Divoké historky

21.2.2015|Renáta Mišovičová|
Divoké historky

Čierno-humorne o vyrovnávaní sa so životnými sklamaniami, starými i čerstvými krivdami a strate kontroly na juhoamerický spôsob.

Lietadlo, v ktorom všetci cestujúci nečakane zistia, že majú čosi spoločné. Čašníčka, nútená obsluhovať muža zodpovedného za rodinnú tragédiu. Otec, snažiaci sa zachrániť svojho syna nie celkom etickým spôsobom. Dvaja šoféri áut v súboji s vlastným egom. Inžinier rebelujúci voči mestskej inštitúcii. Nevesta, vyrovnávajúca sa so zlyhaním svojho manžela. Spájajúcim prvkom všetkých hrdinov filmu scenáristu a režiséra Damiána Szifróna je životná frustrácia a vyrovnávajú sa s ňou veru svojsky...Názov diela by nemohol byť údernejší.

Argentínsky finalista v súboji o amerického Oscara v cudzojazyčnej kategórii prináša do našich kín vítaný závan viac než čerstvého vetra. Szifrón zvolil pre svoj film formu šiestich minipríbehov, ktoré okrem základnej témy nič nespája. To je zároveň asi jediný nedostatok, ktorý sa dá filmu vytknúť – rozdrobuje to celkový účinok. Príbehy majú rôznu dĺžku a dynamiku, a väčšina z nich nie je adresovaná slabším či citlivejším povahám, keďže im dominuje predovšetkým násilie a čierny humor.

Recenzia filmu Divoké historky

Kvalitou vynikajú predovšetkým dva – prológ Pasternak je bezprecedentne najlepším a najpodmanivejším filmovým úvodom, aký sa dá na plátnach kín za posledné obdobie vidieť. V príbehoch Potkany, Cesta do peklaBombička Szifrón demonštruje svoju dokonalú schopnosť diváka zabávať a desiť zároveň. Epizóda Účet ako jediná nezapadá svojím ladením medzi ostatné – jej obsah je priveľmi mrazivý a tých nemnoho humorných prvkov, ktoré obsahuje, ocenia zväčša len najväčší cynici. No a na záver prichádza skutočná lahôdka, keď je v geniálne režijne i herecky zvládnutom príbehu Až kým nás smrť nerozdelí novomanželka znenazdajky nútená čeliť čerstvo objavenej nevere svojho muža. Komicko-dramatický výkon herečky Ericy Rivas dominuje tomu, čo sa dá už dnes nazvať jednou z najlepších svadieb filmovej histórie, a ktorá celý film zakončuje naozaj veľkolepým spôsobom.

Recenzia filmu Divoké historky

Aj keď v Szifrónovom diele badať vplyvy Almodóvara (ktorý film spoluprodukoval), Tarantina i Kusturicu, podarilo sa mu namiešať svojský cocktail. Expresívne vizuály, výrazní (a pre nášho diváka osviežujúco neopozeraní) herci, energická hudba, zväčša dobre odhadnuté filmové tempo, a dokonca i náležito upravené titulky – to všetko prispieva k originálnemu a dynamickému filmovému zážitku, akých je v súčasnosti v našich kinách poriedko.

 

VERDIKT MOVIE MANIA:
Zdroj:  MovieMania.sk Foto © ASFK

Odporúčané články

Som legenda (I am Legend)

Som legenda (I am Legend)

Predstavte si, že na celom svete zúri vírus a vy ste imúnny. Beháte si po Manhattane ako na nejakej lúčke a okolo vás sa mení celá...
Highlighty z Comic-Con 2017

Highlighty z Comic-Con 2017

Jedna z najdôležitejších udalostí modernej pop kultúry, ktorá spája svet fantázie, science fiction a záhad so svetom filmu,...