Patrick Swayze nesmrteľný učiteľ tanca

19.4.2015|-jr-|
Patrick Swayze nesmrteľný učiteľ tanca

Svetoznámy americký herec Patrick Swayze zomrel takmer pred šiestimi rokmi. Zažiaril ako Johnny Castle v nezabudnuteľnom filme Hriešny tanec či v romantickej dráme Duch. Pôvodne chcel život zasvätiť výlučne tancu."Tanec mi dáva pocit sily. Zmenil moje sebavedomie natoľko, že som sa naučil poznať seba samého", vyjadril sa herec, ktorý navždy zostane nesmrteľným filmovým romantikom.

Narodil sa ako Patrick Wayne Swayze 18. augusta 1952 v Houstone, v americkom štáte Texas. Matka Patsy Swayzeová bola známa profesionálna tanečnica, choreografka a učiteľka tanca. Svojho syna viedla k tanečnému umeniu odmalička. Na základnej škole sa Patrick Swayze zamiloval do baletu, počas stredoškolských štúdií bol aktívnym atlétom. V zdokonaľovaní tanečného umenia pokračoval na prestížnych baletných školách v New Yorku.Jeho profesionálnu tanečnú kariéru zahájilo zájazdové divadlo so show Disney on Parade na ľade. Po návrate z turné však Swayze začal pociťovať bolesti kolena, musel podstúpiť operáciu a prekonať následnú infekciu. Z dôvodu pretrvávajúcich zdravotných ťažkostí sa rozhodol zamerať na herectvo. Debutoval na broadwayských javiskách, kde sa predstavil napríklad vo West Side Story či v titulnej úlohe Dannyho Zuka v legendárnom muzikáli Pomáda (1978). Divadlo sa pre talentovaného tanečníka stalo odrazovým mostíkom k ceste na televízne obrazovky a filmové plátna. V historickom televíznom seriáli Sever proti Juhu (North and South, 1985) stvárnil džentlmena a dôstojníka armády Konfederácie a objavil sa tiež v populárnom seriáli M.A.S.H. (1972).

Prvým filmom Patricka Swayzeho bola komédia Skatetown, U.S.A. (1979), následne si zahral v snímke slávneho režiséra Francisa Forda Coppolu Outsideri (The Outsiders, 1983). Jeho životnou filmovou úlohou sa stala postava učiteľa tanca Johnnyho Castlea v nesmrteľnom romantickom filme Hriešny tanec (Dirty Dancing, 1987).Nízkorozpočtový film zaznamenal nečakaný úspech, stal sa prvou snímkou, ktorá predala viac ako milión kópií videokaziet. Swayze si za výkon vyslúžil svoju prvú nomináciu na Zlatý glóbus. Okrem toho pre soundtrack naspieval skladbu She's Like the Wind.Zaujímavé je, že Patrick bol v skutočnosti lepším tanečníkom ako jeho postava Johny, čo ho mierne frustrovalo. Napriek tomu sa do jeho zvodných pohybov a šarmu zamilovali tisícky žien z celého sveta.Filmové ponuky sa začali hrnúť a honoráre stúpať. Ďalším nezabudnuteľným filmom amerického herca bola snímka Duch (Ghost, 1990). Po boku Demi Moorovej a Whoopi Goldbergovej stvárnil mladého bankového úradníka Sama, ktorého život sa skončí násilnou smrťou. Sam však svoju priateľku sprevádza životom naďalej ako duch. Snímka zarobila vyše 200 miliónov dolárov a Patrick Swayze bol opäť nominovaný na Zlatý glóbus. O rok neskôr si zahral po boku Keanu Reevesa v oceňovanom filme Bod zlomu (Point Break, 1991).

Úlohy mužných hrdinov spravili z herca obdivovaný idol, v roku 1991 zdobil obálku časopisu People  ako "najsexy muž sveta". Na ocenenia však šťastie nemal a svoje sklamanie riešil alkoholom - podobne ako mnoho iných celebrít, ktorej podľahol po tom, ako jeho otec v roku 1982 zomrel na infarkt. V tomto období začal študovať rôzne náboženstvá, skúmal scientológiu, budhizmus či rôzne meditácie. Alkoholu sa Swayze zbavil až v roku 1994, no nemotivovala ho k tomu žiadna pozitívna skúsenosť. Jeho sestra Vicky totiž zdrogovaná spáchala samovraždu a on pochopil, že sa musí spamätať a ísť ďalej.

Patrick Swayze vo filme Univerzálna upratovačka

K jeho dramaticky náročnejším rolám patrila postava amerického lekára Maxa Lowea hľadajúceho stratenú rovnováhu a zmysel života v psychologickom filme Mesto radosti (City of Joy, 1992). V roku 1995 ho po tretí raz nominovali na Zlatý glóbus za herecký výkon v snímke Traja muži v negližé (To Wong Foo, Thanks for Everything! Julie Newmar, 1995). V roku 1996 pri nakrúcaní filmu Listy od vraha (Letters from a Killer, 1998) spadol z koňa a vážne si zranil obe nohy a ramená. Drámu nakoniec televízna stanica odvysielala až v roku 1998. Liečba na čas utlmila jeho kariéru. Ťažko si hľadal prácu, až napokon dostal rolu v snímke Lulu sa vracia (Forewer Lulu, 2000), kde si zahral po boku Melanie Griffithovej. Tá však kritikov veľmi neočarila. Svoj talent predviedol tiež v komédii Prebudenie v Rene (Waking Up in Reno, 2002), v kriminálnej dráme Prekliata noc (11:14, 2003) alebo v romantickej dráme Posledný tanec (One Last Dance, 2003). Prijal minirolu učiteľa tanca vo filme Hriešny tanec 2 (Dirty Dancing: Havana Night, 2004). Jeho poslednou úlohou bola postava agenta FBI v televíznom seriáli Šelma (The Beast, 2009).

Obľúbený herec bol od roku 1975 až do svojej smrti ženatý s dlhoročnou láskou, tanečnicou Lisou Niemiovou. Dvojica sa spoznala ešte na strednej škole, keď bola Lisa žiačkou Swayzeho matky. Manželia však nikdy nemali deti.V januári 2008 mu diagnostikovali rakovinu pankreasu. Svoj dlhý boj so zákernou chorobou prehral 14. septembra 2009. Zomrel vo veku 57 rokov v americkom Los Angeles.Fanúšikovia však na šarmantného filmového hrdinu a skvelého tanečníka určite nezabudnú.Miestom posledného odpočinku Patricka Swayzeho sa stala jeho najobľúbenejšia lokalita - ranč v Novom Mexiku, na ktorom sa snažil tráviť spolu so svojou manželkou, čo najviac voľného času. Podľa webu RadarOnline toto miesto miloval a navštevoval ho vždy, keď mohol. O tom, ako bol na neho naviazaný, hovorí aj názov, ktorý mu sám vymyslel. Patrick ho pomenoval Rancho de Dias Alegres (Ranč šťastných dní). Swayze miloval tamojšie hory a kaňony a viedol tam pravý život kovboja. Často svojim kamarátom vravel, že ranč je jeho najobľúbenejšie miesto na svete. Obľúbil si ho aj zo vzduchu, nezriedka sa tam prepravoval sám na svojom lietadle. Jeho popol na ranč roztrúsila manželka Lisa spolu s priateľmi. A nezabudnite! Bejby nebude sedieť v kúte!

Ďalšia filmografia Patricka Swayzeho:

Sedem neohrozených (Uncommon Valor, 1983), Zostať živý (Staying Alive, 1983), Grandview U.S.A. (1984), Červená smršť (Red Dawn, 1984), Youngblood (1986), Oceľový meč (Steel Dawn, 1987), Hriešny Tiger (Tiger Warsaw, 1988), Najbližšie príbuzenstvo (Next of Kin, 1989), Hrozba smrti (Road House, 1989), Hráč (The Player, 1992), Otec vagabund (Father Hood, 1993), Tri želania (Three Wishes, 1995), Machri: neuveriteľné dobrodružstvo (Tall Tale, 1995), Čierny pes (Black Dog, 1998), Zelený drak (Green Dragoon, 2001), Donnie Darko (2001), Abby Singer 2007 (2003), Poklad kráľa Šalamúna (TV, King Solomon´s Mines, 2004), Legenda o Jurajovi a drakovi (George and the Dragon, 2004), Univarzálna upratovačka (Keeping Mum, 2005), Ikona: Brána smrti (TV, Icon, 2005), Miliónové Vianoce (Christmas in Wonderland, 2007), Nespravodlivo odsúdený (Jump!, 2008), Powder Blue (2009).

Zdroj:  MovieMania.sk Foto © SPI International / Dreamstime.com

Súvisiace články