Nezabudnuteľný Superman Christopher Reeve

8.8.2015|-jr--|

Christopher Reeve, ktorý sa narodil v New Yorku, pochádzal zo zámožnej rodiny. Je jedným z piatich detí novinárky a spisovateľa, prekladateľa a univerzitného profesora. Od detstva sa aktívne venoval divadlu, hre na klavír a zborovému spevu. Po ukončení štúdií anglickej literatúry a hudobnej vedy na Cornell University v 70. rokoch absolvoval spolu s Robinom Williamsom hereckú prípravu u Johna Housemana v newyorskej Juilliard School. Nejaký čas hral v londýnskych divadlách Old Vic a National Theatre a na javisku parížskej Comédie Française. V roce 1976 sa predstavil po boku Katharine Hepburnovej v broadwayskej inscenácii hry Enida Bagnolda Závažná vec a na javisku stál spoločne s Katharine Hepburnovou v úlohe jej vnuka. Práve Hepburnová mu pomohla dostať sa do televízie. Najskôr účinkoval v televíznych seriáloch, jeho prvá veľká filmová úloha, ktorej nálepka mu prischla do konca života, však nedala na seba dlho čakať.

Bola ňou úloha Supermana (1978), ktorý svoju identitu ukrýva za svoje alter ego – novinára Clarka Kenta. Bolo to v roku 1978. Film, ktorý nakoniec režíroval Richard Donner, sa pripravoval niekoľko rokov. Pôvodne sa uvažovalo, že hlavnú úlohu získa niektorá z už vtedy známych hereckých hviezd, napríklad Robert Redford alebo Paul Newman. Neskôr padlo rozhodnutie obsadiť neznámeho herca. Ako uvádza wikipedia, o úlohu mal veľký záujem napríklad Arnold Schwarzenegger. Spomedzi asi 200 záujemcov však nakoniec vybrali Christophera Reeva. Superman bol od 30. rokov minulého storočia dôležitou postavou v americkej kultúre. „V 30. rokoch bol majákom nádeje počas veľkej hospodárskej krízy. V 40. rokoch boli komiksy so Supermanom morálnou podporou vojakom v zákopoch. A v 50. a 60. rokoch tu jednoducho v ťažkých časoch bol hrdina v nadživotnej veľkosti,“ povedal Reeve v jednom z rozhovorov. Podľa neho bola oveľa dôležitejšia táto postava než herec, ktorý ju stvárňuje. „Ale to, že koncom 70. a začiatkom 80. rokov som mohol byť strážcom tejto postavy, vnímam ako veľkú česť,“ povedal Reeve, podľa ktorého sa v tom čase Superman stal vo väčšej miere romantickým hrdinom a niekým ako priateľom – niekým, na koho sa môžete spoľahnúť. Reeve si Supermana zahral v štvorici filmov. O svojich hereckých kvalitách presvedčil v psychologicko-historickom filme podľa románu Henryho Jamesa Bostončanky (The Bostonians, 1984), v ktorom stelesnil mladého amerického právnika Basila Ransomea, ktorý pestuje city k dievčine (Madeleine Potterová), jeho rečnícke schopnosti využíva k svojím cieľom jedna ortodoxná feministka s lesbickými sklonmi (Vanessa Redgraveová).  V poslednej dobe na seba upozorňuje najmä v televízii, kde zaujal úlohou dôstojníka Vronského v adaptácii Tolstého románu Anna Karenina (TV, 1985), občas sa vracia k divadelnej činnosti; na Broadwayi slávil úspech v hre Lanforda Wilsona Piateho júla a na londýnskom javisku účinkoval s Vanessou Redgraveovou a Wendy Hillerovou v dramatizácii románu Henryho Jamesa Aspernove listiny.

Nezabudnuteľný Superman Christopher Reeve

Jeho hereckú kariéru prerušila nehoda. V roku 1995 zostal po páde z koňa ochrnutý od krku dole, s dýchaním mu museli pomáhať prístroje a zostal odkázaný na nepretržitú starostlivosť. „Jedna z najťažších vecí, ktoré môjho otca postihli, bolo to, že pre niekoho, kto si zvykol veľmi užívať samotu, nebol odrazu po svojom zranení nikdy sám,“ povedal hercov syn Matthew Reeve magazínu Weekend Health. Ešte pred smrťou k hranému filmu sa vrátil v roku 1997 - najprv ako režisér televízneho filmu Za súmraku (In The Gloaming, 1997). O rok neskôr bol producent remaku Hitchcockovho filmu Okno do dvora (TV, Rear Window, 1998)a hral v ňom aj úlohu muža na vozíčku, ktorý sa náhodou stane svedkom vraždy.

Christopher Reeve bol ženatý a mal tri deti. Posledné roky sa sústredil aj na pomoc postihnutým ľuďom s podobným osudom, ako mal on. V máji 2002 spolu s manželkou Danou otvorili centrum, kde sa ochrnutí ľudia učia samostatnosti, aby sa mohli vrátiť späť do života. Aktívna je rodinná nadácia Reevovcov - tá rozdeľuje peniaze vedcom, ktorí hľadajú spôsoby, ako napraviť fatálne poranenie miechy. Reeve podporil i výskum kmeňových buniek, spojený s klonovaním - v klonovaní videl nádej na prekonanie svojho ochrnutia. V rokoch 1979-87 bol ženatý s anglickou modelkou Gae Extonovou a od roku 1992 má za manželku herečku Danu Morosiniovu. Christopher Reeve zomrel 10.10. 2004 na celkové vyčerpanie organizmu a na zástavu srdca. Jeho žena Dana zomrela o dva roky neskôr na rakovinu pľúc. Od otcovej smrti v roku 2004 pokračuje v jeho úsilí jeho syn Matthew Reeve a šíri osvetu v oblasti poranení miechy.

Ďalšie filmy Christophera Reevea:

Ponorka na dne (Gray Lady Down, 1978), Superman II (1980), Kedysi dávno (Somewhere in Time, 1980), Osudná pasca (Deathtrap, 1982), Superman III (1983), Pilotov návrat (The Aviator, 1985), Superman IV. (1987), Chytrák (Street Smart, 1987), Prepnúť na život (Switching Channels, 1988), Sny o smrti (TV, Death Dreams, 1991), Pád do tmy (TV, Bump in the Night, 1991), Smrteľný hriech (TV, Mortal Sins, 1992), Fraška (Noises Off, 1992), Nočná mora za bieleho dňa (TV, Nightmare in the Daylight, 1992), Súmrak dňa (The Remains of teh Day, 1993), Morský vlk (TV, The Sea Wolf, 1993), Len nestratiť reč (Speechless, 1994), Mimo podozrenia (Above suspicion, 1995), Mesto prekliatych (Village of the Damned, 1995), Black Fox (TV, 1995), Cesta za zajtrajškom (A Step Toward Tommorow, 1996), Smallville (TV seriál, 2001)

Zdroj:  MovieMania.sk Foto © Jbfrankel / Creative Commons 3.0 Wikimedia

Odporúčané články

Som legenda (I am Legend)

Som legenda (I am Legend)

Predstavte si, že na celom svete zúri vírus a vy ste imúnny. Beháte si po Manhattane ako na nejakej lúčke a okolo vás sa mení celá...
Highlighty z Comic-Con 2017

Highlighty z Comic-Con 2017

Jedna z najdôležitejších udalostí modernej pop kultúry, ktorá spája svet fantázie, science fiction a záhad so svetom filmu,...