20 000. deň Nicka Cavea

23.7.2014|-pk-|
20 000. deň Nicka Cavea

Nick Cave, legendárny austrálsky spevák (frontman Bad Seeds a Grinderman), textár, skladateľ, scenárista a príležitostný herec, je témou pripravovaného celovečerného pseudo-dokumentárneho filmu 20 000 dní na Zemi. Samozrejme, keďže sa jedná o Cavea, nepôjde o tradičný dokument. Tvorcovia Iain Forsyth a Jane Pollard, ktorí s Caveom v minulosti intenzívne spolupracovali, zvolili pre tento dokument avantgardný prístup.

Film 20 000 dní na Zemi je tvorený kolážou fiktívnych a improvizovaných scén, ktoré majú dokopy tvoriť jeden deň v živote Nicka Cavea. Presnejšie jeho 20 000. deň. Forsyth a Pollard jednotlivé časti tejto koláže popisujú ako „ako vykonštruované realistické situácie, v ktorých môže Nick improvizovať.“ Je zobrazený ako píše vo svojej kancelárii, ide na terapiu, obeduje s hudobníkom Warrenon Ellisom, poflakuje sa s Kylie Minogue a večer pozerá so svojimi synmi Scarfacea.

Jednotlivé čriepky sú previazané jazdou autom s rôznymi cestujúcimi z jedného miesta na druhé. „Auto sa, podľa mňa, stáva miestom predstáv, kde sa moje myšlienky zhmotňujú v podobe ľudí (Kylie Mingue, Ray Winston...), ktorí sú súčasťou môjho životného príbehu“ povedal Cave.

Natáčanie začalo v priebehu písania songov pre album The Bad Seeds - Push the Sky Away z roku 2013. Cave s účasťou súhlasil, pretože dôveroval Iainovi a Jane, tí nechceli len zobraziť príbeh Nicka Cavea, tak ako ho poznáme alebo nepoznáme. Chceli zachytiť auru, ktorá ho obklopuje. Sami tvorcovia priznali, že pre nich bolo veľmi dôležité aby neporušili Caveov mýtus.

Film by mal mať na Slovensku premiéru v septembri 2014. Zatiaľ si zgustnite aspoň na trailere.

Zdroj:  pitchfork.com

Odporúčané články

Som legenda (I am Legend)

Som legenda (I am Legend)

Predstavte si, že na celom svete zúri vírus a vy ste imúnny. Beháte si po Manhattane ako na nejakej lúčke a okolo vás sa mení celá...