Vincentov svet

12.6.2015|Paľo Chodúr|
Vincentov svet

V roku 2004 vypustila von stanica HBO seriál nazvaný Entourage – u nášho distribútora preložené ako Vincentov svet. Seriál vychádzal zo zážitkov Marka Wahlberga a Douga Ellina a ich skupiny kamarátov o tom, aké je to ťažké stať sa hviezdou vo veľkom Los Angeles a čo všetko môže ovplyvniť ich úspešnosť v očiach štúdií a divákov a čo im naopak môže veľmi rýchlo zničiť kariéru.

Film je zameraný na Vincenta Chasea. Herca na vzostupe, ktorému je predpovedaná veľká budúcnosť. Okolo seba má partu verných kamošov s ktorými vyrastal v Queense. E – ktorý sa neskôr vyprofiluje na jeho manažéra. Drama – jeho brat, túžiaci dosiahnuť rovnako slávu na hereckom poli, akurát je menej talentovaný a ani nevyzerá veľmi pekne a potom Turtle – šófér, hulič a veľký optimista. V neposlednom rade je tu ešte agent Ari Gold zastupujúci Vincenta Chasea a zároveň snažiaci sa vypracovať si cestu na vrchol filmového byznisu. Film nadväzuje presne tam, kde skončil posledný diel ôsmej sezóny.

Recenzia filmu Vincentov svet

Naši hrdinovia stoja pred ďalšou veľkou príležitosťou a tiež pred ďalším veľkým krachom. Rovnako sa film zameriava na staré známe ľúbostné vzťahy a tiež sa snaží vtipným spôsobom poukázať na fungovanie tých starých. Pretože aj keď je to film o tvorení filmov a o svete ku ktorému sa málokomu z nás podarí pričuchnúť, hrdinovia sú vyznávačmi skutočných hodnôt a pôsobia ako žiarivé svetlo v inak pomerne skazenej spoločnosti. Tieto moralitky môžu vyznievať smiešne, na druhú stranu sú práve tým dôvodom, prečo máme každú postavu tak radi. Ich eskapády nie sú naťahované a posúvané na absurdnú úroveň. Väčšina z týchto príbehov je buď odžitých, alebo prispôsobených realite.

Zároveň sa film nebojí odkazovať na iné filmy, byť vysoko sebareflexívny čo sa týka odkazov na seriál, pritom ale zostáva svojský a uzavretý, takže aj keď nie ste oboznámený so seriálom, môže vás film baviť a následne vás na neho navnadiť. Ak s Vincentovým svetom oboznámený ste, tak vás čaká len dlhšia časť seriálu. To je ale to najlepšie čo mohli tvorcovia spraviť. Film tak nevybočuje zo zaužívaných pravidiel seriálu, je verný jeho poetike aj jeho konštrukcií a keďže vždy pracoval na malom poli so všetkými možnými dejovými linkami a nuansami tak v tomto prípade ich zvláda s prehľadom.

Recenzia filmu Vincentov svet

Film je rozhodne fanúšikovský, ale to neznamená, že sa fanúšikom nemôžete stať aj vy. Vincentov svet je pohodová udalosť pre všetkých. Bez vulgárnosti, bez samoúčelností a so skvelo napísanými postavami. Pre mňa udalosť leta. A najpríjemnejšia komédia roku.

VERDIKT MOVIE MANIA:
Zdroj:  MovieMania.sk Foto © Continental Film

Odporúčané články