Obzretie za MFF Karlovy Vary, časť I.

13.7.2014|Iveta Kollárová|
Obzretie za MFF Karlovy Vary, časť I.

Medzinárodný filmový festival Karlovy Vary sa skončil včera, na záverečnom ceremoniály boli vyhlásení víťazi jednotlivých sekcií. Víťaznou snímkou a držiteľ Krištáľového glóbusu sa  stal film Simindis kundzuli (Kukuričný ostrov) režiséra Georgea Ovashviliho, v koprodukcií Gruzínsko, Nemecko, Francúzsko, Česká republika a Kazachstan. Tento 49. ročník bol výnimočný o to viac, že som ho osobne navštívila. Premietaných filmov bolo veľa. Vidieť každý jeden bolo nemožné, no človek sa snažil si rozvrhnúť deň a vybraté filmy čo najlepšie. V rámci dvoch častí si predstavíme filmy, ktoré ma zaujali a ktoré sa mi podarilo vidieť v rámci medzinárodného filmového festivalu Karlovy Vary.

Je suis à toi (All Yours/Som tvoj) – réžia David Lambert; hrajú: Nahuel Peréz Biscayart, Jean-Michel Balthazar, Monia Chokri. Belgicko-kanadský film prišli osobne podporiť jeho tvorcovia a herci, bola to asi najpočetnejšia delegácia na červenom koberci. Pred premietaním filmu, k nemu pár slov povedal samotný režisér David Lambert. Film bol premietaný vo veľkej sále hotelu Thermal, bol beznádejne plný, ľudia sedeli dokonca na schodoch, čo ocenil najmä režisér filmu a poďakoval všetkým prítomným. Na konci filmu sme mohli my ďakovať režisérovi, ktorý do Varov priniesol komplexnú snímku, príbeh o láske, sklamaní a bolesti a o tom, čo sú ľudia niekedy ochotní urobiť, aby sa dostali zo svojej zlej až zúfalej životnej situácie. Výraznou zložkou filmu bola hudba a herecké výkony obidvoch hlavných predstaviteľov. Vtipné okamihy striedajúce sa s ťažkými chvíľami spolu s prepracovanou vizuálnou stránkou dotvárali pôsobivú atmosféru filmu. Režisérovi sa podarilo vtipne zachytiť charakter postáv a ich individualitu, vystihol ich krehkosť a vnútornú neistotu. Film rozpráva príbeh mladého Argentínca Lucasa, ktorý si na živobytie privyrába pikantnými live videami na internete. Tak sa do neho zamiluje pekár z Bruselu, homosexuál Henry. Zaobstará mu letenku a ponúkne ubytovanie, dokonca prácu u neho v pekárni. Lucasove predstavy o živote sú ale odlišné. Navyše sa zoznamuje so slobodnou Kanaďankou Audrey a jej synomi. Vzdorovitý Lucas robí všetko pre to, aby sa dostal späť do Argentíny. No zastaví ho prekvapivé zistenie. Film bol ocenený dlhotrvajúcim nadšeným potleskom a bol premietaný v hlavnej súťažnej sekcií.

Lilting (Chvenie) – réžia Hong Khaou; hrajú: Ben Whishaw, Pei-Pei Cheng, Andrew Leung, Morven Christie, Naomi Christie. Po strhujúcom premietaní filmu Som tvoj, som utekala na ďalšiu projekciu. Na moje šťastie, kongresová hala hotela Thermal nebola ďaleko a film som stihla. Film Lilting ma zaujal, okrem témy aj hereckým obsadením. Britský herec Ben Whishaw si zahral po boku čínskej herečky Pei-Pei Cheng. Film zachytáva dve hlavné postavy Junn (Cheng) a Richarda (Whishaw), ktorí sa snažia vyrovnať so smrťou Kaia – syna Junn a Richardovho životného partnera. Nechronologicky spôsob rozprávania, objasňujúci vzťah hlavných postáv ku Kaiovi, dotvára mozaiku príbehu, ktorý sa odvíja skoro bez slov. Film nie len o smútku nad stratou blízkej osoby, odkrýva zákutia ľudskej duše a mysle, ktoré sa zasiahnuté tragickou udalosťou zahrávajú s citmi postáv, veľa krát aj so zdravím úsudkom. Perfektne zvládnutá práca s kamerou a autentické herecké výkony umocňujú pôžitok z filmu. Obrazy ukrývajú svoje tajomstvá, rovnako ako hlavný predstavitelia, ktorí sú schopní výrazom tváre zachytiť aj tie najvnútornejšie pocity. Rozbeh filmu pôsobil trochu ťažkopádne, ale postupným odkrývaním skutočností začalo všetko do seba zapadať a film nabral ten správny smer. Scény, kde vystupovala herečka Pei-Pei a jej filmový partner Peter Bowles, boli plné porozumenia a lásky, dvojica sa „zhovárala“ doslova bez slov, keďže jeden rozprával len čínsky a druhý anglicky. Film sa premietal v rámci sekcie Jiný pohled a vyslúžil si nadšený potlesk ľudí.

Razredni sovražnik (Class Enemy/Triedny nepriateľ) – réžia Rok Biček; hrajú: Igor Samobor, Nataša Barbara Gračner, Tjaša Zeleznik Voranc Boh, Masa Derganc, Jan Zupancic, Spela Novak, Kangjing Qiu. Slovinský film, ktorý vyhral hlavnú cenu Grand Prix na Medzinárodnom filmovom festivale Bratislava, prišiel osobne podporiť režisér filmu Rok Biček a predstaviteľ jedeného zo študentov Kangjing Qiu. Napriek tomu, že som film videla práve v rámci MFF Bratislava, neodmietla som pozvanie od samotného režiséra a dokonca som mala česť sa s ním neskoršie o filme aj porozprávať.

Film vznikol na základe skutočnej udalosti, ktorá sa stala na strednej škole, ktorú navštevoval Biček. Osobne bol teda svedkom tragickej udalosti študenta a následného študentského odporu voči pedagogickému zboru, konkrétne voči jednému profesorovi. Ako prezradil Biček, v skutočnosti sa jednalo o učiteľa matematiky, no vo filme sa rozhodli pre učiteľa nemčiny. Na otázku prečo práve učiteľ nemčiny, Biček odpovedal, že aj z historického hľadiska, nemčina, či Nemci vyvolávajú v ľuďoch zmiešané pocity a rovnako študenti vo filme učiteľa automaticky označili za „nácka“. A navyše matematika, aj keď ju veľa ľudí nemá rado, nevyvolalo by žiadaný efekt a až taký odpor voči učiteľovi. Na margo súdržnosti študentov, všetci mladí herci počas nakrúcania filmu bývali spoločne, mali dosť času sa spoznať a upevniť vzťahy medzi sebou. No predstaviteľ učiteľa nemčiny, herec Igor Samobor, býval oddelene, aby sa udržal určitý rešpekt a odstup medzi ním a študentmi. Film sa premietal v rámci sekcie Dny kritiků Variety: Evropa dnes! Zaplnená malá sála hotela Thermal na záver ocenila film dlhotrvajúcim nadšeným potleskom.

Le meraviglie (The Wonders/Zázraky) – réžia: Alice Rohrwacher; hrajú: Maria Alexandra Lungu, Sam Louwyck, Alba Rohrwacher, Monica Bellucci. Vo veľkej sále hotela Thermal mal v pondelok premiéru taliansky film režisérky Alice Rohrwacher, ktorý si z MFF Cannes odniesol Veľkú cenu poroty. Film prišla predstaviť samotná režisérka, podľa vlastných slov veľmi hanblivá, ktorá nemá rada zdĺhavé predslovy. Veľmi skromne pôsobiaca režisérka na úvod rozosmiala publikum, na otázku o čom film je odpovedala: „Uvidíte“. Neskôr dodala, že pri tvorbe filmu nechcela všetko vyrozprávať a v rámci interakcie s ľuďmi je potrebné zapojiť aj našu fantáziu a poriadnu dávku predstavivosti a vyplniť tak nevypovedané pasáže filmu. Keďže vo filme pracovala s divokými včelami, nezabudla pripomenúť, že práca so zvieratami býva náročná. „Práca s divokými včelami je nepredstaviteľná. Nedá sa im povedať, aby ostali na jednom mieste, aj keď to by bolo najlepšie,“ dodala Rohrwacher. A keby sa zdalo, že včely len tak splašene lietajú, nie je to pravda. Predvádzajú veľmi precízne naučený tanec, aby opelili čo najviac kvetov. Film rozpráva o včelárskej rodine, ktorej idealistický otec „drží“ svoju ženu a štyri deti ďaleko od moderného sveta. Jediné čo majú sú ich včely a výroba medu. Hlavná postava, Gelsomina, najstaršia dcéra, je otcovým najväčším pomocníkom. Okrem toho, že mu pomáha so včelami a medom, má na starosti aj svojich mladších súrodencov. Ich pokojný život naruší natáčanie reality show v ich blízkom mestečku, a nemecký chlapec. Práca s deťmi bola naozaj vynikajúca. Malé herečky podávajú úžasné výkony, nad očakávania dobré. Film sa premietal v rámci sekcie Horizonty a dočkal sa vrelého prijatia a dlhotrvajúceho potlesku.

Il capitale umano (The Human Capital/Ľudský kapitál) – réžia: Paolo Virzi; hrajú: Valeria Bruni Tedeschi, Fabrizio Bentivoglio, Valeria Golino, Fabrizio Gifuni, Luigi Lo Cascio. Pondelok sa mala taliansky deň, po filme Zázraky ma čakala moja druhá talianska snímka. A moje prvé premietanie v slávnostnom sále Grandhotela Pupp. Sála pôsobila naozaj honosne, cítila som sa ako v našej Redute. Späť k filmu, ako pri väčšine talianskych filmov, aj tu som bola na začiatku v rozpakoch. Unikala mi pointa a nevedela som o čo ide. Zdalo sa mi to ako jeden veľký, rýchly a ukričaný guláš. No režisér odviedol dobrú prácu a postupne odkrýval celý príbeh, ktorý sa zdal byť zamotaný, ale zamotaný s určitou presnosťou. Kriminálna dráma odohrávajúca sa na severe Talianska sa zameriava na osudy dvoch rodín z odlišných spoločenských vrstiev, ktorých životy prepojí tragická nehoda. Osobne sú do  incidentu zapletené deti z týchto rodín. Režisér mozaiku príbehov rozpráva prostredníctvom kapitol (veľmi obľúbené v poslednom čase ;)). Tak sa postupne dozvedáme o živote jednotlivých vybraných členov rodín. Ako sa príbeh zamotáva, odkrýva charaktery postáv, ktoré sa v priebehu filmu menia, rovnako ako vzťahy medzi členmi rodín. Najzaujímavejším prvkom filmu je prelínanie kapitol v určitých okamihoch a my máme možnosť vidieť, tú ktorú scénu z rôznych pohľadov. Záver filmu spojí kapitoly a postavy do vzrušujúceho vyvrcholenia celého príbehu. Film bol premietaný v sekcií Horizonty a vyslúžil si aplauz celej zaplnenej sály.

Zdroj:  Movie Mania Foto © Film Servis Festival Karlovy V

Súvisiace články