Highlighty z druhého týždňa v Cannes 2015

23.5.2015|Ivet Kollárová|
Highlighty z druhého týždňa v Cannes 2015

Viac filmov, viac hereckých hviezd a viac kandidátov na zisk najprestížnejšieho ocenenia za najlepší film, Zlatej palmy. Festival v Cannes ani vo svojej druhej polovici nepoľavil a ponúkol to najlepšie z najlepšieho. O víťazoch a držiteľovi Zlatej palmy za najlepší film rozhodne hlavná porota na čele s bratmi JoelomEthanom Coenovcami. Ceny budú odovzdané na záverečnom ceremoniáli, ktorý sa uskutoční v nedeľu večer.

Medzinárodný filmový festival v Cannes prebiehal od 13. - 24. mája.

Tu je prehľad toho najpodstatnejšieho, čo sa v Cannes udialo ostatný týždeň:

18.5.

Louder Than Bombs Photo Call©FDC/Mathilde Petit

Nórsky režisér Joachim Trier prišiel predstaviť svoju drámu Louder Than Bombs. Film zachytáva otca a jeho dvoch synov, ktorí sú konfrontovaní s pocitmi a spomienkami ich zosnulej manželky a matky, preslávenej vojnovej fotografky. Do Cannes prišli film podporiť herečka Isabelle HuppertDevin Druid. Okrem nich si vo filme zahral aj Jesse Eisenberg, či Gabriel Byrne.

Svoju svetovú premiéru mal v Cannes aj animovaný film Inside Out od tvorcov Petera Doctera a Ronalda Del Carmen. V anglickom origináli pocitom svoje hlasy prepožičali Amy Poehler ako Radosť, Mindy Kaling ako Nechuť, Bill Hader ako Strach, Phyllis Smith ako Smútok a Lewis Black ako Hnev.

19.5.

Červený koberec filmu Sicario©FDC/Cyril Duchene

Utorok sa na francúzskej riviére predstavil akčný thriller režiséra Denisa Villeneuva, Sicario. Film o zvrhnutí mexického bossa kartelu prišli podporiť aj herci Josh Brolin, Emily BluntBenicio Del Toro.

Valeria Donzelli s hercami filmu Marguerite et Julien©AFP/Anne-Christine Poujoulat

Francúzska režisérka Valerie Donzelli priniesla svoju novinku Marguerite et Julien o zakázanej a nepochopenej láske medzi súrodencami z aristokratickej rodiny. Do Cannes priviedla aj hlavných predstaviteľov filmu Jérémieho ElkaïmaAnais Demoustier.

Špeciálneho premietania sa dočkala snímka Amnesia od režiséra Barbeta Schroedera. Do Cannes prišli snímku podporiť herci Max Riemelt a Marthe Keller. Vo filme sa objaví aj herec Bruno Ganz. Film sa zameriava na mladého hudobného skladateľa Jo, ktorý z Berlína  prišiel na Ibizu, aby tu prežil hudobnú revolúciu elektronickej hudby. Pri svojich aktivitách sa spozná s Marthou, ktorá na Ibize žije už 40 rokov. Napriek tomu, že Martha ukrýva mnoho tajomstiev, stanú sa z nich dobrý priatelia. Martha vlastní cello, ale odmieta na neho hrať. Vie po nemecky, ale odmieta týmto jazykom rozprávať.. Jo vťahuje Marthu do svojho sveta a tá postupne zabúda na život, aký viedla doteraz.

20.5.

Porota sekcie Cinéfondation©FDC/Mathilde Petit

Na červenom koberci sa objavili členovia poroty Cinéfondation a krátkych filmov. Na jej čele stojí režisér z Mauritánie, Abderrahmane Sissako, ktorý sa minulý rok uchádzal o Zlatú palmu s filmom Timbuktu, ktorý bol ako prvý film z Mauritánie nominovaný na Oscara. Okrem Sissaka sa v porote nachádzajú aj libanonská režisérka Joana Hadjithomas, francúzska režisérka Rebecca Zlotowski, belgická herečka Cécile de France a poľský herec Daniel Olbychski.

Youth Photo Call©FDC/Thomas Leibreich

Najuznávanejší taliansky režisér tejto doby, Paolo Sorrentino v Cannes predstavil svoju anglicky hovoriacu novinku, Youth. Film je nabitý hviezdami, ktoré na premiéru filmu prišli v plnej zostave, Michael Caine, Jane Fonda, Rachel Weisz, Paul Dano, a Harvey Keitel. Film rozpráva príbeh dvoch starších kamarátov, Freda - dirigenta a skladateľa, ktorý nemá žiaden záujem sa vrátiť späť k hudbe, ktorej sa pred rokmi vzdal, a stále aktívneho režiséra Micka. Dvojica sa rozhodla, že si užijú relax v horskom hoteli a spoločne sa pripravia na budúcnosť, ktorá nemusí mať dlhé trvanie. Fred aj Mick si uvedomujú, že čas letí veľmi rýchlo, no okrem nich nikto iní tejto skutočnosti neprikladá veľký význam.

Milým spestrením stredajšieho premietania bola premiéra prvej etiópskej snímky v sekcií Un Certain Regar, Lamb od režiséra Yareda Zelekeho.

Premiéra filmu Lamb©FDC/Mathilde Petit

Film ponúka príbeh o nezvyčajnom priateľstve medzi malým chlapcom Ephraimom a ovcou Chuni. Keď je Ephraim nútený odísť z domu k vzdialeným príbuzným, vezme si so sebou ovečku Chuni, ktorá sa stala jeho najlepším kamarátom. Jedného dňa mu jeho strýko oznámi, že ovečku musia obetovať v mene viery. Ephraim je pripravený urobiť čokoľvek, len aby Chuni zachránil a mohol sa vrátiť späť domov. Do Cannes prišiel film podporiť aj predstaviteľ hlavného hrdinu Rediat Amare.

Festival Cannes bez kontroverzie si už ani nevieme predstaviť a svoj štandard si udržal aj tento rok. O poriadny rozruch sa postarala kontroverzná snímka režiséra Gaspara Noého, Love.

Režisér Gaspar Noé a herecké obsadenie filmu Love©FDC/Théophile Delange

Súčasná melodráma ponúka pohľad na mladý pár a ich vášnivú lásku vo všetkých jej podobách, fyzickú a emocionálnu. Film, trochu podobný filmu Život Adéle, je plný explicitných erotických scén a zobrazuje vášeň v jej prirodzenej podobe – živočíšnu, hravú, plnú radosti, očakávania, ale aj strachu. Film je natočený vo formáte 3D a je plný živých farieb. Vo filme si zahrali Karl Glusman, Aomi Muyock, Klara Kristin, ktorí prišli film podporiť aj do Cannes.

21.5.

Červený koberec filmu Dheepan©AFP/Anne-Christine Poujoulat

Francúzsky režisér Jacques Audiard prišiel do Cannes so svojou novinkou Dheepan. Dráma sa zameriava na troch utečencov zo Srí Lanky počas občianskej vojny, Dheepana – porazeného bojovníka ideologickej skupiny Tamilské tigre, mladú ženu a malé dievča, ktorí spoločne utekajú z krajiny. Aby ľahšie a rýchlejšie dostali azyl, predstierajú, že sú rodina. Po príchode do Paríža sa sťahujú z jedného provizórneho bytu do druhého, až pokiaľ si Dheepan nenájde prácu. Trojica sa poriadne nepozná, ale napriek tomu sa snažia vybudovať si spoločne nový život. Vo filme si zahrali Antonythasan Jesuthasan, Kalieaswari SrinivasanClaudine Vinasithamby, ktorí prišli aj do Cannes. Audiard má s filmom šancu získať ďalšie významné ocenenie. V roku 2009 vyhral Cenu poroty s filmom Un prophéte.

Vo štvrtok sa na červenom koberci objavila aj belgická režisérka Agnés Varda, ktorá ako prvá žena – režisérka získa čestnú Zlatú palmu za medzinárodný prínos do sveta filmu. Cenu jej odovzdajú na záverečnom ceremoniáli, na ktorom sa dozvieme aj mená víťazných filmov. čestnú Palmu v predchádzajúcich rokoch získali režiséri ako Woody Allen, Clint Eastwood, či Bernardo Bertolucci. Agnés Varda je nie len režisérkou, je aj fotografkou, scenáristkou, herečkou a umelkyňou. Natáčala veľa dokumentárnych filmov, no do povedomia sa dostala snímkou Cléo de 5 á 7, okrem toho natočila filmy ako Vagabond, Les Glaneurs et la Glaneuse, či autobiografický doku film Les plages d´Agnés (Agnesine pláže).

Agnes Varda©FDC/Mathilde Petit

Malijský režisér Souleymane Cissé predstavil svoj nový film O Ka. Na červený koberec prišlo početné herecké zastúpenie. Herečky sa predstavili v krásnych klasických malijských šatoch, ktoré hýrili farbami. Jeho nový film predstavuje autobiografické rozprávanie príbehu niekoľkých generácií rodiny Cisséovcov. Film rozpráva o jeho predkoch, o časoch ďaleko pred vznikom kolónie. Slovo O Ka znamená príbeh rodiny. O Ka znamená dom, v ktorom režisér vyrastal, kde vznikali spomienky a príbehy. Dom, z ktorého boli v roku 2008 vyhnané jeho sestry. O Ka rovnako znamená režisérovu rodnú vlasť, Mali. Krajinu, ktorá strácala pôdu pod nohami za udržanie tradícií, tolerancie a nezávislosti. Vo filme si zahrali manželky a sestry Souleymane Cissého, Magnini Koroba Cissé, Aminata Cissé, Badjénéba CisséM´Ba Cissé.

Oka©FDC/Thomas Leibreich

22.5.

Víťazi sekcie Cinéfondation©FDC/Mathilde Petit

Piatok sa v Cannes niesol v znamení udeľovaní prvých cien. Ocenenia za svoje filmy získali študenti v rámci sekcie Cinéfondation. Porota vyberala z 18 študentských filmov, ktoré boli vybrané z pomedzi 593 prihlásených filmov z 381 filmových škôl na svete. Prvú cenu vyhrala snímka Share režisérky Pippa Bianco z Amerického filmového inštitútu, v rámci režisérskeho workshopu pre ženy. Druhú cenu získala snímka Locas Perdidas od režiséra Ignacia Juricica Merillána z čílskej filmovej a televíznej univerzity. Tretiu cenu si rozdelili dva filmy, The Return of Erkin od režisérky Marie Guskovej z ruskej školy scenáristiky a filmovej réžie, a film Victor XX režiséra Iana Garrida Lópeza zo školy ESCAC v Španielsku.

Herci z filmu Chronic©AFP/Valery Hache

Mladý režisér Michel Franco predstavil svoj len štvrtý celovečerný film, Chronic. Film rozpráva príbeh Davida, zdravotného brata, ktorý sa stará o nevyliečiteľne chorých pacientov. S každým, o koho sa stará si vybuduje silný a intímny vzťah. No mimo tejto svojej práce je David zvláštny, rezervovaný a nešťastný muž v stredných rokoch. Je jasné, že svojich pacientov potrebuje práve tak rovnako, ako potrebujú oni jeho. Film do Cannes prišli podporiť aj hlavní predstavitelia, Tim Roth, Sarah Sutherland, Nailea NorvindRobin Bartlett.

Guillaume Nicloux predstavil svoju rodinnú drámu Valley of LoveIsabelle HuppertGérardom Depardieum v hlavných úlohách. Film rozpráva silný príbeh rodičov, ktorí prežili najhoršiu chvíľu v živote, akú by žiadny rodič nemal zažiť – smrť svojho syna. Isabelle a Gérard dostali správu, že sa majú stretnúť v údolí Death Valley v Kalifornií. Napriek tomu, že sa nevideli niekoľko rokov, cestujú do Kalifornie na pozvanie svojho syna Michaela, ktoré dostanú šesť mesiacov po jeho samovražde. Napriek absurdnej situácií sa rozhodnú nasledovať inštrukcie, ktoré im Michael dopredu pripravil.

Isabelle Huppert a Gérard Depardieu Photo Call©FDC/Théophile Delange

Režisér Mark Osborne v piatok na francúzskej promenáde La Croisette predstavil nové spracovanie známej rozprávky od Antoineho de Saint-Exupéryho, Malý princ.

Zdroj:  festival-cannes.fr Foto © Festival de Cannes – Tous droits réservés

Súvisiace články