Goldfinger

17.6.2014|-jr-|
Goldfinger

Britský superšpión James Bond musí zabrániť majstrovi zločinu Goldfingerovi, aby premenil zlaté rezervy Spojených štátov na rádioaktívny materiál.

Ian Fleming začal písať knižky o Jamesovi Bondovi počas každoročnej dvojmesačnej dovolenke na Jamajke. Inak pracoval ako novinár na londýnskej Fleet Street. Veľa inšpirácií načerpal zo svojich vojnových skúseností v úlohe asistenta riaditeľa námornej špionážnej služby, kde sám dosiahol hodnosti kapitána. Dekoratívne detaily o koktailoch s vodkou, balistike a rýchlych autách ho inšpirovali významné zdroje z novinárskej praxe. Meno James Bond  prevzal od autora knihy Vtáctvo karibskej oblasti, ktorá zdobila jeho konferenčný stôl. Goldfinger bol siedmym a najdlhším románom Iana Fleminga o Jamesovi Bondovi. Bol publikovaný prvýkrát v marci 1959.Goldfingerovo (Gert Fröbe) meno je Auric a v preklade z latinského termínu pre zlato "Aurum" znamená „zlatý“, Goldfinger je doslova "zlatý prst". Preto Goldfinger vždy mal na sebe nejakú žltú alebo zlatú súčasť odevu. Výnimkou je americká plukovnícka uniforma, ale ako zbraň mal zase zlatý revolver. Goldfginger vždy mal v ruke mätový čaj. Bondovky sa dobre predávali a boli zrelé na filmovanie, lenže realizáciu projektu brzdilo zistenie, že žiadna hviezda nebola ochotná podpísať zmluvu na seriál. Nakoniec dvaja americkí nezávislí producenti sa rozhodli to skúsiť a odkúpili od Fleminga filmové práva za 50 000 dolárov. Podarilo sa im presvedčiť Arthura Krima, uznávaného šéfa United Artists, aby projekt podporil. Fleming dostal 100 000 za film plus percentá!

Stále sa nevedelo, kto bude hrať hlavnú úlohu. Producenti chceli, aby Goldfingera hral Orson Welles, ale bol dosť drahý. Sean Connery bol celkom neznámy herec. Na konkurz dorazil vo výraznom kockovanom kabáte so zapínaním ku krku a hučal na producentov: „Buď mňa vezmete takého aký som, alebo nič.“ Nakoniec ho vzali. Sean Connery podpísal zmluvu na 6 filmov, ktorá obsahovala v klauzule, že môže nakrúcať jeden nebondovský film ročne. Za úlohu vo filme Doktor No (Dr. No, 1962) inkasoval len 6000 libier. Veľký úspech tohto filmu spolu s trhákom Srdečné pozdravy z Ruska (From Russia With Love, 1963) sa z Conneryho stal dobrý materiál. A zisk bol obrovský. Rozpočet Goldfingera stál 2 900 000 dolárov, zarobil oveľa rýchlejšie ako ktorýkoľvek iný film, nakoniec jeho celosvetová tržba dosiahla 45 000 000 dolárov. Úspech Goldfingera posilnila marketingová kampaň stelesnená vábivou postavou Shirley Eatonovej. Predajná kampaň využila všetko: od kolínskej vody až po miniatúrne modely automobilov Aston Martin. Ďalšia bondovka Guľový blesk (Thunderball, 1965) dosiahla dokonca vyššieho zisku a Sean Connery sa naraz stal slávnym. Producenti našli taký recept, že dodnes zarábajú veľké peniaze celkom 2 000 000 000 dolárov. Chudák Ian Fleming sa najväčšieho filmového úspechu svojho diela nedožil. Zomrel na infarkt len niekoľko týždňov pred uvedením Goldfingera do kín.

Goldfinger

ZO ZÁKULISIA:

Väčšina exteriérov pre Goldfingera začali nakrúcať začiatkom roku 1964 bez prítomnosti hviezd. Okrem materiálov, ktorí nakrúcali počas jediného týždňa vo Švajčiarsku a ostatné scény so Seanom Connerym vznikli v Pinewood Studios kúsok od Londýna, kde za 100 000 dolárov postavili kulisy Fort Knox – miesto, kde sa uchovávajú zlaté rezervy Spojených štátov. Režisér Hamilton dokonca dostal povolenie filmovať v originálnych exteriéroch v štáte Kentucky a mohol využiť akýkoľvek počet štatistov. Všetci to boli skutoční vojaci, ktorí padajú k zemi pod vplyvom nervového plynu. Dôstojníkom v armáde vo Fort Knoxe bol penzionovaný plukovník Charlie Rushon, ktorý je na titulkoch na konci filmu uvedený ako technický poradca.Mnoho lokalít vo filme sa odohrávajú v Spojených štátoch amerických, pravda je taká, že Sean Connery počas filmovania nikdy do Ameriky nevkročil. Všetky americké scény sú nakrúcané v londýnskom štúdiu.

Hamilton nakrútil bez Conneryho aj kúsok automobilovej naháňačky okolo Auric Enterprises. Je to okružná jazda po štúdiu Pinewood. Pneumatiky áut kvílili okolo budov štúdia a nafilmovali niektoré pasáže pomalším pohybom kamery, takže výsledok pôsobí pekne divokým dojmom. Auto Aston Martin DB5 bola najmodernejšia vecička svojej doby, naviac pre filmovú verziu pridali ďalšie vylepšenie v cene 5000 libier. Vo Flemingovej knihe sa technické zázraky obmedzovali na existenciu zvláštneho tajného palubného počítača a tajnej priehradky. S Goldfingerom nastúpila éra nových úloh pre bondovky: postavu Q, ktorú stelesnil herec Desmond Llewellyn, prekypovala arzenálom vyspelejších a bizarnejších nápadov, patril ku kasovým úspechom bondoviek.

Čo sa týka ženskej protagonistky Pussy po boku Jamesa Bonda v podaní krásnej Honor Blackmanovej - je najstaršou "bondgirl" vôbec. Vtedy mala 37 rokov. Zároveň bola jedinou, ktorá bola ako známa herečka už pred nakrúcaním bondovky.Vo Flemingovom románe je Pussy Galore lesbička. Producentov Harryho Saltzmana a Alberta R. Broccoliho zaujal Gert Fröbe, keď ho videli v nemeckom thrilleri Stalo sa za bieleho dňa (Es geschah am hellichten Tag,1958), v ktorom hral psychopatického sériového vraha.Gert Fröbe mal vážne výhrady ohľadom Goldfingerovho použitia nervového plynu voči svojim oponentom. Mal pocit, že v spojení s ním ako Nemcom, by to u ľudí mohlo evokovať metódu nacistických koncentračných táborov.

Goldfinger

VŠIMNITE SI:

  • Dosť nebondovského tetovania. Nápisy „So Škótskom na večné časy“ (Scotland Forever) a „Mama a Tata“ (Mum and Dad) na Conneryho pravej paži maskuje vrstva makeupu. A ešte niečo ďalšieho je vidieť na jeho predlaktí pod jeho mužnými chlpmi.
  • Príčesku. Connery ako jeden z najmenej ješitných hviezd si po prekročení dvadsiatky prestal robiť starosti s rodinným sklonom k plešine.
  • Dĺžku trvania filmu. Spolu s Dr. No (1962) ide o najkratšiu bondovku z celej série, obe trvajú 111 minút.
  • Kto nehovorí. Herec Gert Fröbe je dabovaný aj Shirley Eatonová tiež, Nikki van der Zylová, ktorá dabovala Ursulu Andressovú a prakticky všetky ženské hlasy vo filme Doktor No.

TVORCOVIA:

Sean Connery (33) ako James Bond; podarilo sa mu vyhnúť z pasce zaškatuľkovania do tej miery, že mohol sa opäť vrátiť ako Bond vo filme Nikdy nehovor nikdy (Never Say Never Again, 1983).

Gert Fröbe (51) ako Auric Goldfinger; nasledovala jeho úloha smiešneho Nemca v Báječných mužoch na lietajúcich strojoch (Those Magnificent Men in Their Flying Machines, 1965).

Honor Blackmanová (38) ako Pussy Galorová; na vrchole slávy po televíznom seriáli Pomstitelia (The Avengers). S Connerym sa opäť stretla vo filme Shalako (1968).

Harry Saltzman (49) producent; v 60. rokoch sa podieľal vo filmoch s Michaelom Caineom o Harrymu Palmerovi.

Guy Hamilton (42) režisér; nakrúcal pre Saltzmana Pohreb v Berlíne (Funeral in Berlin, 1966) a v 70. rokoch ďalšie tri bondovky.

Zdroj:  MovieMania.sk Foto © MGM

Súvisiace články