Filnové novinky na jún 2014

28.5.2014|Iveta Kollárová|
Filnové novinky na jún 2014

Jún v kinách bude naozaj pozoruhodný. Z celkového počtu 20 filmov, ktoré budú počas mesiaca odpremierované, je len 7 americkej produkcie. V kinách sa môžeme tešiť na európsku kinematografiu, prevažne talianskej produkcie. Predstaví sa nám aj slovenský film z doby nástupu komunizmu - Krok do tmy. Pozrieme sa na dva dokumentárne filmy, ktoré odkrývajú skrytú pravdu. Bony a klid 2Cesta ven predstavujú dvoch českých zástupcov. A film Detektív Down vznikol dokonca zo severskej spolupráca s bratmi Čechmi. Hercov Toniho Servilla a Valeria Mastandrea si užijeme v dvoch filmoch, hneď začiatkom mesiaca v jednom spoločnom, v snímke Nech žije sloboda. A každého zvlášť v ich ostatných filmoch, Mastandrea vo filme Skvelý deň a Servilla v spolupráci s režisérom Paolom Sorrentinom vo filme Následky lásky. Ale samozrejme nezabúdajme aj na filmy z Ameriky. Dozvieme sa ako na tom skutočne je film Grace: Kňažná z Monaka. A čakajú nás aj dve pokračovania, opäť sa stretneme s milým drakom Bezzubkom vo filme Ako si vycvičiť draka 2. A v plnej sile sa k nám vrátia aj Autoboti vo filme Transformer 4.

Tu je prehľad všetkých filmov na mesiac jún:

Khumba – slovenská premiéra 5.6.2014

Réžia: Anthony Silverstone
V anglickom origináli: Jake T. Austin, Steve Buscemi, Loretta Devine, Laurence Fishburne, Richard E. Grant, Liam Neeson,..

Animáč, mierne pripomínajúci Madagaskar, či Divočinu. Príbeh je zameraný, prekvapujúco, na zebru. Khumba je veľmi nezvyčajná zebra, má totiž pásiky len do polky tela. A v jej stáde, ktoré je veľmi zaťažené na pásiky, je to neakceptovateľné. Khumba je zo stáda vylúčený, zavrhne ho dokonca aj jeho otec. Khumba neostane úplne sám, spolu s pakoňom a pštrosom sa budú snažiť zachrániť stádo a všetky zvieratká, pred zlým leopardom Phangom, ktorý vládne nad napájadlom a terorizuje ostatné zvieratá. Khumba sa tak bude snažiť dokázať otcovi, stádu a najmä sebe, že je statočný, nikdy sa nevzdáva a je hodný svojho miesta v stáde.

Na hrane zajtrajška (Edge of Tomorrow) – slovenská premiéra 5.6.2014

Réžia: Doug Liman
Hrajú: Tom Cruise, Emily Blunt, Brendan Gleeson, Bill Paxton,..

Ako by ste sa cítili, kebyže zažívate jeden deň stále dookola? A navyše, keď v ňom stále umierate vy aj vaši spolubojovníci. Na druhú stranu vedieť, čo sa kedy stane nie je na škodu, teda nebolo by, ak by ste aj napriek tomu neumreli. Dokonca aj pri výcviku, ktorý vás má posilniť. V podobnej situácii sa ocitá aj Tom Cruise, v tomto novom akčnom sci-fi filme, bojujúci proti mimozemskej civilizácií, je ale chytený v časovej slučke. Aby prežil tento deň a najlepšie, aby sa jeho opakovanie skončilo, podrobí sa výcviku, ktorý ho má zoceliť a pripraviť na najhoršie. Film je natočený podľa japonskej mangy a románu All you need is kill spisovateľa Hiroshiho Sakurazaka.

Nech žije sloboda! (Viva la libertà) – slovenská premiéra 5.6.2014

Réžia: Roberto Andò
Hrajú: Toni Servillo, Valeria Bruni Tedeschi, Valerio Mastandrea,..

Kto by čakal, že politik môže byť ústretový k ľuďom, vždy v dobrej nálade a usmievavý. Enrico Olivieri, predseda najsilnejšej opozičnej politickej strany v Taliansku, taký nie je. Keď však jedného dňa zmizne, šedá eminencia, Andrea Bottini, pre zmiernenie negatívnych následkov tohto faktu, sa rozhodne pre riskantný krok. Dosadiť do vedenia strany jeho brata, dôvtipného filozofa, ktorý trpí bipolárnou depresiou. Jeho vyjadrovanie je ale zrozumiteľné a poetické, má žoviálny prístup k ľuďom a jeho usmiata tvár je kľúčom k vzostupu preferencií strany. V zákulisí ale sleduje a vyčkáva niekto, kto úspech strany môže ľahko spochybniť. V dvojúlohe politika a jeho brata si môžeme vychutnať majstrovské predstavenie Toniho Servilla.

Skvelý deň (Un giorno perfetto) – slovenská premiéra 5.6.2014

Réžia: Ferzan Ozpetek
Hrajú: Isabella Ferrari, Valerio Mastandrea, Valerio Binasco, Nicole Grimaudo, Federico Costantini,..

Film Ferzana Ozpeteka, jedného z najúspešnejších a najoceňovanejších talianskych režisérov, je síce už staršieho vydania, vznikol v roku 2008 a ponúka rafinovanú psychologickú analýzu vzťahov dvoch manželských párov. Prvý pár sa vyrovnáva s odlúčením a brutalitou, ktorá neustále formuje ich manželstvo, tentoraz to prinesie aj drsné následky. Druhý pár zápasí s politickou kariérou manžela, ktorý sa jej nechce vzdať, a neuvedomuje si ako tým ničí život sebe a svojej žene. V jeden pekný deň sa tieto všetky pretvárky a hry skončia a oni sa snažia získať kontrolu na svojím životom. Aj za cenu zrady tých, ktorých najviac milujú.

Vlhké miesta (Feuchtgebiete) – slovenská premiéra 5.6.2014

Réžia: David Wnendt
Hrajú: Carla Juri, Christoph Letkowski, Marlen Kruse,..

Rozprávaním o svojom živote nás Helen prevedie všetkými možnými aj nemožnými zákutiami, aj takými, ktoré by mali byť pred verejnosťou skryté. No Helen je už taká, čo na srdci, to na jazyku. Príbeh zahŕňa kvetnaté rozprávanie o jej sexuálnych zážitkoch, v ktorých rada experimentuje, jej prístup k hygiene, drogám, jej kamarátke Corinne, či jej detstve. Kľúčové scény sa odohrávajú v nemocnici, kam sa Helen dostala po menšom incidente pri holení intímnych partií. V priebehu liečenia dúfa, že sa jej podarí dať dokopy svojich rozvedených rodičov a zamiluje sa do ošetrovateľa Robina, ktorý je jej prostorekosťou unesený.

Filmové novinky v slovenských kinách na jún 2014

Bony a klid 2 – slovenská premiéra 5.6.2014

Réžia: Vít Olmer
Hrajú: Jan Potměšil, Veronika Jeníková, Roman Skamene, Jakub Prachař, Gabriela Kratochvílová, Josef Nedorost, Otmar Brancuzský,..

Voľné pokračovanie kultového filmu Bony a klid sa zameriava na partičku vekslákov po 25tich rokoch. Čo môžu robiť, keď im zmizli kšefty s valutami a bonmi (tajne vekslované poukážky do Tuzexov s nedostupným západným tovarom, pre skorej narodených ;) ). Neostáva im nič iné, len sa prispôsobiť dobe. A samozrejme sú všade tam, kde sa dajú zarobiť „rýchle prachy“  - kšeftíky, podfuky, úplatky. Do nich sa nechtiac namočí aj nováčik Martin, ktorý prichádza z Boleslavi do Prahy zarobiť peniaze. Vo filme uvidíme skoro všetkých predstaviteľov z pôvodného filmu Bony a klid.

Black Block – slovenská premiéra 5.6.2014

Réžia: Carlo A. Bachschmidt
Hrajú: Lena Zuhlke, Chabi Noqueras, Micheal Gieser, Niels Martensen a Daniel McQuillan

Tento dokumentárny film podáva svedectvo o tom, čo sa stalo vôbec prvým obetiam policajného násilia, krutosti a svojvoľného zadržiavania, aktivistom protestujúcim počas 27. konferencie Skupiny G8 v Janove v roku 2001. Film je celovečerným debutom talianskeho dokumentaristu Carla Bachschmidta.

Radio Alice (Lavorare con lentezza – Radio Alice 100.6 MHZ) – slovenská premiéra 5.6.2014

Réžia: Guido Chiesa
Hrajú: Tommaso Ramenghi, Marco Luisi, Jacopo Bonvicini, Claudia Pandolfi, Valerio Mastandrea,..

Až teraz sa k nám dostáva film, natočený ešte v roku 2004, talianskeho režiséra Guida Chiesa, ktorý sa vo svojom piatom hranom filme vracia do radikálnych 70. rokov v Taliansku. Príbeh sleduje dvoch mladých ľudí, Squala a Pela, ktorí žijú v robotníckej štvrti na okraji mesta Bologna. Potĺkajú sa ulicami, navštevujú kaviarne a privyrábajú si dočasnými výpomocnými prácami. Každý deň ale snívajú o úteku pred realitou. Jedného dňa, počas kopania tunela v centre mesta narazia na vysielaciu stanicu Radia Alice, ktorá bola v prevádzke protestantského študentského hnutia. Otvorí sa im nový svet, ktorý je od sveta „ochrancov zákona a poriadku“ i od sveta ich rovesníkov žijúcich na okraji mesta, poriadne vzdialený. Predstavitelia Squala a Pela si z MFF Benatky v roku 2004 odniesli prestížnu cenu Marcella Mastroianniho – Premio Marcello Mastroianni.

Následky lásky (Le cosequenze dell´amore) – slovenská premiéra 5.6.2014

Réžia: Paolo Sorrentino
Hrajú: Toni Servillo, Olivia Magnani, Adriano Giannini, Antonio Ballerio, Gianna Paola Scaffidi,..

Spojenie Sorrentino – Servillo vynieslo tento rok týmto pánom a ich filmu Veľká nádhera sošku Oscara. Presne pred desiatimi rokmi spolu natočili ďalší vynikajúci film, ktorý sa k nám teraz dostáva do kín. Sorrentino vytvoril rafinovanú kombináciu motívov kriminálneho žánru s pôsobivou analýzou starnúceho človeka, ktorému pomedzi prsty uniká život a okolitý svte i život už len bez známky akejkoľvek emócie nečinne pozoruje. V hlavnej úlohe Titta hrá vynikajúci Toni Servillo. Titto, napriek tomu, že má len 50, vedie extrémne nudný, rutinný a nezáživný život. Jeho každodennú rutinu však naruší láska a všetky problémy, ktoré z nej vyplývajú. Jeho život tak naberie na obrátkach a zmení sa od základu.

Na vine sú hviezdy (Fault in our Stars) – slovenská premiéra 5.6.2014

Réžia: Josh Boone
Hrajú: Shailene Woodley, Ansel Elgort, Willem Dafoe, Laura Dern, Nat Wolff, ..

Film natočený podľa knižnej predlohy spisovateľa Johna Greena. Táto romantická dráma ukazuje, že aj keď je najhoršie, človek môže prežiť malý zázrak, ktorý ho opäť postaví na nohy a prinúti zabudnúť na trápenie a bolesť. Láska medzi dvoma mladými ľuďmi, tak úprimná a čistá, prežívaná najmä v ťažkých časoch. Hazel a Gus sú dvaja výnimoční mladí ľudia. Zoznámia sa a zaľúbia sa na sedeniach skupiny pre boj s rakovinou. Spájajú ich obavy z ich zdravotných problémov, ale takisto aj láska ku knihám. Najmä ku knihe Cisársky neduh od spisovateľa Petra Van Houtena, po skontaktovaní sa ich Houten nečakane pozve do Amsterdamu. Nasleduje veľké dobrodružstvo, ktoré Hazel pomenovala „Malou večnosťou a nekonečnom spomedzi posledných dní, ktoré im ostávajú“. Názov filmu je akousi variáciou na citát z hry Williama Shakespeara „Julius Ceasar“, akt I, scéna II: „The fault, dear Brutus, is not in our stars, but in ourselves.. (Vina, drahý Brutus, nie je vo hviezdach, ale v nás...)“

Štyrikrát (Le quattro volte) – slovenská premiéra 5.6.2014

Réžia: Michelangelo Frammartino
Hrajú: Giuseppe Fuda, Bruno Timpano, Nazareno Timpano,..

Film talianskeho režiséra Frammartiniho sa pohybuje na hrane medzi hraným a dokumentárnym filmom. Režisér vytvára podmanivú poetickú víziu o neustále sa opakujúcom cykle života a prírody. Sledujeme každodenný život starého pastiera kôz, žijúceho v odľahlej stredovekej dedine v horách talianskej Kalábrie. Liek proti kašľu si vyrába z vody a prachu pozbieraného z podlahy miestneho kostola. Režisér neskôr upriami svoju pozornosť na drobné kozľa, ktoré sa v stáde narodilo. Sledujeme ho ako sa stavia na vlastné nohy a bojuje o svoje miesto v početnom stáde i vo svete. A nakoniec sledujeme mohutnú jedľu, ktorú lesníci zotnú a použijú na prípravu dreveného uhlia. Frammartino hľadá esenciu života človeka, zvierat a vecí okolo nás.

Grace: Kňažná z Monaka (Grace of Monaco) – slovenská premiéra 12.6.2014

Réžia: Olivier Dahan
Hrajú: Nicole Kidman, Tim Roth, Milo Ventimiglia, Paz Vega,..

Príbeh o hollywoodskej hviezde Grac Kelly, ktorá sa vzdala svojej sľubnej hereckej kariéry, aby sa vydala za monackého kniežaťa Rainiera III. a stala sa tak kňažnou Monaka. Film sa zameriava na obdobie krízy kniežatského páru, počas vyostrenej politickej situácie medzi monackým princom Rainierom III. a francúzskym prezidentom Charlesom De Gaullom, a blížiacej sa francúzskej invázie do Monaka začiatkom 60. rokov.

Filmové novinky v slovenských kinách na jún 2014

Krok do tmy – slovenská premiéra 12.6.2014

Réžia: Miloslav Luther
Hrajú: Marko Igonda, Monika Haasová, Miroslav Donutil, Peter Nádaždi, Ady Hajdu, Atilla Mokoš, Marián Gajšberg, Boris Farkaš,..

Dobová dráma o mladom lekárovi, ktorý sa nevie vyrovnať so svojou krvavou minulosťou. Počas vojny stál pred krutým rozhodnutím. Po rokoch sa bráni prijať ponúkanú kariéru a prepadá vášni v mimomanželskom vzťahu. Jeho neuvážené rozhodnutia vedú k nečakaným následkom. Film zobrazuje pohnuté osudy antihrdinov z doby nástupu komunizmu, ich príbehy o násilí a vzdore, slabosti a odvahe, aké môžeme pozorovať aj dnes.

Posledný vrchol (La Ultima Cima) – slovenská premiéra 12.6.2014

Réžia: Juan Manuel Cotelo

Filozof, ktorý miloval Boha, ľudí a hory. Bohužiaľ tragicky zahynul vo svojich 42 rokoch pri zostupe z hory Moncayo, posledného vrcholu Španielska s výškou nad 2000 metrov, ktorú túžil zdolať. Pre mnoho ľudí sa táto smutná udalosť stala momentom, kedy naplno ožil v ich srdciach. Dokument plný radosti a nádeje je vyrozprávaný so smiechom i slzami jeho rodinou, priateľmi, kolegami a študentmi. Dokumentárny film Posledný vrchol je o španielskom kňazovi Pablovi Domínguezovi.

Všetky cesty vedú do hrobu (A Million Ways to Die in the West) – slovenská premiéra 12.6.2014

Réžia: Seth MacFarlane
Hrajú: Seth MacFarlane, Amanda Seyfried, Charlize Theron, Liam Neeson, Giovanni Ribisi, Neil Patrick Harris, Sarah Silverman,..

Pokiaľ ste fanúšikom filmu Macík, či kresleného seriálu Family Guy a od vtipov Mac Farlana sa váľate po zemi, tento film si určite nenechajte ujsť. Nevšedný western, ktorý vznikol ako „inside joke“ medzi MacFarlanom, Alecom Sulkinom a Wellesleym Wildom, nás zavedie na ďaleký západ, ktorý bol vždy považovaný za nebezpečný a kde bolo naozaj veľmi ťažké prežiť. Príbeh sa zamotáva vtedy, keď sa vcelku zbabelý farmár Albert zamiluje do mysterióznej ženy, ktorá prišla do mesta. Keď však jej manžel, vyhlásený strelec, ohlási svoj príchod, Albert musí pozbierať všetku svoju odvahu a postaviť sa mu ako správny chlap.

Ako si vycvičiť draka 2 (How To Train Your Dragon 2) – slovenská premiéra 19.6.2014

Réžia: Dean DeBlois
V anglickom origináli: Jay Baruchel, America Ferrera, Cate Blanchett, Kristen Wiig, Kit Harington, Gerard Butler, Jonah Hill, Djimon Hounsou,..

Štikút a Bezzubka sú späť. Z ostrova Blp je doslova dračí raj, ľudia a draci sa rešpektujú, žijú v harmónií. Zatiaľ čo banda kamarátov súťaží v dračích pretekoch, ako nerozluční priatelia, Štikút a Bezzubka si bezstarostne poletujú oblohou, skúmajú nové, nezmapované teritória a objavujú svet. Narazia však na problém, jedného dňa objavia tajnú ľadovú jaskyňu, v ktorej sa ukrýva stovky nových divokých drakov a záhadný Dračí jazdec. Obaja si uvedomujú, že ak chcú udržať mier, musia sa postaviť za to čomu veria a len spolu majú silu zmeniť budúcnosť ľudí a drakov. A vyzerá to, že sa už teraz môžeme tešiť na tretie pokračovanie, režisér DeBlois totiž súhlasil s natočením pokračovania jedine vtedy, keď sa bude jednať o celú trilógu.

WTF (N´importe qui) – slovenská premiéra 19.6.2014

Réžia: Raphael Frydman
Hrajú: Rémi Gaillard

Dalo by sa povedať, že sa jedná o akúsi francúzsku verziu Jackassu. Rémi Gaillard už viac ako 10 rokov vyvádza rôzne hlúposti, aby si tým získal medzinárodnú popularitu. Jeho krátke klipy z neho urobili hviezdu. Je akýsi vtipný, poburujúci, francúzsky Borat s 1,4 miliardami vzhliadnutí. No realita je žalostne iná. V skutočnosti je totiž nikto.

Detektív Down (Detektiv Downs) – slovenská premiéra 26.6.2014

Réžia: Bård Breien
Hrajú: Svein Andre Hofsø, Ida Elise Broch, Nils Jørgen Kaalstad, Sven Nordin, Liv Bernhoft Osa,..

V Nórsko-česko-dánskej spolupráci vznikol zaujímavý film, ktorý ale mnohí nemusia akceptovať. Hlavný hrdina Robert Bogerud je súkromný detektív a má všetko, čo k správnemu detektívovi patrí, vlastne skoro. Má vlastnú kanceláriu, trendový kabát a klobúk. No chýba mu prípad, ktorý by mohol riešiť. No ako detektívovi mu málokto dôveruje, tento mladý detektív trpí Downovým syndrómom, neveriacky nad ním krúti hlavou aj jeho otec, skutočný policajný vyšetrovateľ. Jedného dňa ale príde do Robertovej kancelárie záhadná žena, ktorá ho prosí o pomoc. Prípad je na svete, zmizol jeden z legendárnych korčuliarov Olav Stjernen. No úmysly rodiny zmiznutého nie sú veľmi čisté a aj preto ich nevšedný spôsob Robertovho vyšetrovania poriadne prekvapí. Nakoniec nie je ani zďaleka taký hlúpy, ako si všetci mysleli.

Transformers: Zánik (Transformers: Age of Extinction) – slovenská premiéra 26.6.2014

Réžia: Michael Bay
Hrajú: Mark Wahlberg, Jack Reynor, Nicola Peltz, Stanley Tucci, Kelsey Grammer, Ken Watanabe, John Goodman,..

Transformers 4. Automechanik Cade nájde zvláštne vyzerajúce nákladné auto. Z toho sa vykluje Transformer – Optimus Prime. Svet sa stále spamätáva z bitky medzi „dobrými“ Autobotmi a „zlými“ Deceptikmi, ktorý zničili skoro celé Chicago. Radosť tak, z takéhoto úlovku, nie je veľká, najmä ak po vás začne ísť americká vláda, či Optimovi krajania. A čo viac, Cadeho dcéra sa zamiluje. Čo dodať. Asi už len, že Dinoboti, mechanické tvory, ktoré vyzerajú ako prehistorické jaštery. Naozaj, nehrozí nám vojna, ale zánik určite.

Filmové novinky v slovenských kinách na jún 2014

Cesta ven – slovenská premiéra 26.6.2014

Réžia: Petr Václav
Hrajú: Klaudia Dudová, David Ištok, Natália Hlaváčová, Mária Ferencová-Zajacová, Milan Cifra,..

Po 13. rokoch prichádza režisér Petr Václav s novým celovečerným filmom Cesta ven. Ponúka príbeh silnej mladej matky, ktorá sa odmieta zmieriť s nepriaznivým spoločenským statusom a bojuje za lepší život pre seba a svoju dcéru Sárinku. Cesta von z ťažkej situácie je lemovaná sklamaním, ale tiež nádejou. Odvaha a rodičovský cit pomáhajú Žanete prekonať prekážky v podobe dlhov, predsudkov spoločnosti i problémov vo vlastnej komunite. Film neprikrášľuje realitu, nikoho nesúdi a vyhýba sa pátosu. K téme pristupuje s vecným nadhľadom a svojráznym humorom.

Zdroj:  MovieMania.sk Foto © archív

Súvisiace články