Filmové novinky na júl 2014

26.6.2014|Iveta Kollárová|
Filmové novinky na júl 2014

Pred pár dňami sme privítali prvý letný deň. Dni sa predlžujú, slniečko začína príjemne svietiť, deťom začínajú prázdniny a pracujúci ľud sa teší na vytúžené dovolenky. Len málokto by uvažoval stráviť slnečný deň v prítmí kina. A predsa, filmový tvorcovia nezaháľajú a aj na letné mesiace si pripravili filmové premiéry viac ako zaujímavých snímok. Uvidíme hneď štyri pokračovania úspešných filmov, tri české snímky a dokonca dokumentárne sci-fi. Hneď na svojom začiatku nám mesiac júl, okrem príjemnej klimatizácie v kinách, ponúkne akčnú filmovú trilógiu z chladného severu. Zo Švédska k nám prichádza adaptácia úspešného švédskeho bestselleru Easy Money. Lekcie z duchariny nás neminú v snímke Zbav nás zlého natočenej podľa skutočných príbehov. Ako prvé pokračovanie filmového hitu sa nám predstaví film 22 Jump Street. Zaujímavú snímku prinesie chorvátsky režisér Vinko Brešan, vo filme Kňazove deti sa kňaz, majiteľ trafiky a lekárnik postarajú o zvýšenie pôrodnosti na ich malom chorvátskom ostrovčeku. Prvá z českých snímok, Rozkoš, dorazí do kín 17. júla. V rovnaký deň kiná vezme útokom šimpanz Caesar so svojou bandou ľudoopov v premiére filmu Úsvit planéty opíc. Dejepis si precvičíme s novým spracovaním filmu Hercules. A koniec mesiaca sa bude niesť v znamení marvelovskej snímky Strážcovia galaxie, či pokračovaním brutálnej noci, kedy si rozhodne neprajete byť vonku, jedine ak ste samovrah, alebo máte neskutočnú túžbu zabíjať, vo filme Očista 2.

Tu je prehľad všetkých filmov na mesiac júl:

Easy Money (Snabba Cash) - slovenská premiéra 3.7.2014
Réžia: Daniel Espinosa 
Hrajú: Joel Kinnaman, Matias Varela, Dragomir Mrsic, Lisa Henni, Dejan Cukić, Fares Fares, Mahmut Suvakci 
Trailer

Film je natočený na základe úspešného švédskeho bestselleru spisovateľa Jensa Lapidusa, ktorý sa spolupodieľal aj na scenári. Mladý muž menom JW žije na vysokej nohe. Nelegálne pracuje ako taxikár, a po osudovom stretnutí sa zapletie do sveta organizovaného zločinu a drog. V rámci predaja drog sa JW stretáva s mnohými prisťahovalcami, najmä Arabmi, Srbmi, či Albáncami. Snímka vyvoláva dojem, že práve prisťahovalci sú dôvodom ilegálnych aktivít v krajine. Paradoxne aj JW je prisťahovalec, pôvodom je z Nórska. Adaptácia tohto švédskeho bestselleru sa stala taká populárna, že vznikla hneď filmová trilógia, dokonca sa pripravuje jej hollywoodska verzia.

Easy Money II (Snabba Cash 2) - slovenská premiéra 3.7.2014
Réžia: Babak Najafi 
Hrajú: Joel Kinnaman, Matias Varela, Dragomir Mrsic, Fares Fares, Dejan Cukič, Madeleine Martin, Lisa Henni 
Trailer

Druhý diel úspešného filmu Easy Money sa takisto sústreďuje na mladého JW. Ten, chytený v pasci štokholmskej smotánky, sa ocitol v kolotoči zločinov, násilia a drog. A práve v momente, keď sa rozhodol s nelegálnym biznisom skončiť, na scénu prichádza záhadný muž z jeho minulosti, ktorý veci ešte komplikuje. JW je nútení odísť z krajiny, hľadá ho polícia i srbská mafia. Tvorcovia Easy Money 1 a 2 mali dokonca odvahu obsadiť do úlohy Srba Mrada neherca Dragomira Mrsica, ktorý bol v skutočnom živote bankovým lupičom.

Blended - slovenská premiéra 3.7.2014
Réžia: Frank Coraci 
Hrajú: Adam Sandler, Drew Barrymore, Bella Thorne, Terry Crews, Wendi McLendon-Covey, Joel McHale, Lauren Lapkus, Kevin Nealon, Anna Colwell, Susan Yeagley, Dan Patrick, Alyvia Alyn Lind, Emma Fuhrmann, Abdoulaye NGom, Kyle Red Silverstein 
Trailer

Film “Blended” je v poradí už treťou komédiou, v ktorej si spoločne zahrali Adam Sandler a Drew Barrymore. Diváci ich už mohli vidieť vo filmoch “50x a stále po prvý raz” a “Pieseň pre nevestu.” Po katastrofálnom rande na slepo sa single rodičia Lauren (Barrymore) a Jim (Sandler) zhodnú iba na jedinej veci: už nikdy nechcú vidieť jeden druhého. Každý z nich sa však spolu s deťmi rozhodne pre dokonalú rodinnú dovolenku. Ich nadšenie opadne vo chvíli, keď zistia, že apartmán v luxusom africkom safari rezorte budú po celý týždeň obývať spoločne. Vo filme “Blended” si zahrali aj Joel McHale, ako Laurenin exmanžel, Mark a Wendi McLendon-Covey (“Bridesmaids”) ako jej najlepšia priateľka, Jen. Kevin Nealon a Jessica Lowe hrajú nadmieru romantický pár, tiež prázdninujúci v rezorte, a Terry Crews (“The Expendables 2”) bude na plátne rezortný spievajúci hostiteľ. 

Zbav nás zlého (Deliver us from Evil) - slovenská premiéra 3.7.2014
Réžia: Scott Derrickson 
Hrajú: Eric Bana, Édgar Ramírez, Olivia Munn, Sean Harris, Joel McHale, Dorian Missick, Antoinette LaVecchia, Scott Johnsen, Valentina Rendón, Daniel Sauli, Olivia Horton, Chris Coy, Mike Houston, Sean Bennett, Lolita Foster 
Trailer

Newyorský policajt Ralph Sarchie (Eric Bana), ktorý sa sám stretáva s vlastnými problémami, sa vo filme Zbav nás zlého púšťa do vyšetrovania série znepokojujúcich a nevysvetliteľných zločinov. Spája svoje sily s nekonvenčným kňazom (Edgar Ramirez), odborníkom na rituály spojené s exorcizmom, aby spoločne bojovali s nočnými morami a prípadmi démonického posadnutia, ktoré ohrozujú ich mesto. Film sa inšpiroval knihou, ktorá opisuje Sarchieho skutočné mrazivé prípady. Do tajov démonológie Sarchieho zasvätili manželia Warrenovci, ktorých prípady inšpirovali aj tvorcov snímky V zajatí démonov.

Zbav nás zlého

Love Song (Begin Again) - slovenská premiéra 3.7.2014
Réžia: John Carney 
Hrajú: Keira Knightley, Hailee Steinfeld, Mark Ruffalo, Catherine Keener, Adam Levine, Aya Cash, James Corden, Mos Def, CeeLo Green, Sheena Colette, Maddie Corman, Shannon Maree Walsh, Zivile Kaminskaite, Nicole Neuman, Chris Nunez 
Trailer

Gretta (Keira Knightley) a jej priateľ Dave (Adam Levine) sú spolu už od vysokej školy a venujú sa muzike. Keď Dave podpíše zmluvu s jednou z najväčších nahrávacích spoločností, odsťahujú sa spolu do New Yorku, aby začali život, o ktorom vždy snívali. Dave však rýchlo získanú slávu nezvláda a Grettu opustí. Gretta ostáva sama so svojou hudbou. Počas jedného vystúpenia v zastrčenom bare v East Village stretne bývalého hudobného producenta Dana (Mark Ruffalo). Ten má tiež zlé obdobie. Svoje skrachované manželstvo utápa v alkohole. Keď však uvidí Grettu vystupovať, rozhodne sa vsadiť na jej talent a nahrať netradičný album priamo v uliciach New Yorku. Z náhodného stretnutia dvoch sklamaných ľudí vznikne hudba, ktorá možno nedobyje svet, ale rozhodne si získa srdcia všetkých.

Easy Money III - Život deluxe (Snabba Cash III - Livet deluxe) - slovenská premiéra 3.7.2014
Réžia: Jens Jonsson 
Hrajú: Joel Kinnaman, Matias Varela, Martin Wallström, Malin Buska, Dejan Cukić, Madeleine Martin 
Trailer

Pri písaní svojho diela, Jens Lapidus výrazne ťažil zo svojich skúseností ako obhajca kriminálnych prípadov na okresnom súde v Sollentune. Easy Money III – Život deluxe je tretie a zároveň posledné pokračovanie úspešného švédskeho bestselleru. Film sa stal divácky veľmi úspešný, získal niekoľko významných domácich aj zahraničných ocenení a všetkým trom režisérom priniesol zaslúžené uznanie, slávu a otvorené dvere v ich ďalšom režisérskom napredovaní. V trojke sledujeme JW na úteku, zmiznutie jeho sestry ho nenecháva chladným a on je rozhodnutý zistiť čo a kto je za to zodpovedný. Kruh je ale nemilosrdný a všetky stopy ho vedú späť do švédskeho podsvetia organizovaného zločinu. Neunikne ani najväčšej lúpeži vo Švédsku, srbská mafia v Štokholme dostane zabrať od policajta Martina Hägerströma, a zároveň sa nevyhne vnútorným bojom medzi jej členmi. Kruh sa tak uzatvára a filmová trilógia vrcholí.

22 Jump Street - slovenská premiéra 10.7.2014

Réžia: Phil Lord, Chris Miller 
Hrajú: Channing Tatum, Jonah Hill, Wyatt Russell, Ice Cube 
Trailer

Potom, čo si prešli nástrahami strednej školy (dvakrát po sebe), čakajú na policajných dôstojníkov Schmidta (Jonah Hill) a Jenka (Channing Tatum) veľké zmeny - sú poverení prácou v utajení na miestnej vysokej škole. Ale zatiaľ čo Jenko stretne spriaznenú dušu v športovom tíme a Schmidt prenikne do radov študentov umenia, začínajú o svojom vzájomnom kamarátskom vzťahu zvoľna pochybovať. Ich úlohou už nie je len vyriešiť prípad, ale sú nútení zistiť, či medzi nimi môže existovať spoločný vzťah na úrovni. Ak sa týmto dvom prerasteným puberťákom podarí vypracovať sa z univerzitných nováčikov na skutočných mužov, potom by vysoká škola mohla byť tým najlepším, čo ich kedy stretlo.

Joe - slovenská premiéra 10.7.2014
Réžia: David Gordon Green 
Hrajú: Nicolas Cage, Tye Sheridan, Sue Rock, Heather Kafka, Ronnie Gene Blevins, Adriene Mishler, Aaron Spivey-Sorrells, Erin Elizabeth Reed, Dana Freitag 
Trailer

Joe Ransom (Nicolas Cage) nie je práve príjemný chlapík, ktorý by sa hneď s každým spriatelil. Je vznetlivý a častejšie sa riadi vlastnými inštinktmi ako rozumom. A tie ho bohužiaľ už párkrát priviedli do sporu so zákonom a aj do väzenia. Teraz tento bývalý trestanec pracuje ako predák skupiny drevorubačov a žije takmer samotárskym životom v zabudnutej diere uprostred lesov na juhu USA. Aj v tomto spoločenstve jemu podobných stratených existencií sa pohybuje na okraji a snaží sa vyhnúť ďalším možným konfliktom, ktoré by ho mohli vrátiť za mreže. Jeho dobrovoľná izolácia sa začne narúšať vo chvíli, keď do svojej skupiny prijme teenagera Garryho Jonesa (Tye Sheridan). Tomuto chlapcovi dáva život zabrať. Nikdy poriadne nechodil do školy a jeho večne opitý, agresívny otec všetkých okolo seba len mláti a ponižuje. V bezvýchodiskovej situácii sa Garry snaží pred otcovými výpadmi chrániť aspoň matku a sestru. Keď Joe začne Garryho a jeho ťažkú životnú situáciu spoznávať bližšie, ocení jeho odhodlanie, odolnosť a pracovitosť. Postupne sa spriatelia a Joe sa stane Garryho ochrancom a mentorom. Vznikne medzi nimi puto, ktoré im obom zmení život. V okamihu, keď sa Garry ocitne vo veľkom nebezpečenstve požiada o pomoc svojho nového priateľa. Odtiaľ sa odvíja reťazec udalostí, ktoré privedú Joea až na hranicu, za ktorou ho čaká len nevyhnuteľná katastrofa. Joe sa musí rozhodnúť či túto pomyselnú hranicu prekročí. Film vznikol podľa románu spisovateľa Larryho Browna, ktorý je oceňovaný predovšetkým pre svoju surovosť a autentickosť. V premiére bola snímka Joe uvedená na filmovom festivale v Benátkach, kde získali filmové ocenenia režisér David Gordon Green a predstaviteľ Garryho Tye Sheridan.

Ľudský rozmer (The Human Scale) - slovenská premiéra 10.7.2014
Réžia: Andreas Dalsgaard 
Hrajú: 
Trailer

Vo filme Ľudský rozmer sa divák v piatich kapitolách zoznamuje so 40-ročnými skúsenosťami architekta Jana Gehla s mestským plánovaním a sleduje, či je možné medzi budovami vytvárať život. Ľudský rozmer je dokumentárne sci-fi z budúcnosti, ktorá už nastala. Veľkomestá ako stroje na bývanie a prácu, medzi ktorými sa prepravujeme autami. Sú skutočne dobrými miestami pre život? Sú moderné, impozantné a očarujúce. Obyvatelia miest však čelia surovinovej kríze, zmenám klímy, osamelosti a závažným zdravotným problémom. Mestá sa zatiaľ riadia štatistikami, katastrami, racionálnymi výpočtami dopravných tepien a snahou o maximálnu funkčnosť. Čo sa stane, keď do stredu našich výpočtov umiestnime človeka a jeho potreby? Architekt - vizionár Jan Gehl a jeho kolegovia sa snažia oslobodiť mestá od nadvlády automobilov a vytvoriť priestor pre chodcov a cyklistov. Chcú navrhovať mestá ako miesta pospolitosti a blízkosti. Chcú si "vziať späť verejný priestor." Takéto uvažovanie podporujú architekti a urbanisti z celého sveta od Kodane, cez New York, Melbourne, Dháku, až po Peking. Režisérovým zámerom bolo vytvoriť portrét života, akým dnes žijeme v mestách a ukázať, ako sú naše zvyky a sociálna prirodzenosť prepojená s materiálnym prostredím, v ktorom žijeme.

Kňazove deti (Svećnikova djeca) - slovenská premiéra 10.7.2014
Réžia: Vinko Bresan 
Hrajú: Kresimir Mikic, Niksa Butijer, Marija Skaricic, Inge Appelt, Petar Atanasoski, Ana Begic, Mile Blazevic, Goran Bogdan, Zdenko Botic, Niko Bresan, Vinko Bresan, Ivan Brkic, Dusan Bucan, Senka Bulic, Nika Burdjelez 
Trailer

Chorvátsky režisér Vinko Brešan je majstrom komediálneho žánru. Presviedča o tom aj s jeho ďalším zábavným filmom Kňazove deti, ktorý bol nominovaný na Krištáľový glóbus na MFF Karlovy Vary v roku 2013. Svieža satirická komédia privedie diváka na malý ostrov chorvátskej Dalmácie. Mladý kňaz Fabian, ktorý tu prevzal po svojom predchodcovi farnosť, je zdesený tunajšími pôrodnými a úmrtnými štatistikami. Úmrtnosť je príliš vysoká a pôrodnosť zase príliš nízka. S dobrým úmyslom a heslom “dokonca aj pápež je proti používaniu prezervatívov“ sa Fabian pokúsi zlomiť nelichotivý miestny trend. Spoločne s pobožným majiteľom trafiky Petarom a lekárnikom Marinom prepichujú kondómy ešte predtým, ako sa objavia na predajných pultoch, a antikoncepčné tabletky menia za vitamíny. Čoskoro sa dostavia vytúžené výsledky a tehotenský boom začína. Avšak cesta do pekla je vždy vydláždená dobrými úmyslami. Film Kňazove deti je adaptáciou divadelnej hry Mate Mitišića, ktorý sa podieľal aj na tvorbe filmového scenára, a snímka humorným spôsobom reflektuje závažné a aktuálne témy dnešnej chorvátskej spoločnosti. V roku 2013 sa Brešanova bizarná komédia okrem nominácie na Krištáľový glóbus uchádzala aj o Cenu EFA – európska obdoba Oscara – v kategórii Najlepšia komédia. Snímka bola uvedená aj na Medzinárodnom filmovom festivale Praha – Febiofest 2014.  

Lietadlá 2 (Planes: Fire and Rescue) - slovenská premiéra 17.7.2014
Réžia: Roberts Gannaway 
Hrajú: Julie Bowen, Dane Cook, Ed Harris, Jerry Stiller, Stacy Keach, Regina King 
Trailer

Lietadlá 2 je nová dobrodružná komédia, v ktorej sa nám predstaví elitný tím hasičských lietadiel, ktoré zasvetili svoj život ochrane historického nárdného parku Piston Peak proti zničujúcim požiarom. 

Rozkoš - slovenská premiéra 17.7.2014
Réžia: Jitka Rudolfová 
Hrajú: Jan Budař, Martin Myšička, Václav Neužil ml., Martin Pechlát, Jaroslav Plesl, Jana Plodková 
Trailer

Hlavnou témou filmu je posadnutosť. Posadnutosť láskou, posadnutosť umením, posadnutosť originalitou, posadnutosť napodobňovaním, posadnutosť úspechom, posadnutosť peniazmi a … posadnutosť samým sebou. Každá posadnutosť nás skôr či neskôr dovedie k zániku, ak nad ňou stratíme racionálny nadhľad, ak sa ňou necháme viesť. Ibaže pri posadnutosti – cez všetky tie odreniny a jazvy, môžeme na niekoľko málo okamihov nájsť jedinečnú ROZKOŠ – a o čo iné v živote vlastne ide? Je to ako droga. To, čo sa na začiatku javí ako slabé a bezvýznamné, je schopné sa rozmnožiť a prerásť v zásadný problém, ktorý však môže byť z pohľadu tých, ktorí nič podobné nezažili, úplne nepochopiteľný.  

Úsvit planéty opíc (Dawn of the Planet of the Apes) - slovenská premiéra 17.7.2014
Réžia: Matt Reeves 
Hrajú: Judy Greer, Gary Oldman, Keri Russell, Angela Kerecz, Andy Serkis, Jason Clarke, Kodi Smit-McPhee, Toby Kebbell, Kevin Rankin, Kirk Acevedo, Keir O'Donnell, Christopher Berry, J.D. Evermore, Enrique Murciano, Terry Notary 
Trailer

Caesar je šimpanz, s ktorým sme sa zoznámili pred tromi rokmi vo veľmi úspešnom filme Zrodenie planéty opíc. Vtedy práve on ako prvý z ľudoopov získal mimoriadne vysokú inteligenciu a to kvôli pokusom s ešte neschváleným liekom na Alzheimerovu chorobu. Múdry ľudoop sa stal senzáciou, ale zároveň predznamenal zásadné prehodnotenie pohľadu na to, kto je pánom tvorstva. Príbeh Úsvit planéty opíc začína desať rokov potom, čo sa Caesar so skupinou ďalších ľudoopov, ktorým sa podarilo utiecť, ukryl v hlbokých lesoch neďaleko San Francisca. Ľudstvo v medziobdobí prakticky zdecimoval agresívny vírus, ktorého prvé príznaky sa objavili na konci prvého dielu. Tým, ktorí vírusovú pandémiu prežili staval rozpadajúci sa svet do cesty ďalšie nečakané prekážky. Územia uvoľnené ľuďmi postupne obsadil národ geneticky pozmenených ľudoopov, na čele ktorých stojí práve Caesar. Sila a schopnosti Caesarovho kráľovstva narastajú, postupne vzniká nová civilizácia riadiaca sa novými zákonmi a pravidlami. Civilizácia, ktorá si dokáže predstaviť Zem bez ľudí – Planétu opíc. Ľudia, ktorí prežili sa snažia narastajúcu opičiu dominanciu narušiť a vrátiť sa na vrchol evolučného rebríčku. Začína boj o moc, boj o to, kto bude vládnucim živočíšnym druhom na Zemi. Obe strany síce dosiahli krehké prímerie, ale len na krátko. Napätie medzi ľudskou a ľudoopov komunitou narastá. Zintenzívňuje sa aj boj o moc vo vnútri oboch skupín. Toto napätie môže vyriešiť iba fatálny stret, po ktorom bude nespochybniteľné kto sa stal vládcom planéty Zem.

Úsvit plánety opíc

Zakázané uvolnenie - slovenská premiéra 24.7.2014
Réžia: Jan Hřebejk 
Hrajú: Jana Stryková, Hana Vagnerová, Zuzana Stavná, Ondrej Sokol 
Trailer

Zakázané uvolnenie je o únose nevesty, ktorý sa dosť nepodaril, o dôležitom hokejovom zápase a koktajli, ktorý si dievčatá nalejú, až keď je ten správny čas. 

Hercules - slovenská premiéra 24.7.2014
Réžia: Brett Ratner 
Hrajú: Dwayne Johnson, John Hurt, Ian McShane, Joseph Fiennes, Irina Shayk, Ingrid Bolsø Berdal, Rufus Sewell, Robert Maillet, Joe Anderson, Rebecca Ferguson, Peter Mullan, Ian Whyte, Aksel Hennie, Barbara Palvin, Reece Ritchie 
Trailer

Klasický mytologický príbeh o Herkulesovi dostáva celkom nový rozmer. Začína v momente, keď Herkules splnil povestných dvanásť úloh, aby sa vykúpil zo svojich minulých hriechov. Žije vo vyhnanstve a živí sa ako žoldnier. On a jeho päť verných spoločníkov putujú po starovekom Grécku a výmenou za zlato poskytujú ochranu každému, kto ju potrebuje. Keď o ich služby požiada samotný trácky kráľ a jeho krásna dcéra, ktorých zem neustále ohrozujú tyranskí bojovníci, Herkules pochopí, že svojmu osudu nemôže utiecť. Musí prijať svoj mýtus a stať sa opäť tým slávnym hrdinom, ktorým bol kedysi dávno.

Attila Marcel - slovenská premiéra 24.7.2014
Réžia: Sylvain Chomet 
Hrajú: Guillaume Gouix, Anne Le Ny, Bernadette Lafont, Hélène Vincent, Luis Rego, Fanny Touron, Kea Kaing, Jean-Claude Dreyfus 
Trailer

Francúzska tragikomédia plná precítenej melanchólie, jemného humoru, žiarivých farieb, dobromyseľností, poetiky a muzikálových výstupov. A napriek tomu všetkému nejde o animovaný film. Režisér Sylvain Chomet vytvára hyper-realistický svet plný pračudesných postavičiek. Jeho hraný film Attila, rovnako ako jeho predošlé, animované diela, vyniká výrazným vizuálnym štýlom. Plachý Paul, 33-ročný klavirista, ktorý nikdy neprehovoril a od smrti svojich rodičov nerobil nič iné, len to, čo mu naplánovali jeho dve rázne tety, nájde jedného dňa na schodoch platňu. Ocitne sa v byte Madam Proustovej a objaví kúzlo „bylinných“ čajov s príchuťou LSD, ktoré mu otvoria nové pohľady na vlastný život. Sylvain Chomet sa vrátil k dávnemu snu nakrúcať so živými hercami. Guillauma Gouixa si vybral do role Paula, pretože mu vraj pripomína slávneho Lina Venturu. Vo filme vytvorila svoju poslednú rolu múza Clauda Chabrola a ďalších filmárov novej vlny Bernadette Lafont (zomrela minulý rok). Chomet takisto vytvoril ku každej postave vlastnú melódiu, aby ich prejav pôsobil ako keby tancovali. Špeciálne si dal záležať, aby každá skladba  bola na tri doby. Pôsobí to vrelo, skoro až matersky. Franck Monbaylet spolupracoval na hudbe, je autorom všetkých klavírnych skladieb.

Sex Tape - slovenská premiéra 31.7.2014
Réžia: Jake Kasdan 
Hrajú: Cameron Diaz, Jack Black, Jason Segel, Rob Corddry, Giselle Eisenberg 
Trailer

Film o filme, ktorý nechcú aby ste videli. Keď si Jay (Jason Segel) a Annie (Cameron Diaz) spolu začali, ich milostný život bol vzrušujúci a intenzívny. Po desiatich rokoch a dvoch deťoch sa z ich lásky vytratila iskra. Rozhodnú sa preto okoreniť nezáživné chvíle domácim videom, v ktorom počas trojhodinového erotického maratónu stihnú vyskúšať všetky pozície z príručky o sexe. Nápad je to určite skvelý, až do momentu, kedy ich prísne tajné video už nie je viac tajné. Začínajú sa preteky s časom o záchranu vlastnej reputácie, keď jedno kliknutie znamená úplné odhalenie.

Strážcovia Galaxie (Guardians of the Galaxy) - slovenská premiéra 31.7.2014
Réžia: James Gunn 
Hrajú: Vin Diesel, Zoe Saldana, Bradley Cooper, Karen Gillan, Chris Pratt, Lee Pace, Dave Bautista, Benicio del Toro, Michael Rooker, John C. Reilly, Glenn Close, Djimon Hounsou, Peter Serafinowicz, Ophelia Lovibond, Gregg Henry 
Trailer

V tomto akciou nabitom, výpravno-vesmírnom dobrodružstve sa odvážny dobrodruh Peter Quill, napoly človek napoly votrelec, stáva stredom záujmu nájomných zabijakov potom, keď ukradne tajomnú guľu mocnému zloduchovi Ronanovi, ktorý má plány na zničenie celého vesmíru. Aby neúnavnému Ronanovi unikol, je Quill nútený spojiť svoje sily so štvoricou pozoruhodných hrdinov – Rocketom, po zuby ozbrojeným medvedíkom čistotným, Grootom, humanoidom, ktorý pripomína strom, vražednou a tajomnou Gamorou a pomstychtivým Draxom Ničiteľom. Keď ale Quill objaví skutočnú moc gule a hrozbu, ktorá sa v nej ukrýva a ohrozuje celý vesmír, musí urobiť všetko pre to, aby nesúrodá skupina ťahala za jeden povraz a aby sa v poslednom zúfalom súboji pokúsila zachrániť osud celej galaxie.

Strážcovia galaxie

Očista 2 (The Purge: Anarchy) - slovenská premiéra 31.7.2014
Réžia: James DeMonaco 
Hrajú: Zach Gilford, Michael K. Williams, Kiele Sanchez, Frank Grillo, Carmen Ejogo 
Trailer

Raz za dva roky, vždy na dvanásť hodín sa americké ulice premenia na peklo. Nepracuje ani jedna zo zložiek záchranného systému a všetky zločiny, vrátane tých najťažších, sú legálne. Táto brutálna noc sa volá Očista. Režisér James DeMonaco pred rokom pozitívne šokoval nízkorozpočtovým thrillerom s „očistne“ originálnym nápadom, za čo bola Očista právom odmenená mimoriadnymi výsledkami v kinách. A tak celkom prirodzene vznikla dvojka. Obzvlášť keď jej predchodca položil množstvo znepokojivých otázok a zďaleka neodpovedal na všetky. V noc Očisty by sa po uliciach pohyboval len samovrah alebo človek s neodolateľnou túžbou po zabíjaní. Jedným z nich je po zuby ozbrojený chlap, ktorý chce dočasnú beztrestnosť využiť na to, aby potrestal opitého vodiča, ktorý mu v minulosti zrazil dieťa. Nebude to mať jednoduché, pretože všetci tí, ktorí túto noc chcú „len“ prežiť sa pred vypuknutím Očisty snažia maximálne zabezpečiť. Manželia, ktorým sa krátko pred jej vypuknutím pokazilo auto a oni uviazli niekde na predmestí mali neskutočnú smolu. Rovnako ako matka s dcérou, ktoré sa márne pokúšali premeniť svoj byt na nedobytnú pevnosť. Náhoda zvedie týchto štyroch bezradných zúfalcov dohromady s vyššie uvedeným osamelým pomstiteľom. Je im jasné, že ak majú mať aspoň nepatrnú šancu na prežitie musia sa ho za každú cenu držať. Lenže on má svoj plán a v ňom vydesení a neozbrojení „civilisti“ nehrajú žiadnu rolu. Noc ale ešte zďaleka nekončí a pre všetkých pripravuje pár nepekných prekvapení. Zatiaľ čo prvú Očistu bolo možné vďaka jej zasadeniu do interiéru jedného domu označiť za komorný thriller, pokračovanie je výpravnou akciou, ktorá nešetrí napätím, brutalitou a nečakanými dejovými zvratmi.  

Hany - slovenská premiéra 31.7.2014
Réžia: Michal Samir 
Hrajú: Jiří Kocman, Michal Sieczkowski, Hana Vagnerová, Jitka Schneiderová, Pavla Tomicová 
Trailer

Jiří, živiaci sa predajom drog, slečna, ktorá sa nedokáže rozísť s dlhoročným partnerom, pretože je jednoducho dobrý, básnik žijúci vo svojej romantickej ilúzii, starostlivé matky a snaživí otcovia. Ich osudy sa vzájomne prepletajú, ale každý si pritom uchováva svoj vlastný svet, dokým ho nenaruší násilná pouličná vzbura. Hany drzo, s nadhľadom a cynickým humorom zobrazuje spoločnosť, ktorej čas preteká medzi prstami. Aj z tohto dôvodu sa tvorcovia rozhodli film vyrozprávať v jednom kontinuálnom zábere. 

Zdroj:  www.moviemania.sk Foto © archív

Súvisiace články