Kúzlo mesačného svitu

14.8.2014|Renáta Mišovičová|
Kúzlo mesačného svitu

Berlín, rok 1928. Nemecká smotánka so zatajeným dychom sleduje vystúpenie svetoznámeho mága Wei Ling Soo-a.  Očarené obecenstvo netuší, že identita kúzelníka je pred nimi skrytá rovnako ako podstata  jeho trikov a skutočná tvár za exotickou maskou patrí šarmantne ufrflanému a mierne arogantnému výrečnému Angličanovi Stanleymu (Colin Firth). Stanley rád deklamuje svoju životnú filozofiu, podľa ktorej je život jedno veľké utrpenie,  a ako jediný svetlý bod vníma svoju celosvetovo úspešnú kariéru.  Na strunu jeho profesionálnej hrdosti sa prirodzene rozhodne hrať jeho dlhoročný priateľ (a tiež kúzelník) Howard Burkan (Simon McBurney), keď ho požiada o pomoc pri delikátnej úlohe: Odhaliť podvodníčku – údajnú jasnovidku – Sophie Baker (Emma Stone). Sophie je v súčasnosti hosťom v domácnosti Howardových priateľov – milionárskej rodiny Cattledgeovcov – na Francúzskej Riviére, a veľmi rýchlo si stihla podmaniť dvoch členov rodiny – vdovu Grace (Jacki Weaver), ktorá verí, že sa s jej pomocou dokáže spojiť s milovaným zosnulým manželom, a tiež syna Bricea (Hamish Linklater), ktorý sa do Sophie beznádejne zamiluje a neprestajne jej spieva príšerné serenády. Stanley nepochybuje o tom, že podvodníčka je naivná hlupaňa, ktorú on rýchlo a jednoducho odhalí. Obetuje výlet na Galapágy, ktorý by mal absolvovať so svojou snúbenicou (a na ktorom by sa aj tak nudil) a radšej sa vydá na detektívnu misiu na juh Francúzska. Nik však nie je nasledujúcimi udalosťami prekvapený viac ako Stanley, ktorý rýchlo zisťuje, že tá na porazenie pohľadná Američanka z nižších vrstiev vie o ňom veci, ktoré sa nemala ako dozvedieť a vlastne je celkom príjemná a inteligentná spoločníčka...

Woody Allen sa po minuloročnej extrémne vydarenej dráme (Blue Jasmine/Jasmínine slzy) vracia ku komediálnemu žánru. Za ústredný motív pritom zvolil tému, s ktorou už pri svojich filmoch viackrát pracoval: Mágiu a nadprirodzeno. Materialisticky zameraný (anti)hrdina sa ocitá vo víre mimozmyslových udalostí, ktorým spočiatku neverí, ale postupne sa poddáva sile dôkazov okolo seba a z neurotického pesimistu sa tak pozvoľne stáva bonviván, ktorý sa po desaťročiach zakonzervovanosti v obmedzeniach, ktoré si sám stanovil, teraz pomaly učí užívať si život. Ale je to naozaj všetko také jednoduché?

Recenzia filmu Kúzlo mesačného svitu

Nová allenovka sa celá nesie v uvoľnenom, ľahkom duchu, ako stvorenom pre toto ročné obdobie. Obsadenie hlavnej postavy anglickou ikonou Colinom Firthom bol dobrý ťah – hercova charizma a (nielen) komediálny talent sú nepochybne diváckym magnetom. Kritickejší divák by mohol namietať (a mal by pravdu), že Firthov výkon ničím neprekvapuje a pri vytváraní postavy sa zjavne inšpiroval niektorými svojimi staršími postavami (pán Darcy, kráľ George...). Možnú Firthovu opozeranosť Allen šikovne vyvažuje značným množstvom menej známych hercov – Simon McBurney, Hamish Linklater, Jacki Weaver, Erica Leerhsen (Briceova sestra Caroline) či skvelá Eileen Atkins v roli Stanleyho šarmantnej tety Vanessy. Osobitnú pozornosť si zaslúži čoraz populárnejšia Emma Stone, ktorej by postava výrečnej, asertívnej a charizmatickej Sophie sadla priamo na telo – keby bola herečka aspoň o päť-sedem rokov staršia. Spojenie 53-ročného Firtha a 25-ročnej Stone čoby (potenciálne) milostného páru naozaj nepôsobí vierohodne, a aj keď to medzi hercami pozitívne iskrí, ide skôr o chémiu typu rodič-dieťa či učiteľ-žiak.

Recenzia filmu Kúzlo mesačného svitu

Tradične silným a kvalitným prvkom filmu sú Allenove dialógy. Odsýpajú hladko, sú vtipné, duchaplné a oplývajú slovnými hračkami. Atmosfére napomáha luxusné prostredie a lenivé ovzdušie snobskej Riviéry, v ktorej sa drvivá väčšina deja odohráva. Nič ale nezakryje skutočnosť, že príbeh filmu je dosť chudobný a do značnej miery predvídateľný, s mierne nedovareným koncom (čo je, mimochodom slabý článok viacerých Allenových filmov). Zdá sa, že Woody si potreboval po svojom minuloročnom triumfe trochu oddýchnuť, a výsledok tomu zodpovedá: Jemne vtipný, nenáročný film, ktorý neurazí, pobaví, a na ktorý pomerne rýchlo zabudnete. Stále však patrí k tomu lepšiemu, čo v týchto dňoch v našich kinách nájdete, a ak si chcete oddýchnuť a nemusieť chvíľu príliš rozmýšľať, môže byť pre vás v teplý letný večer dobrým výberom.

VERDIKT MOVIE MANIA:
Zdroj:  MovieMania.sk Foto © Continental Film

Odporúčané články

Highlighty z Comic-Con 2017

Highlighty z Comic-Con 2017

Jedna z najdôležitejších udalostí modernej pop kultúry, ktorá spája svet fantázie, science fiction a záhad so svetom filmu,...