Na francúzskej riviére sa dnes začína 68. ročník medzinárodného filmového festivalu Cannes

13.5.2015|Ivet Kollárová|
Na francúzskej riviére sa dnes začína 68. ročník medzinárodného filmového festivalu Cannes

Otváracím filmom 68. ročníka filmového festivalu Cannes sa stala snímka La tete haute (Standing Tall) od francúzskej herečky a režisérky Emmanuelle Bercot. Snímka sa zameriava na život problémového mladíka, jeho dospievanie a snahu jeho náhradných rodičov o jeho záchranu. Jednu z úloh si vo filme zahrala aj Catherine Deneuve. Organizátori festivalu výberom otváracej snímky prepisujú dejiny. Film La tete haute je totiž prvým filmom po 28. rokoch, ktorý natočila žena - režisérka, a ktorý otvára filmový festival Cannes. Prvým filmom, ktorý mal túto poctu bola v roku 1987 snímka A Man in Love od režisérky Diane Kurys.

©Luc Roux

Záverečným filmom festivalu bude dokumentárna snímka La glace et le ciel (Ice and The Sky) od režiséra Luca Jacqueta. Snímka zaznamenáva profesionálny a osobný život vedca Clauda Loriusa, ktorý v roku 1957 začal skúmať antarktický ľad a ako prvý človek objavil a dokázal existenciu globálneho otepľovania, a aký dopad môže mať na celú planétu. Film sa bude premietať v záverečný deň festivalu Cannes, ktorý na francúzskej riviére prebieha od 13. – 24. mája.

Filmový festival Cannes v rámci svojich sekcií ponúkne úctyhodnú porciu kvalitnej novej kinematografie. Známa promenáda La Croisette sa môže tešiť na množstvo hereckých hviezd, ktoré prídu podporiť svoje filmy. 19 filmov sa predstaví či už v Hlavnej súťaži, kde filmy bojujú o Zlatú palmu za najlepší film, či v sekcií Un Certain Regard. Mnohé z filmov sú od známych režisérov, stálic svetovej kinematografie, ktorí sa vracajú do Cannes zo svojimi novými filmami.

©Bea Kallós

Tento rok sa slovenská kinematografia vo francúzskej metropole nepredstaví, za to naši českí susedia majú v sekcií Cinefondation kandidáta na úspech v podobe krátkeho filmu Retriever od študentov pražskej FAMU, Tomáša Kleina a Tomáša Merta. A po minuloročnom úspechu maďarského filmu Biely Boh od režiséra Kornéla Mundrucza, ktorý zvíťazil v sekcií Un Certain Regard, sa tento rok v Hlavnej súťaži predstaví mladý maďarský režisér László Nemes so svojou prvotinou Saul Fia (Son of Saul). Táto dráma z prostredia holokaustu sleduje väzňa v poľskom koncentračnom tábore Osvienčim, ktorý pracuje v krematóriu a páli telá ostatných spoluväzňov. Zlom u neho nastane, keď má spáliť telo malého chlapca, o ktorého sa staral ako o svojho syna.

Hlavnej súťaži budú tento rok o Zlatú palmu bojovať samé zvučné mená, ktoré spolu so svojimi filmami do Cannes privezú aj herecké hviezdy z Hollywoodu. Režisér Gus Van Sant sa na festivale predstaví zo svojím novým filmom The Sea of TreesMatthewom McConaugheymNaomi Watts a Kenom Watanabem v hlavných úlohách. Snímka sleduje dvoch mužov, Američana a Japonca, ktorí sa spoznajú stratení v lesoch pod horou Fuji, kam ľudia chodia premýšľať o živote a smrti. Dvaja muži sa spoločne vydajú na cestu poznania, ktorá im ponúkne nový pohľad na život, smrť, lásku a svet okolo nás.

©Richard Foreman

Režisér Todd Haynes predstaví romantickú drámu Carol odohrávajúcu sa v New Yorku v 50. rokoch. Mladá asistentka v jednom vychytenom obchodnom dome sníva o lepšom živote. Ten naberie divoký spád po tom, čo sa zamiluje do staršej a vydatej ženy z vyššej spoločenskej vrstvy. V hlavných úlohách tejto periodickej drámy sa predstavia Cate Blanchett a Rooney Mara. O Zlatú palmu sa bude uchádzať aj kanadský režisér Denis Villeneuve so svojím thrillerom z prostredia kartelu, SicarioBeniciom Del ToromJoshom Brolinom a Emily Blunt v hlavných úlohách. Film sleduje mladú agentku FBI, ktorá sa pridá k tajnej operácií CIA, ktorej úlohou je odhaliť a zničiť šéfa mexického kartelu. Nová úloha preverí morálne a etické hodnoty mladej agentky, ktorá bude musieť siahnuť až za svoje limity.

Režisér, ktorý je vzdialeným príbuzným enfant terrible dánskeho filmu Larsa von Triera, Joachim Trier v Cannes predstaví novinku Louder Than Bombs. Snímka sa zameriava na život vojnovej fotografky, ktorej tajomná minulosť vyjde na povrch po zverejnení jej dlhoročnej práce. Vo filme uvidíme Jesseho Eisenberga, Isabelle Huppert, Amy Ryan, či Rachel Brosnahan. Austrálsky režisér Justin Kurzel do Cannes prichádza s novou adaptáciou obľúbenej divadelnej hry od Williama Shakespearea, Macbeth. V hlavných úlohách sa predstavia Michael Fassbender a Marion Cotillard.

©Festival de Cannes – Tous droits réservés

Po dvoch rokoch sa na francúzsky Croisette vracia jeden z najuznávanejších talianskych režisérov tejto doby Paolo Sorrentino, ktorý predstaví svoju novinku v anglickom jazyku, snímku Youth. V existenčnej dráme o dvoch starnúcich filmových tvoroch zmietajúcich sa v profesionálnej kríze, si zahrali Michael CaineHarvey KeitelRachel WeiszJane Fonda, či Paul Dano. Japonský režisér Hirokazu Koreeda predstaví snímku, adaptáciu japonského komiksu, tzv. mangy Umimachi diary (Our Little Sister). Film rozpráva príbeh troch sestier, ktoré žijú v dome svojej starej mamy a prináša stretnutie s ich 13-ročnou nevlastnou sestrou.

Zlatú palmu budú súťažiť aj dve ženy - režisérky. Maiwenn, francúzska herečka a režisérka predstaví svoju novinku Mon Roi, ktorá zobrazuje niekoľkoročný vášnivý a komplikovaný milostný príbeh jednej dvojice. V hlavný úlohách sa predstavia Vincent Cassel, Emmanuelle Bercot, či Louis Garrel. Druhou režisérkou je taktiež Francúzka Valerie Donzelli, ktorá príde do Cannes s romantickou drámou o túžbe, vášni, nádeji, láske a smrti vo filme Marguerite et Julien. Film rozpráva príbeh o hlbokej a nepochopenej láske medzi bratom a sestrou s aristokratickej rodiny.

O víťazoch a držiteľovi Zlatej palmy za najlepší film tento rok rozhodne porota, ktorej predsedá bratské režisérske duo, JoelEthan Coenovci. Okrem nich sa v porote predstavia španielska herečka Rossy de Palma, francúzska herečka a režisérka Sophie Marceau, anglická herečka Sienna Miller, filmová skladateľka z Mali, Rokia Traore, mexický režisér a producent Guillermo Del Toro, kanadský mladý režisér, ktorý si minulý rok za film Mami! odniesol Veľkú cenu poroty, Xavier Dolan a americký herec Jake Gyllenhaal.

Sekciu Un Certain Regard otvorí snímka An režisérky Naomi Kawase, ktorá sa do Cannes vracia po roku. Minulý rok súťažila o Zlatú palmu s filmom Futatsume no mado (Still the Water). Film An je adaptáciou novely od Duriana Sukegawa a rozpráva o priateľstve medzi pekárom a staršou pani, ktorí zdieľajú svoju vášeň pre tradičné pečivo plnené pastou z červenej fazule, ktorá sa v Japonsku nazýva “an“. Sekcia ponúkne aj dve snímky indických tvorcov, Neeraj Ghawyan predstaví svoju prvotinu Masaan (Fly Away Solo), ktorá rozpráva príbeh štyroch rozdielnych ľudí, ktorých spája rieka Ganga a Gurvinder Singh predstaví svoju novinku Chauthi koot (The Fourth Direction), ktorej príbeh sa odvíja v Pandžábe na pozadí Sikhského separatistického hnutia v 80. rokoch.

©2015 An Film Partners – Comme des cinemas – Twenty Twenty Vision – ZDF

Francúzka režisérka Alice Winocour prichádza do Cannes s novinkou Maryland (Disorder), v ktorej si zahrali Diane Kruger a Matthias Schoenearts. Snímka sa zameriava na bývalého vojaka francúzskych špeciálnych jednotiek Vincenta, ktorý sa vrátil z Afganistanu, a ktorý trpí posttraumatickou stresovou poruchou. Napriek tomu je najatí na ochranu manželky a dieťaťa bohatého libanonského biznismena, ktorý sa nachádza mimo mesto. Po čase sa začína prejavovať jeho porucha a začína byť paranoidný. Zistiť, čo je skutočné a čo nie, bude pre Vincenta veľmi nebezpečná úloha.

Svoj prvý film v rámci sekcie Un Certain Regard predstaví aj iránska režisérka Ida Panahandeh v podobe filmu Nahid. Sociálna dráma sa zaoberá dilemou mladej rozvedenej ženy s dieťaťom, ktorá sa túži opäť vydať. Podľa pravidiel, právo na dieťa má otec, ktorý jej môže dovoliť byť s jej dieťaťom len pod podmienkou, že sa znovu nevydá. Mladej žene neostáva nič iné, a aby si udržala svoje dieťa aj novú lásku, musí rozmýšľať nad poslednou možnosťou, a tou je tzv. dočasné manželstvo. To je síce legálne, ale nie je veľmi akceptované spoločnosťou. Hlavnú úlohu si vo filme zahrala herečka Sareh Bayat, ktorá za svoj výkon vo filme A Separation získala na filmovom festivale Berlinale ocenenie pre najlepšiu herečku.

©Habib Majidi

Svoju prvotinu Je suis un soldat (I Am a Soldier) predstaví aj francúzsky režisér Laurent Lariviére. Film rozpráva príbeh mladej, 30-ročnej ženy, ktorá sa snaží presadiť vo svete, v ktorom dominujú muži. Sandrine sa po neúspechu a strate práce musí vrátiť bývať späť k svojej mame. Musí čeliť hanbe a zo zúfalstva vezme prácu u svojho strýka, z ktorej sa vykluje obchodovanie zo psami z Východnej Európy. Napriek tomu si buduje rešpekt a zarába peniaze, ktoré by jej mohli zabezpečiť žiadanú slobodu. Ale niekedy, aj tí najlepší vojaci, neuposlúchnu rozkaz.

Japonský režisér Kiyoshi Kurosawa vo svojom filme Kishibe no tabi (Journey to the Shore) ponúkne nazretie do spirituálneho sveta tých, ktorí odchádzajú na druhú stranu. Mizukin manžel sa utopil pred troma rokmi. Keď sa ale nečakane objaví doma, nie je prekvapená, naopak sa pýta, prečo mu to trvalo tak dlho. Aby jej vysvetlil všetko, čím si prešiel, vezme ju na cestu, ktorá Mizuke zmení život. Chorvátsky režisér Dalibor Matanić predstaví svoju novinku, Zvizdan (The High Sun). Film nám predstavuje tri príbehy, ktoré sa odohrávajú v troch po sebe nasledujúcich dekádach, rok 1991, 2001 a 2011, v dvoch susediacich balkánskych dedinkách s hlbokou nenávisťou voči sebe. Film prináša príbeh o krehkosti a sile zakázanej lásky.

©2015 – LPPTV – On Entertainment – Orange Studio – M6 Films

Mimo Hlavnú súťaž sa predstavia filmy aj od Woodyho Allena, Irrational ManJoaquinom Phoenixom a Emmou Stone v hlavných úlohách. Film rozpráva o zničenom profesorovi filozofie, ktorý nájde silu žiť v nečakanej životnej situácií. Svoju svetovú premiéru si na francúzskej riviére odbije film režiséra Georgea Millera, Mad Max: Zbesilá cesta. Režisér Mark Osborne ponúkne svoje spracovanie známej rozprávky od Antoineho de Saint-Exupéryho, Malý princ (The Little Prince). Svoje hlasy postavičkám v anglickom znení prepožičali Rachel McAdams, Mackenzie Foy, Jeff BridgesJames FrancoBenicio Del Toro, a v podaní malého princa sa predstaví Riley Osborne.

Svoj režisérsky debut A Tale of Love and Darkness v Cannes predstaví herečka Natalie Portman. Film je natočený na základe spomienok Amosa Oza, spisovateľa, novinára a zástancu dvoch štátov v izraelsko-palestínskom konflikte. Režisér Asif Kapadia predstaví dokumentárny film Amy o speváčke Amy Winehouse, ktorá v roku 2011 umrela na otravu alkoholom. A argentínsky režisér Gaspar Noé privezie do Cannes kontroverznú snímku, Love, sexuálnu melodrámu o láske a sexe, ktorý zobrazuje v rôznych jeho podobách a formách.

©FDC/Lagency/Taste (Paris)/Ingrid Bergman©David Seymour/Estate of David Seymour – Magnum Photos

 

Zdroj:  festival-cannes.fr Foto © Festival de Cannes – Tous droits réservés

Súvisiace články