16. MFF Bratislava predstavuje svoju bohatú programovú ponuku

29.10.2014|tlačová správa|
16. MFF Bratislava predstavuje svoju bohatú programovú ponuku

16. ročník Medzinárodného filmového festivalu Bratislava prinesie aj tento rok najpozoruhodnejšie snímky aktuálnej filmovej sezóny. Diváci budú môcť vidieť novinky etablovaných tvorcov, laureátov prestížnych filmových ocenení, festivalové hity, ale aj európske objavy či odvážne a inovatívne diela.

Tohtoročný 16. MFF Bratislava premietne vo svojom programe kvalitné, žánrovo a  tematicky rôznorodé filmy.Jadro festivalového programu tvoria tri súťažné sekcie, ktoré sa sústreďujú na objavovanie nových talentov a budúcich hviezd svetového filmu. Súťaže dopĺňajú stabilné programové sekcie - Panoráma, Proti prúdu, Príbehy, Pocta, Focus, Zvláštne uvedenie a Made in Slovakia.

Divácky obľúbenou súčasťou programu je sekcia Panoráma, ktorá predstavuje očakávané novinky etablovaných tvorcov, filmy ocenené na prestížnych festivaloch a festivalové hity. Víťaz tohtoročného Sundance a horúci favorit na Oscara film Whiplash (2014) režiséra Damiena Chazella je drámou o talentovanom bubeníkovi na prestížnej akadémii a jeho učiteľovi, ktorý sa nezastaví pred ničím, aby z mladého hudobníka dostal maximum. Snímka Krížová cesta (Stations of the Cross, 2014)  Dietricha Brüggemanna získala na Berlinale Strieborného medveďa za scenár. Hlavná hrdinka, 14-ročná Maria je vychovávaná v prísne katolíckom duchu. Keď sa spriatelí so spolužiakom, žije v čoraz väčšom strachu, či si svojim správaním nepohnevá Boha.  

V súťažnom programme na Berlinale sa predstavil taktiež film Sudabeh Mortezaiovej Macondo (2014) a v Cannes mal premiéru nový film Michela Hazanaviciusa (The Artist) Pátranie (The Search, 2014). Oba sú príbehmi čečenských detí, jednému sa podarilo dostať sa s matkou do rakúskeho utečeneckého tábora Macondo, druhé rodičov už nemá a snaží sa utiecť z Čečenska do Ingušska.

MFF Bratislava taktiež uvedie jeden z najlepšie hodnotených filmov na tohtoročnom festivale v Benátkach Biele noci poštára Alexeja Trjapicyna (The Postman’s White Nights, 2014) jedného z najznámejších a najrešpektovanejších ruských režisérov Andreja Končalovského. Za portrét ľudí z malej ruskej dediny, ktorých jediný kontakt so svetom je poštár si z Benátok odniesol Strieborného leva za réžiu.

V sekcii Príbehy – filmy životnej sily je tento rok viacero komédií a  filmov od začínajúcich režisérov. Vo výbere sa nachádza jeden z divácky najúspešnejších francúzskych filmov posledného obdobia, víťaz štyroch filmových cien César vrátane Ceny pre najlepší film, Chlapci a Guillaume, k stolu! (Me Myself and Mum, 2013) režiséra Guillauma Gallienna. Ide o adaptáciu jeho javiskovej one-man show o sexuálnych úzkostiach mladého muža trpiaceho pod dominantnou matkou.

S novým filmom prichádza jeden z najvýznamnejších austrálskych režisérov Rolf de Heer. Jeho Charlieho krajina (Charlies‘s Country, 2013)  je príbehom tvrdohlavého domorodca, ktorý má dosť dodržiavania pravidiel a odíde žiť do prírody. Absolútny hit rumunských kín #Selfie(2014) zas sleduje tri dievčatá z Bukurešti, ktoré víkend pred maturitou utečú k moru užiť si posledné dni pred skúškou dospelosti.

Odvážne a progresívne diela majú miesto najmä v sekcii Proti prúdu. Originálna komédia Únos Michela Houellebecqa(Kidnapping of Michel Houellebecq, 2014) sa pohráva s mediálnym obrazom známeho francúzskeho spisovateľa a ponúka vysvetlenie, čo sa asi mohlo stať, keď Michel Houellebecq v roku 2011 záhadne zmizol počas knižného turné. Očakávaný česko-poľsko-slovenský projekt Gottland(2014) ponúka podnetný pohľad na dejiny 20. storočia a moderné české mýty, ktorý na ploche piatich dvadsaťminútových filmových esejí nakrútila pätica generačne spriaznených dokumentaristov z pražskej FAMU, medzi nimi i Slovenka Viera Čákanyová.

Film manželov Wilhelma a  Anky Sasnalovcov Parazit (Parasite, 2013) je zas interpretačne dráždivý: Vetchý muž, mladá žena a novorodenec zdieľajú stiesňujúci životný priestor malého bytu v bezmennom industriálnom meste. Je tým parazitom z názvu filmu mesto, ktoré z muža nenápadne vysalo život? Alebo je ním snáď dieťa, prisaté na matkinom tele?

V sekcii Made in Slovakia chce MFF Bratislava uvádzať novinky, ktoré sú atraktívne pre domáce publikum, a zároveň filmy, ktoré vhodne reprezentujú slovenskú kinematografiu vo vzťahu k zahraničným hosťom festivalu. Sekcia predstaví film vlna vs. breh (wave vs. shore, 2014), režijný debut kameramana Martina Štrbu o generácii fotografov Slovenskej novej vlny, novinku Pavla Barabáša Žiť pre vášeň (Live for Passion, 2014), mimoriadne vizuálne a emocionálne pôsobivý film Zdeňka Jiráského V tichu (2014) a najnovší počin animátoriek z Ové Pictures Nina. Po úspechu minuloročných projekcií študentských filmov nebudú ani v tomto roku chýbať študentské filmy z Vysokej školy múzických umení v Bratislave a Akadémie umení v Banskej Bystrici.

Tradičná sekcia Focus, zameraná na predstavovanie národných kinematografií, bude venovaná Hongkongu. V rámci nej budú uvedené 3 celovečerné a 9 krátkometrážnych filmov, ktorých spoločnou témou je nostalgia za starým Hongkongom, ako miestom stretu čínskej a európskej kultúry. Vo výbere sú snímky rôznych žánrov, od akčných po tanečné a chýbať nebudú ani dva diely televízneho seriálu Vyšetrovatelia ICAC (ICAC Investigators).

Jedným z ťahákov sekcie bude najnovší film Fruita Chana Polnoc druhého dňa (The Midnight After, 2014) reflektujúci práve spoločenské zmeny a zmeny v nálade obyvateľstva, ktorými Hongkong od roku 1997 prechádza. Na rozdiel od jeho starších sociálnych drám, sa Chan tentoraz pohybuje v priestoroch satiry, sci-fi trileru, pokleslej komédie, B-éčkového hororu a romance.

V rámci Zvláštneho uvedenia sa bude premietať mimoriadny dokumentárny debut Gaba Polskeho Červená armáda(Red Army, 2014), ktorý rozpráva príbeh sovietskej „zbornej“ prostredníctvom jej dlhoročného kapitána Vjačeslava Fetisova a jeho spoluhráčov z legendárnej prvej pätorky klubu CSKA Moskva, ktorá sa stala symbolom najväčšej slávy sovietskeho hokeja. Polsky sa však venuje aj odvrátenej strane úspechu – vojenskému režimu, ktorému boli hráči podriadení.Denník New York Times označil jeho režijný debut za jedno z najpríjemnejších prekvapení tohtoročného festivalu v Cannes.

Ocenenie MFF Bratislava za umeleckú výnimočnosť vo svetovej kinematografii si v Bratislave osobne prevezme svetoznámy český maliar a kostýmový výtvarník Theodor Pištěk. Theodor Pištěk pracoval na filmoch ako Marketa Lazarová, Údolí včel, Upír z Feratu, či Amadeus, za ktorý získal aj Oscara. Slávnostné odovzdanie ocenenia sa uskutoční 12. novembra pred projekciou práve tohto filmu režiséra Miloša Formana.

Za dlhoročnú umeleckú tvorbu bude ocenený aj slovenský herec Ivan Palúch, známy z filmov ako Marketa Lazarová, Ucho, Noční jazdci, alebo Nevera po slovensky, ktorý sa stane držiteľom pamätnej dlaždice na Filmovom chodníku slávy pred Mestským divadlom P. O. Hviezdoslava. Do Európskeho povedomia sa dostal aj vďaka filmu Aleksandra Petrovića Čoskoro bude koniec sveta (It Rains in My Village, 1969), ktorý sa bude premietať 13. novembra počas slávnostného večera na MFF Bratislava.

16.ročník MFF Bratislava sa uskutoční od 8. do 14. novembra v piatich mestských kinách - v dvoch sálach Kina Lumière, v Kine Mladosť, v Kine Nostalgia a v kinosále FK 35 mm na FTF VŠMU. Ďalším miestom festivalových premietaní bude aj tento rok Batelier, kde okrem vybraných filmových projekcií bude prebiehať tiež sprievodný program partnerského projektu Danube Art Cargo a Park Inn Danube Hotel, ktorý bude festivalovým zázemím pre Guest Service, Akreditačné stredisko a Press Centrum.

Všetky aktuálne informácie o  programe Medzinárodného filmového festivalu Bratislava nájdete na internetovej stránke www.iffbratislava.sk a na Facebooku.

Zdroj:  tlačová správa Foto © archív

Súvisiace články