Prvá Tarzanova Jane - Maureen O'Sullivanová

3.6.2014|Jozef Rigo|

(17.5.1911, Boyle, County Roscommon, Írsko - 23.6.1998, Scottsdale, Arizona, USA)

Maureen Paula O'Sullivanová se narodila v Boyle, Rocsommon v Írsku. Otec Charles Joseph O'Sullivan bol dôstojníkom v Connaught Rangers. Bola to anglicko-írska bojová zložka, ktorá bojovala v prvej svetovej vojne. Matka sa volala Mary Lovett Fraserová - O´Sullivanová. Maureen chodila do kláštornej školy v Dubline, do konventu v Sacred Heart-Roehampton v Londýne a neskôr aj v Paríži. Jej spolužiačkou bola Vivien Leighová, ďalšia filmová hviezda (Zelenooká Scarlett z filmu Gone with the Wind – Juh proti Severu). Pre zaujímavosť, Maureen si dosť dlhú dobu priala stať sa pilotom a lietať s lietadlom. Do Hollywoodu pozval Maureen O'Sullivanovú americký režisér a herec Frank Borzage, ktorý ju stretol v Dubline hľadajúc nové tváre pre štúdio Fox.

O pár mesiacov neskôr pricestovala Maureen do Hollywoodu v sprievode svojej matky v roku 1930. Debutovala vo filme Pieseň môjho srdca (Song My Heart, 1930). Jej tvár, výraz aj hlas sa kamere, ale aj zvukovej aparatúre zapáčil tak, že nakrútila pre spoločnosť Fox rad šiestich filmových komédií, s tým, že Fox jej nebránil v spolupráci s inou spoločnosťou a inými ateliérmi v Hollywoode. Takže už v roku 1932 podpisuje ďalšiu zmluvu a to s MGM. Irving Thalberg jej pripravil úplnú lahôdku o hrdinovi z džungle Tarzanovi, kde hrala jeho družku Jane Poterovú. Tarzana stvárnil olympijský víťaz Johnny Weissmüller. Dovtedy pekná fotogenická Maureen O'Sullivanová hrala napríklad vo veselohrách Taký je Londýn (So This Is London, 1930) alebo Princezná a inštalatér (Princess and the Plumber, 1930). Talentovaná herečka s milou povahou a ochotou každému pomôcť bola údajne v dravom Hollywoode akýmsi divom. Po filme Tarzan z rodu opíc (Tarzan the Ape Man, 1932) nasledovali ďalšie pokračovania. Posledným filmom bol Tarzan v New Yorku (Tarzan's New York Adventure, 1942). Hoci séria tarzanoviek mala veľký úspech, veľa ľudí súhlasí s tým, že k nim prispel talent, ale najmä krása hlavnej hrdinky. V tom období sa populárna Maureen O'Sullivanová predstavila aj vo filme Anna Kareninová (Anna Karenina, 1935), potom ďalšie známe tituly ako sú David Copperfield (1935) alebo Pýcha a predsudok (Pride and Prejudice, 1940) podľa spisovateľky Jane Austenovej. Po nakrútení posledného dielu Tarzana herečka požiadala filmové štúdiá o ukončenie kontraktov, aby sa mohla venovať manželovi a rodine. Vydala sa v roku 1936 (mala vtedy 25 rokov) za austrálskeho spisovateľa Johna Farrowa, s ktorým mala sedem detí. Po dotočnej posledného spoločného šiesteho dielu Tarzana požiadala Maureen O´Sullivanová o uvoľnenie zo zmluvy, aby sa mohla postarať o ťažko chorého manžela. Nebolo ľahké prerušiť úspešnú kariéru a prácu, ktorú mala rada, odísť z lukratívneho miesta, ale urobila to preto, že chcela venovať viacej času svojmu mužovi. Mali spolu sedem detí: Michaela, Patricka, Mariu-Miu Farrow, Johna, Theresu-Tisa, Prudance, Stephanie Farrow.  Domáci život u Farrowovcov sa nepodobal bežnému rodinnému životu. Mia a jej šesť súrodencov (narodila sa ako tretia v poradí) mali opatrovateľky a žili v oddelenom pavilóne. Mia bola také škaredé kačiatko - nevyvinutá, ryšavá, s pehami na tvári. Po mame však zdedila herecký talent. Otec, hollywoodsky režisér John Farrow bol zarytý katolík. A predsa mal povesť veľkého zvodcu. "Bol stále preč. Nie som si istá, či vôbec poznal mená všetkých svojich detí," spomína Mia Farrowová.

Maureen Paula O\'Sullivan

Na filmové plátna, televízne obrazovky aj na divadelné pódiá sa však ešte príležitostne Maureen vracala. Maureen O'Sullivanová, matka herečky Mii Farowovej sa so štyrmi svojimi potomkami objavila v roku 1986 v komédii Woodyho Allena Hana a jej sestry (Hannah and Her Sisters, 1986). Začala aj podnikať v prevádzke poradenskej a svadobnej služby, kde získala úspech svojím neprekonateľným šarmom. Firma mala názov The Wediquette International. Kariéra krehkej a predsa silnej osobnosti Maureen O´Sullivanovej trvala 60 rokov. Účinkovala na Broadwayi, hrala v pokročilom veku po boku svojej dcéry Mii Farowovej vo filmoch Woodyho Allena, pomerne veľkú úlohu dostala vo filme Peggy Sue sa vydáva (Peggy Sue Got Married, 1986) alebo v televíznom seriáli o manželoch Hartovcov s Robertom Wagnerom a Stefaniou Powersovou s názvom Tvrdo,...ale srdečne (Hart To Hart, 1994). Maureen O´Sullivan – Farow, Crushingová zomrela na srdcový infarkt vo veku 87 rokov 23. júna 1998 v Scottsdale v USA. Po sebe zanechala druhého milujúceho manžela Jima Cruschinga, s ktorým žila v rokoch 1983 – 1998, sedem detí, 32 vnúčat a 14 pravnukov. To bola šťastná žena.

Maureen Paula O\'Sullivan

Filmografia Maureen O´Sullivanovej:

Just Imagine (1930), Skyline (1931), Chudý muž (The Thin Man, 1934), Tarzan a jeho družka (Tarzan and his Mate, 1934), Kardinál Richelieu (Cardinal Richelieu, 1935), Tarzanov útek (Tarzan Escapes, 1936), Diabolská bábka (The Devil-Doll, 1936), Deň dostihov (A Day at the Races, 1937), Američan v Oxforde (A Yank at Oxford, 1938), Tarzanov syn! (Tarzan Finds a Son!, 1939), Tarzanov tajný pokld (Tarzan´s Secret Treasure, 1941), Veľké hodiny (The Big Clock, 1948), Where Danger Lives (1950), Túžim po všetkom (All I Desire, 1953), Dlháň T (The Tall T, 1957), Všetky moje deti (TV, All My Children, 1970), Pokrivené srdcia (TV, The Crooked Hearts, 1972), Štvanci (Stranded, 1987), S úmyslom zabiť (TV, With Murder in Mind, 1992).

Zdroj:  MovieMania.sk Foto © Allposters / Free Art License

Odporúčané články

Som legenda (I am Legend)

Som legenda (I am Legend)

Predstavte si, že na celom svete zúri vírus a vy ste imúnny. Beháte si po Manhattane ako na nejakej lúčke a okolo vás sa mení celá...
Highlighty z Comic-Con 2017

Highlighty z Comic-Con 2017

Jedna z najdôležitejších udalostí modernej pop kultúry, ktorá spája svet fantázie, science fiction a záhad so svetom filmu,...