Filmové premiéry v slovenských kinách na 47. týždeň (19.11.-26.11.2015)

19.11.2015|Ivet Kollárová|
Filmové premiéry v slovenských kinách na 47. týždeň (19.11.-26.11.2015)

A v rýchlom tempe pokračujeme aj ďalším filmovým týždňom. Kto by nemal dosť po skončenom MFF Ba, do kín prichádza opäť šestica filmov, ktoré ponúknu nevšedne silný filmový zážitok.

A začneme highlightom týždňa. Do kín prichádza posledná časť kultovej série Hry o život s názvom Hry o život: Drozdajka II. Opäť pod režisérskou taktovkou Francisa Lawrenca sa vraciame do Panemu a k Distriktu 13, v ktorom sa jeho obyvatelia pripravujú na posledný boj za svoju slobodu. Katniss Everdeen, v podaní heroickej Jennifer Lawrence, musí čeliť oveľa silnejšiemu súperovi, ako boli tí v Aréne, aby vrátila obyvateľom Panemu slobodu raz a navždy. Štúdia Lionsgate očakávajú od posledného filmu silný otvárací víkend, s odhadom 120 – 125 miliónov dolárov v amerických kinách. Jeho predchodca Drozdajka I. začala na čísle 121,9 milionov dolárov. Napriek všetkým predpokladom byť najúspešnejším filmom premierovaným štúdiami Lionsgate tento rok, v sérií Hier sa môže jednať o najslabší otvárací víkend. Hry o život z roku 2012 zarobili cez 152 miliónov, Hry o život: Skúška ohňom sa vyšplhala ešte vyššie, na 158 miliónov dolárov. Všetky doterajšie tri časti celosvetovo štúdiám zarobili neskutočných 2,3 bilióna dolárov. Okrem Jennifer sa vo filme opäť predstavia Josh Hutcherson, Liam Hemsworth, Woody Harrelson, Elizabeth Banks, Julianne Moore, Philip Seymour Hoffman, Jeffrey Wright, Stanley Tucci, Donald Sutherland, Toby Jones, Sam Claflin, Jena Malone, Natalie Dormer, či Gwendoline Christie.

A pripájame aj Trailer k filmu

Mnohí kritici sa zhodujú, že úloha Whiteyho Bulgera sa pre Johnnyho Deppa môže stať vykúpením z jeho posledných nevydarených filmov. Niektorí hovoria dokonca o nominácií na Oscara. Či majú pravdu sa môžeme presvedčiť vo filme Black Mass: Špinavá dohoda, ktorý sa od dnes premieta v našich kinách. Detektívku natočil režisér Scott Cooper a vychádza zo skutočných udalostí, ktoré sa udiali v Bostone, ktorému v sedemdesiatych rokoch viac menej šéfoval gangster Whitey Bulger. Ten vyrastal s Johnnym Connollym, z ktorého sa stal agent FBI a nezabudli na seba ani v dospelosti. Whitey dával Johnnymu tipy na konkurenciu, ktorú potom on zatváral do väzenia. Policajta povýšili a gangster sa zbavil problémov na ulici. Jedného dňa sa im to ale celé trochu vymklo spod kontroly, keď boli nájdené mŕtvoly. Bulger sa dostal na zoznam desiatich najhľadanejších ľudí FBI. Johnnymu vo filme skvele sekundujú aj Benedict Cumberbatch, Dakota Johnson, Juno Temple, Joel Edgerton, Kevin Bacon, Sienna Miller, Adam Scott, Corey Stoll, Julianne Nicholson, Jesse Plemons, Rory Cochrane, W. Earl Brown, Brad Carter, či James Russo.

A pozrite si aj Trailer k filmu

Pred desiatimi rokmi úspešne predal hviezdny pár Brad Pitt a Angelina Jolie vzájomne fungujúcu chémiu v akčnej komédii Pán a Pani Smithovci. V romantickej dráme Pri mori sa na tento pomerne tenký ľad vybrali opäť. Zložitejšie to mali nie len vďaka tomu, že si vybrali príbeh o rozpadávajúcom sa manželstve, ale aj preto, že ho Angelina sama napísala a režírovala. Do malebného francúzskeho prímorského letoviska prichádza americký manželský pár. Spisovateľ Roland tu chce nájsť silu, pohodu a inšpiráciu pre napísanie svoje ďalšej knihy. Naopak jeho manželka Vanessa vlastne ani netuší, čo tu robí. Ich manželstvo sa behom rokov premenilo v mierne toxický vzťah, kde sú radšej sami ako s tým druhým, Vanessa na terase ich letného bytu, Roland v bare s miestnymi obyvateľmi. Partnerské dusno zmierni príchod mladých novomanželov, ktorí sa usadia v susedskom byte a Rolandovi a Vanesse pripomenú aké to medzi nimi bolo na začiatku. Ukáže sa, že obaja mladí ľudia sa môžu stať katalyzátorom, ktorý vzťah Rolanda a Vanessy buď definitívne zničí, alebo ho pomôže zachrániť. Okrem Pittovcov si vo filme zahrajú aj Mélanie Laurent, Sarah Naudi, Melvil Poupaud, Niels Arestrup, Richard Bohringer, George Camilleri, Anna Cachia, či Frédéric Dessains.

Ponúkame aj Trailer k filmu

Od dnes si v kinách môžeme pozrieť aj veľmi úspešnú slovenskú snímku mladého režiséra Marka Škopa, Eva Nová. V hlavnej úlohe sa predstaví neuveriteľná Emília Vašáryová, ktorá vo filme predvádza hotový herecký koncert. Film boduje na medzinárodných filmových festivaloch, z toho v Toronte si odniesol cenu filmových kritikov FIPRESCI. Dráma zachytáva Evu, ktorá by urobila čokoľvek, aby znovu získala priazeň človeka, ktorého v živote ranila najviac – svojho syna. Eva je vyliečená alkoholička, ale pred rokmi bola známou herečkou. Vo filme si úlohy strihli aj Žofia Martisová, Anikó Varga, Milan Ondrík, Dušan Jamrich, Ľubo Gregor.

Pred samotným filmom určite nevynechajte aj jeho Trailer

Režisér Rüdiger Suchsland nám vo filme Od Caligariho k Hitlerovi ponúkne pohľad na vývoj filmografie a jednej z najzásadnejších filmových etáp v dejinách. Dokumentárna výprava do čias Weimarskej republiky, jednej z najpodstatnejších etáp svetovej kinematografie. Weimarská republika (1918–1933) bola najslobodomyseľnejším štátnym útvarom, ktorý kedy na nemeckej pôde vznikol. Bola to éra sprevádzaná rozkladom, krízou i kultúrnym rozkvetom. Išlo tiež o najpodstatnejšie obdobie nemeckej kinematografie, čas plný objavov a divov. „Siedme umenie“ vtedy získalo silné estetické základy, ktoré pretrvávajú dodnes. Dokument Od Caligariho k Hitlerovi je fascinujúcim pohľadom na obdobie, ktoré dalo svetu filmy ako Nosferatu, Metropolis, či Modrý anjel. Vo filme uvidíme aj Siegfrieda Kracauera, Fritza Langa, Thomasa Elsaessera, Elisabeth Bronfen, Volkear Schlöndorffa, Erica D. Weitza, Fatiha Akina, Roberta Wieneho, F.W. Murnaua, Billyho Wildera, či Marlene Dietrich.

Pripájame aj Trailer

A posledným filmom vás pozývame na výlet do miest, kam ľudská noha nemá možnosť vkročiť, prežite príbeh plný fascinujúcich dobrodružstiev tunajšieho prírodného sveta a mimoriadny zážitok, aký môže ponúknuť len najmodernejšia 3D technológia – všetky tieto atribúty a ešte oveľa viac v sebe skrýva nový film režiséra Steva Lichtaga, Aldabra: Byl jednou jeden ostrov. Pôsobivý rodinný film ponúka unikátne osudové príbeh podivuhodných živočíchov, ktorí obývajú ostrov Aldabra, rodia sa tu, vytvárajú spoločenstvá, privádzajú na svet mladé a bojujú o svoje prežitie. Film nie je prírodopisným dokumentom, je vzrušujúcim a napínavým príbehom zo sveta prírody. Aldabra, ostrov ležiac viac než 1000 km od hlavného seychelského ostrova Mahé je jedným z mála miest na Zemi, ktoré po storočia ostávajú prakticky nedotknuté civilizáciou. Film sa premieta s komentárom Maroša Kramára.

  Foto © Depositphotos/Continental Film/Forum Film/Barracuda Movie/ASFK/Film Europe

Súvisiace články