ArtFilm Fest Trenčianske Teplice a Trenčín začína už túto sobotu

19.6.2014|Iveta Kollárová|
ArtFilm Fest Trenčianske Teplice a Trenčín začína už túto sobotu

Letné mesiace sa zvyknú označovať ako uhorková sezóna, či už sa jedná o televíziu, filmy, či divadlá. Je však niečo, čo práve cez leto hrá prím na kultúrnej scéne. Festivaly. Hudobné, divadelné, a pre naše potreby najmä tie filmové. Dva z najväčších medzinárodných filmových festivalov, Berlinale a Cannes, už máme za sebou, Benátky, či Toronto na nás stále čakajú. Aby sme ale stále necestovali po svete, tak tento krát ostaneme na rodnej hrudi. V sobotu 21. júna sa začne, divácky obľúbený, 22. ročník Medzinárodného filmového festivalu ArtFilm Fest Trenčianske Teplice a Trenčín. Festival potrvá týždeň a ponúkne filmové novinky, premietané a ocenené na najväčších medzinárodných filmových festivaloch a tešiť sa môžeme aj na filmy slovenskej, či českej produkcie.

Otváracím filmom ArtFilm Festu bude snímka britského veterána Kena Loacha Jimmy´s Hall (Jimmiho tančiareň). Snímku, ktorá sa nedávno premietala na MFF Cannes, osobne uvedú hlavný predstavitelia, herci Barry Ward a Simone Kirby. Celkovo sa na festivale premietne okolo 132 filmov zo 49 krajín. Okrem dvoch súťažných sekcií (hrané a krátke filmy) nás čaká výber filmov z ďalších 7 sekcií – Európske zákutia, Nočná prehliadka, Láska a anarchia, Okolo sveta, Prísľuby z východu, Slovenská sezóna, či sekcia Téma: Vojna a film.

medzinárodnej súťaži hraných filmov sa predstaví 11 súťažných snímok, medzi nimi aj snímka českého režiséra Petra Václava Cesta Ven. Film rozpráva príbeh rómskej ženy, ktorá bojuje o obyčajný šťastný život. No naráža na rôzne prekážky a problémy, ktorým musí čeliť. Predsudky spoločnosti, ale aj nesúdržnosť s vlastnou komunitou veci komplikujú. Film sa natáčal na Ostravsku a v hlavných úlohách uvidíme nehercov, čo filmu dodáva autenticitu. Film sa zároveň vyhýba pátosu a k téme pristupuje s vecným nadhľadom a miestami aj svojráznym humorom.

Okrem českého režiséra, sa v súťažnej sekcií predstaví aj režisér kurdského pôvodu Hisham Zaman so Škandinávskou snímkou Brev Til Kongen (List kráľovi). Mozaikovito pospájaný príbeh o skupinke niekoľkých utečencov na ceste do Osla. Snímka odhaľuje dojemnosť a cit režiséra pre zobrazenie obyčajných ľudí, ktorí sa ako cudzinci ocitnú v novej krajine, ale rovnako ako ostatní majú vlastné túžby, sny a chuť na nový život. Hisham nie je nováčik na festivale, minulý rok v hlavnej súťaži predstavil svoj dlhometrážny debut Pred snežením.

Taliansky režisér Uberto Pasolini prichádza so snímkou Still Life (Tichý život), ktorá bola uvedená minulý rok na festivale v Benátkach v sekcií Horizonty, kde získala cenu za réžiu. Film rozpráva o živote Johna Maya, ktorý ako zamestnanec pohrebnej služby zodpovedá za pochovanie ľudí, ktorí nemajú žiadnych príbuzných. Rezervovaný úradník s citom vyberá hudbu k obradom, píše láskyplné prejavy. Nie je tomu inak ani pri Billym Stokesom, teda až do vtedy, pokým v jeho byte nenájde stopu, ktorá vedie k jeho potenciálnym príbuzným. John sa pustí do pátrania a výsledky sú viac ako prekvapujúce. V hlavnej úlohe Johna Maya sa predstaví Eddie Marsan.

Club Sándwich (Sendvičový klub) mexického režiséra Fernanda Eimbckeho ponúka pohľad na vzťah matky a syna na pozadí strachu z odlúčenia a dospievania hlavnej postavy. Paloma a jej 15-ročný syn Hector majú veľmi intenzívny, no zvláštny vzťah. Spoločne sa vyberú na dovolenku, kde sa Hector zoznámi s dievčinou Jazmin. Prepukne medzi nimi vzťah, objavia sa prvé dotyky lásky a sexuality. Paloma, ktorá si vzťah všimne, prežíva najťažšie chvíle, začína si uvedomovať, že syn dospieva a už onedlho nebude jej malým chlapcom a najlepším priateľom, akým bol toľko rokov.

V hlavnej súťaži hraných filmov sa predstavia aj dve režisérky. Prvá z nich je austrálska režisérka Sophie Hyde, ktorá predstaví svoj hraný debut 52 Tuesdays (52 utorkov). Provokatívny a intímny film spracováva témy vlastnej identity, sexuality, či zmeny pohlavia. Teenagerka Billie prechádza zložitým obdobím života. Odchádza žiť k otcovi a musí sa vyrovnať s matkinou túžbou zmeniť si pohlavie. S matkou mali vždy blízky vzťah, a preto sa dohodnú, že sa najbližší rok budú stretávať vždy v utorok. Zmena pohlavia je pre matku citovo náročná a Billie tajne začne skúmať svoju vlastnú identitu a sexualitu. Testuje limity vlastnej sily, túžby a nezávislosti. Názov filmu, 52 utorkov, nie je len symbolický, natáčal sa chronologicky, aby sa hlavné postavy mohli vizuálne a emocionálne vyvíjať. Film sa minulý rok premietal na medzinárodnom festivale Sundance, kde vyhral cenu za réžiu v sekcií World Cinema, a na Berlinale vyhral súťaž Generation 14plus.

Druhá režisérka v súťaži je Venezuelčanka Mariana Rondón. V súťaži predstaví svoj nový film Pelo malo (Pelo malo - Nanič vlasy). Príbeh z venezuelského Caracasu o chlapcovi Juniorovi. Žiť vo veľkom meste, na gigantickom sídlisku pre nižšie vrstvy nie je jednoduché. Vie to aj deväťročný Junior. Život mu navyše znepríjemňuje fakt, že má, ako mnoho Venezuelčanov, kučeravé vlasy. Jeho matka sa snaží ako vie, aby aspoň trochu zaistila rodinu. Juniorovi sa snaží vysvetliť, že jeho vlasy sú pekné. On chce ale vyzerať ako jeho obľúbený popový spevák a práve jeho nepoddajné kučeravé vlasy mu vtom bránia. Detská odvaha byť sám sebou tvrdo naráža na netoleranciu a konflikt s milovanou matkou sa vyhrocuje.

V sekcií Európske zákutia sa bude premietať nový film režiséra Romana Polanskeho La Vénus a la fourrure (Venuša v kožuchu). Adaptácia divadelnej hry dominuje v premyslenej a strhujúcej hre sexuálnej príťažlivosti. V hlavných úlohách excelujú Emmanuelle Seigner a Mathieu Amalric. Britský dokumentárny film 20 000 Days on Earth (20 tisíc dní na zemi) od režisérov Iaina ForsythaJane Pollard. Film ponúka poetický portrét austrálskeho hudobníka, autora a herca Nicka Cave. Jeho viac ako 30-ročná kariéra stále zobrazuje fascinujúcu mieru umeleckej integrity a autenticity.

Víťaz z tohtoročného MFF Cannes v sekcií Un Certain Regard film Fehér Isten (Biely Boh) maďarského režiséra Kornéla Mundruczó. Slovenským divákom sa predstaví aj ruský režisér Andrej Zviagincev so svojím filmom Leviathan, ktorý súťažil o Zlatú palmu na tohtoročnom MFF Cannes. Či jeden z posledných filmov, v ktorom si zahral zosnulý herec Philip Seymour HoffmanA Most Wanted Man (Najhľadanejší muž) režiséra Antona Corbijna.

V sekcií Nočná prehliadka sa po prvý krát predstaví slovenský film Socialistický zombi mord od režisérov Rastislava Blažeka, Petra ČermákaZuzany Paulini. Tento celovečerný akčný retro zombie béčkový krvák nás zavedie na strednú školu, kde sa plynový granát (v Sovietskom zväze vyvinutý na paralyzovanie nepriateľa) použije ako dymovnica a spustí vlnu nákazy a paniky na škole. Uvedomelý školník (bývalí dôstojník SPECNAZ) sa snaží problém ututlať, a aby nikto neušiel, školu zamkne. Nie všetci sa ale nakazili. Skupinka nenakazených školákov sa teraz márne pokúša prebojovať von a  zisťuje, že zombie nie sú ich jediný problém.

Nočná prehliadka ponúkne aj nový film režiséra Lennyho Abrahamsona Frank. Nekonvenčná komédia o mladom muzikantovi Jonovi, ktorý sa ocitá v avantgardnej popovej kapele vedenej mysterióznym a tajomným Frankom – hudobným géniom skrývajúcim sa vo vnútri veľkej umelej hlavy – a ďalšou čudesnou členkou kapely Clarou. Film bol premietaný na tohtoročnom festivale Sundance. Či psychologický horor In Fear (Labyrint strachu) režiséra Jeremyho Loveringa, ktorý je jeho celovečerným debutom. mladý pár sa vyberie na hudobný festival do Írska. Ich cesta na festival sa ale mení na nočnú moru, keď zistia, že nech akokoľvek sledujú dopravné značky a mapu, stále viac sa zamotávajú do neznámeho labyrintu lesa. Režisér film natočil na základe vlastného zážitku, kedy sa podobne stratil na ceste, na ktorej z nemiestneho žartu obyvatelia presmerovali dopravné značky tak, aby sa vodiči okľukou vracali tam, odkiaľ vyšli.

V sekcií Okolo sveta sa môžeme tešiť na Jamesa Franca a jeho film Child of God (Božie dieťa), ktoré minulý rok súťažilo o Zlatého leva v Benátkach. Film Parkland od režiséra Petra Landesmana, ktorý vykresľuje chaotické okamihy v Dallase roku 1963 v momente, keď bol zavraždený prezident John F. Kennedy a dianie v miestnej nemocnici, do ktorej bol odvezený a v ktorej bojovali o jeho život. Príbeh, na základe zabudnutých skutočných udalostí, bítnickej generácie Allena Ginsberga, Williama Burroughsa, Jacka Kerouaca, Davida Kammerera a Luciena Carra vo filme Kill Your Darlings (Zbav sa svojich miláčikov) režiséra Johna Krokidasa.Či dva filmy z Austrálie, film The Rover (Tulák) režiséra Davida Michôda, ktorý mal svoju premiéru na tohtoročnom filmovom festivale v Cannes. A film Tracks (Stopy), natočený podľa skutočných udalostí, ktoré sa odohrali v polovici 70. rokov minulého storočia, od režiséra Johna Currana. Mladá Robyn sama, len v sprievode štyroch tiav a fotografa, prešla naprieč austrálskou pustatinou k Indickému oceánu.

Zo slovenských filmov sa na festivale ArtFilm Fest predstavia, okrem už spomínaného zombie filmu, nový film režiséra Miloslava Luthera Krok do tmy, celovečerný dokumentárny film Hrana – 4 filmy o Marekovi Brezovskom od režiséra Patrika Lančariča. Felvidék – Horná zem dlhometrážny debut režisérky Vladislavy Plančíkovej, hraný dokument Prvý slovenský horor režiséra Roberta Slováka. Či unikátny projekt, ktorý vytvorilo desať režisérskych osobností, spájajúcich desať 10-minútových filmov rôznych žánrov o dvadsiatich rokoch samostatného Slovenska, Slovensko 2.0. Ako režiséri sa predstavia Juraj Herz, Martin Šulík, Peter Kerekes, Zuzana Liová, Iveta Grófová, Viera Čakanyová, Mišo Suchý, Ondrej Rudavský, Peter Krištúfek a Miro Jelok.

Zlatú kameru za výrazný prínos do sveta kinematografie si tento rok prevezme slovenský režisér Martin Šulík (Slnečný štát, Všetko, čo mám rád) a maďarský režisér István Szabó (Božská Júlia, Milá Emma, drahá Böbe).

Cenu Hercova misia za mimoriadny prínos hereckému umeniu vo filme udelia jednému z najuznávanejších českých hercov, Ivanovi Trojanovi. A legendárnej talianskej hereckej dive Claudii Cardinale. Svoje mosadzné plakety si noví laureáti vlastnoručne pripevnia v trenčiansko-teplickom Festivalovom parku.

22. ročník Medzinárodného filmového festivalu ArtFilm Fest Trenčianske Teplice a Trenčín potvrá od 21.-27.júna.

 

 

  Foto © archív

Súvisiace články