Highlighty z prvého týždňa na MFF Cannes 2015

21.5.2015|Ivet Kollárová|
Highlighty z prvého týždňa na MFF Cannes 2015

V stredu 13. mája odštartoval MFF Cannes svoj 68. ročník premiérou filmu od režisérky Emmanuelle Bercot, La Tete Haute (Standing Tall). Film prepísal cannskú históriu, pretože sa stal prvým filmom od roku 1987, ktorý natočila žena – režisérka a ktorý otváral celý festival. Film tak nasledoval kroky svojho jediného predchodcu, snímku A Man in Love od režisérky Diane Kurys, ktorý otváral Cannes pred 28. rokmi.

MFF Cannes sa radí medzi tri najväčšie, najznámejšie a najuznávanejšie európske filmové festivaly na svete. Cannes je spomedzi festivalov Berlinale a Benátky ten najhonosnejší a najobľúbenejší najmä pre hercov a herečky, ktorí radi chodia na francúzsku riviéru prezentovať nie len svoje filmy, ale aj svoje maličkosti. Inak tomu nie je ani tento rok a už v polovici festivalu sme mali možnosť vidieť mnoho z najväčších filmových hviezd Hollywoodu, či európskej filmovej scény.

V nadchádzajúcich dvoch článkoch sa pozrieme na to najzaujímavejšie, čo sa doteraz v priebehu MFF Cannes udialo:

Prvý týždeň v Cannes

13.5.

Hlavná porota©AFP/Bertrand Langlois

Otvárací ceremoniál sa niesol v réžií choreografa Benjamina Millepieda, ktorý pripravil baletné vystúpenie, na pozadí ktorého sa predstavovali súťažné snímky. Na pódiu sa predstavila hlavná porota na čele s bratmi JoelomEthanom Coenovcami. Okrem nich o víťazných snímkach rozhodnú aj herec Jake Gyllenhaal, kanadský režisér Xavier Dolan, britská herečka Sienna Miller, mexický režisér Guillermo del Toro, filmová skladateľka z Mali Rokia Traore, španielska herečka Rossy de Palma a francúzska herečka a režisérka Sophie Marceau.

Herecké obsadenie filmu La Tete Haute©AFP/Bertrand Langlois

Tento rok moderátor ceremónie Lambert Wilson s nikým netancoval, tak ako minulý rok s Nicole Kidman. Tento rok udeľoval zlatú palmu Julianne Moore za najlepšiu herečku, ktorá sa minulý rok nemohla zúčastniť záverečného ceremoniálu. Na červenom koberci sa vystriedalo množstvo hercov a herečiek, ktorí prišli podporiť otvárací film festivalu, snímku La Tete Haute (Standing Tall) režisérky Emmanuelle Bercot.

14.5.

Porota sekcie Un Certain Regard©FDC/Thomas Leibreich

Štvrtok festival pokračoval vo veľkom štýle. Predstavená bola porota sekcie Un Certain Regard, na ktorej čele stojí režisérka Isabella Rossellini (ostatní členovia poroty: režisér -Haifaa Al-Mansour – saudská arábia, libanonská režisérka a herečka Nadine Labaki, grécky režisér Panos H. Koutras a francúzsky herec Tahar Rahim). Otváracím filmom tejto sekcie sa stala snímka An režisérky Naomi Kawase, na ktorej premiére sa predstavilo celé herecké obsadenie. Rovnako obvyklý photo call absolvovala aj porota sekcie Camera d´Or, ktorej predsedá francúzska herečka Sabine Azéma.

Delegácia k filmu An©FDC/Thomas Leibreich

Highlightom večera bola svetová premiéra filmu Mad Max: Zbesilá cesta, na ktorej sa predstavili herci Tom Hardy, Charlize Theron, či Nicholas Hoult a režisér snímky George Miller.

Mad Max: Zbesilá cesta Photo Call©FDC/Cyril Duchene

Svoju dávku slávy si pre seba uchytil aj veľmi zvláštny film Il racconto dei racconti (Tale of Tales) režiséra Mattea Garroneho. Tento anglicky hovoriaci debut režiséra rozpráva tri príbehy, jeden o rodine pouličných cirkusantov, druhý o žiarlivej kráľovnej, ktorá stráca manžela a tretí o kráľovi, ktorého pozornosť upútali dve záhadné sestry. Vo filme si zahrali Salma Hayek, Vincent Cassel, Toby Jones, John C. Reilly, Stacy Martin, či Alba Rohrwacher.

15.5.

Herci z filmu The Lobster©AFP/Valery Hache

V piatok sa na francúzskej riviére predstavil film gréckeho režiséra Yorgosa Lanthimosa, The Lobster. Spolu s ním prišli do Cannes jeho hlavní predstavitelia, Colin Farrell, Rachel Weisz, John C. Reilly, Léa Seydoux, či Ben Whishaw. Táto romantická sci-fi komédia sa odohráva v blízkej budúcnosti, kde budú všetci slobodný ľudia, podľa zákonov Mesta, zatknutí a umiestení do tzv. Hotela. Tu si musia v priebehu 45 dní nájsť lásku svojho života. Ak nikoho nenájdu, budú premenení na zvieratá podľa vlastného výberu a vypustení do Lesa. Jednému mužovi sa podarilo uniknúť z Hotela do Lesov, kde žijú Samotári, a kde sa mu podarí zamilovať sa, napriek tomu, že je to proti pravidlám.

Svoju premiéru si odbil aj maďarský režisér László Nemes so svojím filmom Saul Fia. V Cannes sa predstavili aj herec Géza Röhrig, ktorý si zahral hlavnú úlohu, Urs Rechn, Todd Charmont, či Levente Molnar. Film sa odohráva v roku 1944 v koncentračnom tábore pri Osvienčime, Auschwitz-Birkenau. Zameriava sa na maďarských väzňov, ktorí musia asistovať pri nacistickom vyčíňaní. Saul Ausländer pracuje v krematóriu a jedného dňa objaví telo chlapca, ktorého si adoptoval za syna. Saul sa snaží zachrániť telo chlapca a dopriať mu riadny židovský pohreb.

Saul Fia Photo Call©FDC/Thomas Leibreich

Svoju novinku prišiel v piatok do Cannes predstaviť aj Woody Allen. Na premiére filmu Irrational Man sa zúčastnili herečky Emma StoneParker Posey.

Irrational Man Photo Call©FDC/Marhilde Petit

Film sleduje profesora filozofie Aba Lucasa, ktorý je na dne svojich síl, je emocionálne aj fyzicky vyčerpaný. Aby sa vrátil späť do života, skúša rôzne aktivity, od politických, sociálnych, až po učenie. Neúspešne. Všetko sa ale zmení, keď Abe stretne dve ženy, Ritu Richardson, nešťastne vydatú profesorku a Jill Pollard, Abeho najlepšiu študentku, s ktorou si vytvorí veľmi silný priateľský vzťah.

16.5.

The Sea of Trees červený koberec©FDC/Cyril Duchene

Režisér Gus Van Sant predstavil svoju novinku The Sea of TreesMatthewom McConaugheym, Naomi Watts, či Kenom Watanabe v hlavných úlohách. Film zobrazuje príbeh o sile lásky, jej ničivých účinkoch a vykúpeniu. Arthura Brennana do japonských lesov dohnala láska a jej strata. Vydáva sa tak naprieč svetom do lesov pod horou Fuji, ktoré sa nazývajú The Sea of Trees, a kam si chodia ľudia pre odpovede na otázky ohľadne života a smrti. Na ceste za vykúpením narazí na Japonca Takumi Nakamura, ktorý sa v lese stratil. Spoločne sa rozhodnú nájsť cestu von, na jej konci obaja získajú omnoho viac ako dúfali.

Svoju prvotinu v Cannes predstavila aj herečka Natalie Portman. Jej film A Tale of Love and Darkness prišli podporiť aj herec Gilad Kahana, či producenti filmu Ram Bergman, David Mandil, či Nicolas Chartier. Film je natočený na základe spomienok Amosa Oza, spisovateľa, novinára a zástancu dvoch štátov v izraelsko-palestínskom konflikte.

V sobotu mal premiéru aj dokument o speváčke Amy Winehouse režiséra Asifa Kapadia.

17.5.

Premiéra snímky Carol©AFP/Anne-Christine Poujoulat

Nedeľnému večeru na francúzskej riviére dominoval film o lesbickej láske, Carol od režiséra Todda Haynesa. Romantická dráma sa odohráva v New Yorku v 50. rokoch. Medzi dvoma ženami z rozdielnych spoločenských tried po náhodnom stretnutí preskočí iskra a ony si začnú uvedomovať vzájomnú náklonnosť. Spoločnosť ale takéto spojenia odmieta a dámy musia odhaliť pravú tvár príbehu, ktorá zmení úplne všetko. Do Cannes prišli okrem režiséra snímku predstaviť aj herečky Cate BlanchettRooney Mara.

Svoju snímku Mon Roi predstavila aj režisérka Maiwenn. Film zobrazuje niekoľkoročný vášnivý a komplikovaný milostný príbeh jednej dvojice. Do Cannes prišlo početné herecké zastúpenie na čele s Vincentom Casselom, Emmanuelle Bercot, či Louisom Garrelom.

Herecké obsadenie filmu Mon Roi - Photo Call©FDC/Mathilde Petit

Chorvátsky režisér Dalibor Matanic prišiel do Cannes s novinkou Zvizdan (The Hight Sun). Film prináša tri rôzne príbehy o láske, ktoré sa odohrávajú v troch po sebe nasledujúcich dekádach, rok 1991, 2001 a 2011, v dvoch susediacich balkánskych dedinkách s hlbokou nenávisťou voči sebe. Film prináša príbeh o krehkosti a sile zakázanej lásky. Film prišli podporiť herci Tihana Lazović, Dado Ćosić, či Goran Marković.

Zdroj:  festival-cannes.fr Foto © Festival de Cannes – Tous droits réservés

Súvisiace články