Tribeca Film Festival 2015 - najzaujímavejšie filmy festivalu

20.4.2015|Ivet Kollárová|
Tribeca Film Festival 2015 - najzaujímavejšie filmy festivalu

Už pár dní v New Yorku prebieha Tribeca Film Festival. Pomerne mladý festival, vznikol v roku 2011 po útoku na Svetové obchodné centrum (WTC), aby pomohol oživiť ekonomiku a pozdvihol kultúrne dedičstvo dolného Manhattanu, sa orientuje prevažne na nezávislé snímky. Dáva priestor novým, talentovaným tvorcom, ktorí majú možnosť prezentovať svoju prácu filmovým kritikom, uznávaným tvorcom, ktorí predsedajú porotám v rámci súťažných sekcií, a v neposlednom rade divákom hladným po filmovom umení. Festival založili Robert De NiroJane RosenthalCraig Hatkoff.

Otváracím filmom festivalu sa stala dokumentárna snímka Live From New York!, ktorá odhaľuje pozadie obľúbenej sketch show v Amerike, Saturday Night Live, ktorá oslavuje 40. rokov vysielania. Pravidelne každú sobotu SNL rozosmievalo (a stále rozosmieva) milióny ľudí svojimi živými sketchmi, či paródiami na aktuálne dianie vo svete (či už z politiky, kultúry, športu, showbizu,..). Obľúbenými sketchmi sa stali parodovanie známych osobností, prerábky reklám, či vznik „originál“ SNL seriálov a postáv. Snáď najväčšiu popularitu zaznamenal sketch s názvom „Weekend Update“, ktorý ponúkal týždenný prehľad správ zo sveta, samozrejme s úpravou tímu SNL. Saturday Night Live je domovom viacerých hercov/komikov. Začínali tu napríklad Chevy Chase, Dan Aykroyd, John Belushi, Jane Curtin, Mike MyersWill FerrellTina FeyAmy Poehler, Seth Meyers, Tracy Morgan, Jimmy Fallon, Kristen WiigJason SudeikisWill Forte, Bill Hader, a mnoho iných.

Festival v priebehu 11 dní ponúkne cez 100 filmov z 31 krajín, a očakáva sa 64 svetových premiér. Svoje debutujúce snímky predstaví až 40 režisérov. Zo všetkých prezentovaných hraných filmov je až 30 od režisérok, čo je najviac v doterajšej histórií festivalu. Deväť z týchto režisérok (vrátane dvoch scenáristiek) má šancu získať cenu Nora Ephron Award, ktorá vyznamenáva ženy vo filme s rovnakým duchom a víziou, akú mala táto legendárna filmová tvorkyňa. Filmy pre tohtoročný festival sa vyberali spomedzi 6 223 prihlásených projektov. Tribeca Film Festival trvá od 15.-26. apríla v New Yorku.

Festivalové sekcie sú rozdelené na súťažné: súťaž hraných filmov (World Narrative Feature Competition), dokumentárnych (World Documentary Competition) a krátkych filmov; a nesúťažné sekcie: Spotlight, Viewpoints, Midnight, či Special Screenings. My sa pozrieme na najočakávanejšie a najzaujímavejšie filmy, ktoré festival, v rámci súťažných aj nesúťažných sekcii, ponúkne.

©Magnus Jønck

Súťažná sekcia hraných filmov ponúkne: dánsku snímku Bridgend režiséra Jeppeho Rønda. Dráma zo severu sa zameriava na otca a dcéru, Saru, ktorí sa presťahovali do mestečka, ktoré je nemilo preslávené častými samovraždami teenagerov. Napriek tomu, že sa Sara zamiluje do milého Jamieho, upadne do depresie, ktorá ohrozuje väčšinu mladej populácie mestečka. Nikto sa nemôže cítiť v bezpečí. Film je natočený podľa skutočných udalostí, ktoré sa odohrali v mestečku v oblasti welšského Bridgendu, kde od roku 2007 zaznamenali najmenej 79 samovrážd. Vo filme si zahrali Hannah Murray, či Josh O´Connor. Film je režisérovým debutom.

©William Gray

O cenu pre najlepšieho herca sa uchádza aj Richard Gere v snímke Franny režiséra Andrewa Renziho. Gere stvárňuje bohatého excentrika, ktorý sa po smrti jeho kamaráta votrie do života kamarátovej mladej dcéry a jej manžela. Filmový debut režiséra a scenáristu Andrewa Renziho ponúka citovú drámu, ktorá zobrazuje minulosť a bolestné spomienky, ako aj výsledok rozhodovania pri výbere rodiny a priateľov. Okrem Richarda Gera sa vo filme objavia Dakota Fanning a Theo James.

Režisér Reed Morano vo svojom novom filme Meadowland ponúka štúdiu vzťahu, ktorý prechádza ťažkým obdobím. Po zmiznutí syna sa vzťah medzi Sarah a Philom ocitá na hraničnom bode. So vzniknutou situáciou sa snažia bojovať ako pár, no každý z nich hľadá aj svoju vlastnú cestu, ako sa so situáciou vyrovnať a udržať ako tak fungujúci vzťah. V emočne nabitom filme si zahrali Olivia WildeLuke WilsonKevin CorriganJohn Leguizamo, Elisabeth MossGiovanni RibisiJuno Temple a Merritt Wever.

©The Fyzz Faciliti Film One Limited 2014

V súťaži sa objaví aj film zo severného Írska The Survivalist režiséra Stephena Fingletona. V tejto organickej post-apokaliptickej dráme dostáva prežitie úplne nový význam. Najmä vtedy, keď jediným zdrojom potravy je jeho vlastnoručné vypestovanie. Muž, ktorý prežil sa ocitá v ohrození, keď sa v jeho chatrči objavia dve hladné ženy, ktoré navyše odmietajú odísť. A v post-apokaliptickom svete každý hladný krk znamená limity, čo a koľko sa môže na farme vypestovať a výrazne sa znižujú ďalšie šance na prežitie.

Island posiela do boja o cenu film Virgin Mountain od režiséra Dagura Káriho. Fúsi je 43-ročný muž, ktorý stále žije so svojou matkou. Je hanblivý, tak trochu zvláštny, bez väčších sociálnych väzieb a je panic. To sa ale môže zmeniť, keď ho jeho rodina pošle na kurz tanca, kde spozná rovnako nevinnú, no nespútanú Sjöfn.

©James Franco

Nesúťažná sekcia Spotlight ponúkne napríklad aj film režiséra Tima Blaka Nelsona, Anesthesia. Snímka zobrazuje dej udalostí, ktoré viedli k brutálnemu útoku na profesora Columbiiskej univerzity. Vyšetruje nepredvídateľné a ťažko odhaliteľné sily, ktoré zviedli dokopy skupinu, navonok cudzích ľudí. Vo filme si zahrali Sam WaterstonKristen StewartGlenn Close a Cory Stoll.

©Stefan Duscio

Film Backtrack režiséra a scenáristu Michaela Petroni nás zavedie do problémového sveta psychoterapeuta Petera Bowersa, ktorý trpí nočnými morami a záhadnými víziami. Keď odhalí desivé tajomstvo, ktoré zdieľajú všetci jeho pacienti, vydá sa na cestu späť do svojho malého rodného mestečka, odkiaľ pred rokmi odišiel. Tam ho nečaká nič dobré, musí čeliť svojim démonom, a aby pochopil všetky súvislosti, musí vyriešiť 20. rokov trvajúcu záhadu. V tomto napínavom thrilleri si hlavnú úlohu psychoterapeuta zahral Adrien Brody.

Svoju severoamerickú premiéru bude mať aj film The Cut režiséra Fatiha Akina. Dobová snímka zachytáva muža, ktorý prežil arménsku genocídu v roku 1915 a jeho životnú púť osmanskou ríšou. Vyhnaný zo svojho domova v Mardine, sa Nazareth pretĺka životom ako otrok, keď však zistí, že by jeho dcéry mohli byť nažive, pozbiera zvyšky poslednej sily a vydáva sa do Ameriky, aby ich našiel. V hlavnej úlohe Tahar Rahim.

©Thomas Concordia

Svetovú premiéru si v New Yorku odbije aj film, produkovaný Martinom Scorsesem, gangsterská dráma The Wannabe režiséra Nicka Sandowa. V hlavných úlohách uvidíme Vincenta Piazza, ktorý skúsenosti nabral najmä v seriáli Boardwalk Empire, a držiteľku Oscara za výkon vo filme ChlapčenstvoPatriciu Arquette. Thomas a Rose, beznádejne zamilovaná a trošku naivná dvojica sa snaží zapadnúť medzi svojich susedov, ktorí nezaprú mafiánsku krv. Na pozadí procesu s Johnom Gottim v roku 1992, sa Thomas a Rose chystajú zapísať do análov susedstva.

Poctu klasickej talianskej literatúre vzdávajú bratia Paolo a Vittorio Tavianiovci svojím originálnym spracovaním diela Dekameron od Giovanni Boccaccia, s názvom Wondrous Boccaccio. Tavianiovci zachovali pôvodnú štruktúru príbehu, desať mladých ľudí, sedem žien a traja muži ujdú, pred šíriacim sa morom v talianskom meste Florencia na vidiek. Tam si dni krátia rozprávaním rôznych príbehov o láske, osude a znovuobjavení.

Sekcia Viewpoints ponúkne nemenej zaujímavé snímky, jednou z nich je aj Applesauce režiséra Onura Tukela. Sám režisér si zahral hlavnú úlohu manžela, ktorý vo svojej rozhlasovej talkshow úplnou náhodou prezradí svoj najhorší čin, ktorý kedy urobil. Hoci sa tento jeho preklep nedostal do éteru, spustil vlnu komických, neriadených udalostí, ktoré vtiahnu jeho ženu a ďalší pár do neľahkých situácií akými sú nevera, priznania, či dokonca amputované časti tela.

Režisér Andrew Jenks predstaví svoju dokumentárnu snímku dream/killer. Na jeseň v roku 2005 dvadsaťročnému Ryanovi Fergusonovi vymerali trest odňatia slobody na 40. rokov za vraždu, ktorú nespáchal. Jeho otec Bill sa odvtedy, po dobu desiatich rokov snaží dokázať jeho nevinu. Film obsahuje zábery z archívu rodiny Fergusonovcov. Film zobrazuje dopady zlého súdneho rozhodnutia na členov rodiny a samotného Ryana.

©Dan Chen

Režisérka Melanie Shaw vo svetovej premiére predstaví svoj nový film, Shut Up and Drive. Trochu labilná Jane sa zosype po správe, že sa jej priateľ Austin musí, kvôli hereckej úlohe presťahovať z Los Angeles do New Orleans. Na pohode jej nepridá ani Austinova dávna kamarátka z detstva Laura, ktorá sa náhle objaví v L.A. Neschopné spolu vychádzať bez Austina, sa dámy rozhodnú vydať sa na spoločnú cestu do New Orleans, v priebehu ktorej sa medzi nimi vytvorí nečakané priateľstvo.

Režisérsky debut si v New Yorku odbije Christopher Modoono so svojou snímkou Tenured. Ľahká komédia sa zameriava na ľahkomyseľného a mierne drzého učiteľa základnej školy, Ethana Collinsa. Keď ho jeho žena opustí, jeho život sa od základov zmení. Ocitá sa medzi predčasne vyspelými žiakmi piatej triedy s dávno vyhasnutou spisovateľskou túžbou. Pri snahe zachrániť manželstvo, využíva všetky možnosti, jednou z posledných je aj školská hra, ktorú napísal. A možností ako to všetko dopadne sú len dve, buď to bude jeho najväčší úspech v živote, alebo jeho najnevydarenejší pokus o nevšedné rande.

©Bildrechte: ZDF/UFA Fiction

Režisér Burhan Qurbani predstaví svoj nový film, Wir Sind Jung. Wir Sind Stark (We Are Jung. We Are Strong). Film zachytáva skupinku rozčarovaných teenagerov, ktorí blúdia mestom len pár hodín pred vypuknutím nepokojov, spojených s prílevom imigrantov do krajiny, v nemeckom meste Rostock v auguste roku 1992. Hroziaci incident sledujem z pohľadu troch rôznych ľudí: vietnamského pracovníka z fabriky, miestneho politiky a politikovho teenagerského syna Stefana.

©Charles Miller

Krátky pohľad na súťažnú sekciu dokumentárnych filmov:  12 snímok sa uchádza o ceny za najlepší dokumentárny film, najlepšieho režiséra a najlepší strih. Každá so snímok predstavuje to najlepšie z najlepšieho, zobrazujú neobyčajné príbehy obyčajných ľudí, či ponúkajú originálny pohľad na dianie vo svete. O cenu sa uchádza aj dokument Alberta Mayslesa, In Transit o najrušnejšej železničnej dráhe v USA, ktorá vedie z Chicaga do Seattlu. V dokumente Very Semi-Serious sa stretávame s Bobom Mankoffom, umeleckým editorom časopisu New Yorker a jeho prácou. Dvojica tvorcov Ricki Stern a Annie Sundberg natočili silný dokument In My Father´s House o komplikovanom vzťahu medzi rapperom Rhymefestom a jeho otcom. Dokument Autism In Love zobrazuje hľadanie lásky ľuďmi trpiacim autizmom a dokument The Birth of Saké poodhalí výrobu tradičného japonského nápoja a rodinu, ktorá ho vyrába už cez 100 rokov.

Zdroj:  tribecafilm.com Foto © 2015 Tribeca Film Festival/Image.net

Súvisiace články