Prvý týždeň na francúzskej riviére, Cannes 2014

19.5.2014|Iveta Kollárová|
Prvý týždeň na francúzskej riviére, Cannes 2014

Prvý týždeň na MFF Cannes máme za sebou a s tým aj množstvo filmových premiér. Na červenom koberci sa vystriedali herci, herečky a filmoví tvorcovia z rôznych kútov sveta. Herečky pútali krásnymi róbami, herci šarmom a režiséri svojimi filmovými dielami. Zaujali filmy ako Mr. Turner, Timbuktu, Winter Sleep, či The Homesman. Slabšie ohlasy zaznamenali filmy ako The Wonders, či The Rover. Úplne prepadli filmy ako The Captive, či otvárací film celého festivalu, Grace of Monaco.

©AFP

Od otváracieho filmu, špeciálne na jednom z najslávnejších filmových festivalov na svete, sa vždy očakáva veľa. Veľakrát sa stane, že očakávania sú väčšie, ako samotný rozpočet filmu, a po jeho skončení sa neviete zbaviť pocitu, či to všetko skutočne stálo za to. Podobné pocity vyvolala premiéra filmu Grace of Monaco, režiséra Oliviera Dahana. Nepomohla mu ani Nicole Kidman v podaní božskej Grace Kelly.

©AFP

Okolo filmu Grace of Monaco sa veľa popísalo, veľa hovorilo. Snáď ešte zaujímavejšie, ako samotná premiéra filmu, sa zdali nezhody medzi režisérom filmu Dahanom a americkým distributérom Harveym Weinsteinom. Páni sa nevedeli zhodnúť na konečnej podobe filmu, v Cannes odprezentovali režisérovu verziu, čo bolo v konečnom dôsledku asi úplne jedno. Pán Weinstein sa zariadil po svojom a pre zmenu do Cannes, podporiť svoj nový film, vôbec neprišiel. Namiesto toho išiel navštíviť sýrsky utečenecký tábor a celému tímu okolo filmu, na čele s režisérom Dahanom, odkázal všetko dobré pri premiére filmu.

©FDC/C. Duchene

Ako ukázali prvé recenzie filmu, Weinstein urobil asi to najlepšie čo mohol, keď sa v Cannes neukázal. Nenašiel sa snáď nikto, komu by sa film páčil. Kráľovská rodina ho zavrhla hneď na jeho začiatku a kostrbaté vyjadrenia všetkých, ktorí ho videli, hovoria za všetko. Objavujú sa titulky ako dych berúca katastrofa, pompézny, no prázdny a hlúpy. Dokonca sa objavil názor, že film je ešte horší ako minuloročný životopisný film DianaNaomi Watts v hlavnej úlohe. Filmu bohužiaľ nepomohla ani Nicole Kidman, napriek mnohým emocionálnym výstupom, nepôsobila plne stotožnená so svojou postavou. Vlastný názor na film Grace of Monaco si budeme môcť urobiť až 26. júna, kedy dorazí aj do našich kín.

©FDC/K. Vygrivach

Ďalší film, od ktorého sa očakávalo viac, The Captive kanadského režiséra Atoma Egoyana, prinieslo akurát rozčarovanie a sklamanie. Téma pedofílie je ťažko stráviteľná v reálnom živote, vo filmovom svete sa s ňou, aj napriek tomu, dá narábať veľmi citlivo a jemne, až z toho vznikne kvalitný triler. A najmä vtedy, keď filmy s podobnou tematikou už boli natočené. Inak sa ľahko stane, že tvorcovia môžu skĺznuť do bizarností, obohraných dialógov,  nepravdepodobnosti situácie, či policajtov akoby z iného filmu. Prípady únosu detí nebývajú neobvyklé, vo filme The Captive dostane nový rozmer aj pojem voyerizmus. Film mi v mnohom pripomína film Zmiznutie režiséra Denisa Villeneuva. Silná téma s prísľubom napätia, strachu z neznámeho a akcie. No dlhé, nič neriešiace dialógy režiséra Atoma Egoyana a jeho prehnané fantazírovanie o nutnom zle, ho zahnali ďaleko do kúta, akoby bol sám niekde väznený.

©AFP

Po rozpačitom začiatku, ale zvyčajne prichádzajú svetlejšie zajtrajšky. Dokazuje to film britského režiséra Mika Leighta Mr. Turner. Film, ktorý je jedným z adeptov na zisk Zlatej palmy, ponúka štúdiu života jedného z najobľúbenejších britských maliarov 19. storočia, Josepha Mallorda Williama Turnera. Začína v roku 1825, kedy Turner navštívil Holandsko a končí jeho smrťou v roku 1851. V úlohe Turnera sa predstaví úžasný Timothy Spall, pomaly dvorný herec Mika Leighta, keďže sa objavil aj v ďalších štyroch režisérových filmoch (napr. Topsy-Turvy). Ako prípravu na natáčanie filmu Leigh poprosil Spalla, aby sa naučil maľovať a to skoro dva roky pred samotným natáčaním filmu. Herec s tým evidentne nemal problém, jeho výkon na plátne je znamenitý. Film ponúka inteligentný humor, lásku, po vizuálnej stránke je čistý, ako Turnerove obrazy, farby sa miešajú a ponúkajú úžasný pohľad na jednotlivé scény, kombinuje domácu intimitu s tajomnou až epickou kvalitou jednotlivých obrazov.

©AFP/V. Hache

Tommy Lee Jones ukázal svoj talent a cit pre rozprávanie vo filme The Homesman. Okrem drsného cowboy-a, film režíroval a spolupodieľal sa aj na scenári. V tomto westerne, v ktorom uvidíme neohrozenú Hilary Swank ako poručníka trom mentálne chorým ženám, ktoré spolu s Jonesom preváža z Nebrasky do Iowy, vynikne najmä prepojenie čiernej komédie, brutálneho šoku a sentimentu. Jones sa naozaj nebojí veľkých scén, pôsobí sebavedomo pri rozprávaní, čo príbehu dodáva hĺbku a spád. Vo filme uvidíme široký záber emócií, vynikajúcich vystúpení, niektoré možno až za hranicami vyzretosti. Všetko precízne namiešané s elánom.

©AFP/B. Langlois

Za zmienku stojí určite film Foxcatcher režiséra Bennetta Millera. Táto dráma o príbehu excentrického milionára Johna duPonta a jeho vzťahu s dvojicou wrestlerov (bratia Mark a Dave Schulz), ktorý nakoniec vyústi do vraždy, vás dostane a nepustí až do jej úplného konca. A čo viac, naplno si môžeme vychutnať temnú stránku herca Steva Carella. Jeho brilantné vystúpenie urobilo z duPonta presvedčivé monštrum, ktoré inšpiruje nie strachom ale súcitom. Film je natočený na základe skutočného príbehu olympijského víťaza vo wrestlingu Marka Schultza, ktorý sa rozhodne dovolať spravodlivosti po tom, čo mu schizofrenik duPont zabije brata. Film by sa dal charakterizovať aj ako veľmi divný príbeh divného chlapíka, ktorého neistoty boli príliš obyčajné a ľahko vysvetliteľné. Znamenitý výkon podali aj herci Channing TatumMark Ruffalo ako bratská dvojica wrestlerov. Tatumov „Mark“ je zranitelný a smutný, naopak Ruffalov „Dave“ je inteligentný a pravý profesionál.

©AFP/V. Hache

Okrem množstva iných premiér filmov z rôznych kútov sveta, si svoju „chvíľku“ slávy užilo aj pokračovanie filmu Hry o život: Drozdajka, časť 1. Špeciálneho premietania sa zúčastnili všetky hlavné postavy, nechýbala Jennifer Lawrence, Josh Hutcherson, Liam Hemsworth, Sam Claflin, Donald Sutherland, či Julianne Moore. Tá sa v Cannes asi udomácnila, pretože to nebolo jej jediné vystúpenie na červenom koberci. Podporiť prišla aj svoj ďalší film Maps to The Stars režiséra Davida Cronenberga. Spolu s ňou sa premietania zúčastnili aj jej kolegovia z filmu John Cusack, Mia WasikowskaRobert Pattinson. A ten, po vzore Julianne Moore, takisto prezentoval dva filmy. S jeho druhým filmom, The Rover režiséra Davida Michôda, mu pomáhal aj Guy Pearce.

©AFP/A. Pizzoli

Maďarský film Feher Isten (White God) režiséra Kornela Mundruczka pomáhala prezentovať aj hlavná hviezda filmu, pes Buddy, spoločne s herečkou Zsofiou Psotta. Premiéru mal film režiséra Kristiana Levringa The Salvation, v ktorom si zahral aj Eric Cantona. Ten do Cannes nepricestoval, film prišli podporiť „len“ herci Eva Green, Mads MikkelsenJeffrey Dean Morgan.

©AFP/L. Venance

Naopak na červenom koberci sa mihli aj Sepp Blatter, prezident medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA), či režiséri Roman Polanski, Alfonso Cuarón, herečky Audrey Tautou, Eva Longoria, či Salma HayekJane Fonda. Herečka Monica Bellucci prezentovala film Le Meraviglie (The Wonders) režisérky Alice Rohrwacher, ktorá sa uchádza o najvyššiu cenu, Zlatú palmu.

©AFP/V. Hache

Na tankoch prišli na svoju premiéru herci z filmu The Expendables 3, menovite Sylvester Stallone, Antonio Banderas, Jason Statham, Herrison Ford, Arnold Schwarzenegger, Kelsey Grammer, Mel Gibson, či Kellan Lutz.

©AFP/V. Hache

Vidieť sme mohli aj Jessicu Chastain, Jamesa McAvoya, či Jess Weixler, ktorí prezentovali svoj film The Disappearance of Eleanor Rigby režiséra Neda Bensona.

©AFP/A. Pizzoli

Cannes sa bohužiaľ nevyhlo ani menšiemu faux pas. Menšie pozdvihnutie spôsobil ukrajinský novinár – „prankster“ Vitalii Sediuk, keď na premiére filmu Ako si vycvičiť draka 2 sa doslova schoval pod šaty herečke Americe Ferrera.

Herečka sa zo šoku spamätávala pár minút, a potom si naplno užívala premiéru filmu. Podporiť film prišli aj ostatní herci, ktorí prepožičali hlasy postavičkám ako Cate Blanchett, Jay Baruchel, Djimon Hounsou, či režisér filmu Dean Deblois. Na červenom koberci sa dokonca objavil aj drak Bezzubka :)

©AFP

Prvý týždeň ponúkol naozaj veľa. Pred nami ostáva ďalších päť dní a vyzerá to, že je sa na čo tešiť, vrátane záverečného ceremoniálu a vyhlásenie držiteľa Zlatej palmy.

67. ročník medzinárodného filmového festivalu Cannes prebieha od 14. – 25. mája 2014.

  Foto © Festival de Cannes

Súvisiace články