Filmové novinky na december 2014

1.12.2014|Ivet Kollárová|
Filmové novinky na december 2014

Ani sme sa nenazdali a už tu máme december. Posledný mesiac v roku 2014. Od pracovného, či predvianočného (ako zvyčajne vianočné reklamy na nás vyskakujú na každom rohu už dobrý týždeň)  zhonu, si mnohí z nás budú chcieť oddýchnuť a nie je nič lepšie, ako nachvíľu zabudnúť na všetky naše starosti a nechať sa vtiahnuť do príbehov postáv a prežívať ich starosti a slasti na filmovom plátne. December bude naozaj magický. Hneď na jeho začiatku si pripomenieme „kultový“ film Blbý a blbší a s dvojicou Harry a Lloyd sa vydáme na neobyčajnú cestu naprieč Amerikou, v novom filme Blbý a blbší sú späť! Magické bude aj hľadanie kúzelného rohu vo fantazijnej rozprávke Magické striebro, s ktorou sa vydám až do Nórska. Určite poteší malých aj veľkých. Decembrový ťahák na nás čaká 11.12., kedy sa na plátna kín vráti tretie pokračovanie trilógie Hobit vo filme Bitka piatich armád. Film si budeme môcť vychutnať aj v 3D formáte. Po rokoch sa opäť vrátime aj do New Yorku a prežijeme Noc v múzeu, aby sme objavili Tajomstvo hrobky. Vianočné kúzlo vyčaruje rozprávka z pera Hansa Christiana Andersena, Snehová kráľovná. Postaráme sa o Medvedíka Paddingtona z Peru a mesiac (a rok) zakončíme veľkofilmom, Exodus: Bohovia a králi.

Tu je prehľad filmových noviniek na december 2014:

Blbý a blbší sú späť (Dumb and Dumber To) - slovenská premiéra 4.12.2014

Réžia: Bobby Farrelly, Peter Farrelly
Hrajú: Jim Carrey, Laurie Holden, Angela Kerecz, Kathleen Turner, Jeff Daniels, Rob Riggle
Trailer

Po 20tich rokoch sa na plátna kín opäť vracia bláznivá dvojica Harry Dunne (Jeff Daniels) a Lloyd Christmas (Jim Carrey) a.k.a Blbý a blbší. V ich životoch sa toho veľa nezmenilo. Samozrejme, okrem ich tuposti. A keď sa Harry dozvie, že má dcéru, neváha ani minútu a beží do ústavu prebrať Lloyda k životu. Ten upadol do stavu letargie potom, ako dostal kopačky od milovanej Mary. Vydajú sa na divokú jazdu krížom-krážom Amerikou v tých najčudesnejších dopravných prostriedkoch a ocitnú sa dokonca na konferencií najväčších vedcov sveta. Asi tušíte, že to nedopadne najlepšie. Bude to bizarné, zábavné, šokujúce... skrátka Blbý a blbší sú späť!

Filmové novinky na december 2014

Leviatan - slovenská premiéra 4.12.2014

Réžia: Andrey Zvyagintsev 
Hrajú: Elena Lyadova, Vladimir Vdovichenkov, Aleksey Serebryakov, Roman Madyanov, Anna Ukolova, Sergey Pokhodaev, Lesya Kudryashova 
Trailer

Kolia žije v malom meste blízko Barentsovho mora na severe Ruska. Hneď vedľa domu, kde žije so svojou mladou ženou Lily a synom z prvého manželstva, má vlastnú autoopravovňu. Avšak starosta blízkeho mesta Vadim Shelevyat ho chce o dom, pozemok i prácu pripraviť. Kolia sa nenechá kúpiť, je neústupčivý a odmieta sa vzdať. Nielen majetku a vlastnej pôdy, ale aj všetkej tej krásy, ktorá ho už od detstva obklopuje. Vadim sa však len tak ľahko nevzdáva. Leviatan sa v Biblii uvádza ako morská príšera, vzbudzujúca strach. V satanizme tento tvor predstavuje tretí zo štyroch prvkov pekla - jednotnosť poriadku a chaosu, hmoty a antihmoty, jin a jang. Thomas Hobbes v knihe Leviathan prirovnáva príšeru k štátnemu usporiadaniu, v ktorom má absolutistická moc zabezpečiť občanom mier a ochranu. Medzinárodne oceňovaný ruský režisér Andrey Zvyagintsev prináša vo svojom filmovom diele inšpirovanom Hobbesovou knihou pôsobivý pohľad na márny boj jednotlivca proti autoritám za svoje práva a vlastníctvo. Realisticky vyrozprávaný príbeh v spojení s majestátnou podmanivou hudbou robí zo snímky Leviatan intenzívny filmový zážitok. Jeho kvalitu ocenila porota na MFF v Cannes, ktorá mu v roku 2014 udelila cenu za Najlepší scenár, ako aj diváci a filmoví kritici na MFF v Karlových Varoch 2014, kde film zaznamenal výnimočné ohlasy. 

Magické striebro - Hľadanie kúzelného rohu (Blåfjell 2 – Jakten på det magiske horn) - slovenská premiéra 4.12.2014

Réžia: Arne Lindtner Næss
Hrajú: Ane Viola Semb, Johan Tinus Lindgren, Toralv Maurstad, Per Christian Ellefsen, Elsa Lystad, Robert Skjærstad, Geir Morstad, Stig Werner Moe, Simon Andersen, Knut Walle
Trailer

Nórsky režisér Arne Lindtner Næss prináša divákom voľné pokračovanie detskej filmovej rozprávky Magic Silver (2009), režírované dvojicou tvorcov Roar Uthaug a Katarina Launing. Tak ako prvá časť, aj Næssova fantazijná snímka má všetky atribúty potrebné na to, aby zaujala veľkých aj malých divákov. Po nekonečne dlhom jesennom spánku sa modrí škriatkovia prebudili do tej najchladnejšej zimy, akú kedy zažili. Malé údolie s gazdovstvom, kde si nažívajú červení škriatkovia, je ohrozené obrovským ľadovcom. Ľudia už údolie opustili a červení škriatkovia budú musieť čoskoro urobiť to isté. Dokáže kráľovná Fjellrose pomôcť Drengovi, kráľovi červených škriatkov? Kráľovná Fjellrose verí dávnej povesti o magickom modrom rohu, ktorý dokáže zmeniť počasie. Pred dávnymi rokmi bol roh ukrytý v útrobách Šedej hory. Keď sa ho kráľovnej podarí nájsť, bude môcť zmeniť počasie a nechať ľadovec roztopiť. Ale modrí škriatkovia nezdieľajú jej odhodlanie a sú proti, pretože jeho posledné použitie spôsobilo katastrofu. Napriek ich varovaniam sa Fjellrose a Dreng vydajú na výpravu za legendárnym rohom. Pôsobivé a výtvarne podmanivé filmové dobrodružstvo bolo na Nórskom medzinárodnom filmovom festivale v Hausgesunde nominované na Najlepší detský film roku 2011. Pred samotným filmom si užijeme ešte jedno premietanie. Špeciálne uvedenie do kín bude mať animovaná snímka Ako vzniká tornádo režisérky Veroniky Kocourkovej. Prostredníctvom príbehu štyroch molekúl vzduchu sa dozvieme, Ako vzniká tornádo. Keď Slnko rozhorúči Zem, začnú sa molekuly zväčšovať, až im je napokon ich dom pritesný. Dúfajú, že vysoko v oblakoch si nájdu priestrannejšie bývanie, no miestne molekuly studeného vzduchu odmietajú nových spolubývajúcich. Film získal na Medzinárodnom festivale animácie Fest Anča 2014 distribučnú cenu spoločnosti Film EuropeAnča D Award.

Veľkolepé múzeum (Das große Museum) - slovenská premiéra 6.12.2014

Réžia: Johannes Holzhausen 
Trailer

Dokumentarista Johannes Holzhausen svojou snímkou Veľkolepé múzeum prináša divákom neobyčajný, vtipný a dômyselný pohľad do zákulisia jednej z najväčších a najdôležitejších svetoznámych kultúrnych inštitúcií. Po dvoch rokoch strávených v útrobách Múzea dejín umenia vo Viedni prináša obraz každodenného života v múzeu a predovšetkým sled mikrodrám jeho pracovníkov – od generálneho riaditeľa cez prepravcov a kultúrnych historikov až po členov upratovacej služby a všetkých, ktorí sa podieľajú na vytváraní ideálneho prostredia pre umenie. Jeden reštaurátor zistí, že Rubensov obraz bol niekoľkokrát premaľovaný, a druhý si pri lepení modelov lodí rád zanadáva. Pracovník z oddelenia hostiteľských služieb si myslí, že jeho tím nie je dostatočne začlenený do života v múzeu, a vedúci úseku kolekcií čoskoro odíde do zaslúženého dôchodku. Historik umenia prežíva vzrušenie a frustráciu z prebiehajúcej aukcie a finančný riaditeľ si myslí, že číslo 3 na propagačných materiáloch pôsobí agresívne. Mozaika drobných príbehov múzejných pracovníkov robí zo snímky viac než len obyčajný portrét verejnej kultúrnej inštitúcie, ktorá sa snaží udržať si integritu balansovaním medzi rozpočtovými problémami a konkurenčným tlakom. Vdychuje život do obrovských miestností múzea a vo filme vytvára atmosféru trpezlivého skúmania a reštaurátorstva nadčasových umeleckých predmetov. Holzhausenova snímka, ktorá získala na MFF Berlín 2014 cenu Caligari Film, sa tak dotýka nielen otázky funkcie umenia v spoločnosti či prezentácie kultúrneho dedičstva v súčasnosti, ale aj tém kultúrnej identity a ľudskej pominuteľnosti.

Hobit: Bitka piatich armád (The Hobbit: The Battle of Five Armies) - slovenská premiéra 11.12.2014

Réžia: Peter Jackson 
Hrajú: Ian McKellen, Martin Freeman, Orlando Bloom, Richard Armitage, Luke Evans, Evangeline Lilly, Benedict Cumberbatch, Cate Blanchett, Hugo Weaving, Lee Pace, Christopher Lee
Trailer

Režisér Peter Jackson prichádza s tretím pokračovaním trilógie adaptujúcej stále populárne veľdielo Hobit od J. R. R. Tolkiena s názvom “Hobit: Bitka piatich armád”. Film prináša epické vyvrcholenie dobrodružstiev Bilba Bublíka, Thorina Dubbina a skupiny trpaslíkov. Hoci sa im podarilo získať ich domovinu ovládanú drakom Smaugom, spoločenstvo jeho prebudením nechtiac rozpútalo vraždiacu silu. Rozzúrený Smaug si svoju zlosť vybíja na nevinných mužoch, ženách a deťoch z Jazerného mesta. Thorin nadovšetko posadnutý znovuzískaným pokladom obetuje priateľstvo a česť, zatiaľ čo Bilbo sa mu zo všetkých síl snaží zdôvodniť, čo ho priviedlo k zúfalému a nebezpečnému rozhodnutiu. Čakajú ich však ešte väčšie nebezpečenstvá. Len čarodejník Gandalf vidí, že veľký protivník Sauron poslal štyri légie Orkovna na tajný útok do Osamelej hory. S neustále sa vyostrujúcimi konfliktami sa rasy trpaslíkov, elfov a ľudí budú musieť rozhodnúť. Buď sa spoja, alebo neprežijú. Bilbo v tomto epickom boji piatich armád bojuje nielen o svoj život a životy jeho priateľov. V hre je aj budúcnosť Stredozeme. Trilógia “Hobit” je príbehom na pokračovanie zasadenom v Stredozemí, 60 rokov pred “Pánom prsteňov,” ktorého tretia a posledná časť, “Návrat kráľa“, vyniesla režisérovi Peterovi Jacksonovi Oscara. Vo filme “Hobit: Bitka piatich armád” opäť uvidíme hviezdne obsadenie, svoje úlohy si zopakujú Ian McKellen, Martin Freeman, Richard Armitage, či Evangeline Lilly, Lee Pace, Luke Evans, Benedict Cumberbatch, Ken Stott, James Nesbitt, CateBlanchett, Ian Holm, Christopher Lee, Hugo Weaving, a Orlando Bloom. Na scenári k filmu okrem iných spolupracoval aj Guillermo del Toro. Film bol nakrúcaný v technológií 3D rýchlosťou 48 obrázkov za sekundu a bude premietaný v HighFrame Rate 3D (HFR 3D) vo vybraných kinách.

Filmové novinky na december 2014

When the Game Stands Tall - slovenská premiéra 11.12.2014

Réžia: Thomas Carter
Hrajú: Alexander Ludwig, Jim Caviezel, Laura Dern, Steffie Grote, Michael Chiklis, Sandra Taylor, Clancy Brown, Matthew Daddario, Gavin Casalegno, Richard Kohnke, J.D. Evermore, Joe Massingill, Teri Wyble, James DuMont, Christopher Berry
Trailer

Príbeh inšpirovaný skutočnou udalosťou. Film rozpráva nezabudnuteľnú cestu legendárneho trénera amerického futbalu Boba Ladouceura, ktorý vytiahol z mizérie tím strednej školy De La Salle High School Spartans. Po sérií 151 výhier v rade prelomil všetky možné rekordy, ktoré existovali v americkom športe.

Noc v múzeu: Tajomstvo hrobky (Night at the Museum: Secret of the Tomb) - slovenská premiéra 18.12.2014

Réžia: Shawn Levy
Hrajú: Rachael Harris, Ben Stiller, Rebel Wilson, Dan Stevens, Robin Williams, Ricky Gervais, Owen Wilson, Skyler Gisondo, Ben Kingsley, Brennan Elliott, Mickey Rooney, Anjali Jay, Patrick Gallagher, Matthew Harrison, James Neate, Alex Cooper, Louriza Tronco
Trailer 

Tretie pokračovanie filmu Noc v múzeu nám prinesie ešte divokejšie dobrodružstvo ako doteraz. Strážnik múzea Larry zoznámi našich obľúbených hrdinov s novými postavami a zároveň sa vydá na dobrodružnú cestu, aby zachránil jedno dôležité kúzlo skôr, ako sa navždy stratí.

Snehová kráľovná (Snow Queen) - slovenská premiéra 18.12.2014

Réžia: Vladlen Barbe, Maksim Sveshnikov 
Hrajú: Anna Shurochkina, Ivan Okhlobystin, Galina Tyunina, Dmitriy Nagiev 
Trailer

Animovaný príbeh nakrútený na motívy svetoznámej rozprávky z pera Hansa Christiana Andersena. Snehová kráľovná uvalí na krajinu kliatbu a všade zavládne nekonečná zima. Neutíchajúci polárny vietor ochladí ľudské srdcia a vytratí sa z nich všetka radosť. Dievčatko Gerda, spolu s fretkou Lutou a škriatkom Ormom sa vydajú na dlhú cestu do paláca Snehovej kráľovnej, aby zachránili jej bračeka Kaya a navždy vyslobodili krajinu spod večného snehu a mrazu.

Medvedík Paddington (Paddington) - slovenská premiéra 25.12.2014

Réžia: Paul King 
Hrajú: Hugh Bonneville, Sally Hawkins, Julie Walters, Jim Broadbent, Madeleine Harris, Samuel Joslin, Tim Downie, Nicole Kidman, Colin Firth, George Newton, Barrie Martin, Faith Elizabeth, Vic Waghorn, Matthew David McCarthy, Stuart Matthews
Trailer

Neobyčajne pôvabné a vtipné rozprávanie o medvedíkovi – sirote z najtemnejšieho Peru, ktorý príde vlakom na stanicu Paddington v Londýne, kde sa ho ujme manželský pár. Kde sa medvedík objaví, tam sa začnú diať neuveriteľné veci. Hraný film kombinovaný s počítačovou animáciou je inšpirovaný známou knižnou sériou od Michaela Bonda, ktorá bola po prvýkrát vydaná v roku 1958. Mladý medvedík z Peru obdivuje všetko britské a jedného dňa sa rozhodne cestovať do Londýna, aby tu našiel svoj domov. Stratený a sám na Paddingtonskej stanici si začne uvedomovať, že život v meste nie je presne to, čo si predstavoval – až pokým nestretne milú rodinku Brownových, ktorá si prečíta jeho visačku na krku s nápisom: „Prosím, postarajte sa o tohto medvedíka. Ďakujeme“, a dočasne mu poskytne domov.

Exodus: Bohovia a králi (Exodus) - slovenská premiéra 25.12.2014

Réžia: Ridley Scott 
Hrajú: Aaron Paul, Christian Bale, Joel Edgerton, Sigourney Weaver, Indira Varma, Ben Kingsley, John Turturro, María Valverde, Emun Elliott, Ben Mendelsohn, Golshifteh Farahani, Adrian Palmer, Ghassan Massoud, Hiam Abbass, Kevork Malikyan
Trailer

Uznávaný režisér Ridley Scott prichádza s historickým epickým dobrodružstvom. Prináša príbeh jedného človeka, ktorý našiel odvahu postaviť sa mocnému impériu. Scott využíva najmodernejšie vizuálne efekty a do biblického príbehu vzdorovitého vodcu Mojžiša vnáša nový život. Mojžiš sa postaví na odpor egyptskému faraónovi Ramzesovi, 600 000 otrokov presvedčí, aby pred útrapami a smrteľnými epidémiami utiekli z Egypta a vydali sa na monumentálnu cestu do zasľúbenej zeme.

Filmové novinky na december 2014

Hodinový manžel - slovenská premiéra 25.12.2014

Réžia: Tomáš Svoboda
Hrajú: Bolek Polívka, Jitka Čvančarová, David Novotný, Zuzana Norisová, Lenka Vlasáková, Simona Babčáková, Eva Holubová, Lenka Zahradnická, David Matásek, Andrej Hryc, Vasil Fridrich, Nina Divísková, Lukáš Latinák, Jiří Havel
Trailer

Filmový debut divadelného režiséra a scenáristu Tomáša Svododu rozpráva príbeh štyroch priateľov, vášnivých hráčov vodného póla, ktorí spoločne prevádzkujú bazén. Ten im jedného dňa ako nevyhovujúci vypustí hygiena a štvorica sa razom ocitá doslova na dne. Jeden z nich dokonca na dne bazénu začne aj bývať, keď sa poháda s manželkou a urazený odíde z domu. Z nedostatku príležitostí začnú podnikať ako „hodinoví manželia“ a zakrátko si nájdu klientelu medzi miestnymi dámami. Každý z nich má svoju pravidelnú zákazníčku, ale tie majú okrem opráv aj veľmi špecifické priania a potreby. To sa však pomaly prestáva páčiť partnerkám a manželkám našich hrdinov. Takto rozohraný príbeh neskôr graduje nečakanou cestou do Tatier, kde sa všetko poriadne zamotá, aby nakoniec všetko dobre skončilo, aj keď s mnohými prekvapeniami.

Zdroj:  MovieMania.sk Foto © Depositphotos

Súvisiace články