Írsky drsniak Colin Farrell

4.5.2014|Jozef Rigo|

(31. 5. 1976, Castleknock, Dublin, Írsko)

Colin Farrell, vlastným menom Colin James Farrell, sa narodil 31. mája 1976 v Castleknock, Dublin, Írsko. So svojimi rodičmi (otec Eamon, matka Rita) a troma súrodencami, vyrastal v Dubline. Colin je najmladší, má jedného brata (Eamon Jr.) a dve sestry (Catherine, Claudine). Claudine je taktiež jeho osobná sekretárka. Jeho otec a strýko hrali v 60-tich rokoch minulého storočia profesionálny futbal, v čom chcel pokračovať aj mladý Colin. Avšak, keď sa jeho sestra prihlásila do hereckej školy, Colin si namiesto pravidelných futbalových tréningov vybral herectvo. V roku 1995 odišiel do Austrálie. V Sydney zhodou okolností, mal prvý divadelný debut „Kelly's Reign“. V Austrálii strávil približne rok a privyrábal si ako čašník. Po návrate do Írska začal navštevovať Gaiety Drama School, ale štúdium prerušil, nakoľko vyhral konkurz na obsadenie do televízneho seriálu Ballykissangel (1996), s ktorým sa doma preslávil a ktorý mu otvoril dvere na ďalšiu prácu vo Veľkej Británii. A práve tam, na Londýnskej divadelnej scéne, ho objavil Kevin Spacey, ktorý mu ponúkol úlohu vo filme Rafinovaný zlodej (Ordinary Decent Criminal, 2000). Režisér Joel Schumacher, ktorý mal práve za sebou drsný a úspešný thriller 8 mm, tak hľadal v Londýne predstaviteľa hlavnej úlohy pre mladého rebela, ktorý pije krv veliteľom aj väčšinovej jednotky vo výcvikovom tábore. Tvrdí sa, že na casting prišiel Farrell pod veľkou dávkou piva. No čo, tréma je potvora. To bol  Tábor tigrov (Tigerland, 2000), ktorá mu otvorila brány do Hollywoodu. Napriek tomu, že Tigerland nebol prijatý publikom ako sa očakávalo, Colin si získal srdcia nielen u ženskej časti publika, ale hlavne sa dostal do pozornosti významných režisérov. Jeho portfólio je snom každého mladého herca. 

Ponuka na úlohu legendárneho pištoľníka Jesseho Jamesa v novátorsky ladenom westerne Americkí štvanci (American Outlaws, 2001) síce Farrell prijal, ale film nezískal pozitívny úspech. Ale aj tak štúdia vycítili, že sa v Hollywoode objavil nový vietor voči starnúcim hereckým hviezdam. Z projektu Gregoryho Hoblita Hartova vojna (Hart´s War, 2002) vycúval Edward Norton a ponúkli tvorcovia jeho úlohu práve Farrellovi. Aj keď hlavným hrdinom filmu o vojnových zajatcoch v nemeckom tábore bol Bruce Willis, tak Farrell svojím výkonom mladého právnika Thomasa Harta strhol veľkú pozornosť na seba. Film mal prepadák, ale na Farrella už čakala ďalšia lákavá ponuka. Samotný slávny Steven Spielberg oslovil Farrella na úlohu hlavného prenasledovateľa Toma Cruisea v drahej sci-fi podľa poviedky Phillipa K. Dicka Minority Report (2002). Film mal veľký úspech a Colinovi sa opäť dostalo hory chvály za výborný herecký výkon.

Stále mu chýbala skutočná hlavná úloha, ktorá by ho naozaj preslávila. Ozval sa opäť Joel Schumacher a ponúkol mu úlohu, ktorá na Colina jasne sedela. Stu Shepard, mediálny publicista, ktorému sa rozhodne prekonať rebríček hodnôt neznámy sniper Kiefer Sutherland s názvom Telefónna búdka (Phone Booth, 2002). Podľa scenára Larryho Cohena mal vo filme povedať slovo "fuck" asi dvakrát, ale vo filme ho počujete asi stopäťdesiatkrát vo všetkých možných variantoch aké ponúka angličtina. Film za dvanásť miliónov, nakrúcaný za dvanásť dní zarobil dosť slušné peniaze a Farrell bol na absolútnom vrchole. Potom, čo si Colin Farrell zahral pod vedením slávneho režiséra, zase dostal ponuku zahrať si po boku slávneho a uznávaného herca. Al Pacino v úlohe agenta CIA Burkeho a Colin v úlohe jedného z jeho úlovkov. Film Test (The Recruit, 2003) bol scenáristicky nezvládnutý, ale režisér Roger Donaldson dokázal oboch hercov postaviť tak, že film drží iba na ich výkonoch. V Tábore tigrov nosil vojenskú uniformu, a tak si pre zmenu skúsil policajnú uniformu. A nie hocijakú, pretože S. W. A. T. – Jednotka rýchleho nasadenia (S. W. A. T., 2003) nie sú žiadni suchári, ale poriadni chlapi, ktorí dennodenne mali čo robiť s teroristami a ďalšími podozrivými indivíduami. Filmu sa  viedlo celkom slušne. Herecké obsadenie ako sú Colin Farrell, Samuel L. Jackson, Michelle Rodriguez a Olivier Martinez pritiahli divákov do kín pomerne ľahko. Ďalšiu úlohu (nie hlavnú) pod vedením Joela Schumachera dostal vo filme Veronica Guerinová (Veronica Guerin, 2003) s Cate Blanchettovou. V rodnom Írsku nakrútil aj ďalší film Intermission (2003), ktorý bol reklamnou kampaňou prezentovaný ako Pulp Fiction po írsky. Ale jeho ozajstná veľká rola má ešte len prísť. Oliver Stone sa rozhodol obsadiť ho do roly samotného Alexandra Veľkého (Alexander, 2004), ktorý je pre Colina Farrella veľkou výzvou.Za úlohu vo filme V Brugách (In Bruges, 2008) bol ocenený Zlatým glóbusom. V súčasnosti sa zdá, že Farrellovi sa jeho želanie splnilo, jeho posledné filmy Zachráňte pána Banksa (Saving Mr. Banks, 2013) a Zimný príbeh (Winter´s Tale, 2014) sú z celkom iného súdka. V Zimnom príbehu Farrell stvárni zlodejíčka Petra Lakea. Príbeh sa odohráva na začiatku 20. storočia v New Yorku. Lake sa zaľúbi do ženy, ktorú predtým olúpil, jeho láska však umiera na tuberkulózu. Keď uteká pred svojím úhlavným nepriateľom, ktorého hrá Russell Crowe, prenesie sa do dnešného New Yorku. V uliciach rušného Manhattanu sa vydá hľadať svoju stratenú lásku.Vo filme Zachráňte pána Banksa si Colin zahral po boku Emmy Thompson a Toma Hanksa. Príbeh o tom, ako sa Walt Disney snaží od autorky knihy o Mary Poppins kúpiť práva na film, je nominovaný aj na Oscara v kategórii Najlepšia hudba. A tu sa opäť prejavila ženská stránka drsniaka Colina Farrella: "Keď som film videl, plakal som. Možno je to patetické, ale Emma Thompson vás dokonale emocionálne rozkýva z jednej strany na druhú," otvorene sa vyznal herec.

V júli 2001 sa narýchlo zosobášil s herečkou Ameliou Warner, ale toto manželstvo bolo rozvedené už v novembri toho istého roku. Colin Farrell je katolík a má vytetovaný veľký kríž na ľavom predlaktí. Colin má dvoch synov. James Padraig sa narodil 12. septembra 2003, matka je Colinova bývalá partnerka - modelka Kim Bordendave. V októbri 2007 Farrell prezradil, že jeho syn James má Angelmanov syndróm, čo je vlastne vzácna genetická porucha charakterizovaná poruchou vývoja, reči, spánku, kŕče, mávajúce pohyby rúk a častý smiech. Jeho druhý syn sa narodil v októbri 2009 a má ho so svojou partnerkou poľskou herečkou Alicjou Bachleda - Curuśovou.

Ďalšia filmografia Colina Farrella:

Vojnová zóna (The War Zone, 1999), Daredevil (2003), Traja do páru (A Home at the End of the World, 2004), Nový svet (The New World, 2005), Spýtaj sa prachu (Ask the Dust, 2006), Miami Vice (2006), Kassandrin sen (Cassandra´s Dream, 2007), Česť a sláva (Pride and Glory, 2008), Oči vojny (Triage, 2009), Ondine (2009), Imaginarium Dr. Parnassa (The Imaginarium of Doctor Parnassus, 2009), Crazy Heart (2009), Útek zo Sibíri (The Way Back, 2010), Kšeft za všetky prachy (London Boulevard, 2010), Šéfovia na zabitie (Horrible Bosses, 2011), Noc hrôzy (Scary Night, 2011), Total Recall (2012), Sedem psychopatov (Seven Psychopaths, 2012), Pomsta mŕtveho muža (Dead Man Down, 2013), Kráľovstvo lesných strážcov (Epic, 2013).

Zdroj:  MovieMania.sk Foto © archív

Súvisiace články