Dnes sa začína Minifestival európskeho filmu 7x7

6.5.2015|Ivet Kollárová|
Dnes sa začína Minifestival európskeho filmu 7x7

V kine Mladosť dnes začína 9. ročník originálneho projektu, Minifestival európskeho filmu 7x7, ktorý divákom predstaví sedem pozoruhodných európskych snímok. Festival, ktorý sa uskutoční v siedmych slovenských mestách potrvá v Bratislave od 6.-8. mája. Následne sa presunie do CINEMAXU Nitra (11.-13.5.), Banská Bystrica (18.-20.5), Žilina (25.-27.5), Poprad (1.-3.6), Prešov (8.-10.6) a Košice (15.-17.6.).

Napriek tomu, že festival trvá len dva dni, ponúkne skutočne európske filmové lahôdky. Prvým lákadlom je víťaz sekcie Un Certain Regard z minuloročného filmového festivalu Cannes, maďarská snímka režiséra Kornéla Mundrucza, Biely Boh. Hlavnými hrdinkami filmu je sučka Hagen a jej malá majiteľka Lilly. Po tom ako sa Hagen ocitne na ulici a nedokáže sa vrátiť späť domov, sa mladá Lilly rozhodne, že ju pôjde hľadať. Film umne pracuje s metaforickým vyjadrením dnešnej komplikovanej spoločnosti.

Ďalším filmom, ktorý sa predstaví v rámci Minifestivalu 7x7 je česká snímka, ktorá bodovala na udeľovaní cien Český lev, snímka režiséra Petra Václava, Cesta ven. Film rozpráva príbeh mladej rómskej matky, ktorá sa nechce zmieriť s vopred predurčeným osudom a snaží sa pre seba a svoju malú dcérku nájsť lepší život. Film na Českom levovi zvíťazil až v siedmych kategóriách, najlepší film, réžia, herečka v hlavnej úlohe, scenár, kamera, strih a zvuk.

A kto nemal možnosť zhliadnuť najlepšiu poľskú snímku tejto doby, čerstvého držiteľa Oscara v kategórií najlepší cudzojazyčný film, má opäť jedinečnú šancu. V rámci Minifstivalu 7x7 sa bude premietať film režiséra Pawela Pawlikowskeho, Ida. Táto jedinečná psychologická dráma ponúka pohľad na život mladej novicky Anny a na stretnutie s jej jedinou príbuznou, o ktorej doposiaľ nevedela, bývalou komunistkou a sudkyňou Wandou. Nečakané stretnutie prinesie prekvapivé zistenia a odhalenia.

Okrem týchto snímok majú diváci šancu vidieť aj filmy ako Špina režiséra Jona S. Bairda s Jamesom McAvoyom v hlavnej úlohe o skorumpovanom policajtovi. Úspešnú adaptáciu románu švédskeho spisovateľa Jonasa Jonassona, Storočný starček, ktorý vyliezol z okna a zmizol od režiséra Felixa Herngrena. A dve francúzske snímky, rodinný film Mikulášove šibalstvá na prázdninách od režiséra Laurenta Tirarda a komédiu Čo sme komu urobili režiséra Philippeho de Chauverona.

Vstup na premietania v rámci Minifestivalu európskeho filmu 7x7 je voľný!

Zdroj:  cedslovakia.eu Foto © cedslovakia.eu

Súvisiace články