Filmové novinky na október 2014

30.9.2014|Ivet Kollarova|
Filmové novinky na október 2014

Október v kinách začneme prehliadkou filmov v rámci Projektu 100, najväčšej putovnej prehliadky filmov na Slovensku. V septembri sme mali možnosť vidieť filmové klasiky ako Pulp Fiction, či 2001: Vesmírna Odysea. No predstavili sa nám aj úplné novinky, film Ida, či dokumentárny film Nick Cave: 20 000 dní na zemi. V októbri sa môžeme tešiť na víťazný film sekcie Un Certain Regard z tohtoročného MFF Cannes, Biely boh režiséra Kornéla Mundruczóa. A klasiku medzi filmami ponúkne taliansky režisér Federico Fellini, tešiť sa môžeme na jeho najradikálnejší film 8 ½.

Okrem Projektu 100 v októbri začína aj festival Be2Can filmovej distribučnej spoločnosti Film Europe, ktorý do kín privezie oceňované filmy z medzinárodných filmových festivaloch Berlinale, Cannes a Benátky. Jedným z filmov bude aj víťaz Zlatej palmy z Cannes, film tureckého režiséra Nuriho Bilge Ceylana, Zimný spánok, ktorý príde do kín v polovici mesiaca. No okrem rôznych projektov a festivalov, október ponúkne riadnu porciu filmov ako sa na správny mesiac patrí. Nájdu sa medzi nimi napríklad aj kandidáti na Oscara, už tento štvrtok do kín zavíta dlho očakávaná snímka režiséra Davida Finchera, Stratené dievča. Čakajú nás štyri Česko-Slovenské snímky, z toho dve mali premiéru na MFF Karlovy Vary a boli zaradené do hlavných súťažných sekcií, jedna komédia z pera Miroslava Krobota, Díra u Hanušovic a jeden dokument, Comeback režiséra Mira Rema. Naši najmenší si takisto prídu na svoje, október ponúkne tri animáče, 7 trpaslíkov, ŠkatuliaciDom kúziel. Kto sa rád bojí ocení novinku Annabelle, či netradičné spracovanie filmu Drakula. A po ceste cez Turecko, Maďarsko, Česko či Slovensko a okľukou cez USA sa dostaneme aj na sever Európy, ktorý bude zastupovať estónsky režisér Veiko Õunpuu so svojím filmom Free Range – Balada o prijatí sveta.

Tu je prehľad všetkého, čo nás čaká v mesiaci október:

Projekt 100 uvedie štyri filmy, skvosty svetovej, klasickej ale aj súčasnej kinematografie:

Ťažký deň (A Hard Day´s Night) - slovenská premiéra 2.10.2014

Réžia: Richard Lester
Hrajú: John Lennon, Paul McCartney, George Harrison, Ringo Starr, Wifrid Brambell, Norman Rossington
Trailer

A Hard Day's Night je čiernobiely komediálny dokument z roku 1964, v ktorom Richard Lester zachytáva hviezdnych The Beatles Johna Lennona, Paula McCartneyho, Georga Harrisona a Ringa Starra v časoch najväčšej beatlemánie. Scenár k filmu napísal Alun Owen a film prináša dva dni v živote kapely. Je považovaný za jeden z najlepších a najvplyvnejších hudobných dokumentov všetkých čias. Owen strávil s beatlesákmi niekoľko dní. Sami mu vraj povedali, že majú dojem, že ich život „je vlak a izba a auto a izba a izba a izba...“. Túto vetu začujeme vo filme z úst McCartnehyho starého otca. Owen napísal scenár z pohľadu beatlesákov ako väzňov vlastnej slávy, vďaka čomu sa sled koncertov a nahrávanie v štúdiu stali pre nich trestom. Jeho scenár bol nominovaný na Oscara.

Jimmy P. (Jimmy P (Psychotherapy of a Plains Indian)) - slovenská premiéra 2.10.2014

Réžia: Arnaud Desplechin
Hrajú: Benicio del Toro, Mathieu Amalric, Gina McKee
Trailer

Epický príbeh o pekle vojny, o indiánoch a o sile priateľstva z dielne úspešného francúzskeho režiséra Arnauda Desplechina. Režisér, ktorý sa doteraz pohyboval na hrane dokumentárneho filmu a fikcie si zatiaľ vždy vyberal projekty, ktoré boli po scenáristickej i hereckej stránke výzvami. Tento krát prichádza so svojim prvým „americkým“ filmom. Jeho dvorný herec Mathieu Amalric tu hrá psychoanalytika, ktorý sa snaží pomôcť americkému indiánovi (Benicio Del Toro) s jeho psychologickou traumou z vojny. Zvláštny, no na skutočnej udalosti založený príbeh sa odohral po skončení druhej svetovej vojny a inšpiráciou pre tvorcov bola práca etnológa a psychoanalytika Georgesa Devereuxa (ako podklad pre film poslúžila jeho kniha Reality and Dream). Na ranči Browning v štáte Montana žije Jimmy Picard z kmeňa Čiernonožcov so svojou rodinou. Vrátil sa z vojny vo Francúzsku a priniesol si mučivé bolesti hlavy a náhle straty zraku a sluchu. Ako veterána ho odporučia na pokrokovú kliniku v Kansase, ale keďže ani tam neobjavia žiadne zrejmé fyziologické príčiny, prehlásia ho za schizofrenika. Vynikajúci rumunský antropológ zaoberajúci sa psychoanalýzou sa podujme na preskúmanie koreňov Picardovho správania a myslenia. Deveraux žil kedysi s kmeňom Mohave, naučil sa ich jazyk a históriu a jeho záujem o Jimmyho je prirodzený. Podrobí ho freudovskej psychoanalýze.

Biely boh (Fehér Isten) - slovenská premiéra 9.10.2014

Réžia: Kornél Mundruczó
Hrajú: Zsófia Psotta, Sándor Zsótér, Lili Horváth, Szabolcs Thuróczy, Lili Monori, Gergely Bánki, Tamás Polgár, Károly Ascher, Erika Bodnár, János Derzsi
Trailer

Fascinujúci príbeh je postavený na silnom, univerzálnom príbehu a tiež na výnimočnej režijnej práci, nielen s ľudskými, ale najmä so zvieracími hercami. Je modernou verziou Lassie a hlavnou hrdinkou filmu je tento raz sučka Hagen. Patrí malej Lilly, ktorá sa dostane do starostlivosti otca a ten psa po nových vládnych opatreniach jednoducho vyhodí na ulicu. Hagen hľadá cestu späť. Film diváka strhne nielen spôsobom, akým sa v ňom pracuje so psími „hercami“, ale aj vďaka metaforickému presahu, ktorým odkazuje na dnešnú komplikovanú spoločnosť. Keď sa po sérií udalostí strhne vojna medzi psím gangom a ľuďmi, Lili je možno jediná, kto dokáže zabrániť katastrofe. Mundruczó sa v oficiálnych materiáloch k filmu vyjadril, že si zámerne pre svoj film vybral namiesto spoločenskej menšiny psov, aby mohol o citlivej téme, akou je postavenie znevýhodnených a slabých menšín v spoločnosti, rozprávať slobodnejšie. Film zvíťazil na tohtoročnom filmovom festivale v Cannes v sekcií Un Certain Regard. Psí predstaviteľ sučky Hagen sa stal prvým psom, ktorý sa v Cannes prešiel po červenom koberci a zúčastnil sa premietania filmu. Dokonca vyhral veľmi prestížnu cenu, Psiu zlatú palmu.

8 1/2 - slovenská premiéra 9.10.2014

Réžia: Federico Fellini
Hrajú: Marcello Mastroianni, Claudia Cardinale, Anouk Aimée, Sandra Milo, Rossella Falk, Barbara Steele, Madeleine Lebeau, Caterina Boratto, Eddra Gale, Guido Alberti, Mario Conocchia, Bruno Agostini, Cesarino Miceli Picardi, Jean Rougeul, Mario Pisu
Trailer

Jeden z najradikálnejších filmov velikána filmu Federica Felliniho prináša príbeh filmového režiséra Guida Anselmi s dvorným hercom Marcellom Mastroiannim v hlavnej úlohe. Guido sa ocitá v profesionálnej a osobnej kríze. Z tejto situácie ho, zdá sa, nedokážu vymaniť ani nové filmové projekty, no ani krásne ženy. Pod tlakom producenta pripravuje svoj nový film, zatiaľ čo cíti veľkú príťažlivosť k inteligentnej manželke Luise, k zmyselnej milenke Carle, ale aj ku krásnej mladej herečke Claudii. No ani ony mu nedokážu pomôcť pri hľadaní zmyslu života. 8½ je mnohými pokladaný za Felliniho najlepší film a rovnako ako v jeho ďalších dielach aj tu je silno prítomné prelínanie neorealizmu s existencializmom. Film vznikol v roku 1963 a získal Oscara za najlepší cudzojazyčný film a najlepšie kostýmy.

Po Projekte 100 nás v októbri čakajú aj tieto filmy, tri z nich sa premietnu v rámci festivalu Be2Can, ktorá do slovenských kín prináša filmy ocenené na medzinárodných filmových festivaloch Berlinale, Cannes a Benátky:

Stratené dievča (Gone Girl) - slovenská premiéra 2.10.2014

Réžia: David Fincher
Hrajú: Missi Pyle, Neil Patrick Harris, Ben Affleck, Rosamund Pike, Scoot McNairy, Kathleen Rose Perkins, Kim Dickens, Patrick Fugit, Tyler Perry, Sela Ward, Boyd Holbrook, Emily Ratajkowski, Casey Wilson, Lee Norris, Carrie Coon
Trailer

Film je adaptáciou úspešného kriminálno-psychologického románu od spisovateľky Gillian Flynn, ktorá sa spolupodieľala aj na samotnom scenári k filmu. Na režisérsku stoličku sa posadil jeden z najuznávanejších súčasných režisérov, David Fincher (Klub bitkárov, Podivuhodný prípad Benjamina Buttona, Muži, ktorí nenávidia ženy).  Amy sa stratila v deň piateho výročia svadby s Nickom. Všetko naznačuje, že nezmizla dobrovoľne. Zúfalý manžel organizuje rozsiahle pátracie akcie a snaží sa robiť všetko možné pre to, aby sa jeho žena našla. Pokiaľ je to možné živá. Paralelne s tým prebieha policajné vyšetrovanie, v ktorom okrem Amy hľadajú ďalšieho človeka, ktorý má jej zmiznutie na svedomí. Ale všetky stopy, nájdené dôkazy a svedectvá Amyných blízkych ukazujú práve na Nicka. Kto to vlastne je? Trpiaca obeť zločinu alebo cynická obluda, ktorá vodí políciu za nos, aby zo seba striasla podozrenie? Kto má pravdu? Ako ju rozpoznať? A čo sa vlastne stalo s Amy? Znepokojivých otázok pribúda a odpovede stále chýbajú. Trpí tým predovšetkým Nick, ktorý sa z miláčika médií premenil na verejného nepriateľa číslo jedna. Dobre vie, že keď sa Amy alebo jej únosca nenájdu, ponesie si toto znamenie až do konca života, ktorý možno strávi za mrežami. Pokiaľ nemá Amy skutočne na svedomí. V hlavnej úlohe Nicka Dunnea uvidíme dvomi Oscarmi oceneného Bena Afflecka (Argo, Dobrý Will Hunting) a úlohu jeho stratenej ženy Amy si zahrala Rosamund Pike (Pýcha a predsudok, Dnes neumieraj).

Filmové novinky na október 2014

Annabelle - slovenská premiéra 2.10.2014

Réžia: John R. Leonetti
Hrajú: Alfre Woodard, Annabelle Wallis, Eric Ladin, Tony Amendola, Brian Howe, Gabriel Bateman, Michelle Romano, Ward Horton, Shiloh Nelson, Richard Allan Jones, Tree O'Toole, Trampas Thompson, Camden Singer, Christopher Shaw
Trailer

Film V zajatí démonov nebol skutočným začiatkom. Všetko to začalo už s Annabelle. John Form našiel perfektný darček pre svoju nastávajúcu manželku Miu, - krásnu a vzácnu bábiku v snehobielych šatách, Annabelle. Ale Miina radosť z nej nepotrvá dlho. Jednu hrozivú noc vtrhnú do ich domu vyznávači satanského kultu a brutálne napadnú mladý pár. Preliata krv a hrôza nie sú to jediné, čo za sebou nechávajú. Vyznávači Satana vyvolali bytosť tak zákernú, že nič z toho, čo urobili sa nedá ani zďaleka porovnať so zlom, ktorým je teraz posadnutá Annabelle.

7 trpaslíkov (Der 7bte Zwerg) - slovenská premiéra 2.10.2014

Réžia: Boris Aljinovic, Harald Siepermann
Hrajú: Otto Waalkes, Nina Hagen, Boris Aljinovic, Norbert Heisterkamp, Mirco Nontschew, Ralf Schmitz, Gustav-Peter Wöhler, Martin Schneider, Elvin Cameron
Trailer

Animáč z pera nemeckých tvorcov, ponúka mierne odlišné, no originálne spracovanie klasickej rozprávky o Šípkovej Ruženke. Našimi hrdinami sa pre zmenu stanú 7mi trpaslíci. Bobo, najmladší zo siedmich trpaslíkov nešťastnou náhodou pichol princeznú Ruženku do prsta skôr, ako hodiny na oslave jej 18-tich narodenín odbili polnoc. Tak naplnil kliatbu zlej čarodejnice Della Morty. Touto drobnosťou totiž poslal celé kráľovstvo do sto rokov trvajúceho spánku. On i jeho šesť kamarátov musia za každú cenu chybu napraviť. Ale ako? No predsa bozkom z čistej lásky! Trpaslíci vedia, že Ruženka miluje Jacka. Len on ju môže prebudiť zo zakliatia. Lenže Jack je uväznený u strašného draka Chrliča. Ten, ako všetci vedia, sídli v pevnosti mocnej Della Morty. Naši siedmi statoční naberú odvahu a neohrozene sa vydajú Jacka vyslobodiť. A ako v každej správnej rozprávke, na malých hrdinov čakajú rôzne nástrahy a zažijú veľa dobrodružstva.

Láska na vlásku - slovenská premiéra 9.10.2014

Réžia: Mariana Čengel Solčanská
Hrajú: Celeste Buckingham, Samuel Spišák, Tomáš Hanák, Tomáš Matonoha, Judit Bárdos, Milan Bahúl, Aniko Varga, Atila Mokos, Jakub Rybárik, Gabriela Dolná, Marta Rašlová
Trailer

Na kráľovskom hrade sa princ Matej cíti ako väzeň. Otec ho prinúti zasnúbiť sa s princeznou Beatrix, ktorú nemiluje. Matej využije náhodné stretnutie s tulákom Tomášom, ktorý je jeho identickým dvojníkom. Chlapci si vymenia šaty a dohodnú sa, že si na jeden deň vyskúšajú život toho druhého. Ráno Mateja neprávom obvinia z krádeže a uväznia. Tomáš musí zostať na hrade a aj keď sa snaží presvedčiť kráľa, že nie je pravým princom, nik mu neverí. Obaja chlapci sa musia postaviť zoči voči svetu, ktorý dosiaľ nepoznali, dospieť a naučiť sa niesť zodpovednosť za svoje rozhodnutia. Odmenou im bude, že obaja nájdu pravú lásku.

ANDĚLÉ - slovenská premiéra 9.10.2014

Réžia: Alice Nellis
Hrajú: Marián Labuda, Vojtěch Dyk, Vladimír Javorský, Eliška Křenková, Bolek Polívka, Zuzana Bydžovská, Václav Neužil, Ondřej Sokol, Klára Melíšková, Zuzana Kronerová
Trailer

Režisérka Alice Nellis nakrútila originálny príbeh na základe knižnej predlohy spisovateľa Michala Viewegha. Našimi hrdinami sú ľudia, ktorí si život nechávajú prekĺznuť medzi prsty. Nemali by. Pre niektorých z nich to totiž dnes večer skončí. A preto sa v ich blízkosti objavili anjeli. Ich podoba a názory vás pravdepodobne zaskočia. Ono je to vzájomné. Ľudskému oku neviditeľní strážcovia našich osudov bývajú zasa pre zmenu prekvapení prekážkami, ktoré sebe a im dobrovoľne staviame do cesty. Štyria anjeli sa snažia previesť svojich ľudských zverencov ich najťažším dňom. Učiteľ autoškoly Karel sa sužuje v citovo prázdnom manželstve s Máriou, ktoré si kompenzuje snami o svojej študentke Ester. Tá však práve pochovala manžela a zatiaľ nie je pripravená na nové vzťahové dobrodružstvo. Zdeněk sa chce dnes večer zabiť, pretože mu jeho kamarát Filip prebral ženu. Ťažko to nenesie len on, ale i jeho ezotericky založená matka. Tento zložitý vzťahový prepletenec roztne osud už za pár hodín. Aj keď anjeli majú byť nestrannými pozorovateľmi, nedá im to, aby sa aspoň čiastočne nepokúsili situáciu zachrániť. Anjeli nášho príbehu nie sú nadprirodzené bytosti, zastupujú kladný postoj k životu, zmysel pre humor, súcit a pochopenie.

Free Range - Balada o prijatí sveta (Ballaad maailma heakskiitmisest) - slovenská premiéra 9.10.2014

Réžia: Veiko Õunpuu
Hrajú: Lauri Lagle, Jaanika Arum, Laura Peterson, Peeter Volkonski, Roman Baskin, Rita Raave, Meelis Rämmeld, Jan Uuspõld, Anne Türnpu, Loore Martma, Marion Undusk, Mari Abel, Laine Mägi, Lauri Kaldoja, Jim Ashilevi
Trailer

Filmom Free Range režisér pokračuje vo svojej typickej tvorbe, vyznačujúcej sa vysokou filmovou kvalitou, cynickým tónom, skvelým retro soundtrackom a nadčasovou témou hľadania slobody a voľnosti. Príbeh o mladom mužovi, filmovom kritikovi s rôznymi kariérnymi možnosťami a rysujúcim sa šťastným manželstvom, je pozoruhodným pohľadom do sveta súčasnej kultúry a filmu. Neprítomne pôsobiaci, večne zamračený, zdrogovaný a opitý Fred si žije vo vlastnom svete, na hony vzdialenom od toho reálneho, ktorý sa mu prieči a protiví. Keď je kvôli nepriaznivej recenzii prepustený z práce a priateľka mu oznámi, že čaká dieťa, mladý rebel čelí ťažkému rozhodnutiu - prijať či neprijať nečakanú zodpovednosť a ako vôbec naložiť so svojím životom. Estónsky filmový režisér Veiko Õunpuu sa publiku prvý krát predstavil svojim stredometrážnym debutom Prázdny počas Medzinárodného filmového festivalu v Karlových Varoch v roku 2006. Jeho celovečerný debut Jesenné tance mu vyniesol ocenenie Benátske horizonty z MFF Benátky 2007, či cenu v kategórii Najlepší režisér z MFF Bratislava. Nasledujúcim filmom Pokušenie sv. Toníka si v roku 2010 doplnil svoju zbierku o Zvláštne uznanie poroty v rámci súťažnej sekcie Na východ od Západu na MFF v Karlových Varoch. Jeho nový film Free Range ponúka pohľad mladého človeka na svet, v ktorom sa len ťažko hľadá miesto, do ktorého by mohol zapadnúť.

Príbeh detí a filmu - slovenská premiéra 9.10.2014

Réžia: Mark Cousins
Trailer

Prvý celosvetový film o deťoch z pohľadu globálnej kinematografie. Veľký nadšenec a neuveriteľný znalec filmu, Mark Cousins​​, prináša divákom vášnivý a poetický portrét detského sveta - jeho surrealizmus, osamelosť, humor, deštruktívnosť aj výbušnosť - zostavený z 53 filmov z 25 krajín sveta. Cousins ​​zahrnul do svojho výberu také filmové klasiky ako E.T. - Mimozemšťan či Červený balónik, ale aj desiatky takmer neznámych majstrovských filmových kúskov (väčšinu z nich režírovali ženy). Rovnako ako vo svojom monumentálnom dokumentárnom cykle Príbeh filmu: Odysea, Cousins prináša rôzne myšlienky, s ktorými sa s ľahkou eleganciou pohráva, prechádza z jedného filmu do druhého a skúma rôzne cesty a podoby detstva tak, ako ich rôzni filmoví režiséri vnímali a v ich tvorbe zobrazovali. Rok po 15 hodinovom filmovom “maratóne“ Príbeh filmu: Odysea, mapujúcom vývoj filmu od samého počiatku až po súčasnosť, si Cousins opäť ​​získal uznanie kritikov i divákov. Hneď po premiére filmu v súťažnej sekcii Medzinárodného filmového festivalu v Cannes 2013 ho filmoví kritici vysoko ohodnotili a v médiách sa objavili veľmi pozitívne recenzie. Peter Bradshaw (The Guardian), napísal, že sa jedná o „bystrú a pohotovú filmovú esej, predstavujúcu mozaiku klipov, obrazov a okamihov detí vo filmoch.“ A Todd McCarthy z Hollywood Reporter zase ocenil Cousinsov „erudovaný a osobitý“ prieskum sveta detí v oblasti filmu. Dokumentárna snímka Príbeh detí a filmu vám otvorí oči. Predstavuje medzník vo filmovej histórii, ktorý je oslavou detstva i filmu. Film sa premieta v rámci projektu Be2Can (filmovej distribučnej spoločnosti Film Europe), ktorý ponúka filmy oceňované na medzinárodných filmových festivaloch Berlinale, Cannes a Benátky.

Sudca (The Judge) - slovenská premiéra 16.10.2014

Réžia: David Dobkin
Hrajú: Robert Downey Jr., Vera Farmiga, Leighton Meester, Robert Duvall, Billy Bob Thornton, Dax Shepard, David Krumholtz, Sarah Lancaster, Emma Tremblay, Jeremy Strong, Ian Nelson, Ken Howard, Matt Riedy, Emmalyn Anderson
Trailer

Robert Downey Jr. hrá vo filme právnika Hanka Palmera, ktorý sa z veľkomesta vracia domov, kde prežil detstvo a kde žije jeho otec, s ktorým dlhšiu dobu neudržiava kontakt, malomestský sudca Joseph Palmer (Robert Duvall), podozrivý z spáchania vraždy. Palmer sa rozhodne zistiť pravdu a v priebehu pátrania obnovuje vzťahy s rodinou, od ktorej pred rokmi odišiel. Dokáže však obhájiť otcovu česť?

Filmové novinky na október 2014

Drakula: Neznáma legenda (Dracula Untold) - slovenská premiéra 16.10.2014

Réžia: Gary Shore
Hrajú: Luke Evans, Sarah Gadon, Dominic Cooper, Charlie Cox, Samantha Barks, Zach McGowan, Art Parkinson, Paul Kaye, Noah Huntley, William Houston
Trailer

Nebál sa postaviť obrovskej presile. Obetoval sa, aby zachránil svoju rodinu a svoj ľud. Stal sa legendou, ktorá úspešne zabrzdila turecký vpád do Európy. Napriek tomu ho dnes vnímame predovšetkým ako jedno z najväčších monštier aké ľudská mytológia stvorila. Reč je o grófovi Draculovi, krvilačnom vládcovi Transylvánie. Namiesto tradičného hororu môžeme očakávať výpravné historické fantasy, ktoré potvrdzuje, že cestu do pekla obvykle dláždia len tie najlepšie úmysly. Než sa stal Draculom bol Vladom III., vládcom malej zeme menom Transylvánia, ktorá sa krčila v tieni mocnej Osmanskej ríše. Dobre vedel, že akýkoľvek odpor proti silnému susedovi by znamenal jeho koniec. Keď ho však sultán „požiadal“, aby mu poslal tisíc chlapcov vrátane jeho vlastného syna ako čerstvých regrútov do armády, rozhodol sa neposlúchnuť. Aby porazil zlo a odvrátil nevyhnuteľné, spojí sa so zlom omnoho väčším. Stane sa Draculom. Nezničiteľným démonom, ktorý je schopný porážať obrovské vojská, ale ktorý zároveň stráca tých, ktorých svojím zúfalým činom zachránil. Svojich najbližších. Aj keď tradičné upírske znaky ako špicaté zuby, citlivosť na denné svetlo či neviditeľnosť tiež hrajú vo filme istú rolu, Draculov príbeh je vlastne veľmi univerzálny. Je to príbeh zúfalého človeka, ktorého okolnosti donútili urobiť zúfalú vec. Vďaka nej sa stal nesmrteľnou legendou, ktorá tento krát ani odporcom hororov nebude piť krv.

Filmové novinky na október 2014

Čo s láskou (Best of Me) - slovenská premiéra 16.10.2014

Réžia: Michael Hoffman
Hrajú: Michelle Monaghan, James Marsden, Liana Liberato, Luke Bracey, Gerald McRaney, Jon Tenney, Ian Nelson, Caroline Goodall, Sebastian Arcelus, John L. Armijo, Jerome Andries, David Jensen, Sadarias Harrell, Hunter Burke, Douglas M. Griffin
Trailer

V roku 1984 boli Amanda a Dawson spolužiakmi na strednej škole. Pochádzali z odlišných sociálnych pomerov, napriek tomu medzi nimi vznikla priam osudová láska. Meštiacka spoločnosť im ju nedopriala. Sklamaná Amanda odišla študovať na vysokú školu a Dawsona po tragickej autonehode zavreli do väzenia. Nevideli sa celé štvrťstoročie, až kým sa nestretli na pohrebe spoločného priateľa Tucka. Dawson žije sám, pracuje na ropných plošinách v mori a tajne podporuje rodinu, ktorú nechtiac pripravil o otca. Amanda je vydatá, matka troch detí, ale jej vzťah s manželom alkoholikom, poznačený smrťou malej dcérky, stroskotal. Príležitosť zmeniť doterajší život je na dosah ruky, ale… je to ešte možné? Dá sa prepísať minulosť? A je láska naozaj to najcennejšie, čo môže človek darovať? Film je natočený podľa rovnomenného románu spisovateľa Nicholasa Sparksa.

Dom kúziel (House of Magic) - slovenská premiéra 16.10.2014

Réžia: Jeremy Degruson, Ben Stassen
Hrajú/v anglickom origináli: Cinda Adams, Edward Asner, George Babbit, Murray Blue, Kathleen Browers, Joey Camen, Grant George
Trailer

Mieri k nám ďalší animáč, tento raz od tvorcov animáčov ako Cesta na mesiac 3D a Sammyho dobrodružstvá 2. Opustený kocúrik Hrom sa jedného dňa ocitne v tajuplnom dome starého kúzelníka, ktorý obývajú aj nevšedné bytosti zo sveta fantázie. Vľúdne ho prijmú medzi seba, no nájdu sa aj takí, ktorých príchod nezvaného hosťa vôbec neteší. Situácia sa ešte zhorší, keď sa im začne do života miešať kúzelníkov chamtivý synovec. Dom je v ohrození a rovnako tak jeho obyvatelia. Kocúrik však vymyslí skvelý plán a za pomoci nových kamarátov sa mu nakoniec podarí Dom kúziel zachrániť.

Zimný spánok (Kis Uykusu) - slovenská premiéra 16.10.2014 (Be2Can)

Réžia: Nuri Bilge Ceylan
Hrajú: Haluk Bilginer, Melisa Sözen, Demet Akbag, Ayberk Pekcan, Serhat Mustafa Kiliç, Nejat Isler, Tamer Levent, Nadir Saribacak, Emirhan Doruktutan, Ekrem Ilhan, Rabia Özel, Fatma Deniz Yildiz, Mehmet Ali Nuroglu
Trailer

Aydin, bývalý herec, vlastní v centrálnej Anatólii malý hotel, kde žije so svojou výrazne mladšou ženou Nihal a sestrou Necla, ktorá sa práve zotavuje z nedávneho rozvodu. Turistická sezóna pomaly končí a okolitá krajina sa začína zahaľovať do bielych snehových závojov. Hotel sa v tomto období stáva úkrytom, ale aj miestom, z ktorého niet úniku a ktoré otvára staré rany a podnecuje vzájomnú nevraživosť jeho obyvateľov. Majster tureckého filmu, Nuri Bilge Ceylan, prináša v snímke Zimný spánok, rovnako ako vo svojej predchádzajúcej tvorbe, hĺbkovú charakterovú štúdiu. Odcudzením, existencializmom a detailmi každodenného života vytvára pozoruhodný obraz rôznych sociálnych tried (bohatí, chudobní, učitelia, sluhovia a pod.). Toto „majstrovské dielo, ktorého skutočným darom je úprimnosť,“ ocenila Hlavná porota na MFF Cannes 2014 najvyšším festivalovým ocenením Zlatou palmou. Film sa premieta v rámci projektu Be2Can (filmovej distribučnej spoločnosti Film Europe), ktorý ponúka filmy oceňované na medzinárodných filmových festivaloch Berlinale, Cannes a Benátky.

Comeback – slovenská premiéra 16.10.2014

Réžia: Miro Remo

Čas v jednej z najstráženejších väzníc na Slovensku plynie veľmi pomaly. Nahliadnuť do bežného života väzňa vo výkone trestu je pomerne vzácne. Dvaja recidivisti prehodnocujú svoju minulosť a pozerajú sa na svoju budúcnosť. Čo budú robiť, keď príde ich čas prepustenia. Ako vyzerá prepúšťací proces a čo čaká Zlatka a Mira vonku po mnohých rokoch? Bez vzdelania, so záznamom v registri trestov. Komplikované rodinné zázemie a žiadne reálne opatrenia, ktoré by im dávali šancu začleniť sa do normálneho života. Zarazení sledujú, čo sa vonku zmenilo. No oni sa nezmenili. Budú schopní začať odznovu a je to pre spoločnosť bezpečné? Koľko ešte zvládne matka kriminálnika? Je súdny systém spravodlivý? Príbeh recidivistov, točiacich sa v bludnom kruhu. Bude mať cesta za vysnívanou slobodou šťastný koniec, alebo nás zavedie späť do cely? Tento dokumentárny film bol uvedený v súťažnej sekcií dokumentov na tohtoročnom MFF Karlovy Vary.

Díra u Hanušovic – slovenská premiéra 16.10.2014

Réžia: Miroslav Krobot
Hrajú: Tatiana Vilhelmová, Ivan Trojan, Lenka Krobotová, Johanna Tesařová, Jaroslav Plesl, Hynek Čermák, David Novotný, Simona Babčáková, Lukáš Latinák, Martin Myšička, Klára Melíšková

Trailer

Filmový debut divadelného režiséra a herca Miroslava Krobota spojil dokopy celý súbor pražského Dejvického divadla, v ktorom účinkuje nie len ako herec ale aj ako umelecký šéf. Film sa točí okolo učiteľky nemčiny Maruny, toho času krčmárky, ktorá cíti, že sa asi nikdy nevydá. Na malej dedine je vhodných mužov ako šafranu: nerozhodný starosta trávi príliš veľa času na posede a čaká na svojho jeleňa, detsky naivný Olin je okolím považovaný za neškodného dedinského blázna a klampiar Kódl sa s radosťou a neskrývanou chuťou otočí za každou sukňou. Marune na pokoji nepridáva ani jej panovačná matka, o ktorú sa spolu so sestrou Jarunou starajú. Keď dokonca Jaruna využije prvú možnú príležitosť a odchádza po boku postaršieho Nemca Hansa do Mníchova, zostáva Maruna v „Díře“ s matkou aj nápadníkmi sama. Jedného dňa však „u Hanušovic“ dôjde k nečakanej udalosti..

Škatuliaci (The Boxtrolls) - slovenská premiéra 23.10.2014

Réžia: Graham Annable, Anthony Stacchi
Hrajú/v anglickom origináli: Elle Fanning, Simon Pegg, Toni Collette, Ben Kingsley, Nick Frost, Jared Harris, Isaac Hempstead Wright, Richard Ayoade, Tracy Morgan, Laraine Newman, Sam Lavagnino
Trailer

V Syrovanoch po zotmení radšej nevychádzajte z domu. Z podzemných skrýš vyliezajú zvláštne bytosti nazývané Škatuliaci, ktoré kradnú všetko čo im príde pod ruku. Raz vraj ukradli aj malého chlapca! A práve tento ukradnutý chlapec vám v dobrodružnom a zábavnom rozprávaní prezradí, že všetky legendy sú úplné výmysly. Tvorcovia filmu Koralína a svet za tajnými dverami a Norman a duchovia zase raz popustili uzdu svojej vizuálnej fantázii a stvorili svet, do ktorého sa každý rád vydá. Každý okrem pána Chmatoša. Tento nepríjemný chlap s alergiou na syry má so Škatuliakmi nevybavené účty a preto im ani na chvíľu nedá pokoj. Keď ich práve neloví tak ich aspoň ohovára. Tieto škatuľové tvory nosia miesto oblečenia škatule od všetkého možného. Sú ale veľmi plachí a keby nepotrebovali kovové súčiastky do všetkých svojich vynálezov, nikdy by svoje podzemné kráľovstvo neopustili. Ľudia sa boja a držia sa od nich čo najďalej. Jedinou výnimkou je chlapec s menom Vajo. Toho však za človeka nepovažujú, pretože ho ako bábätko našli so škatuľou nasadenou na tele, takže to logicky musel byť tiež Škatuliak. Pretože korene sa zaprieť nedajú, podniká Vajo viac a viac dobrodružných výprav do sveta ľudí. Na jednej sa zoznámi s diabolským plánom pána Chmatoša , ktorému predstavitelia Syrovian za pochytanie všetkých Škatuliakov prisľúbili biely klobúk ako symbol najvyššej prestíže. Škatuliaci potrebujú pomoc. A tá príde z úplne nečakanej strany. Len aby nebolo neskoro. Filmy z dielne štúdia Laika čerpajú svoje kúzlo z klasickej ručnej animácie, ktorá tvárou v tvár tak trochu sterilnej digitálnej prevahe ešte zďaleka nepovedala posledné slovo. Škatuliaci sú zároveň detektívkou, bláznivou komédiou a šialeným dobrodružstvom. Okrem dokonalej vizáže majú aj veľké srdce. Film pri výrobe využil animáciu stop-motion, bez ktorej by ani nebolo možné príbeh vyrozprávať.

Čo sme komu urobili? (Ou´est-ce qu´on a fait au Bon Dieu) - slovenská premiéra 23.10.2014

Réžia: Philippe de Chauveron
Hrajú: Christian Clavier, Chantal Lauby, Ary Abittan, Medi Sadoun, Frédéric Chau, Noom Diawara, Frédérique Bel, Julia Piaton, Emilie Caen, Elodie Fontan, Pascal N'Zonzi, Salimata Kamate, Tatiana Rojo, Loïc Legendre, Elie Semoun
Trailer

Na živote je kráse to, že sa v ňom nedá nič dopredu naplánovať. Napríklad Verneuilovci si boli istí tým, že sa ich štyri nádherné a inteligentné dcéry vydajú za výnimočných mužov. A výsledok? Tým je kúzelná francúzska komédia Čo sme komu urobili?, ktorou tvorcovia zo zeme galského kohúta dokázali vyvolať rovnako nadšené reakcie, ako nasledovali po fenomenálnych Nedotknuteľných v roku 2011. Claude a Marie Verneuilovci sú provinčnými milovníkmi starého dobrého Francúzska, silne veriaci katolíci a vo svojom okolí patria medzi vážených občanov. A tiež majú štyri dcéry Isabelle, Odile, Ségoléne a Laure. Pri ich výchove sa vždy snažili uplatňovať skôr konzervatívne metódy a snažili sa im vštepiť tie správne hodnoty – teda tie ich. Dnešná doba ale Verneuilovcov konfrontuje s mnohými vecami, ktoré rozhodne nie sú podľa ich gusta, napríklad s multikultúrnou a náboženskou toleranciou a s podobnými dnešnými výmyslami. Napriek tomu sa Verneuilovci skoro zakaždým prinútia tieto zmeny chápať, aj keď im často pripadajú ako ťažké životné skúšky. A tak museli postupne stráviť aj tri svadby, ktoré určite neboli podľa ich ideálnych predstáv. Prvá dcéra si totiž vzala moslima, druhá Žida a tretia sa vydáva za Číňana, skúste si potom predstaviť ako vyzerá v tejto zostave veľké rodinné stretnutie na Vianoce. Jedinou a poslednou nádejou na „skutočnú“ svadbu v kostole majú pri najmladšej dcére, ktorá, aleluja, stretla Charlesa, vzorného katolíka. Lenže...

John Wick - slovenská premiéra 23.10.2014

Réžia: Chad Stahelski
Hrajú: Keanu Reeves, Adrianne Palicki, Willem Dafoe, Bridget Moynahan, Ian McShane, Jason Isaacs, Bridget Regan, Alfie Allen, Lance Reddick, Dean Winters, David Patrick Kelly, Michael Nyqvist, Kevin Nash, Daniel Bernhardt, Marija Skangale
Trailer

Hollywood miluje veľké návraty. A comeback Keanu Reevesa do čistokrvného akčného módu práve silno dupol na plyn. Vraveli ste si, že John Wick asi bude cool? Nuž.. nie asi. Bude totálne cool. Prečo? Pretože starostlivo vyberá to najlepšie z najbanálnejších klišé (najlepší zabijak sa vracia, pretože mu zabili domáceho miláčika) a pumpuje do toho obriu dávku adrenalínu. Hlavným ťahákom pritom nie je Reevesova charizma. Sú ním jeho schopnosti, ktoré nabral pri natáčaní Matrixov. John Wick vďaka nim nebude ďalším z obstarožných tvrďasov, ktorí likvidujú protivníkov hlavne s pomocou rýchleho strihu. Reeves k tejto klasike pridáva jedno záberové kombá, ktoré vďaka jeho snaženiu a kaskadérskym režisérom ešte viac vyniknú. Táto päťhviezdičková bomba sľubuje dosť veľké a dosť štýlové veci.

Frank - slovenská premiéra 23.10.2014

Réžia: Lenny Abrahamson
Hrajú: Domhnall Gleeson, Moira Brooker, Paul Butterworth, Phil Kingston, Billie Traynor, Shane O'Brien, Scoot McNairy, Maggie Gyllenhaal, François Civil, Carla Azar, Chris McHallem, Michael Fassbender, Michael James Ford, Mark Huberman, Rosalind Adler
Trailer

Britsko-írska komediálna dráma Lennyho Abrahamsona s Michaelom Fassbenderom v hlavnej úlohe bola dokončená v roku 2014 a premiéru mala na MFF Sundance. Ide o fiktívny príbeh inšpirovaný komickou postavou Chrisa Sieveyho alias Franka Sidebottoma. Zápletka bola inšpirovaná aj ďalšími hudobníkmi ako Danielom Johnstonom a Captainom Beefhartom. Jon Ronson, ktorý sa podieľal na scenári bol členom Sievyho kapely. Jon je mladý muž so silným záujmom o hudbu. Pridá sa k excentrickej kapele Soronprfbs, na ktorej čele stojí excentrická postava Frank – ktorý má na krku veľkú hlavu z vystuženého papiera (podobnú, akú nosil Frank Sidebottom). Fassbenderovi hlava podľa režiséra vôbec nevadila, dokonca sa mu v nej údajne hralo veľmi dobre.

Nebo nie je výmysel (Heaven is for Real) - slovenská premiéra 30.10.2014

Réžia: Randall Wallace
Hrajú: Greg Kinnear, Kelly Reilly, Connor Corum, Margo Martindale, Thomas Haden Church, Jon Ted Wynne, Jacob Vargas, Danso Gordon, Lane Styles, Darren Felbel, Darcy Fehr, Ali Tataryn, Mike Mohrhardt, Nancy Sorel, Cruise Brown
Trailer

(Ne)uveriteľný príbeh malého chlapca Coltona Burpa, ktorý pri pobyte v nemocnici zažije blízkosť smrti a na malú chvíľu sa dostane do neba. Colton rozpráva všetko do detailov z jeho magickej cesty do neba s úprimnosťou vlastnou deťom a hovorí o veciach dávno pred svojím narodením, ktoré logicky nemôže vedieť. Coltonovi rodičia považujú synove slová spočiatku za výmysel, no postupne sa ich viera v Boha zmení na presvedčenie, že kráľovstvo nebeské naozaj existuje. Dojímavý film je nakrútený podľa románu, ktorý sa dostal na čelo rebríčku bestsellerov New York Times.

Medzi náhrobnými kameňmi (A Walk Among The Tombstones) - slovenská premiéra 30.10.2014

Réžia: Scott Frank
Hrajú: Liam Neeson, Dan Stevens, Adam David Thompson, David Harbour, Laura Birn, Hans Marrero, Luciano Acuna Jr., Patrick McDade, Maurice Compte, Kim Rosen, Eric Nelsen, Jon Goracy, Razane Jammal, Stephanie Andujar, Al Nazemian
Trailer

Matt Scudder  je bývalý newyorský policajt a vyliečený alkoholik, ktorý pracuje ako súkromný detektív bez licencie. Pracuje pre tých, ktorí z akýchkoľvek dôvodov nemôžu ísť za mužmi zákona. Jeden z takýchto je i drogový dealer Kenny, ktorý si detektíva najme, aby našiel tých, ktorí mu uniesli a brutálne zavraždili ženu. Scudder začne postupne odkrývať stopy vedúce k únoscom a zisťuje, že tento zvrátený zločin nie je ojedinelý a určite ani posledný, ktorý v uliciach New Yorku spáchali. Sérioví vrahovia sa chystajú opäť zaútočiť a pre Scuddera, stojaceho mimo zákon sa tak rozohráva neľútostný boj s časom.

Filmové novinky na október 2014

Mapy ku hviezdam (Maps to the Stars) - slovenská premiéra 30.10.2014 (Be2Can)

Réžia: David Cronenberg
Hrajú: Julianne Moore, Robert Pattinson, John Cusack, Mia Wasikowska, Sarah Gadon, Carrie Fisher, Olivia Williams, Emilia McCarthy, Niamh Wilson, Amanda Brugel, Evan Bird, Jayne Heitmeyer, Clara Pasieka, Kiara Glasco, Jennifer Gibson
Trailer

Dr. Stanford Weiss a jeho manželka Christina sú typickí predstavitelia hollywoodskej rodinnej dynastie. Ale určite nie sú typickou rodinou. On je psychoterapeutom, ktorý sa stará o hollywoodske hviezdy a zároveň autorom úspešných motivačných kníh, ktoré majú ich čitateľom zaistiť dokonalejší a šťastnejší život. Christina sa snaží rozvíjať hereckú kariéru ich trinásť ročného syna Benjiho, ktorý je detskou hviezdičkou a od svojich deviatich rokov bol na protidrogovej odvykacej kúre. Zatiaľ čo ich dcéra Agatha bola pre zmenu prepustená z liečebne, kde sa liečila z pyromanie a vracia sa späť do rodiny. Agatha sa po návrate stane osobnou asistentkou jednej otcovej hviezdnej klientky, starnúcej herečky Havany Segrand. Tá sa neustále vyrovnáva so slávou svojej mŕtvej matky. Aj preto sa zo všetkých síl snaží natočiť remake filmu zo 60. rokov, ktorý jej matku preslávil. A aby toho na ňu nebolo málo musí čeliť nočným návštevám matkinho prízraku. Jediným kto vidí životy hollywoodskych hviezd a hviezdičiek s nadhľadom je šofér limuzíny Jerome. Ale aj on túži po filmovej sláve. Film Mapky ku hviezdam ponúka príbeh o temnej stránke ambicióznosti, slávy a závislosti spoločnosti od hollywoodskeho lesku a celebrít. Herečka Julianne Moore získala za svoj výkon vo filme na tohtoročnom filmovom festivale v Cannes cenu pre najlepšiu herečku. Film sa premieta v rámci projektu Be2Can (filmovej distribučnej spoločnosti Film Europe), ktorý ponúka filmy oceňované na medzinárodných filmových festivaloch Berlinale, Cannes a Benátky.

Je vysoký muž šťastný? (Is The Man Who is Tall Happy?) - slovenská premiéra 30.10.2014

Réžia: Michel Gondry
Hrajú: Michel Gondry, Noam Chomsky
Trailer

Gondryho animovaný dialóg s lingvistom a politickým aktivistom obsahuje množstvo názorov a postrehov, ktoré striedajú spomienky na život. Vážnu tému vyvažujú rozličné otázky, kreslené vysvetlivky či komický francúzsky prízvuk. Vo svojom novom hodinovom animovano-hranom dokumente o lingvistike, spovedá Gondry amerického židovského filozofa Noama Chomskeho. Animácia je kreslená fixkami, a údajne trvala dva roky. Na čiernom podklade sa plynule striedajú technicky jednoduché, ale komplikovane prepracované obrazy, doplnené textom. Gondry nahral celý dokument zámerne v angličtine, a práve jeho (ne)schopnosť vyjadrovať sa v tomto jazyku, tvorí jednu z vtipných zložiek filmu. Živý, chvíľami veľmi spletitý, do značnej miery dojemný a v každom prípade veľmi ľudský dialóg s Noamom Chomskym – s jedným z najoriginálnejších a najvýznamnejších mysliteľov dnešných čias – ale aj s obyčajným mužom, je vyobrazený prostredníctvom prirodzeného prúdu Gondryho kresieb.

Falošní poliši (Let´s be Cops) – slovenská premiéra 30.10.2014

Réžia: Luke Greenfield
Hrajú: Nina Dobrev, Angela Kerecz, Jake Johnson, Damon Wayans Jr. Andy Garcia, Rob Riggle, Natasha Leggero, James D´Arcy

Trailer

Akčná komédia prináša príbeh dvoch kamarátov, Justina a Ryana, ktorí sa rozhodnú vstúpiť do služieb zákona. No vstúpiť, dostanú sa tam nie veľmi legálnym spôsobom a to len vďaka tomu, že sa obliekli do policajných kostýmov a vyrazili na jednu párty.  Takmer okamžite zistili, že im policajné uniformy ponúkajú mnoho zaujímavých možností a výhody. Napríklad trošku pobuzerovať ľudí na ulici, zabaviť mladým joint, dostať zadarmo napiť alebo jednoduchšie zbaliť baby. Z týchto dôvodov si uniformu čoraz väčšmi zamilujú a popri svojom civilnom živote, v ktorom Justin vyvíja novú počítačovú hru a Ryan sa hlavne fláka, sú ochotní v „hre na policajtov“ pokračovať. A čím ďalej, tým sú v nej lepší. Stačí si na eBay kúpiť vyradené policajné auto a pár ďalších vecičiek, ako vysielačky, vďaka ktorým sa dostanú včas k ľuďom, ktorí potrebujú policajnú pomoc. Všetko sa ale zvrtne v momente, keď na scénu prichádza skutočný zločinecký gang a naši „hrdinovia“ sa zamotajú do siete skutočných policajtov, mafiánov a skorumpovaných detektívov.

 

 

 

Zdroj:  MovieMania.sk Foto © Depositphotos

Súvisiace články