 17. 4. 2014 – Dnes boli vyhlásené snímky, ktoré boli zaradené do súťaže Medzinárodného filmového festivalu v Cannes. Štyri z nich zakúpila do distribúcie pre Slovenskú a Českú republiku spoločnosť Film Europe Media Company.

Medzinárodný filmový festival v Cannes sa v tomto roku uskutoční po 67. raz. V minulom roku zvíťazila v hlavnej súťaži snímka Život Adèle, ktorú ešte pred vyhlásením víťazov zakúpila do distribúcie spoločnosť Film Europe. Aj v tomto roku sa jej podarilo získať práva k filmom, ktoré budú uvedené v Cannskej súťaži. „Štyri filmy v súťaži najprestížnejšieho svetového filmového festivalu sú výsledkom našej ročnej programovej a akvizičnej práce. Ďakujeme našim partnerom, ďakujeme producentom a licenčným partnerom za dôveru a veríme, že sa nám, tak ako minulý rok, podarí premeniť nomináciu na ocenenie,“ hovorí Ivan Hronec, prezident Film Europe Media Company.

Filmy, ktoré sa budú v tomto roku uchádzať o Zlatú palmu a následne budú uvedené v slovenských a českých kinách, na televíznom kanály Film Europe Channel a tiež na VOD sú:

Z domácej tvorby sa festivalovej porote a publiku predstaví Jean-Pierre a Luc Dardenne s filmom Deux Jours, Une Nuit. V hlavných úlohách sa predstavia Marion Cotillard a Olivier Gourmet.

Jean-Luc Godard sa v Cannes už niekoľkokrát uchádzal o najvyššie ocenenie festivalu, vždy však zostalo len pri nominácii. Tentoraz sa pokúsi osloviť porotu svojim v poradí 39. celovečerným filmom Adieu au Langre, ktorý natočil v 3D.

Politický aktivista Jimmy je deportovaný z Írska v 30-tych rokoch minulého storočia a do Cannes ho príde predstaviť Ken Loach. Pokial by záber Jimmy’s Hall získal najvyššie ocenenie festivalu, bola by to v poradí druhá Loachova Zlatá palma.

Ani režisér Andrey Zvyagintsev nie je v cannskej súťaži nováčikom. Leviathan je jeho tretím filmom, ktorý bude prezentovať na tomto filmovom festivale a prináša divákom mozaiku ľudských osudov súčasnej spoločnosti spojené s istou dávkou mytológie.

„Všetky filmy, ktoré sme v tomto roku kúpili, a ktoré budú uvedené v súťaži, sú výnimočné a každý z nich by si zaslúžil toto prestížne filmové ocenenie. Verím, že sa nám opäť podarilo kúpiť víťaza Cannes ešte pred tým, ako túto cenu získa,“ dodáva Ivan Hronec.

 

Zdroj:  MovieMania.sk Foto © archív

Súvisiace články